Тест: На коя самодива приличате?

Тази седмица вече ви разказахме любопитни подробности от легендите за самодивите, които може би не знаехте. Решихме по един интересен и забавен начин да ви представим и най-известните сред тези митични красавици.

Според поверията у всяка жена живее по една самодива. На коя от тях приличате вие? Можете да разберете това, като отговорите на 5-те въпроса в нашия кратичък тест. Под него сме публикували резултатите, заедно с увлекателна информация за самодивата, която "живее" у вас.

1. Какъв подход използвате, когато искате да впечатлите определен мъж?

А) Показвам се като силна и недостъпна.

B) Oтнасям се нежно и се опитвам да отговоря на всяко негово желание.

C) Понякога съм твърде мека, а друг път - прекалено твърда в отношението си към него.

D) Разсмивам го и измислям какво ли не, за да се забавляваме заедно.

E) Гордея се с амбицията и постиженията си - показвам тези неща.

2. На кой от тези герои предпочитате да приличате?

А) Карлсон от покрива

B) Мечо Пух

C) Пипи Дългото чорапче

D) Тигър

E) Робин Худ

3. Кое животно ви харесва най-много?

А) Тигър

B) Делфин

C) Вълк

D) Маймуна

E) Кон

4. Кой цвят ви харесва най-много?

А) Черен

B) Розов

C) Зелен

D) Оранжев

E) Червен

5. Какви филми си избирате да гледате най-често?

А) Екшъни

B) Романтични

C) Не ги избирам по жанр

D) Комедии

E) Филми за известни личности

Сега проверете кои отговори преобладават при вас.

Повече отговори А - Русанта
Народната песен разказва как Крали Марко, Рельо Крилатица и Момчил - тримата най-големи юнаци в българския епос - видели силно сияние. Не можели да разберат дали е слънцето, планинският сняг, или ято лебеди. Оказало се самодивата Русанта, която носела със себе си перо. Нито един от юнаците не успял да направи и няколко крачки с перото - толкова било тежко. Удивили се на силата на Русанта, а тя ги пленила.

На Спасовден, който е най-големият празник на самодивите, Русанта поискала да играе хоро. Извела от затвора юнаците, за да танцуват с нея, но не останала доволна от уменията им. Тъкмо щяла да ги заключи отново, когато Релю ѝ казал, че тримата са дошли, за да се ожени един от тях за нея. Русанта харесала за жених Релю, но той отбелязал, че тъй като красавицата винаги носела ризница, вечерта нямало да знае как да я съблече. Русанта понечила да му покаже как се сваля ризницата, оголила кръста си и тогава юнакът я разсякъл на две.

Вие имате същия характер - силна сте до степен, която плаши мъжете. Можете да ги победите в почти всичко. Настроена сте враждебно и обикновено печелите битките. Но ако някой успее да ви влезе под кожата, проявявате слабост, от която той лесно може да се възползва. При това няма да му е жал, тъй като вие не приличате на човек, който има нужда от съжаление.

Повече отговори B - Магда
Обикновено сказанията описват отношението на самодивите към хората като презрително. Дори да си харесат някой момък, те го обсебват до краен предел и убиват с капризите си. Не е такъв случаят със самодивата Магда.

Според легендата за нея, тя се влюбила до полуда в мага Слав. Не смеела да му признае чувствата си, не смеела да го заговори, но не минавал ден, без да се доближи до горския му дом. Проследявала го, докато събирал билки, омайвала се от неговата осанка и благия му поглед. Зарекла се да го пази от злини и затова нито за миг не се разделяла с лъка и стрелите си.

Една нощ тя осъзнала, че искала да има дете от Слав - с неговата осанка, ум и доброта, красиво като нея. След известно време Слав се затворил вкъщи и Магда чакала цели девет дни, докато излезе. Виждайки, че се чувства нещастен, тя му предложила подкрепата си. Когато Слав заспал уморен от тревоги в скута ѝ, самодивата не помръднала две денонощия, за да не събуди любимия си. Впоследствие успяла да го прелъсти, заченала момче от него и заживели заедно.

Вие сте любяща и грижовна жена, също като Магда. Вярвате в истинската любов и когато откриете точния за вас мъж, сте готови да направите всичко за него. Поставяте неговото щастие на първо място. Бихте се изправили срещу всеки и срещу всички, ако се опитат да попречат на обичта ви. Ако става въпрос за друго обаче, сте твърде мекушава. Не изпитвате нужда да се доказвате и не мислите достатъчно за себе си.

Повече отговори C - Вида Баздарджийка
Фолклорът описва Вида като посестрима на Крали Марко. Освен това, според преданията тя е покровителка както на живота, така и на смъртта. Богиня е на Луната и обитава небето.

Известна народна песен разказва как Крали Марко и неговият побратим Иве стигнали в Пирин планина до проход, зад който се простирала самодивска земя. Иве бил известен с чудния си глас и Марко го убеждавал да запее. Приятелят му обаче се страхувал да не привлече вниманието на Вида Баздраджийка - пазителка на прохода.

Крали Марко казал, че Вида му е посетрима и нямало да им стори зло. Тя обаче не знаела кой се опитва да премине пеейки през владението на самодивите. Яхнала елена си, използвайки змии за юзди и камшик, след което простреляла Иве с три стрели и той паднал мъртъв.

Първоначално Крали Марко се уплашил, но по-късно се сепнал и подкарал коня си към небето, към полумесеца, за да убие Вида. Разпознавайки го, тя започнала да му се моли и да обяснява, че не е знаела кой стои срещу нея. Обещава да съживи Иве. Речено-сторено. Вида набрала необходимите билки, сварила ги и с тяхна помощ върнала убития към живота.

Ако резултатите ви показват, че приличате на Вида Баздарджийка, то значи вие притежавате положителните качества и на двете самодиви, които са описани по-горе. Готови сте да защитавате нещата и хората, които обичате, по всякакви начини. Единствено посегателството срещу тях може да ви разяри. По душа сте добри, но ако някой се опитва да нарани вас или близките ви, тежко му!

Повече отговори D - Веселина
Тази самодива е покровителка на хората и песните, тя е най-лъчезарна от всички. Вие имате същия ведър характер. Познати и непознати се опияняват от прекрасната ви усмивка и можете да оправите настроението на всеки. Знаете как да се забавлявате, кипите от енергия. Не се отнасяте сериозно към проблемите. От една страна, това ви помага да не изпадате в състояния на тъга. От друга страна обаче може да ви изиграе и лоша шега.

Повече отговори E - Дена
Тя е посестрима на юнаците ратоборци. Ако носите в себе си нейния характер, вие сте роден лидер. Готови сте да се борите докрай за своите каузи и вярвате в тях толкова силно, че умеете да палите искрата и у останалите. Най-много ви дразни пасивното отношение на хората. Способни сте да обидите сериозно човек, който не прави нищо, за да подобри собственото си положение и света. Това донякъде ви е недостатък - не умеете да приемате чуждата гледна точка и отношение към живота. Държите да налагате мнението си.

Ако ви е забавно и интересно да следите публикуваните при нас хороскопи и психологически тестове, можете да се присъедините към Jenite.bg във Facebook!

Още от Интересно

Какво ви очаква в любовта в седмицата от 23 до 29 януари

Навлизането на Венера в знака Риби ще отключи вашата романтична страна и ще потисне практичността ви. Пригответе се за романтична, приятна седмица, из...

Покъртителната история на Камая – отвлеченото след раждането си момиче

Отвличането Инцидентът се случил през лятото на 1998 г. в Университетския медицински център в град Джаксънвил. Само 8 часа след раждането си Камая ...

Време за четене: "Друга представа за щастието"

„Друга представа за щастието“ ни напомня, че случайности няма – има само срещи. През първия пролетен ден на 2010 г. Агата бяга от за...

Най-хубавото на Женския марш не са мъжете

Но това не беше най-големият проблем. Дълго време феминизмът се приемаше като странично занимание за заможни бели дами. Дълго време цветнокожите же...

"Не искам никой повече да ме обича. От много обичи приличам на решето..."

Понякога любовта идва, за да ни научи на нещо и да си тръгне. Тя не всеки път е завинаги и не всеки път е правилната за нас, но винаги оставя следва в...

Откриха връзка между техно музиката и успешните инвитро процедури

Неочаквана връзка между инвитро процедурите и техно музиката откриха руски учени. Според нови изследвания пулсациите, които се отделят при този специф...

Когато детето е във възрастта на думичката „Защо“

Възрастта около 3 и 4 години е времето, в което детето опознава света. И тъй като иска да си обясни всичко, а не знае почти нищо, то постоянно пита. Т...

Забраниха извънредния труд в Япония заради самоубийците

Японското правителство обяви мерки за ограничаване на извънредния труд в Страната на изгряващото слънце в опит да спре хората да работят буквално до с...

Уинстън Чърчил: Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба

"Успехът е да вървиш от един провал към друг, без да губиш ентусиазма си". "Най-добрият аргумент срещу демокрацията е 5-минут...

Анжела - българката, която ще покори Холивуд

Името й е Анжела Недялкова – Ноар. Тя е красивото попълнение към продължението на култовата крими драма на Дани Бойл от 1996 г. - "Тре...