Няма лоши бебета, има нетърпеливи родители!

Бебетата не се раждат с положителни качества и недостатъци. Те се раждат отлично подготвени, за да установят контакт, като, разбира се, се нуждаят от помощ, за да оцелеят.

Освен това всички те се различават едно от друго. В зависимост от начина, по който ще отвърнем на съответното поведение, бебето ще се развие в една или друга посока.

Няма добри и лоши бебета, няма злояди и капризни, няма трудни и лесни... те не се раждат така. "То просто си е такова" - подобно оправдание граничи с глупостта!

Още през първите няколко дни има деца, които сякаш плачат или спят повече от обичайното, много скоро започват да се усмихват, трудно засукват и т.н. Майката ще трябва да реагира съответно на всичко това.

Ако тя има усещането, че разбира бебето, че му помага, че е компетентна, взаимоотношенията им ще се развиват хармонично и то ще си изработи различни положителни качества.

В случай че не го разбира, не успява да го успокои и постоянно се притеснява, бебето ще отвърне с още по-силен плач и много бързо ще бъде окачествено като "трудно".

Не забравяйте, че първите дни и седмици са точно за това - за опознаване на майката с бебето й, а не на бабата с бебето. Колкото и несигурна да се чувства, това е нейно задължение.

Родителите трябва да се пазят от влиянието на подобни определения като "трудно" и "лесно". И без това думите на лекаря при ехографията или при прегледите по време на бременността имат не малка тежест.

Бъдещите мама и татко толкова много се взират във всичко и са тъй нетърпеливи, че фрази от рода на: "Това бебе е подвижно, но ще бъде нервак" или "С тази госпожица доста зор ще видите" или "Главата е по-голяма от нормалното... расте с няколко седмици напред", могат да повлияят страшно много.

Същото се наблюдава и при раждането. Акушерката и лекарят, които ви израждат, са като феите от приказките и техните думи имат за вас стойността на предсказания. Но за жалост понякога се чуват изказвания от рода на: "Красиво бебе, но е доста дребничко", "Какво гласище, ще има да крещи... май няма да си поспивате" и т.н.

Подобни оценки ще ви застигат и през следващите седмици. Няма капризни, разглезени, инатящи се, мързеливи или лоши бебета. Ако обаче самите родители са убедени в тези квалификации и вече са лепнали съответния етикет на своето дете, в крайна сметка то наистина може да стане такова, каквото вие вярвате, че е.

Запознаването с бебето означава да отделяте време, за да го наблюдавате, да проучите какъв е неговият ритъм на спане и хранене и кои са любимите му пози. Какво го успокоява и кое му помага да заспи. Къде има трапчинки и надиплена кожа, на какво ухае главичката му, каква е формата на крачетата.

Това са онези подробности, които правят вашето бебе единствено на света. А характерът му ще се изгражда постепенно. Ако не сте го обсипали с безброй категоризации предварително, вие ще изпитате удоволствието да го опознавате малко по малко.

Щастливото и здраво бебе е весело, то е с добър характер, но не винаги е кротко. В края на краищата, то е човешко същество, а не плюшено мече, нали?

За още полезни съвети станете част от Jenite.bg във Facebook!

Още от Интересно

Нещата, които всяка жена си мисли при гинеколога

Ходенето при гинеколог е задължително за всяка жена, но определено не е най-приятното нещо, което правим. Само мисълта, че ще разкрачваме краката си и...

Какъв баща ще бъде той според зодията?

Ако се чудите дали той ще бъде добър баща, освен очевидните признаци, можете преспокойно да се позовете и на зодията му. Тя говори много за това как щ...

Предимствата на връзките с обвързани мъже

На много жени им се е случвало да се влюбят в обвързан мъж, но често се колебаят дали да се впуснат в подобен тип отношения, тъй като са добре запозна...

Влюбването разбърква мозъка ви. Вижте какво се случва с него

Влюбването е едно от най-странните неща, които могат да се случат на човек. Когато човек е влюбен, той определено се променя. Странните и нелогични пр...

Непознатият художник… Кърт Кобейн (картини, скици, комикси, илюстрации)

Наричали са го талантлив, искрен, свръхчувствителен, красив, „глупав и заразен“. Разбитото сърце на гръндж поколението…Няма да спекулираме около...

Имаме ли наистина цял живот, за да сбъднем мечтите си?

Най-голямата заблуда, в която живеем, е илюзията за безкрайността на времето, с което разполагаме. Понякога не осъзнаваме, че възможностите, които съд...

Днес е празникът на най-издръжливите - ето кой трябва да почерпи...

На 21 февруари Православната църква почита паметта на Свети Евстатий. Той е верен последовател на Христовата вяра, както и неин разпространител. ...

Луиза Григорова влиза в политиката

Популярната актриса Луиза Григорова ще се бори да влезе в парламента на предстоящите избори. Тя е сред кандидатите за народен представител в листа...

Трюфели с бърбън

Необходими продукти: 500 г шоколадов кувертюр 120–150 мл животинска сметана 70 мл бърбън 2 шушулки кардамон 1 ванилия 1/4 ч. л. сух джинджифил ...