Развенчаните митове в медицината

С напредването на медицината много от старите теории напълно се отричат, други се реабилитират. Кое е вярно, времето ще покаже. Но пък е любопитно как твърдения, превърнали се в стандарт в практиката, се ревизират. Например:

От деца ни учат да не смъркаме (за да не отива секретът в главата), а старателно да издухваме носа при настинка. Но известният УНГ специалист, д-р Яуман, изненадващо съветва: "Не издухвайте носа при хрема! Секретът при течащ нос се движи от върха на носа към гърлото.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАМИТОВЕ ЗА ОНЛАЙН РИСКОВЕТЕ ПРИ ДЕЦА И МЛАДЕЖИКОГА ПОДРАСТВАЩИТЕ СЕ СРАМУВАТ ОТ РОДИТЕЛИТЕ СИДЕПРЕСИРАТ ЛИ СЕ ПОВЕЧЕ МЛАДИТЕ БАЩИ?ДЪВКИТЕ ВОДЯТ ДО ГЛАВОБОЛИЕ

След което по хранопровода стига до стомаха, където се неутрализира. Ако си издухате носа, вие работите срещу този естествен принцип.

Макар да не е много естетично, особено на обществени места, препоръчвам да се смърка, вместо да се издухва носът."

Специалистът смята, че най-добрата профилактика за настинките е закаляването - ходене навън при студено време, контрастните душове в банята, спортуването. Специално внимание обръща на топлите крака.

При вече настъпило заболяване препоръчва спрей или капки за нос, парна баня със солен разтвор за овлажняване на лигавиците.

И докато сме на вълна уши, нос и гърло, ето още един развенчан мит - за чистенето на ушите.

Само ще си докарате беля, ако бъркате с клечки в ушите.

Така вкарвате ушната кал още по-навътре, а от натиска върху жлезите те се дразнят и произвеждат още повече секрет. Който в крайна сметка защитава тъпанчето от вредните външни влияния.

Американски учени от клиниката по неврология в Охайо обръщат представите ни, че върху ударено се слага лед. Според тях, отокът, болките и синините след травма са ключов фактор за възстановяването.

Снимка: Thinkstock

Учените установили, че травмираните клетки произвеждат високи нива на хормона IGF-1, който значително ускорява мускулната регенерация.

Слагането на лед потиска този хормон, а оттам оздравяването се забавя. Те установили, че и приемането на някои лекарства също забавя оздравителния процес. Според тях, правилното поведение е покой и повече търпение.

Редно е да поговорим и за холестерола. Последните изследвания показват, че по-опасни са неговите "помощници", например хомоцистеинът, който прикрепва мастните плаки към стената на кръвоносните съдове. Голямо значение се отдава и на хроничното възпаление на съдовете, при което стената им се променя, става грапава и мазнините се "захващат" лесно за нея.

А причина за самото възпаление са некачествените храни, пълни с консерванти, оцветители, стабилизатори и всичката химия в храната, означена като Е-та.

И колкото и да е невероятно, се реабилитират отричани до скоро храни като яйцата (холестеролът в тях не бил много), маслото (по-добре масло, отколкото маргарин) и дори сланината!

Оказва се, че в сланината се съдържат изключително полезни аминокиселини и мастни киселини, които са много важни за здравето на човека. Да ви е сладко!

Снимка: Thinkstock

Явно са прави тези, които казват, че няма вредни храни, а има вредни количества. И че всеки трябва да познава тялото си и да знае от какво има нужда.

Още от Интересно

Най-красивите дами от 90-те: Преди и сега

Снимките, които ще сподеl...

Това, което жените не обичат да чуват

Понякога, когато мъжете правят комплимент на жената до тях, не осъзнават колко снизходително звучат. И така на пръв поглед безобидните коментари в...

Джоли за Брад Пит: Винаги ще бъдем семейство (видео)

За първи път от септември насам, когато подаде документи за развод, Анджелина Джоли проговори за раздялата си с Брад Пит. Тя, заедно с шестте си де...

10 яки, които превръщат всяка риза в произведение на изкуството

Етикетът в офиса изисква да носите “по-строго”, официално облекло? Омръзнало ви е от скучните бели ризи?Е, за наш късмет, се оказва, че и ...

Непознатият художник… Кърт Кобейн (картини, скици, комикси, илюстрации)

Наричали са го талантлив, искрен, свръхчувствителен, красив, „глупав и заразен“. Разбитото сърце на гръндж поколението…Няма да спекулираме около...

Онези мъже, които плачат и пишат стихове

Аз съм от онези мъже... Аз съм от онези мъже, които плачат. Ако те е срам, просто ме подмини. Уморих се от фалшиви герои и от силни, но със дребн...

Ирена Соколова: Българката има нюх за красивото и подреденото

Ирена Любенова Соколова е народен представител от парламентарната група на ГЕРБ в 41-то и 42-то Народно събрание. По професия е психотерапевт, а читат...

Лана дел Рей се завръща!(Видео)

Прекрасната певица издаде нов сингъл след 2-годишна пауза...

Какъв баща ще бъде той според зодията?

Ако се чудите дали той ще бъде добър баща, освен очевидните признаци, можете преспокойно да се позовете и на зодията му. Тя говори много за това как щ...

Невинност до доказване на противното

Знаете ли кое му е хубаво на вдъхновението? Кара те да излезеш от рамките на собствените си ограничения и представи. Тебеширеният кръг на Брехт прес...