Вегетарианци или не?

От десетилетия продължава спорът между вегетарианците и хората, които предпочитат да се хранят с месо. Трудно е да се определи на чия страна е истината. През 2011 година пък  Световната здравна организация постави вегетарианството и суровоядството  в списъка на психическите заболявания.

Всъщност този конфликт датира още от далечната 1847 година, когато в Англия било основано първото  вегетарианско дружество.  Когато завладели Индия, британците сериозно се увлекли по екзотичната култура на индийците. И за няколко години модната диета се превърнала в система за хранене и начин на живот на стотици хиляди по целия свят.

Според вегетарианците, грамотно съставената зеленчукова и плодова диета не би могла да навреди с нищо на организма. Месоядните пък твърдят, че без животински белтъчини човек не получава много полезни вещества и микроелементи.  Най-парадоксалното обаче е, че и едните, и другите  имат право…

Какво вредно има в месото, според вегетарианците, разбира се? Наистина ли, употребявайки само плодове, зеленчуци и ядки, човек може да доживее до 100 години?

Месото  може да провокира развитието на атеросклероза и  инфаркт, но това се отнася само за мазните видове и то, ако се поглъщат огромни количества всеки ден. Ако ядете 2-3 пъти седмично нетлъсто месо, никакви болести не ви заплашват. А организмът редовно ще получава порция аминокиселини и животински белтък, който е т. нар. строителен материал, който отговаря за правилната работа на мускулите.

Още един аргумент в полза на употребата на месо е профилактиката на анемия заради съдържащото се в него желязо. Месото е богато на витамини от групата В и цинк, който пък е необходим за нормалната работа на мозъка.

Заешкото месо е ‘шампион’ по съдържание на белтък. То е най-богатият и полезен продукт по съдържание на мастни ненаситени киселини. Кокошето месо  подобрява работата на стомаха. Овнешкото е полезно за по-възрастни хора, а агнешкото - за децата.

аквото и да се говори - полезни са и субпродуктите. Свинският мозък, например, е наситен с фосфор. Говеждото сърце е източник на биотин, подобряващ кожата, укрепващ костите и ноктите. Кокошият черен дроб е богат на белтъчини, минерали, витамините С и В, желязо и фолиева киселина.

Наистина ли вегетарианците боледуват по-рядко и живеят по-дълго от любителите на месото? Да, наистина те боледуват по-рядко, но… само от сърдечносъдови заболявания и рак. Но любителите на морковите и зелето не се отличават с кой знае колко забележително здраве. Слабите им места са крехките кости, анемията и нервните разстройства.

Според специалистите, вегетарианството е категорично  противопоказно за деца - техният  организъм расте и остро се нуждае от белтъчини. Учениците трябва да се справят с големи умствени натоварвания, а това е невъзможно при ограничения в менюто. Бременните жени пък са заплашени от помятане. Спортистите-вегетарианци бързо се изморяват и зле възстановяват силите си заради недостиг на белтъчини. Категорично забранено е ограничаването на консумацията на месо на хора, страдащи от анемия. При възрастните пък недостигът на калций ускорява развитието на остеопороза и повишава риска от счупвания, които на тази възраст могат да доведат до  фатален изход…

Някои  диетолози препоръчват на пациентите си да се откажат от месото, като изтъкват как то вреди на организма. Последните изследвания обаче показват, че вегетарианците силно рискуват своето умствено здраве.

Френски учени са установили, че тези, които се хранят само с растителна храна,  са значително по застрашени и рискуват да развият слабоумие или да се разболеят от болестта на Алцхаймер.

Вегетарианството води до дефицит на витамин В12 в организма, което, от своя страна, води до  мозъчни заболявания и слабоумие.

Специалистите дават за пример Индия, където повече от жителите са вегетарианци. Статистиката сочи, че там има 3,5 милиона души с болестта на Алцхаймер и слабоумие. Когато лекарите  са  им давали редовно витамин В12, състоянието им значително се подобрявало.

Учени направили анкета с въпроси, свързани  с това, дали мъж, който не яде месо,  губи мъжествеността си. От отговорите станало ясно, че в очите на дамите такива мъже са солидни и надеждни, но не и мъжествени.

По време на експеримента,  на участниците било предложено да опишат  млади хора, които  се отличават един от друг само по хранителни пристрастия. Оказало се, че  мъжете, които не консумират месо, не се приемат като много мъжествени - те били определяни като меки, принципни, даже и красиви, но не и мъжествени.

Това не изненадало особено специалистите. Според тях отказът от месо е отказ от власт, а значи и от мъжественост.

Разбира се, всеки човек  сам решава каква позиция да заеме в спора между вегетарианците и месоядните и към кой от двата лагера да се присъедини. Не трябва да се забравя обаче, че във всичко трябва да се спазва  мярката и  златната среда.

Още от Интересно

Вечните закони на кармата

Как можем да обясним какво е карма? Най-лесният начин е като си представим една кутия. В нея слагаме всички добри и лоши неща, които вършим. Тази кути...

5-те зодии, които са кралици на драмата

Драма! Драма и пак драма! Ж&#...

Кой спорт е по-приятен с компания?

Да тренира заедно с приятел може да се окаже много тонизиращо и приятно. Освен, че ще си имаш компания, ще има и с кого да си говориш и евентуално да...

Навиците на щастливите хора!

Не се тревожат за онова, което другите мислят за тях Щастливите хора не позволяват на негативно настроените към тях да влияят върху самочувствието ...

Откриха мъжкатa G-точка

Вече е ясно защо мачовците са луди по оралната любов...

Дневен хороскоп за неделя, 19 февруари

Добри утро! Последният ден от седмицата носи полъха на пролетта и усещане за ново начало, не мислите ли? Вижте какво ви очаква днес ТУК.  &nda...

Нещата, които всяка жена си мисли при гинеколога

Ходенето при гинеколог е задължително за всяка жена, но определено не е най-приятното нещо, което правим. Само мисълта, че ще разкрачваме краката си и...

„Възвишение“ - един български филм, който няма да е като всички останали

Въпросът е докъде ще стигнат По традиция българските филми са приемани полярно, особено когато става дума за исторически / патриотични сюжети. По...

Синхронизира ли се цикъла ти с този на приятелките ти?

Менструалният синхрон, ефектът на МакКлинток или още по-забавното – синдромът на френския бордей е синхронизирането на месечния цикъл между жени...