‘За’ или ‘Против’ млякото?

В древността млякото е наричано ‘бяла кръв’. В него се съдържат мазнини, протеин, въглехидрати и минерални вещества и наистина по състав напомня на нашата кръв.

В Древна Гърция се смятало, че сместа от мляко, вода и мед била любимо питие на музите. Самият Зевс, според легендата, бил откърмен с мляко от свещената коза Амалтея.  В древните Веди пък е записано, че кравето мляко е единственият, нямащ аналози в цялата вселена продукт, който позволява много бързо и максимално ефективно да се развиват фините тъкани на главния мозък и, съответно, интелектът.

Според британски учени, хората са доили животни още преди 9 хиляди години. Изследователите са открили частици от млечна мазнина в глинени съдове, намерени в Близкия изток и Югоизточна Европа, както и в Северозападна Анталия в Турция.

Независимо от хилядолетната му употреба, напоследък  учените започват да се съмняват  в абсолютната  полза от млякото.  Всъщност появили са се  редица митове, които сериозно са подкопали неговата слава.

Дълго време единствената вреда от млякото е била непоносимостта на някои хора към лактозата. Това е по-характерно за възрастните хора.

Всъщност, полезно или вредно е млякото?

Твърди се, че то повишава киселинността на стомаха и предизвиква язва. Млякото действително повишава киселинността, но не може да предизвика язва. Язвената болест обаче се развива както при повишена киселинност, така и при нормална, понижена и даже нулева.

Един от аргументите против млякото е съдържащият се в него казеин. За неговата неутрализация, според учените, организмът отнема калций от костите. Дали това е така?

В една чаша мляко се  съдържа много малко  количество от действащото вещество казеин. За да се получи ефектът, при който се отнема калций от костите, трябва да се изпият тонове мляко и човек по-скоро  ще се задави от излишъка на течност, отколкото млякото да отнеме калция от костите му.

Говори се, че вследствие на консумацията на мляко може да се получи остеопороза. Ако човек изпива ½-1 л.  в денонощие, от това по никакъв начин не може да развие остеопороза.  Дори ако няколко месеца подред се изпиват по три литра мляко на ден и след това се направи анализ на плътността на костите, пак няма да бъдат регистрирани никакви проблеми.

Вярно ли е, че млякото съдържа хормон на растежа, който е вреден за възрастните? Не. Доскоро се е смятало, че млечните продукти са полезни за децата до 12 години, а възрастните изобщо нямат нужда от тях. Сега обаче става ясно, че в различните националности генетично се изработва различно количество фермент, който непосредствено води до разпад на млякото. При славяните този фермент е с висока концентрация, затова те могат и в зряла възраст спокойно да пият мляко. При португалците, италианците и англичаните този фермент присъства само при  децата до 12-годишна възраст, после постепенно спада и към 14-годишна възраст вече млякото се преработва трудно и следват проблеми в храносмилателния тракт и червата.

Що се отнася до азиатците пък, в техния организъм има разновидност на този фермент, който асимилира млякото, което е генетично близко до жителите на региона - магарешкото и камилското. Ето защо азиатците могат да пият без проблем  от тези  ‘техни’ млека.

Интересно защо при много хора, особено по-възрастни, млякото  предизвиква подуване и разстройство на стомаха? Тук става дума за нещо много интересно. Не се препоръчва млякото да се приема с други продукти. По принцип при попадане в стомаха под въздействието на киселите стомашни сокове, то трябва ‘да вкисне’. Но, ако в стомаха има друга храна,  млякото я покрива и я изолира от соковете. Така храната остава необработена, докато не се асимилира вкиснатото мляко, храносмилателният процес се забавя, което пък води до метеоризъм, запек, стомашен и чревен дискомфорт.

Ето защо е препоръчително млякото да се консумира отделно и е най-добре  да бъде топло.  Не се препоръчва то да се комбинира с бобови култури, месо, картофи и орехи.

Още от Интересно

А мъжете, които стават бащи по-късно?

Ожесточени критики или хвалебствени словоизлияния. В общи линии така могат да бъдат определени реакциите на хората, когато им сервираш поредната новин...

Навиците на щастливите хора!

Не се тревожат за онова, което другите мислят за тях Щастливите хора не позволяват на негативно настроените към тях да влияят върху самочувствието ...

Обичах един мъж, гледах го в очите и си казвах: „Господи, колко си ми нужен!“

"Всяка жена среща мъж, който разделя живота ѝ на две: преди срещата с него и след това.""Има хора, уютни като роден дом. Прегръщаш ги и разбираш: аз с...

Риана и Синди Крауфорд черпят днес

"Мъжете станаха изключително мързеливи, момичетата - изключително нападателни, и това много подбива авторитета на жената в България. Трябва...

Материалист или манипулатор. Какви са негативните ни черти според зодията?

Овен – нетърпеливи, изискващи и упорити Представителите на тази зодия до такава степен потъват в забързаното си и напрегнато ежедневие, че ле...

Невинност до доказване на противното

Знаете ли кое му е хубаво на вдъхновението? Кара те да излезеш от рамките на собствените си ограничения и представи. Тебеширеният кръг на Брехт прес...

Нина Симон: Свободата е липса на страх

Днес се навършват 84 години от рождението на култовата певица...

Правилно ли даваме лекарства на децата?

Зимата е сезон на настинки и почти е сигурно, че ще се наложи децата да пият лекарства. Което за най-малките често се оказва сериозен проблем. Ето н...