Богатата традиция на великденските хлябове

Традицията за великденските български хлябове е доста богата. Това заяви Елена Водинчар, главен асистент в Института за етнология и фолклористика в Етнографския музей при БАН.

Традицията е богата от към форма на хляба, пластична украса и предназначение. Това богатство се проследява в различни краища на страната. Обикновено традиционният хляб за Великден се шари с боядисани великденски яйца, като може да бъде украсен с едно, две, три или пет яйца.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАПРИ ВНЕЗАПНО ГЛАВОБОЛИЕКАКВО СЕ СЕРВИРА НА ВЕЛИКДЕНСКАТА ТРАПЕЗАВНИМАВАЙТЕ ЗА НОВ ПРОЛЕТЕН ВИРУСМУЗИКАТА ПРАВИ ХРАНАТА ПО-ВКУСНА!

Яйцата, които се слагат не са случайни, а носят определена символика. Има хлябове, където има бяло и червено яйце. Винаги бялото яйце е с предназначение за Господ, червеното яйце е за стопаните и за цялото домочадие.

Знае се, че с великденския хляб се отговява след дългия великденски пост, който е 50 дни. Всеки член на семейството трябва да си вземе по едно червено яйце. Това е първата обредна храна, с която се хранят хората след посещение на църквата и Великденското тържествено Богослужение по време на светия празник.

Във великденската традиция има хлябове, които се предназначени за децата, които на вид представляват малки плетеници или осморки. Има хлябове, които са предназначени за Великденската трапеза, други, които се поднасят на кумове, на родители от децата, както и хлябове за лазаруване.

В днешно време в някои български села все още може да видим козунаци, които се шарят и с яйца отгоре. Интересно е да се отбележи, че думата козунак и самите козунаци не са български и традицията. Да се правят козунаци от сладко тесто, където присъства захар в замесването всъщност е заемка от гръцката традиция.

Козунакът навлиза във Великденската ни традиция в началото на миналия век предимно чрез градската култура. Има свидетелства, че думата навлиза чрез румънски език, което е много любопитно. Чрез навлизането в градската култура козунакът прониква и в селската култура.

Снимка: Thinkstock

Около Великденските празници Етнографският музей към БАН традиционно прави изложби, посветени на празника. В духа на етнографските традиции и тази година има изложба - "Великденска плетеница", която ще радва посетителите до 11 май.

На изложбата могат да се видят различни видове великденски хлябове от близки и далечни краища на страната, такива каквито едно време българите са приготвяли за Великден.

Снимка: Thinkstock

Етнографският музей притежава голяма колекция, която е събирана в началото на миналия век от видния български етнограф Димитър Маринов. За съжаление, след като музеят е бомбардиран, тази колекция е пострадала значително и към 1949 г. друг виден български етнограф и тогавашен директор Христо Вакарелски започва инициативата отново да събере колекцията и да я подобри.

Това се случва с помощта на преподаватели, учители, местни краеведи, хора, които не са безразлични към традицията и дават описания на великденските хлябове.

Те са изпращали и готови хлябове с пощенски колети в музея. След това професионалисти са правили отливки от гипс и благодарение на това пластиката и формата на великденските хлябовете е съхранена и до днес.

Още от Интересно

Сезонът на “сакура” започна: в Япония цял град потъна във вишневи цветове (снимки)

С какво ви пленява Страната на изгряващото слънце?Удивителните си контрасти? Съчетанието между традиции и модерност, красивите природни гледки –...

Яжте плодове и зеленчуци, ще живеете 10 години повече

Зелените и жълтите зеленчуци като спанака и чушките, както и карфиолът спомагат за предотвратяването на рак. За занижаване на риска от сърдечни забо...

Вижте кои печелят двоен билет за ЛЪВ: СТЪПКИ КЪМ ДОМА

Приключи играта на Jenite.bg и Forum Film Bulgaria, в която можехте да спечелите двоен билет за филма "ЛЪВ: СТЪПКИ КЪМ ДОМА". От 13 до 22 фе...

Какво да готвим до края на февруари: 11 изпитани рецепти

До края на февруари остава още седмица и в този преход между студеното време и настъпващата пролет вероятно имаме колебания какво да готвим... Е, ние...

Най-красивият вицепрезидент в света: Мехрибан Алиева

Тя беше известна като най-красивата първа дама в света, но сега вече може да се похвали и с още по-важна титла - вицепрезидент! Нейното име е Мехриба...

За всички, които обичат и искат да обичат

Имало някога едно старо и величествено дърво с разперени към небето клони. Когато било в период на цъфтеж, около него танцували пеперуди с всякакви фо...

14 (истински) причини да отида на TED

Попитахме хората около нас дали ще си вземат билети за TED2017: The Future You. Абсолютното мнозинство отвърнаха с „Да“… 1. &bdq...

Тайните на един хипстър

Кои са отличителните черти на представителите на субкултурата...

Защо не се родих глупачка?

Гледам ги, те са навсякъде около мен. Едни празни, бездушни жени… Като бутилки по рафтовете на магазин - еднакви, пластмасови, пълни с нещо вр...