Една успешна жена в света на мъжете и технологиите

Може би сте чували, но най-вероятно все още не сте, за Singularity University.

Най-кратко и просто представен това е учебно заведение за бъдещи световни лидери. Това е мястото, където технологията среща бизнеса и социалната отговорност. Учредителите на институцията - Рей Курцвайл и Питър Диамандис не признават конвенционалното и задават въпроса Защо не?" за някои от най-фундаменталните човешки закономерности. Защо да не свалим мозъка си на компютър и да не живеем вечно?"; Защо трябва ресурсите на планетата ни да се смятат за крайна величина и защо това да е домът ни завинаги?"

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАТАЙНАТА ПОРТА НА СУЛТАНСКИЯ ХАРЕМЛЮБОВТА ПОСТОЯННО ВИ СЕ ИЗПЛЪЗВА?7 НАЧИНА ДА ВИ ХАРЕСВАТ ПОВЕЧЕКОСАТА ДНЕС: ПЛИТКИ, КОКОВЕ И РУС ЦВЯТ

За по-успешно изпъление на целите си, университетът не се помещава на случайно място, а се намира в базата на НАСА Еймс, Калифорния, точно в сърцето на Силициевата долина. Именно там иновативните технологии и тяхното използване за благото на човечеството се е превърнало в практика.

Редовното обучение в университета протича за 10 седмици, като крайната цел е студентите да бъдат запознати с най-бързо растящите трендове в технологичния свят и модерни начини за тяхното инкорпориране в устойчиви бизнес модели, които да преборят основните предизвикателства пред човешката раса. Всеки, който има достатъчно добра идея и/или проект как да промени живота на поне 1 млн. души, може да кандидатства в Singularity University и да получи шанс да реализира плановете си, както и да се запознае с бъдещето не само на технологиите, но и на човечеството.

Тази година за първи път сред финалистите за получаване на стипендия бе една прекрасна дама от България! Тя бе и единствената жена сред финалистите, които трябва да впечатлят журито със своя идея/проект за подобряване живота на хората. Това е Мая Златанова - усмихната 27-годишна девойка, която смело пристъпи към света на технологиите, по традиция приеман за подвластен на мъжете.

Решихме, че жени като Мая са прекрасен пример и вдъхновение за всички нас, за това колко по-успешни можем да бъдем и как трябва да повярваме в себе си и възможностите си. С Мая се срещна Лилия Огнянова, за да си поговори с нея какво е нужно за кандидатстване в престижния Singularity University, каква точно е идеята ѝ за подобряване живота на хората и какви са съветите ѝ към жените.

В началото на разговора ни Мая започва с думите, че много малко жени решават да се състезават за стипендия в този университет. След това пояснява, че тя приема Singularity University по-скоро като академия, където хора от цял свят се запознават с най-новите технологии, тенденции и имат шанса да надникнат в бъдещето. Най-важното там обаче е, че имаш шанс да създадеш полезни контакти, които после могат да ти помогнат да реализираш идеята си.

Снимка: Edna.bg

За да стигнеш до Singularity University има два начина - да подадеш своеобразна автобиография (сиви), в които да обясниш кой си, какво правиш, каква е твоята идея или проект за подобряване живота на човечеството, как смяташ да я реализираш и защо мислиш, че заслужаваш да се озовеш в Singularity University.

Другият вариант е да се явиш на открито състезание, след като си кандидатствал с проекта си. Накрая се избират 80 човека от цял свят - 40 са от сиви-та, а 40 от състезания, които се правят на местно ниво.

Ако си сред тези 40 човека, трябва да заплатиш 30 хил. долара за определените месеци на обучение в университета. Ако спечелиш обаче стипендия, която тази година е била само една, получаваш това право безплатно.

Мая споделя как много повече жени кандидатстват чрез документи (въпросните сивита), а не чрез представяне на идеите си на живо, поради една проста причина - не се чувства уверени да се изправят пред всички мъже, с които е наситен в момента света на новите технологии.

Аз бях единствената жена и ми казаха, че до момента никога не е печелила жена стипендия по такъв начин - състезание, не защото не е способна, а защото в процентно съотношение е много по-малка вероятността".

Мая е представила идеята си заедно с останалите финалисти пред директора на Singularity University, както и пред всички участващи в академията инвеститори и спонсори от бизнеса на открита дискусия в Будапеща. Споделя, че ѝ е било изключително трудно и емоционално да се изправи пред всички и да говори за проекта си и защо точно той е важен.

А каква точно е идеята ѝ? Със сигурност сте чували за клинични изследвания - всеки един от нас в някакъв етап от живота си се е сблъсквал с тях. Те обаче звучат прекалено сериозно, тежко и с неразбираеми медицински термини. Истината е, че в света има над 100 хи. клинични изследвания и те включват не само традиционна медицина, но и способи на лечение като йога например.

Идеята на Мая е всички тези изследвания да бъдат преведи на лесно разбираем от всеки човек език. Целта е да можем по-бързо и ефективно да стигаме до информацията, която ни е нужна, за да се лекуваме или да помогнем на наши близки.

Мая с право отбелязва, че когато си лекар специалист, ти владееш една терминология и експертни знания, които са разбираеми за теб и колегите ти, но не и за хората извън твоята сфера. Затова се получава често трудности в комуникацията, а когато става въпрос за здравето на човек това е недопустимо.

Така, с тази своя идея, на която ѝ предстои тепърва да се развива, Мая е решила да кандидатства за стипендия в Singularity University. Успява да бъде сред шестимата финалисти от цял свят - единствена българска, единствена жена. Презентацията ѝ коства поредица от усилия и нерви, за да я усъвършенства и да бъде перфектна, а помощ получава от приятелите си, както и от Стефан Иванов Сергей Петров, които вече са имали честта да бъдат в университета.

Мая споделя, че искрено благодари на всички подкрепили я и смело заявява, че всичко това как българите не си помагали един на друг, а си пречели, са безпочвени митове.

За жалост стипендията е отсъдена на друг, но Мая обира овациите на публиката, както и на самия директор на Singularity University. Към момента тя все още има шанс да се озове в академията и да работи за изпълнението на проекта си, но смело споделя, че без значение дали ще получи стипендия или не, тя ще изпълни проекта проекта си, като вече е започнала работа по осъществяването на идеята.

Визията ѝ е да се създаде web платформа, в която да има поместени всички възможни клинични изследвания, обяснени така, че да бъдат разбираеми за всеки и лесно да се намери вариант за лечение.

С Мая обаче се заговорихме и по темата за това какво е да си жена в света на бизнеса и технологиите. Тя призовава всички дами да не се плашат или притесняват от публични презентации, защото точно ние жените имаме редица преимущества. Също така владеем прекрасното качество да вършим много неща наведнъж, нещо изключително трудно за мъжете. Мая по време на презентацията ѝ в Будапеща

Снимка: Личен архив

Отделно Мая споделя как от досегашния си опит при срещи с бизнес партньори забелязва как точно заради това, че е жена, всички я приемат приветливо, но не и особено на сериозно.

Има разделение между половете - факт, за жените се изискват повече усилия, за да се наложат и да се докажат. Повечето жени обаче сами го предизвикват това - сами не очакваме една от друга повече, както от мъжете. Малко са жените, които са готови да изразят себе си. Можеш да си майка вкъщи и да правиш страхотни неща, да си чудесна личност, но не се изразяваш сама себе си. Често сме просто сянка на някой, може би защото се страхуваме и имаме нужда от стабилност. А стабилността е илюзия, няма стабилност - днес имаш нещо, утре можеш да го нямаш... Когато трябва да направиш нещо, просто се стягаш и го правиш."

Другият важен съвет от Мая, с който ние всички в Edna.bg също сме съгласни е - разпределяйте правилно свободното си време! Замислете се дали не го пилеете, дали не можете да направите нещо, с което ще се обогатите повече.

Смисълът на живота е да се развиваш като личност. Ако все ден даваш 0.5% да научиш нещо ново, след няколко години ти ще си богат човек! Защото това е важното - да се развиваш и обогатяваш, да повлияваш на още хора, а не да трупаш пари, например. И то да повлияваш в смисъла на това да им помагаш - на семейството ти, на приятелите и познатите ти. Много е важно в какво инвестираш времето си."

Искрено пожелаваме успех на Мая и нейното начинание, което заслужава да се реализира успешно!

Ако решите, че имате идея, която заслужава внимание и която е в състояние да промени за добро живота на 1млн души, или пък смятате, че можете да бъдете полезни с нещо за изпълнение на идеята на Мая Златанова - за превод на клинични изследвания, то пишете ни на редакционния ни адрес edna@netinfocompany.bg

Още от Интересно

Как да свалим килограмите без изобщо да броим калориите

Решили сте, че искате да сте по-здравословни, за да свалите килогармите. За много хора, този подход води до броене на калории. Има няколко причини, ...

И Наградите на публиката в Лос Анджелис отидоха при...

А ето и имената на всички победители тази година: Любима кино икона - Джони Деп Любим кино актьор - Раян Рейнълдс Любима кино Актриса - Дженифър...

Задават се големи промени в живота на Кейт Мидълтън и принц Уилиям

По всички личи, че 2017 ще бъде годината на промени за кралското семейство! От Двореца излязоха с официално изявление, в което споделят, че се очаква...

Световноизвестният проф. Нери Лауфер: Яжте жълти плодове, за да заченете по-лесно

Проф. Нери Лауфер е знаково име в световната асистирана репродукция, един от първите лекари в света, правили човешко инвитро, основател на инвитро цен...

Роузи Хънтингтън-Уайтли е бременна (снимки)

След като стана ясно, че Ирина Шейк е бременна от Брадли Купър, се оказа, че тази година и друга нейна колежка от модния подиум ще роди първото си дет...

Провансалска чеснова супа

Необходими продукти: 4 глави чесън 2 стръка праз (бялата част) 2 стръка мащерка 2 стръка салвия 2 дафинови листа 1 л зеленчуков бульон 100 мл зехтин ...

Истините на Хийт Леджър

Днес е една от най-тъжните дати в историята на шоубизнеса и по-специално киното, тъй като преди 9 години на нея се сбогувахме с актьора Хийт Леджър. ...

Балоните, в които живеем

На всяка манджа - кукловоди Удивително е как дребните битовизми се превръщат в едри политически клишета. В етикети с крещящи надписи: „добро,...

Кога ще се преродим отново

Защо кремациите на Бали са така пищни и впечатляващи? Защо всички са облечени в красиви, цветни дрехи, усмихват се и сякаш празнуват края на един живо...

6 стъпки, които превръщат мечтите в реалност

Имаш мечта? Обещаваш си я вече поредна година, но тя все още не е реалност? Защо е така и как това да се промени? ...