Да разбулим митовете за някои храни

Яйцата повишават нивото на холестерола в кръвта
В едно нормално кокошо яйце има близо 300 мг холестерин, а това е максималната препоръчителна доза на ден.

Въпреки това яйцата не оказват кой знае какъв отрицателен ефект върху нивото на холестерина, при положение че човек е здрав. Това ниво не се влияе от поетия холестерин, а от количеството и вида мазнини, които ядем.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАКОГА ДА ПИЕМ СУТРЕШНОТО СИ КАФЕ?ЗА ЗДРАВОСЛОВНА ЗАКУСКА ПО ВСЯКО ВРЕМЕНОВ ИНТЕРЕСЕН НАЧИН ЗА ОТСЛАБВАНЕЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА ПРОПОЛИСА

Освен това самият организъм произвежда холестерин, така че дори и при диета с ниско съдържание на холестерин нивото му в кръвта може да се покачи.

За здрави хора важи правилото: две до четири яйца на седмица не вредят (в това число и яйцата в сладкишите и хлебните изделия).

Кафявата захар е по-здравословна от бялата
Кафявата захар е междинен продукт при производството на бяла захар от захарна тръстика. Оцветяването се получава чрез нанасянето на тънък слой захарен сироп, а вкусът наподобява малц или карамел. Твърдението, че е по-здравословна от бялата захар, е от царството на приказките.

Съдържанието на калории е еднакво, влиянието върху нивото на кръвната захар - също, а зъбите са еднакво застрашени от кариес.

Положителното качество на кафявата захар е, че съдържа малко повече минерали и витамини, но разликите са толкова минимални, че не играят никаква роля.

Снимка: Списание "Меню"

От бирата се пълнее
Всъщност не е вярно, че от бирата се пълнее повече, отколкото от други напитки. Съдържанието на калории е същото като в ябълковия сок, а енергийната стойност е по-малка от тази на пълномасленото мляко и само половината от тази на виното.

Снимка: Thinkstock

Уголемяването на гърдите при мъже, които пият много бира, се дължи обаче не на калориите, а на женските хормони, естрогените, които се съдържат в хмела. Те подпомагат задържането на мазнини и течност в тъканите.

Така че при прекомерна консумация на бира може да се стигне до растеж на гърдите. Спре ли се обаче пиенето на бира, тези уголемени гърди и мастни натрупвания изчезват.

Солта повишава кръвното налягане
Един от най-ярките митове в областта на храненето е този за връзката между консумацията на сол и хипертония. Десетилетия наред лекарите предписват на пациентите си с високо кръвно безсолна диета.

Снимка: sxc.hu

И всичкото това в резултат на едно американско изследване, при което на лабораторни плъхове са давани количества сол, отговарящи за човека на 500 г дневно. Горките животни получили сърдечни проблеми и се споминали.

Чак през 80-те години на миналия век нови проучвания, проведени с 10 000 участници от 26 страни, доказват, че няма пряка зависимост между солта и кръвното налягане. Отговорни за хипертонията са по-скоро наднорменото тегло и употребата на алкохол.

Още от Интересно

Когато популярността в социалната мрежа е по-важна от живота...(Видео)

Несъмнено социалните мрежи заемат основно място в живота на съвременния човек. Доколко това е полезно, само времето ще покаже. Да те улесняват кому...

10 знаменитости и техните “близнаци”… назад в историята (снимки)

Знаете на какви неща е способна тази удивителна “машина” мозъкът ни, нали? Например, за да помогне на своите “приносители” да ...

Когато популярността в социалната мрежа е по-важна от живота...

Несъмнено социалните мрежи заемат основно място в живота на съвременния човек. Доколко това е полезно, само времето ще покаже. Да те улесняват кому...

Нина Симон: Свободата е липса на страх

Днес се навършват 84 години от рождението на култовата певица...

Обичах един мъж, гледах го в очите и си казвах: „Господи, колко си ми нужен!“

"Всяка жена среща мъж, който разделя живота ѝ на две: преди срещата с него и след това.""Има хора, уютни като роден дом. Прегръщаш ги и разбираш: аз с...

Лана дел Рей се завръща!(Видео)

Прекрасната певица издаде нов сингъл след 2-годишна пауза...

Петър Дънов откровено за любовта и брака между двама души

Учителят Петър Дънов е сред най-ярките личности в българската история и духовна култура. Основните теми на неговите лекции са духовното разбиран...

Най-секси престъпникът влиза в света на модата

Прочулият се като най-сексапилния затворник в света - Джеръми Мийкс, остави криминалното си минало зад гърба си и влезе в модния бранш. Той направи...

Защото носиш в себе си любовта...

Ах, колко е хубаво да си влюбен. Ах, колко е хубаво да си влюбен. Още от категорията ...