Какво представлява хранителният синергизъм?

Този термин се появи сравнително отскоро. Това означава, че някои продукти усилват полезните свойства помежду си. По този начин се оформят т. нар. ‘тандеми’, т.е. храни, които е желателно да се приемат едновременно.

Месо и витамин С

Знаем, че месото е главният доставчик на желязо, което е необходимо за кръвотворния процес в организма. Но желязото може да се усвоява  само в присъствието на достатъчно количество витамин С, който се съдържа в пресните плодове и зеленчуци. Най-много витамин С се съдържа в цитрусовите плодове, зелените ябълки, сливите и кивито, затова след всяко месно ястие  трябва да хапвате един от тези плодове. През лятото пък те могат да бъдат заменени с ягоди, малини, касис, боровинки и други горски плодове.

Всички тези плодове трябва да се приемат сурови, защото витамин С се разрушава при термична обработка и дълго съхранение.

Трябва да се знае, че усвояването на желязото се възпрепятства от фитатите /фитинова киселина/ - вещества, които се съдържат в брашната. Те действат подобно на фибрите, но вместо да се свързват с холестерола, те се свързват и блокират усвояването на хранителните микроелементи.Затова кашите не са най-подходящата гарнитура за месото.

Вредни като комбинация с месото са  и танините, които присъстват в  кафето и чая. Именно по тази причина в Средна Азия, където чай се пие по всяко време, както  и по време на ядене, желязнодифицитната анемия се среща много по-често, отколкото на други места по света.

Затова препоръчително е по време на хранене да се пие портокалов или ананасов сок, които съдържат достатъчно количество витамин С - така желязото ще може да се усвои максимално.

Сирене и грозде

Всъщност този ‘тандем’ се е образувал по чисто гастрономически съображения - гроздето подчертава вкуса на някои сирена.  Но учените са установили и друго - калцият, който се съдържа в сирената и другите млечни произведения, се усвоява по-добре в присъствието на плодове и зеленчуци, в това число и гроздето.

Млечните произведения се комбинират добре с магданоз, копър и кориандър. Нискомасленото сирене пък със зелени чушки, листа от грозде и ядки - всички те способстват  усвояването на калция.

И нещо важно - млечните произведения не трябва да се приемат заедно с  киселец, ревен и спанак, защото тези растения съдържат киселина, която се свързва с калция и пречи на усвояването му в червата.  Още нещо - не бива да се хапват и животински мазнини, които също затормозват  процеса на усвояване на калция.

Моркови, домати  и червени чушки с растително масло или сметана

Знае се, че витамин А е мастноразтворим, т.е. той е усвоява само в присъствието на мазнини.  Този витамин присъства в голямо количество в морковите, доматите и червените чушки. Ако те се подправят с растително масло или сметана, например, витаминът ще се усвои без загуби.

Витамин А се съдържа в червено-оранжевите продукти - праскови, ябълки, кайсии. От тях може да се направи чудесна плодова салата подправена със сметана.

Любопитно  е да се знае, че нитритите препятстват усвояването на витамин А. Те обикновено се намират като хранителни добавки в консервите, пушената риба, колбасите и кренвиршите. Затова продуктите, които съдържат витамин А, трябва да консумирате поне 2-2 1/2 часа след като сте хапнали подобни колбаси.

Още от Интересно

Какво направиха модерните технологии с детството ни?

За много от децата на нашето време би било доста странно да разберат, че някога е имало дни, в които смартфоните, интернет и компютрите не съществувах...

Винтидж фотографии на една неостаряваща любов: кучето и неговият човек

Ако имате домашен любимец, вероятно усещате, че не той е “ваш”, а по скоро вие му принадлежите. С цялото си сърце.Тази дълбока връзка и лю...

Кoгато миските са без грим...

"Мис Вселена" е ежегоден международен конкурс за красота, който обаче за разлика от други не издига на пиедестал болезнено слабите момичета ...

Дневен хороскоп за четвъртък, 23 февруари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Направете голяма крачка напред. Знаете къде искате да отидете ...

Притча за вечното щастие

Веднъж щастието вървяло...

6 странни неща, които се случват с тялото ни, когато сме бременни

Бременността е най-хубавият период в живота на една жена. Тогава тя носи своето бебче в себе си. Усеща го, разбират се, без да се виждат или познават,...