Как да се подготвим за успешното кърмене?

Всички читателки на Jenite.bg имаха възможност да зададат разнообразните си въпроси на тема "Всичко за кърменето" в рамките на нашата рубрика "Питайте специалиста".

Както ви обещахме, изчерпателни отговори на получените запитвания ще дадат лидерите на "Ла Лече Лига България" - това са опитни майки, които са кърмили успешно бебетата си, преминали са специално обучение, за да обогатят знанията си, а сега са готови да помогнат на всички останали жени с информация относно храненето на техните деца с майчино мляко.

Голяма част от читателските въпроси засягаха възможността да се подготвим за кърмене - както от естетическа, така и от здравословна (за майката и бебето) гледна точка. Подробна информация днес ще ни даде Мария Атанасова, Ла Лече Лига Лидер.

Кърменето е естествено продължение на бременността и раждането. То е нормалният начин на хранене на бебето. За съжаление, в днешно време кърменето не винаги изглежда толкова естествено, колкото всъщност е. Това вероятно се дължи най-вече на факта, че много малко от жените, на които им предстои да станат майки, са виждали всъщност как се кърми бебе - за тях това е нещо неизвестно и непознато.

Някога, когато прабабите и бабите ни са се събирали на седенки, е било съвсем обичайно някоя от жените да кърми. Така малките момиченца от деца са свиквали с гледката, виждали са как се държи бебето, как се поставя на гърдата, как засуква. За тях е било нещо съвсем нормално и когато самите те ставали майки, до голяма степен са били подготвени.

Затова може би едно от нещата, които можете да направите, е да посещавате срещите на групи на Ла Лече Лига за бъдещи и настоящи майки още по време на бременността. Там може да се наблюдава именно този естествен начин на хранене на бебе. На тези сбирки майките споделят собствения си опит, който може да е много различен и полезен в различна степен за присъстващите.

Можем ли да направим нещо, с което да подготвим гърдите си за кърмене? Има ли превантивни мерки срещу увисване на гърдите и поява на стрии?

По време на бременността тялото сам се грижи за физическата подготовката на гърдите - хормони отговарят за развитието на млечните жлези, а жлезите на Монтгомъри (почти невидими подутини по ареолите на гърдите) отделят секрети, които предпазват и подготвят кожата на зърната. Т.е., от физиологична гледна точка, бъдещата майка не е нужно да прави каквото и да е допълнително.


Все пак някои жени откриват, че кожата на гърдите им е доста чувствителна и суха в този период. В тези случаи може да е добра идея да се мажат с продукти на основата на пречистен ланолин, които да намалят неприятното усещане.

В много ситуации стои въпросът с увеличаването размера на гърдите и евентуални притеснения за естетическия им вид след кърменето. Мит е твърдението, че кърменето разваля бюста. Всички значими промени, касаещи големината и вида на гърдите, стават по време на бременността. Всъщност кърменето може да помогне за възстановяване формата на бюста, доколкото възрастта и начинът на живот позволяват това.

Повечето проблеми идват от резките промени - в края на бременността и малко след раждането гърдите значително увеличават размера си. Това е свързано с готовността им да произвеждат кърмата, необходима за новороденото бебе. В случай, че поради една или друга причина майката не кърми и спре кърмата си рязко, тялото няма възможността да се възстанови постепенно. Докато едно продължително кърмене и постепенно отбиване дава време на кожата и тъканите да възвърнат формата си от преди бременността. Разбира се, неща като ген, възраст и физическа активност имат пряко влияние и е важно да бъдат отчетени като фактор.

Появата на стрии до голяма степен зависи от гена и от възрастта на жената. Има различни продукти, които се предлагат на бъдещите майки като превантивни средства за появата им. Важно е да се консултирате с гинеколога си относно приложението им, тъй като може да съдържат вещества, които не са подходящи за вашето състояние.

Какви основни съвети и обяснения бихте дали на жена, на която ѝ предстои да кърми, а няма никаква представа от това?

Може би най-важното нещо е: доверете се на тялото си! То е създадено, за да отгледа ново същество от две клетки, да му даде живот и да му осигури всичко необходимо през първите месеци - храна, топлина, сигурност, уют, любов.

Може да е много полезно и насърчаващо да поговорите с роднини или приятелки, които са имали успешно кърмене. Техните разкази и опит вероятно ще отговорят на много въпроси, които дори не сте си задали още.


Посещението на срещи на групи за взаимопомощ от-майки-за-майки също е чудесен начин да научите много неща за кърменето и най-вече да видите на живо какво представлява, как се държи бебето, как се поставя на гърда. Хубавото на тези срещи е, че майките споделят своя опит, който може да е много различен. Често всяка майка има възможността да вземе след срещата онова, което за нея е важно и ѝ харесва и да остави другото.

Добра идея е да си купите книга за кърменето, особено ако обичате да четете. На български език не са много, но има 2-3 книги с адекватна и съвременна информация. Ще е полезно да вземете четивото със себе си и в родилния дом. Ако не успеете да се снабдите с книга или пък предпочитате статии от интернет, може да си ги разпечатате, за да са ви под ръка при нужда. Важно е информацията да е от достоверен източник.

Обсъждайте информация за кърменето с таткото. Подкрепата му може да има огромно значение за успеха на кърменето. А и често самите бащи могат да бъдат източник на информация, когато ви потрябва.

Би било чудесно, ако имате възможност предварително да се подготвите с информация за практиката в родилния дом, в който ще раждате - дали е възможно да се постави бебето на гърдата веднага след раждането, кога най-рано могат да ви дадат бебето, от какъв тип е настаняването (дали има възможност бебето да е постоянно при вас или го носят на определени интервали). Тази въпроси са важни, тъй като отговорите ще ви дадат възможност да се ориентирате как евентуално биха протекли първите дни на кърмене, а те са едни от най-важните.

Трябва да знаете още, че кърменето не бива да боли. Нормално е в първите дни да има по-голяма чувствителност, но постоянна силна болка обикновено е знак, че нещо не е съвсем както трябва. С малки промени в позиционирането и засукването може да се постигне значително подобрение и облекчение.

И не на последно място - ако нещата не се получават, изпитвате болка, бебето не иска да засуче, имате съмнения дали суче достатъчно добре, чувствате се обезсърчена или имате някакви други притеснения, свързани с кърменето, не се отказвайте - това се случва на много голяма част от майките в първите дни. Има достатъчно неща, които могат да се направят и вие да постигнете целите си в кърменето.

Потърсете помощ. На националния телефон на Ла Лече Лига България може да получите информация и подкрепа за всичко, свързано с кърменето: 0888 555 385.

Ако искате да следите отблизо темата "Всичко за кърменето", можете да се присъедините към страницата на Jenite.bg във Facebook!

Още от Здраве, диети и спорт

Как да научим детето да се храни здравословно?

За да бъде един човек здрав, жизнен, изпълнен с енергия и желание за нови начинания, то той трябва да се храни и живее здравословно. Всички го знаем, ...

4 грешки с маникюра, развалящи здравето на ноктите

Грешките при оформянето на маникюра могат да накарат ноктите ви да изглеждат ужасно. Не само това, но с неволните си действия можете да отслабите нокт...

6 хранителни навика, които помагат на японките да са слаби

Японките са считани за едни от най-стройните и елегантни жени в света. На 30 години те изглеждат като на 18, а на 40 като на 25. Как го постигат и как...

3 доказани начина да победиш зимната депресия

Естественият човешки инсинкт е да пести енергия, но има три сигурни начина да се справиш с надигащата се депресия.Прекрасни кадри от Фестивала на снег...

Кои са най-полезните въглехидрати?

Не всички въглехидрати са вредни. Тези въглехидрати, които се разграждат бавно в тялото, освобождават енергия и не предизвикват резки скокове на кръвн...

Как да свалим високата температура на детето?

Ако детето е вдигнало много висока температура, над 38, е нормално да се притесните и да искате да я отстраните. Затова ще си поговорим подробно за ви...

Как да свалим високата температура на детето?

Ако детето е вдигнало много висока температура, над 38, е нормално да се притесните и да искате да я отстраните. Затова ще си поговорим подробно за ви...

Най-скъпите червила в света

Червилото е неделима част от козметичните продукти в чантата на всяка една жена. Дамският аксесоар дава завършен вид на всяка визия. ...

Диетата на 2017-а

След всяка нова година идва времето, в което се замисляме за фигурата си и за това как искаме да свалим натрупаните излишни килограми. И ако всяка ...

7 йога пози, които да избягвате по време на менструация

Йогата е най-доброто нещо, което можете да правите, когато имате болки, подути сте и хормоните ви бушуват. Но не всички йога пози са подходящи за този...