Какво знаем за акад. Иван Гешов?

Колко хора се замислят, возейки се на трамвай N 5 в София, на кого всъщност е кръстена спирката ‘Акад. Иван Гешов’? А на негово име е кръстен и голям софийски булевард…

Кой е Иван Гешов и какво знаем за него?  Всъщност, това е най-богатият българин, управлявал страната ни, който пише до синовете си, които са студенти в чужбина, никой от тях ‘да не дава пример за разкош, тъй като България е бедна и разпъната на кръст’…

Финансовият просперитет на Гешов се дължи на много обстоятелства - пресметливост, трудолюбие, наследство и немалко късмет - всичко това обаче придружено  с благотворителност и отдаденост на обществени дела…

Майката и бащата на Гешов - Харитина и Евстрати - имат 11 деца,  но от тях живи остават само 2, момиче и момче - бъдещият държавник. Иван Гешов е роден на 20 февруари 1849 година в Пловдив.

Той е едва на 16, когато заминава за Лондон, където баща му е открил търговска кантора. Там момчето помага на баща си, но едновременно с това завършва финансови и политически науки в Оуенс колидж и в университета ‘Виктория’.

Макар и чужденец, Иван Гешов печели общобританския конкурс по английски правопис, за което е удостоен с честта да пие чай с кралицата. Той е член на градското литературно дружество и на Манчестърския дискусионен клуб. От престоя си в Англия Гешов е убеждава, че ‘най-добрата гаранция за доброто управление е един просветен народ’.

През 1872 година,  с европейско образование и опит в банкерските дела, Иван Гешов се завръща в Пловдив. През следващите години той сътрудничи на списание ‘Читалище’, избран е за председател на читалището и член на училищното настоятелство на гимназията. Основава и дискусионен клуб по модел на манчестърския.

По време на Априлското въстание Гешов се включва в акциите за набиране на помощи за населението на пострадалите райони и активно участва в инициативите пред Европа за защита на българските интереси.

Гешов е натоварен от пловдивските първенци да предоставя сведения на дошлите чужди анкетьори във връзка с разгласяването на зверствата след въстанието. Той пише доклад  за търговията в Южна България, който му е поискан от американския генерален консул в Цариград - Юджийн Скайлър. Докладът е изключително добре приет в САЩ и в резултат от Вашингтон  предлагат на Гешов да стане почетен вицеконсул на САЩ в Пловдив. Той обаче не се възползва от поканата, която би му осигурила защита пред  турските власти.

Защото за свои публикации  във връзка с Априлското въстание в английския вестник ‘Таймс’, Гешов е арестуван и осъден на смърт. Но след  намесата на британското и американското консулство е помилван  - присъдата е заменена със заточение в Халеб / в днешна Сирия/.

В края на март 1978 година Гешов се завръща в България и става един от водачите на  Народната партия  в Източна Румелия.  Той е сред участниците в българската петиция, посетила големи европейски столици през 1879 година и връчила възраженията на народа ни срещу решенията на Берлинския конгрес, разкъсал ‘живо месо’ от Санстефанска България.

От 1883 година Гешов живее  в София, където става директор на БНБ. През 1884 година той вече е действителен член на Българското книжовно дружество /днес БАН/. От 1884 година до смъртта си Гешов е председател на Българския червен кръст.

От 1894 година Гешов е избиран 13 пъти за народен представител, той е министър на финансите във второто и третото правителство на Константин Стоилов, а след неговата смърт оглавява Народната партия.

През 1897 година, след смъртта на богатия букурещки търговец и български меценат Евлоги Георгиев, който е първи братовчед на жена му, Иван Гешов става негов  ‘универсален наследник’ и изпълнител на завещанието му.   Той изпълнява стриктно  всички изисквания на завещанието в полза на държавата и на частни лица.

Според завещанието на Евлоги Георгиев,  Иван Гешов наследява около ¼ от капитала, което е напълно достатъчно да го превърне в най-богатия български гражданин за онова време.

До смъртта си Гешов остава главната движеща фигура, която стои зад построяването на нова сграда на Софийското висше училище /днес СУ ‘Климент Охридски’/, както повелява завещанието на Евлоги Георгиев.

Гешов със собствени средства изплаща дълг на книжовниците към БНБ и така им дава шанс да се почувстват самостоятелни и да се провъзгласят за Академия на науките.

През 1912 година, когато Гешов е министър-председател, Народното събрание гласува и Закон за БАН. През 1923 година  той дарява на БАН триетажна къща на улица ‘Сердика’ 4, оценена на 3 милиона лева.

Щедрият дарител поема разходите по издигането на Мавзолея в Плевен в памет на загиналите в Освободителната война руски и румънски войници. Той дава финансова подкрепа  на млади хора да учат, на бедни - да се изхранят, на болни - да си платят лекарствата. На финансовата помощ на Гешов се радват болници, училища, читалища…

От 1911 до 1913 година Иван Гешов е начело на коалиционно правителство на Народната  и Прогресивно-либералната партия, в което той е  и министър на външните работи и изповеданията.

По време на Първата световна война Народната партия е в опозиция, а през 1920 година Гешов оглавява новосъздадената Обединена народно-прогресивна партия.  През 1922 година обаче  той заминава за Франция, за да избегне преследванията срещу опозицията от правителството на Александър Стамболийски, което му издава смъртна присъда.

След 9-юнския преврат срещу земеделския лидер, Гешов се завръща в България и се присъединява към Демократическия сговор, който управлява страната.  Умира на 11 март 1924 година в София,  в дома си на ул. ‘Цар Освободител’ N 16.

Още от Интересно

Как няколко минути донесоха „Оскар“ на шест актьора

Никол Кидман Никол Кидман ни смая с уникалното си превъплъщение в образа на писателката Вирджиния Улф във филма "Часовете" от 2002 г. ...

В магазина за любов: Търся си пакетче любов, имате ли?

- Здравейте! – поздравявам аз вежливо продавачката. - Привет! С какво мога да ви бъда полезна? – отвръща ми тя. ...

Дневен хороскоп за петък, 20 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Опитайте да прекарате малко време сами днес, дори да работите ...

Връзките зависят от детството ни

„Това как ще се развиват връзките ни и нашето отношение към партньора зависи от детството ни .”, каза Милена Родригес в  ру...

Последният писък на модата при булчинските рокли

Една от woman-ките се сгоди преди броени месеци и поради това в последно време в офиса темите за избора на булчинска рокля и подготовката за сватбата ...

Дрешките, които трябва да купите за бебето си

Появата на малкото човече в живота на мама и татко е най-важният ден и за двамата. И трябва да сме подготвени за този ден. Кои са дрешките, които всяк...

Дневен хороскоп за събота, 21 януари

Добро утро! Събота ще бъде прекрасен ден! Вижте какво очаква всяка зодия ТУК. ––––>>>> Към хороскопа  Ако...

Понякога трябва да бъдем егоисти в любовта!

Егоизмът е определян като лошо качество. Да, но зависи за какво става въпрос. Ако пренебрегваш другите и техните интереси, заради своите, винаги гледа...

7 начина да сложиш край на навика да похапваш късно

Ако сте склонни вечер, (аз лично съм) да пренебрегнете здравословното хранене и спорт през деня, следвайте този прост наръчник и кажете НЕ! Как ст...

Златни грижи за детската кожа през зимата

Защита Преди да облечете с дебелите зимни дрешки детето, обтрийте телцето му с тънък пласт подходящ лосион за тяло. Целта е по този начин да презпа...