Богатата традиция на великденските хлябове

Традицията за великденските български хлябове е доста богата. Това заяви Елена Водинчар, главен асистент в Института за етнология и фолклористика в Етнографския музей при БАН.

Традицията е богата от към форма на хляба, пластична украса и предназначение. Това богатство се проследява в различни краища на страната. Обикновено традиционният хляб за Великден се шари с боядисани великденски яйца, като може да бъде украсен с едно, две, три или пет яйца.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАПРИ ВНЕЗАПНО ГЛАВОБОЛИЕКАКВО СЕ СЕРВИРА НА ВЕЛИКДЕНСКАТА ТРАПЕЗАВНИМАВАЙТЕ ЗА НОВ ПРОЛЕТЕН ВИРУСМУЗИКАТА ПРАВИ ХРАНАТА ПО-ВКУСНА!

Яйцата, които се слагат не са случайни, а носят определена символика. Има хлябове, където има бяло и червено яйце. Винаги бялото яйце е с предназначение за Господ, червеното яйце е за стопаните и за цялото домочадие.

Знае се, че с великденския хляб се отговява след дългия великденски пост, който е 50 дни. Всеки член на семейството трябва да си вземе по едно червено яйце. Това е първата обредна храна, с която се хранят хората след посещение на църквата и Великденското тържествено Богослужение по време на светия празник.

Във великденската традиция има хлябове, които се предназначени за децата, които на вид представляват малки плетеници или осморки. Има хлябове, които са предназначени за Великденската трапеза, други, които се поднасят на кумове, на родители от децата, както и хлябове за лазаруване.

В днешно време в някои български села все още може да видим козунаци, които се шарят и с яйца отгоре. Интересно е да се отбележи, че думата козунак и самите козунаци не са български и традицията. Да се правят козунаци от сладко тесто, където присъства захар в замесването всъщност е заемка от гръцката традиция.

Козунакът навлиза във Великденската ни традиция в началото на миналия век предимно чрез градската култура. Има свидетелства, че думата навлиза чрез румънски език, което е много любопитно. Чрез навлизането в градската култура козунакът прониква и в селската култура.

Снимка: Thinkstock

Около Великденските празници Етнографският музей към БАН традиционно прави изложби, посветени на празника. В духа на етнографските традиции и тази година има изложба - "Великденска плетеница", която ще радва посетителите до 11 май.

На изложбата могат да се видят различни видове великденски хлябове от близки и далечни краища на страната, такива каквито едно време българите са приготвяли за Великден.

Снимка: Thinkstock

Етнографският музей притежава голяма колекция, която е събирана в началото на миналия век от видния български етнограф Димитър Маринов. За съжаление, след като музеят е бомбардиран, тази колекция е пострадала значително и към 1949 г. друг виден български етнограф и тогавашен директор Христо Вакарелски започва инициативата отново да събере колекцията и да я подобри.

Това се случва с помощта на преподаватели, учители, местни краеведи, хора, които не са безразлични към традицията и дават описания на великденските хлябове.

Те са изпращали и готови хлябове с пощенски колети в музея. След това професионалисти са правили отливки от гипс и благодарение на това пластиката и формата на великденските хлябовете е съхранена и до днес.

Още от Интересно

Какво трябва да знаем, ако работим заедно с човека, с когото излизаме

Нека започна от там, че да работиш на едно място, с човека, с когото излизаш, не е най-добрата идея, определено. Не знам как го правят тези двойки &nd...

Списък с неща, които трябва да направите, заедно със сестра си

Сестрите са приятели за цял живот, но често ги приемаме за даденост. Възползвайте се максимално от връзката си с вашата сестра, като изпълните този сп...

Не се лъжете, студът не спира грипа!

Да видим кои са останалите най-разпространени митове и истини, които трябва да знаем: Боледувал съм миналата година – това означава, че т...

Мураками и бягането като метафора на живота

Харуки Мураками е един от най-четените съвременни писатели, който разбърква умовете на хората. Той е страстен бегач върху асфалта и белия лист. С посл...

Дневен хороскоп за понеделник, 16 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Нещо много вълнуващо ще ви се случи в началото на деня и ще ви...

Дневен хороскоп за неделя, 15 януари

Добро утро!  Неделя е и е време да отделите време на семейството и приятели! Вижте какво ви очаква днес ТУК. –––>>>...

12 интересни факта за пениса

Като жени сте проучили в детайли голяма част от нещата, свързани с вашите интимни части. Дали обаче сте толкова добре осведомени за пениса? Не пра...

Ексклузивно! Показанията на Ким Кардашиян, мигове след обира

"Аз бях чисто гола, по хавлия, а те ме завързаха с кабели и скоч и ме бутнаха във ваната"...

3 решения как да бъдем по-щастливи родители през 2017

Да бъдеш родител е една от най-тежките задачи , а може би това не трябва да е така. Ако един от водещите ви приоритети през 2017 г. е да бъдете по-щ...

Защо сексът става по-добър с годините?

Използването на "стара семейна двойка" като еталон за хора със скучен сексуален живот вече е неточно, според ново проучване, направено от психолози от...