Как да контролираме гнева си

Например, радостното настроение и смехът са от полза за здравето на хората, те удължават живота, което е научно доказано. Тъй като смехът стимулира производството на хормони, такива като серотонин, допамин и ендорфини. Всички те са от серията "хормони на щастието".

По време на смях се задействат диафрагмата, лицевите мускули и корема. По този начин се засилва кръвообращението на много вътрешни органи, тялото се насища с кислород, намалява количеството на "хормона на стреса", а оттам и изчезват причините за заболявания, причинени от нервни сътресения.

Но не само смехът, а дори и сълзите (в умерени количества) облекчават стреса, премахват токсините, подобряват зрението и имунитета, помагат да се нормализира кръвното налягане.

Но неконтролираният гняв, ярост, отмъщение и ревност, може значително да съкратят живота на човек. И това се дължи главно на факта, че тези емоции стимулират производството на кортизол - "хормона на стреса".

Умерената доза от хормона дори е полезна за организми, тъй като има защитно действие, като помага да се преодоляват трудностите на живота, заедно с адреналина.

Но при дълга и неконтролирана агресия съществува риск от диабет, хипертония (високо кръвно налягане) и разрушаването на мускулната тъкан. Организмът всъщност започва да произвежда отрова, която предизвиква много болести, включително рак.

Ето защо, за да се избегнат подобни катастрофални последици, ние трябва да можем да "изхвърляме" негативните емоции правилно, без да подлагаме на риск своето здраве и здравето на тези, които са ни "под ръка" в такива моменти.

Как да се успокоим и да се вземем в ръце?

1. Ако съдбата ви е поднесла неприятна изненада, и нещо ви е изкарало от равновесие, опитайте се да се отървете от виновника за обидата - така вече имате даде шанс да се успокоите. Понякога, за да се заглуши внезапният изблик на гняв, са достатъчни пет минути тишина и самота.

2. Ако темата на разговора ви дразни, опитайте се да се да насочите разговора в друга посока, или удачно да се пошегувате.

3. Много ефективно е по време на стрес да преминете към бавно и дълбоко дишане.

4. Опитайте се да говорите обективно, без да засягате човека личнo. Разбира се, това е много трудно да се направи, особено ако човекът съзнателно провокира и прави опит да ви обиди. Бъдете над това, изстреляната в сърцето фраза може да усложни отношенията за дълго време и да предизвика ответна реакция. По-лесно няма да ви стане и на двамата, а нервната възбуда не може толкова лесно да се успокои.

5. Ако нещо ви е обидило или наранило, опитайте се да го обясните, но само когато напълно се успокоите.

6. Доказани инструменти за премахване на негативни емоции са физически упражнения или музика (пуснете любимата си песен).

7. Не прекалявайте с работата, по-често превключвайте на нещо друго. Спете достатъчно.

8. Старайте се да решавате сериозни проблеми, само когато сте в добро разположение на духа. Ако сте болни, изтощени, депресирани и сте в състояние, близко до депресия, опитайтe се да отложите решаването на важни проблеми.

9. Търсете повод за радост. От време на време променяйте ситуацията, като не позволявате на ежедневната рутина да ви превземе. Отделяйте повече време за своите желания и за хора, близки на сърцето ви.

Източник: bg.checkonline4you.com

Още от Интересно

Как изглеждат любимите ни храни, преди да стигнат до магазина (22 любопитни снимки)

Знаете как изглеждат ябълки на дърво, нали? Тези, които са имали щастието като деца да прекарват летата си на село, могат да ви разкажат и как изглежд...

Как да научим децата си на стойността на парите

Много често родителите се чудят как да устоят на настоятелните детски желания да се купуват всевъзможни играчки, които са привлекли вниманието им. Ка...

30-дневно предизвикателство: почистете дома си!

Никога не е късно да започнете това предизвикателство и да направите дома си едно по-хубаво място. Просто започнете днес и следвайте плана 30 дни. Пла...

12 начина да промените живота си

Всички знаем какво е чувството: 10 часа сутринта е, вече сме пием 3-тата си чаша кафе, но въпреки това се чувстваме изцедени- психически, физически и ...

Защо животът с Риби е толкова труден, но толкова сладък?

Риби e една от най-интересните зодии в зодиака. Тя е най-дълбокият и сложен знак, събиращ в себе си по малко от всички останали. Техните представители...

Подгответе се за „50 нюанса освободени"

Третият и последен филм ще излезе през 2018г., а ние вече знаем толкова неща за него, че сякаш сме го гледали. Вече има снимки от снимачната площадка,...

Тайните на един хипстър

Кои са отличителните черти на представителите на субкултурата...

Как да приготвим лазаня на тиган

Необходими продукти: 8 кори за лазаня 250 г пилешко филе 150 г сирене „Котидж“ 150 г сирене „Чедър“ 50 г сирене „Грана ...