ТЕСТ: Коя е вашата каста? Разберете и спечелете бестселър!

Светът на книгите е нашето любимо място за бягство от реалността. Там намираме спокойствие, даваме воля на мечтите си или пък преживяваме невероятни приключения.

Да нямаш време за четене е като да нямаш време за дишане! Литературата е важна част от личностното усъвършенстване, която не може и не трябва да бъде пренебрегвана.

Ето защо Jenite.bg и издателство "Егмонт България" организираме страхотна игра за вас, която ще продължи от 4 до 14 април 2014 година! Приготвили сме ви един любопитен тест, свързан с книгата на младата и талантлива писателка Вероника Рот - "Дивергенти". Нека обаче първо ви разкажем малко повече за авторката и нейната творба.

Вероника е само на 23 години, но се радва на световен успех, донесен й от романа "Дивергенти". Още докато е била ученичка, писателката е предпочитала да работи над сюжета на първата си книга, отколкото да се занимава със задълженията си в училище. Така, донякъде на шега, тя създава цяла трилогия, заглавията от която са "Дивергенти", "Бунтовници" и "Предани" и са издадени на български от "Егмонт България".

Действието се развива в свят, в който съществуват пет касти, а изборът за принадлежност към една от тях предопределя целия живот. Всеки член на обществото, който навърши 16 години, сам решава към коя да се присъедини.

Всяка каста се свързва с различна добродетел - Аскети (безкористност), Прями (честност), Безстрашни (смелост), Миротворци (разбирателство) и Ерудити (интелигентност).

Главната героиня Беатрис Прайър обаче решава да не спазва установените порядки, а около нейната бунтарска постъпка се завърта целият сюжет.

От Publishers Weekly определят романа като "Запомнящо се, неочаквано пътешествие, от което е почти непосилно да се откъснеш". Bookpage пък твърдят, че "Ще стоите будни цяла нощ с "Дивергенти" - роман, който ще ви развълнува и накара да се замислите."

Със сигурност вече сме събудили любопитството ви, затова няма повече да ви държим в напрежение.

За да участвате в играта, от която може да спечелите една от книгите в трилогията на Вероника Рот:

1. Отговорете на въпросите от долния тест.
2. Споделете резултата си от теста като коментар под статията през Facebook профила си.
3. Харесайте тази статия чрез Facebook профила си.

Направете си теста и вижте към коя каста бихте могли да принадлежите. А след това се включете в играта на Jenite.bg и "Егмонт България".

Готови ли сте? Посочете отговора, който се приближава максимално до начина ви на мислене и действията ви.

1. Искам приятелите и семейството ми да ме виждат като
а) Човек, който е готов да помогне на някого в нужда, дори да е необходима саможертва.
б) Харесвана от всички личност.
в) Надежден човек.
г) Някой, който ще ги защитава, независимо какво се случва.
д) Мъдрец, пълен със съвети

2. Когато съм в трудна ситуация
а) Правя онова, което е най-доброто за възможно най-много хора.
б) Създавам творба на изкуството, която отразява моето душевно състояние.
в) Обсъждам проблема си с приятели.
г) Се втурвам да разрешавам проблема.
д) Правя списък "За" и "Против" и след това избирам как да постъпя.

3. В свободното си време е най-вероятно да се занимавам с
а) Доброволческа дейност.
б) Рисуване, танци или поезия.
в) Срещи с приятели.
г) Екстремен спорт.
д) Четене на любима книга.

4. От изброените по-долу професии избирам
а) Някоя хуманитарна.
б) Нещо, свързано със селското стопанство.
в) Съдия или адвокат.
г) Пожарникар или полицай.
д) Учен.

5. Когато решавам какво да облека, избирам
а) Нещо, което няма да привлече вниманието на околните.
б) Удобна дреха, която обаче хваща окото.
в) Тоалет, който изразява личността ми, но изглежда семпло.
г) Това, което ще привлече най-много погледи към мен.
д) Облекло, което няма да ми се пречка, докато изпълнявам дневните си задължения.

6. Ако открия, че гаджето на приятелка й изневерява
а) Ще й кажа защо според мен не е добре да продължава тази връзка.
б) Ще ги събера на едно място и ще организирам дискусия за проблемите до тяхната връзка.
в) Ще й кажа възможно най-скоро цялата истина!
г) Ще нападна измамника. Как смее да я наранява по този начин?!
д) Ще запазя тайната само за себе си.

7. В момента най-важно за мен е
а) Да бъда от полза на другите.
б) Да открия мир и щастие за себе си!
в) Да търся истината във всичко.
г) Да развия силата на характера си.
д) Да постигна успехи в кариерата.

Кой отговор сте посочвали най-често - а), б), в), г) или д)? Вижте какво означава това...

Ако сте избрали най-много отговори а), вие принадлежите към кастата на Аскетите. Не обичате да привличате вниманието към себе си и сте по-загрижени за добруването на околните.

Щастливи сте, когато се грижите за щастието, сигурността и благополучието на другите хора. Вярвате, че светът ще бъде по-добро място, ако егоизмът не беше толкова разпространен. Останалите ви възприемат като някого, когото е трудно да опознаят, същевременно мил и спокоен.

В случай че сте избрали най-много отговори б), принадлежите към кастата на Миротворците. Чувствате се идеално, когато хората около вас се разбират. Цените музиката и изкуствата и лесно се усмихвате.

Една от целите ви е да сте обградени от щастие, когато и както е възможно. Вярвате, че агресията и враждебността са най-големите проблеми в света. Другите може да ви възприемат като нерешителни, но сърдечни и общителни.

Ако отговор в) преобладава, тогава сте част от кастата на Прямите. Честни сте към всички, независимо какво ви коства това и колко проблеми ви навлича. Не се засягате лесно и бихте предпочели да чуете истината, дори да ви заболи.

Вярвате, че ако всички можеха да са честни и откровени, светът щеше да е по-добро място. Хората понякога ви възприемат като безчувствени, но същевременно надеждни и уверени.

Ако сте избрали най-много отговори г), спадате към кастата на Безстрашните. Живеете за адреналина и не понасяте, когато околните се опитват да диктуват правилата.

Постъпвате така, както смятате, че е редно, независимо колко трудно или страшно би могло да стане. Вярвате, че светът би бил по-добър, ако хората не се страхуваха да действат, за да направят нещата по правилния начин. Околните ви възприемат като прекалено настъпателни, но и като силни и дръзки.

При наличие на най-много отговори д), вие сте част от кастата на Ерудитите. Обичате да научавате нови неща и се опитвате да разберете как работи всяко нещо. Взимате решения, като се осланяте на логиката си, а не на инстинкт или емоции.

Вярвате, че светът щеще да е по-добро място, ако всички бяха добре образовани и отдадени на ученето. Другите ви възприемат като надменни, интелигентни и прозорливи.

Напомняме: Споделете под статията като коментар през Facebook профила ви на коя каста принадлежите според теста. Също така, харесайте статията чрез Facebook профила си, за да участвате в играта - може да спечелите една от книгите на Вероника Рот!

Печелившите ще бъдат изтеглени на случаен принцип чрез томбола и ще бъдат обявени на 14 април 2014 година в статия, публикувана в Jenite.bg.

За още увлекателни инициативи станете част от Jenite.bg във Facebook!

Още от Интересно

Ако искате да ви харесват, никога не правете тези неща!

Всеки, или поне болшинството от хората, иска да създаде добро впечатление на околните и да изглежда максимално привлекателно в очите на противоположни...

Петте най-оригинални подаръка за Свети Валентин

Красиво бижу, скъп парфюм, еротично бельо, вечеря в изискан ресторант... Сигурно вече чудиш с какво да изненадаш половинката си за деня на влюбените. ...

Седмичен хороскоп за периода 23 януари- 27 януари 2017г.

Можете да следите седмичния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Най-накрая можете да обърнете внимание на себе си през тази ...

Уинстън Чърчил: Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба

"Успехът е да вървиш от един провал към друг, без да губиш ентусиазма си". "Най-добрият аргумент срещу демокрацията е 5-минут...

Как се взима „Оскар“ с първа роля

Обратното броене до обявяването на номинациите за "Оскар" започна. Преди обаче да разберем кои са следващите заглавия, които ще влязат ...

"Оскари" 2017: номинациите са ясни

2016 определено не беше най-добрата година за киното, особено като се има предвид какви сериали излязоха. Филми като La La Land, Moonlight и Manchest...

Палачинки с Рикота и портокал

Необходими продукти: 1 и 1/2 ч. ч. брашно 1/2 ч. ч. царевично нишесте 2 с. л. захар 1 ч. л. бакпулвер 1/2 ч. л. сода 1/2 ч. л. сол 1 ч...

7 качества, които ни правят по-привлекателни, отколкото външността ни

Всяка себеуважаваща се и обичаща се жена знае, че външността е само част от мозайката. Всъщност, за да бъдем наистина красиви, ни трябва и интелигентн...

4 важни урока, на които кучето ни учи

Всички, които имат куче, знаят, че това са най-благодарните и добри животни. Те не са своенравни като котките, никога няма да откажат да ги галите и в...