Знаете ли всичко за самодивите?

И до ден-днешен има места в България, за които се носят легенди, че са свърталища на самодиви. Наред с караконджулите, таласъмите, върколаците и вампирите, красавиците с "бели премени" са сред най-интересните образи в балканския фолклор. Тяхна разновидност са т.нар. "юди", но освен лоши, последните са стари и грозни.

Смята се, че думите "самодива" и "самовила" съдържат в себе си значение на "чист", "истински", "богиня", "демон", "лудувам", "вилнея".

Как се става самодива?
Според някои вярвания, това са жени, които са починали, но са толкова грешни, че не ги искат нито на земята, нито на небето. Други предания твърдят, че самодивите са жени, починали девствени.

Как изглеждат самодивите?
Всички знаят, че въпросните "дами" са неземно красиви, вечно млади, имат тънка снага "самодивска" и вълшебен поглед, който замайва и дори може да убива. Затова не трябва да се гледат в очите. Освен дългите си бели дрехи, включващи прозрачна риза, самодивите носят и коланче с цвета на дъгата, в което обаче преобладава зеленото. Най-важният елемент от облеклото им е булото или бялото наметало, наричано "сянка" или "лъч". Именно в него се съдържа тяхната сила и ако някой успее да го открадне, самодивите се превръщат в обикновени жени.

Общоприетото схващане е, че косите им са руси, но в някои легенди те са червени. И толкова дълги, че прекрасните им притежателки се качват на най-високите планини, за да ги решат.

Митичните същества са въоръжени с лъковете и стрелите на отвлечени от тях моми и момци. Според някои представи самодивите и самовилите имат и крила, освен това могат да се превръщат в животни, например вълци. Едно е "сигурно" - те пеят и танцуват боси около кладенците, а от вълшебното им самодивско хоро няма по-красив танц на света.

Преобладава схващането, че самодивите са само жени, но гайдарят им е мъж. Все пак се среща и представата, че сред тях има и мъже. Тяхната сила се крие в пояса, вместо в наметалото (булото).

Самодивите се хранят с бял хляб, мед, бяла медовина, ошав, ябълки, гъби червенки. Пият само вода, не ядат свинско и лой.

Къде живеят самодивите?
Легендарните красавици обитават труднодостъпни високопланински гори. Там всяка от тях се грижи за животно или растение, като го предпазва от човешки вреди. Самодивите обичат особено много сърните, защото могат да говорят с тях. Към хората обаче са злонамерени. Твърди се още, че яздят едри елени, а за камшик и юзди ползват змии. Ако някой дръзне да убие елена ѝ, неговата покровителка ослепява злосторника или му праща "самодивска болест", последвана от сигурна смърт.

Освен край водни басейни, самодивите живеят още под големи дървета, в изоставени колиби или тъмни като пъкъла пещери. Местата, на които играят, се казват "игрища" и там не расте трева. Често се намират между две ниви, в запустели църкви, на мостове, край чешми и воденици и особено на кръстопътища. Ако човек премине през такова място, се разболява.

Ако все пак успее да подслуша самодивите по време на някоя тяхна сбирка, може да получи полезни знания относно лечението на различни болежки с билки или да разбере местонахождението на скрито съкровище.

Кои хора виждат самодиви?
Обикновено самодивите са невидими, само гласът им се чува. За някои хора обаче те са видими. Според фолклора, такива хора са: съботниците, родени в събота срещу Задушница или преди Великден; родените в полунощ на Бъдни вечер; повтараците (отбити и отново засукали бебета); мешаните деца на самодиви и простосмъртни мъже. Кучетата с "четири очи", т.е. две контрастни петна над веждите, също имат способността да виждат самодивите.

С кои хора самодивите се държат добре?
Като цяло самодивите са сърдити същества. Таят най-голяма злоба и са опасни най-вече за младите ергени, младоженците и момите. Обожават музиката и затова често отвличат свирачи и овчари с кавали.

Макар да са известни с жестокостта си към хората, понякога митичните красавици се отнасят и дружелюбно към тях. Случва се да се появяват в образа на работни жени, особено по жътва, и да подпомагат труда на невести с деца.

Както знаем от народните песни, самодивите се побратимяват с юнаци и мъже, които са им сторили добрина. Дори раждат от тях деца, които израстват славни герои.

Самодивата може да се "укроти" и против нейната воля. Когато се къпе с дружките си, тя е така залисана в играта и пръскането с вода, че не е трудно някой да открадне булото ѝ (сянката ѝ) от брега. В такъв случай красавицата се превръща в обикновена жена и е принудена да се покори на крадеца. Тя минава под венчилото, ражда му деца, но никога не може да се превърне в добра домакиня и майка, тъй като непрекъснато се опитва да си върне иззетата свобода. Ако успее, изоставя децата си. Твърди се още, че като кърмачка самодивата има толкова големи гърди, че се налага да ги премята през раменете си.

Легендите разказват и за случаи, в които самодивите не успяват да устоят на красиви млади мъже, най-често овчари. Пристават им по собствено желание, но според преданията любеният от самодива ерген е блед и болнав. Тя обсебва избраника си до краен предел и го измъчва с прищевките си до смърт.

От какво се страхуват самодивите?
На първо място - от светлината. Затова щом започне да се развиделява, те прекъсват танците, напускат сборището си и се крият.

Според вярванията, човек може да се предпази от самодива и ако носи чесън, кост от мъртва жена, змийска кожа, ципа от новородено, пепел, тамян. Хората, които имат в себе си някое от изброените неща, стават невидими за самодивите. Помага също така запалването на огън или цигара, както и прекръстването. Последното обаче противоречи на схващането, че макар да са езичници, самодивите почитат християнските обичаи и наказват жестоко всеки, който не ги спазва.

Ако тази статия ви е била интересна и искате да четете още любопитни материали при нас, можете да се присъедините към Jenite.bg във Facebook. Ние не сме самодиви, така че е безопасно!

Още от Интересно

"Заспива ми се някъде далече..."

Има хора, които идват в живота ни просто ей така, случайно, полека, без гръм и трясък. И понякога точно тези хора се оказват най-важните, те променят ...

Кристиан Диор: „Истинската жена трябва да бъде капризна“

Днес се навършват 112 години от рождението на знаменития дизайнер Christian Dior. Той е роден и израснал в заможно семейство в Гренвил, Франция, но ...

Дневен хороскоп за неделя, 22 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен  Днес сте по-щастливи вкъщи, отколкото навън, но все пак ...

Бляскавата Мелания Тръмп изуми с тоалет!

Остават броени часове до официалното стъпване в длъжност на Доналд Тръмп, което несъмнено е събитието на месеца, а може би и на годината. Но истина...

Задават се големи промени в живота на Кейт Мидълтън и принц Уилиям

По всички личи, че 2017 ще бъде годината на промени за кралското семейство! От Двореца излязоха с официално изявление, в което споделят, че се очаква...

Дневен хороскоп за петък, 20 януари

Добро утро! Вдъхновението ни за днес идва от: "Живейте и не казвайте на никого! Хората само развалят хубавите неща..." - Халил Джубра...

Диетични бисквити с фъстъчено масло

Една любима рецепта за вкусно и здравословно начало на деня. Необходими продукти: 2/3 чаша растителна мазнина; 1 чаша фъстъчено масло; 1 ч...

Ким Кардашиян е неузнаваема, преди да легне под ножа

Появиха се невиждани досега снимки на звездата, заснети в началото на кариерата й...

Ето кои красиви имена имат празник днес...

На 21 януари църквата почита паметта на свети мъченик Неофит – небесен закрилник на патриарх Неофит. На днешната дата имен ден празнуват В...

Проклятието на тв двойките: Сериали ги събират, сериали ги разделят

Освен в Холивуд, и в света на телевизията е пълно с актьорски двойки, които са открили любовта на снимачната площадка на общото си шоу. За съжален...