Чехи, които обичаха България – част I

Иржи Прошек  /често наричан у нас Георги/ е чешки инженер и предприемач, прекарал  по-голямата част от живота си в България, която избира за своя втора родина. През 1871 г. той пристига в България и работи по изграждането на железопътната линия в Тракия.  След Освобождението е архитект в общината в София и работи върху първия градоустройствен план на града.

Заедно с брат си Богдан, Иржи Прошек основава през 1879 първата печатница в София, а през 1884 година -  пивоварната ‘Прошек’ -  най-голямата в града по това време, той е един от основателите на дружеството Славянска беседа и Инженерно-архитектурното дружество.

Иржи Прошек е роден на 25.ХІІ.1847 г. в градчето Бероун -  близо до Прага. Завършва с отличие ІV клас  и Първа чешка реална гимназия в Прага.  След завършване на средното си образование той  се записва да следва землемерно инженерство и строителство в Кралевската чешка политехника в Прага.

Още по време на учението в гимназията в Прага, а след това и във висшето училище, Прошек се среща и запознава с много български младежи, които следват там и  установява близко приятелство с тях. Един от тях - Петър Ив. Берковски – му преподава български език. Така  Прошек, наред със западните езици, научава и български.

След завършване на висшето си образование през 1869 година, Иржи Прошек  се отправя към България. Младият инженер упражнява професията си най-напред в Цариград. После се установява в село Aлмалии, Хасковско, заедно с други чешки и полски инженери,  сближава с ръководителите на местния таен революционен комитет  и основава  Славянски дом, училище и читалище.

Иржи Про­шек  копнее за  освобождението на България  не по-малко от българите. Още повече държи той за културното им развитие, затова пре­връща училището и читалището в селото в об­раз­цо­ви - по по­до­бие на чеш­ки­те. Това била официалната дейност на Славянския дом, но  неофициално там  Прошек създал първия интернационален таен революционен комитет.

Много важен момент от живота на Прошек е неговото запознанство с Левски. Инженерът започва да доставя оръжие и пренася  тайно революционната поща на комитетите.

През 1876 г. Прошек напуска  служ­ба­та си в ком­па­ни­я­та на барон Хирш и започва работа  ка­то ко­рес­пон­дент на ев­ро­пейс­ки­ вес­т­ни­ци. Там той описва поло­же­ни­е­то на бъл­гар­с­кия на­род,  осо­бе­но след по­ту­ша­ва­нето на Ап­рил­с­ко­то и Ста­ро­за­гор­с­кото въс­та­ние.

По време на Руско-турската война Иржи Прошек извършва подвиг. Разбрал, че турското командване се кани да подсили  войските си около връх Шипка, той заминава за Одрин и заедно със свои съмишленици, с риск на живота си, те демонтират око­ло 200 м ж.п. рел­си, с ко­е­то про­ва­лят пре­ми­на­ва­не­то на турските во­ен­ни ешело­ни и ги за­бавят с око­ло 30 ча­са. Това се оказва от изключително важ­но значение за из­хо­да на бит­ка­та. Ак­ци­я­та  обаче  е раз­к­ри­та от тур­с­ки­те влас­ти и Иржи  Про­шек е осъден на смърт от Султана. Пре­об­ле­чен ка­то се­ля­нин,  той ус­пя­ва да из­бя­га в Бу­ку­рещ, къ­де­то ра­бо­ти ка­то пре­во­дач на рус­ка служ­ба.

За изключителната си жертвоготовност и принос за освобождението на България, Прошек е  награден с ви­со­ки от­ли­чия. Той получава ор­ден “Св. Алек­сан­дър Нев­с­ки” I степен и злат­на са­бя, ко­я­то лично  ген.  Ско­бе­лев му връч­ва от име­то на им­пе­ра­тор Алек­сан­дър II

След Освобождението Иржи Прошек се установява в София. Той е първият стенограф на Народното събрание. Сътрудничи и на градската управа на първия губернатор  на столицата - Алабин.

Иржи Прошек е основател и член  на “Славянска беседа – 1880” в София, на дружество “Чех”, както и на Българското ин­же­нер­но-ар­хи­тек­тур­но дру­жес­т­во. Именно оттам тръгва инициативата да пос­т­ро­я­ва­не на  па­мет­ник  на  Ва­сил  Лев­с­ки.

Двамата братя Богдан и Иржи Прошек построяват най- модерната за времето си пивоварна в София. Това е и първата електрифицирана сграда в България със собствен генератор. По вре­ме на ба­ло­ве в дво­ре­ца са пре­кар­ва­ли елек­т­ри­чес­т­во от фаб­ри­ка­та. Сгра­да­та на дво­ре­ца е елек­т­ри­фи­ци­ра­на след то­ва.

Братята Прошек са създали и придворната печатница - първата в София, която е печатала в началото всички вестници, списанието на Българското книжовно­то дружество (днес БАН), „Държа­вен вестник“ /още от първия му брой/, бланки и формуляри за двореца, министерствата и всички държавни учреждения.  На 10 януари 1944 г., по време на бомбардировките над София, сградата е разрушена. По-късно тя е възстановена – днес там се намира Националната галерия за чуждестранно изкуство.

Собственост на  братя Прошек  била резиденция  Агрикола - днес  правителствената резиденция  ‘Лозенец’.

Двамата братя Прошек имат принос в изграждането на много емблематични места в столицата. Те, заедно с арх. Вацлав Прошек /техен братовчед/,  са автори на  Лъвов мост, който е построен през 1889 година по време на кметуването на Димитър Петков. Четирите бронзови лъва са изработени от виенска фирма.  А през 1900 г., когато светва първата електрическа лампа в София, грейват  и  изящните електрически  фенери на Лъвов мост.

Друго емблематично място, за което братята Прошек имат принос, е Орлов мост. Той е построен 2 години след Лъвов мост.  В построяването на моста взимат участие главният архитект на София Адолф Колар, както  арх. Вацлав Прошек. Отново металните части са разработени, изляти и доставени от виенската фирма „Рудолф Филип Ваагнер & Биро“.

Вече стана ясно, че именно по  идея на братя Прошек е издигнат и паметника на Васил Левски, който е изработен по проект на арх.  Колар.

Но като връх на строителната дейност на Иржи Прошек е строежът на Варненското пристанище. То обаче се срутва поради свлачища. Това се отразява много зле на Иржи Прошек и той получава инфаркт. Умира едва на 58-годишна възраст. Само месец по-късно си отива и  по-младият брат - Богдан - и той твърде млад,  едва на 47 години.

Интересно е да се знае, че предсмъртното желание на Иржи /Георги/ Прошек било да бъде погребан в полите на Витоша. То е изпълнено. Днес обаче двамата братя Прошек почиват в семейната гробница в католическия парцел N16 на Централните софийски гробища.

Kратък е бил животът на двамата братя  Прошек, но  колко много са дали те на България.

Още от Интересно

Всичко, което трябва да знаем за Великия пост преди Великден

Вчера Православната църква отбеляза Местни заговезни и сложи началото на Великденските пости.  Да, те започват официално от началото на другата ...

Забавната страна на рутината през погледа на едно (не)обикновено белгийско момиче (илюстрации)

Животът е изпълнен с понеделници, крайни срокове, провалени диети…Този на Christina De Witte също. На пръв поглед обикновеното белгийско момиче ...

Най-секси престъпникът влиза в света на модата

Прочулият се като най-сексапилния затворник в света - Джеръми Мийкс, остави криминалното си минало зад гърба си и влезе в модния бранш. Той направи...

Дневен хороскоп за събота, 18 февруари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Днес имате проблем с оригиналните идеи. Трябват ви, а не се по...

Телешка супа с боб и гъби

Необходими продукти: 500 г телешки джолан с кост 500 г печурки (не големи) 250 мл бяло вино 1 консерва бял боб (400 г) 3 скилидки чесън 1 глава лук 1...

Луиза Григорова влиза в политиката

Популярната актриса Луиза Григорова ще се бори да влезе в парламента на предстоящите избори. Тя е сред кандидатите за народен представител в листа...

Джоли за Брад Пит: Винаги ще бъдем семейство (видео)

За първи път от септември насам, когато подаде документи за развод, Анджелина Джоли проговори за раздялата си с Брад Пит. Тя, заедно с шестте си де...

Вкусни пухкави хлебчета със сирена

Необходими продукти: за тестото: 500 г брашно 250 мл прясно мляко 80 мл олио 1 с. л. захар 2 ч. л. суха мая 1 ч. л. сол за плънката: 250 г сирене &bd...

Дневен хороскоп за понеделник, 20 февруари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Днес стойте близо до човек, който знаете, че си заслужава. Ще ...