ТЕСТ: Коя е вашата каста? Разберете и спечелете бестселър!

Светът на книгите е нашето любимо място за бягство от реалността. Там намираме спокойствие, даваме воля на мечтите си или пък преживяваме невероятни приключения.

Да нямаш време за четене е като да нямаш време за дишане! Литературата е важна част от личностното усъвършенстване, която не може и не трябва да бъде пренебрегвана.

Ето защо Jenite.bg и издателство "Егмонт България" организираме страхотна игра за вас, която ще продължи от 4 до 14 април 2014 година! Приготвили сме ви един любопитен тест, свързан с книгата на младата и талантлива писателка Вероника Рот - "Дивергенти". Нека обаче първо ви разкажем малко повече за авторката и нейната творба.

Вероника е само на 23 години, но се радва на световен успех, донесен й от романа "Дивергенти". Още докато е била ученичка, писателката е предпочитала да работи над сюжета на първата си книга, отколкото да се занимава със задълженията си в училище. Така, донякъде на шега, тя създава цяла трилогия, заглавията от която са "Дивергенти", "Бунтовници" и "Предани" и са издадени на български от "Егмонт България".

Действието се развива в свят, в който съществуват пет касти, а изборът за принадлежност към една от тях предопределя целия живот. Всеки член на обществото, който навърши 16 години, сам решава към коя да се присъедини.

Всяка каста се свързва с различна добродетел - Аскети (безкористност), Прями (честност), Безстрашни (смелост), Миротворци (разбирателство) и Ерудити (интелигентност).

Главната героиня Беатрис Прайър обаче решава да не спазва установените порядки, а около нейната бунтарска постъпка се завърта целият сюжет.

От Publishers Weekly определят романа като "Запомнящо се, неочаквано пътешествие, от което е почти непосилно да се откъснеш". Bookpage пък твърдят, че "Ще стоите будни цяла нощ с "Дивергенти" - роман, който ще ви развълнува и накара да се замислите."

Със сигурност вече сме събудили любопитството ви, затова няма повече да ви държим в напрежение.

За да участвате в играта, от която може да спечелите една от книгите в трилогията на Вероника Рот:

1. Отговорете на въпросите от долния тест.
2. Споделете резултата си от теста като коментар под статията през Facebook профила си.
3. Харесайте тази статия чрез Facebook профила си.

Направете си теста и вижте към коя каста бихте могли да принадлежите. А след това се включете в играта на Jenite.bg и "Егмонт България".

Готови ли сте? Посочете отговора, който се приближава максимално до начина ви на мислене и действията ви.

1. Искам приятелите и семейството ми да ме виждат като
а) Човек, който е готов да помогне на някого в нужда, дори да е необходима саможертва.
б) Харесвана от всички личност.
в) Надежден човек.
г) Някой, който ще ги защитава, независимо какво се случва.
д) Мъдрец, пълен със съвети

2. Когато съм в трудна ситуация
а) Правя онова, което е най-доброто за възможно най-много хора.
б) Създавам творба на изкуството, която отразява моето душевно състояние.
в) Обсъждам проблема си с приятели.
г) Се втурвам да разрешавам проблема.
д) Правя списък "За" и "Против" и след това избирам как да постъпя.

3. В свободното си време е най-вероятно да се занимавам с
а) Доброволческа дейност.
б) Рисуване, танци или поезия.
в) Срещи с приятели.
г) Екстремен спорт.
д) Четене на любима книга.

4. От изброените по-долу професии избирам
а) Някоя хуманитарна.
б) Нещо, свързано със селското стопанство.
в) Съдия или адвокат.
г) Пожарникар или полицай.
д) Учен.

5. Когато решавам какво да облека, избирам
а) Нещо, което няма да привлече вниманието на околните.
б) Удобна дреха, която обаче хваща окото.
в) Тоалет, който изразява личността ми, но изглежда семпло.
г) Това, което ще привлече най-много погледи към мен.
д) Облекло, което няма да ми се пречка, докато изпълнявам дневните си задължения.

6. Ако открия, че гаджето на приятелка й изневерява
а) Ще й кажа защо според мен не е добре да продължава тази връзка.
б) Ще ги събера на едно място и ще организирам дискусия за проблемите до тяхната връзка.
в) Ще й кажа възможно най-скоро цялата истина!
г) Ще нападна измамника. Как смее да я наранява по този начин?!
д) Ще запазя тайната само за себе си.

7. В момента най-важно за мен е
а) Да бъда от полза на другите.
б) Да открия мир и щастие за себе си!
в) Да търся истината във всичко.
г) Да развия силата на характера си.
д) Да постигна успехи в кариерата.

Кой отговор сте посочвали най-често - а), б), в), г) или д)? Вижте какво означава това...

Ако сте избрали най-много отговори а), вие принадлежите към кастата на Аскетите. Не обичате да привличате вниманието към себе си и сте по-загрижени за добруването на околните.

Щастливи сте, когато се грижите за щастието, сигурността и благополучието на другите хора. Вярвате, че светът ще бъде по-добро място, ако егоизмът не беше толкова разпространен. Останалите ви възприемат като някого, когото е трудно да опознаят, същевременно мил и спокоен.

В случай че сте избрали най-много отговори б), принадлежите към кастата на Миротворците. Чувствате се идеално, когато хората около вас се разбират. Цените музиката и изкуствата и лесно се усмихвате.

Една от целите ви е да сте обградени от щастие, когато и както е възможно. Вярвате, че агресията и враждебността са най-големите проблеми в света. Другите може да ви възприемат като нерешителни, но сърдечни и общителни.

Ако отговор в) преобладава, тогава сте част от кастата на Прямите. Честни сте към всички, независимо какво ви коства това и колко проблеми ви навлича. Не се засягате лесно и бихте предпочели да чуете истината, дори да ви заболи.

Вярвате, че ако всички можеха да са честни и откровени, светът щеше да е по-добро място. Хората понякога ви възприемат като безчувствени, но същевременно надеждни и уверени.

Ако сте избрали най-много отговори г), спадате към кастата на Безстрашните. Живеете за адреналина и не понасяте, когато околните се опитват да диктуват правилата.

Постъпвате така, както смятате, че е редно, независимо колко трудно или страшно би могло да стане. Вярвате, че светът би бил по-добър, ако хората не се страхуваха да действат, за да направят нещата по правилния начин. Околните ви възприемат като прекалено настъпателни, но и като силни и дръзки.

При наличие на най-много отговори д), вие сте част от кастата на Ерудитите. Обичате да научавате нови неща и се опитвате да разберете как работи всяко нещо. Взимате решения, като се осланяте на логиката си, а не на инстинкт или емоции.

Вярвате, че светът щеще да е по-добро място, ако всички бяха добре образовани и отдадени на ученето. Другите ви възприемат като надменни, интелигентни и прозорливи.

Напомняме: Споделете под статията като коментар през Facebook профила ви на коя каста принадлежите според теста. Също така, харесайте статията чрез Facebook профила си, за да участвате в играта - може да спечелите една от книгите на Вероника Рот!

Печелившите ще бъдат изтеглени на случаен принцип чрез томбола и ще бъдат обявени на 14 април 2014 година в статия, публикувана в Jenite.bg.

За още увлекателни инициативи станете част от Jenite.bg във Facebook!

Още от Интересно

Сухият шампоан: спасението на всяка жена

Имало едно време една жена. Тя се грижела изключително много за косата си - да е красива, блестяща и чиста, но въпреки това срещала затруднения с подд...

Какво направиха модерните технологии с детството ни?

За много от децата на нашето време би било доста странно да разберат, че някога е имало дни, в които смартфоните, интернет и компютрите не съществувах...

14 (истински) причини да отида на TED

Попитахме хората около нас дали ще си вземат билети за TED2017: The Future You. Абсолютното мнозинство отвърнаха с „Да“… 1. &bdq...

Винтидж фотографии на една неостаряваща любов: кучето и неговият човек

Ако имате домашен любимец, вероятно усещате, че не той е “ваш”, а по скоро вие му принадлежите. С цялото си сърце.Тази дълбока връзка и лю...

Ежедневните навици на жените с красива коса

Мисия красива коса - мисия, която много от нас намират за трудно осъществима. Още повече когато всички фактори на средата, която ни заобикаля, се отр...

Колко е лесно да бъдем фотогенични

Селфи манията продължав...

Сезонът на “сакура” започна: в Япония цял град потъна във вишневи цветове (снимки)

С какво ви пленява Страната на изгряващото слънце?Удивителните си контрасти? Съчетанието между традиции и модерност, красивите природни гледки –...

Онова, дето го правиш в спалнята, не го прави на работа!

Над половината от офис служителите във Великобритания са флиртували на работното си място, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на р...

Бионсе ще ражда вкъщи

Бионсе планира да посрещне на белия свят своите близнаци не в болница, а в дома си в Лос Анджелис, пише Radar Online. Причината за това решение че...