Майка, съпруга и професионалист?!

Изкуството на Шанън Плъм особено ме вълнува днес, защото съм доста по-близо до темите и въпросите, които задават нейните филми и видео-пърформанси. Клишето за жена с ролки и пеньоар, държаща ревящо бебе не е само спомен от близкото ни минало и цитат от българските филми от 80-те.

Една малко над 40-годишна американка бърка дълбоко в този образ, изкарвайки на преден план неговата комичност и многозначност.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАГРИЖИ ЗА КОЖАТА НА НОВОРОДЕНОКРИВИТЕ ЗЪБИ НЕ ОЗНАЧАВАТ ГРОЗНА УСМИВКА ЗА ЦЯЛ ЖИВОТХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНА ВОСКРЕСЕ!БЛАГОДАТНИЯТ ОГЪН – ЧУДОТО НА ВЕЛИКДЕН!

Ролите на майка и професионалист не се самоизключват, знае Шанън, и от съвместяването им може да се извлече много хумор и ирония. С тях мрънкането на всяка средностатическа жена и майка, че не й стига времето, се изпарява за секунди.

Като скорошна майка, която се опитва да поддържа културните си потребности и тренинга си на писане тук, знам колко права е Шанън Плъм, иронизирайки и показвайки всички нелепи ситуации, в които ни се налага да изпадаме.

Да готвиш за семейството и да отговаряш на имейли, пеейки приспивна песен на бебчо и клатейки с крак малката ревяща люлка например.

Или - да правиш фотосесия с прекъсвания за кърмене.

Парадоксалното ежедневие на една силна жена - майка и професионалист, е темата в най-новия пълнометражен филм на Шанън "Блондини", автобиографичен в основата си и много акламиран по престижните фестивали напоследък. Вижте филма и ще се убедите в правотата ми.

Снимка: shannonplumb.com

Коя е Шанън Плъм? Неслучайно я наричат "модерният Чарли Чаплин в рокля". Често тя ползва техниките на нямото кино в скечовете си, които сама записва с камера и изиграва всички роли.

Това са един вид one woman show, вдъхновени от немите филми на Бъстър Кийтън и Чаплин, историята на телевизията, американското кино и пърформанс.

Снимка: shannonplumb.com

Творбите ѝ се фокусират върху символите на домашния живот, модата, спорта и рекламата. Творчеството на Шанън е близко до провокативната поп култура, отразявайки събития като Олимпийските игри или модни дефилета например. Самата тя е на "ти" със света на модата, тъй като в ранната си кариера е била фотомодел и муза на световно известния фотограф Марио Соренти.

В скечовете и филмите на Шанън Плъм място намират пародии на лесно разпознаваеми социални стереотипи, типажи и категории.

Макар, че е съпруга на известния кинорежисьор Джанфран (Blue Valentine, The place behind the pines), Шанън Плъм сама организира, менажира и финансира проектите си, и изиграва всички роли в тях.

Творбите на Шанън Плъм могат да бъдат използвани като урок по актьорско майсторство и пластичност на преобразяването.

Със завидна лекота и само с няколко щриха тя е ту чистач на листа в парка, ту модна икона, ту опитващ да хване такси чиновник, ту състезател на писта, ту възрастна дама и т.н.

Снимка: shannonplumb.com

Гледайки нейните филми, имаш чувството, че тя може да изиграе всичко. И, обърнете внимание, без нито една реплика! Само с една перука или залепен мустак. Тя е смешна и експресивна и пленително честна към себе си и собствения си живот, който често превръща в обект на творчеството си.

Пълнометражният филм "Towheads" ("Блондини") изследва нейния личен живот и различните и понякога противоречащи роли на майка, съпруга и професионалист.

Снимка: shannonplumb.com

Историята е дълбоко смущаващата инфантилизация и изолация на една майка, която гледа две деца в Бруклин.

Филмът има редица награди, включен е в програмата на международни фестивали, включително фестивала New Directors/ New Films 2013, организиран от Музея за модерно изкуство (МОМА) и Линкълн Център, Ню Йорк и е откупен от МОМА за постоянната колекция на музея.

Можете да го видите в киносалона на НАТФИЗ, 24 април в 18 ч.

С посещението на Шанън Плъм стартира платформа на тема Съвременното изкуство като начин на мислене". Първата дискусия по темата ще бъде с участието на Катлийн Гончароф, куратор, арт консултант и отговорник за американското представяне на 50-то Биенале на изкуствата във Венеция, Шерил Хартъп, независим куратор и изкуствовед, Стефан Стоянов, куратор и собственик на галерия Стефан Стоянов в Ню Йорк, както и Шанън Плъм, които ще модерират срещата. Очаквайте специално интервю със Стефан Стоянов тук.

Шанън Плъм е първият представител от поредица американски звезди от сцената на съвременното изкуство, идва в България по покана на Фондация "Съвременно изкуство" във връзка с реализация на проект за представяне на американско съвременно изкуство в България.

Снимка: shannonplumb.com

Период на изложбата на Шанън Плъм - 20.04 - 07.05.2014 г. галерия Академия , НХА, официално откриване - 23 април 2014 г., 18.00 ч.
Отворена дискусия: Център за култура и дебат Червената къща", 24.04.2014 г., 14.00 ч.
Прожекция на филма Towheads /Блондини/- НАТФИЗ, 24 април, 18. ч.

Още от Интересно

Притча за вечното щастие

Веднъж щастието вървяло...

Тайните на един хипстър

Кои са отличителните черти на представителите на субкултурата...

4-те зодии, които НЕ изневеряват

Няма какво да се лъжем, според астрологията някои зодиакални знаци имат по-приключенски дух и са по-склонни да изневеряват. Други, напротив са от по-...

Винтидж фотографии на една неостаряваща любов: кучето и неговият човек

Ако имате домашен любимец, вероятно усещате, че не той е “ваш”, а по скоро вие му принадлежите. С цялото си сърце.Тази дълбока връзка и лю...

Иконите на 70-те и 80-те: в удивителните портрети на Норман Сийф

Почти изключено е да не сте виждали негови кадри.Не и ако сте се вълнували от музикантите, актьорите, визионерите на 70-те и 80-те години на миналия в...

Как Ема Стоун влезе във форма за La La Land

Упражненията, с които актрисата успя да подобри фигурата си само за три месеца...

Уволнена си, защото си красива!

Мениджър в британска телевизия уволни служителка с аргумента, че била много красива и трябвало да се разхожда по модния подиум, съобщава “The Su...

Ето какво ви очаква в любовен план според звездите днес - 23-ти февруари

Пред вас днес е един специфичен ден, който ще протече с Луна в Козирог и без курс. В същото време квадратурата на Марс и Плутон ще е двойно по-активна...

15 комикса доказват, че животните имат по-добро чувство за хумор от нас

Не сме се и съмнявали, че животните са способни на “човешки” чувства, по-силни и от нашите.Но ето какво още е открил един талантлив илюстр...