Петте най-разпространени мита за децата и технологиите

Еволюцията на технологиите достигна равнище, в което всичко в живота ни се намира на един клик разстояние - онлайн пазаруване, обучение, работа и забавление - всичко може да бъде открито бързо, лесно и приятно, докато се наслаждаваме на комфорта на домовете си или докато пътуваме.

Разбира се, всичко има своята цена - технологиите повлияват не само ежедневието и живота ни, но и този на децата ни.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАНАСИЛА РАЗБОЛЯВАМЕ ДЕЦАТА СИВАЖНИТЕ УРОЦИ ЗА ДЕЦА, НО НЕ УЧИЛИЩНИТЕТАТКО, НЕ ПРЕГАРЯЙ!УРОЦИТЕ НА БАБА

Кои са 5-те най-разпространени мита за децата и технологиите и как да се справим с тях?

Мит 1: Технологиите нарушават съня на децата

Проучванията показват, че проблеми със съня имат деца с твърде натоварена програма и наситено с активности ежедневие - купища домашни и допълнителни образователни занимания, спортни занимания след училище и театрални постановки в почивните дни са само част от ангажиментите, които съпътстват дневния график на много деца. В допълнение с гледането на телевизия вечер, статистически около 3 часа на ден, получаваме перфектната рецепта за "смущения в съня."

Специалистите съветват родителите да се погрижат за ефективната почивка на децата си и да прекарват повече време заедно навън - разходка в парка или игра на детската площадка след училище е удачен вариант по това време на годината - слънчевите лъчи спомагат за по-спокойния и добър сън.

Мит 2: Технологиите нарушават комуникацията у дома

Гледането на телевизия и работата на компютър у дома неминуемо повлияват комуникацията в негативен аспект. Специалистите препоръчват семейството да прекарва повече време заедно в общи занимания и да организира веднъж седмично семейна кино-вечер или турнир с децата на любимите им видео игри. Така ще имат възможността да бъдат по-близо до тях и да научат повече за нещата, които истински ги вълнуват и за интересите им.

Снимка: Thinkstock

Мит 3: Технологиите за виновни за ниския успех в училище

Много родители се опасяват, че дългото време, което децата прекарват пред компютъра, повлиява успеха им в училище, защото предизвиква дефицит на вниманието у "дигиталните деца". Общоприето е също така схващането, че децата днес не обичат да четат книги.

Всъщност изследванията на немската фондация за насърчаване на четенето Stiftung Lesen показват, че децата са позитивно настроени към електронните книги и са далеч по-склонни да "посегнат" към издание, което има електронна версия, спрямо хартиеното копие. Според изследване на Scholastic and Harrison, 80% от децата, които четат електронни книги, приемат с охота и хартиените издания.

Снимка: Thinkstock

Мит 4: Технологиите повлияват физическата активност

Времето, прекарано с дигиталните устройства в ръка, често се свързва с намалено време за физическа активност и спорт, както и с нарастването на риска децата да се пристрастят към устройствата си и дигиталните развлечения.

Педиатрите препоръчват на родителите да лимитират - не да забраняват -прекараното време пред екрана на компютъра и телевизора и да насърчат децата си да спортуват, като ги запишат на извънкласни занимания или им предложат различни алтернативи за активно използване на технологиите, които развиват креативността им и са полезни за образованието.

Снимка: Thinkstock

В интернет могат да бъдат открити различни онлайн видеа, които обясняват основите на всеки спорт, който би заинтересувал децата, а Wii забавленията могат да превърнат хола в спортна площадка. Винаги има начин светът на технологиите да стане част от реалния живот на децата по един забавен и допълващ го начин.

Снимка: Thinkstock

Мит 5: Технологиите "заплашват" психиката на децата

Твърде много секс и насилие, алкохол, непристойно поведение, вулгаризми и наркотици - така можем да опишем 2/3 от излъчваното съдържание по телевизията, свидетели на което стават деца в незряла възраст. Рекламите от друга страна насърчават активно консуматорското поведение и покупките на вредни или т.нар. "джънк" храни, което неминуемо повлиява навиците на децата.

Снимка: Thinkstock

Експерти в областта на детската психология съветват родителите да разговарят и слушат активно децата си, да се интересуват от техните потребности и очаквания, както и да посветят време и усилия, за да подбират старателно съдържанието, което достига до децата им поне до 12 годишна възраст. Това засяга както игрите, така и телевизионното съдържание - счита се, че на 12 години децата вече са овладели абстрактното мислене и вече са в състояние да правят разлика между реалността и абстрактността и да отделят двете.

Технологиите днес са инструмент, който забавлява децата, който им помага да комуникират, който подпомага образователния им процес и е отговорност на родителите и обществото да възпитават употребата на технологиите, за да служат те на децата, а не обратното.

Класацията на най-разпространените митове за децата и технологиите е изготвена от организаторите на Digital KidZ - първата по рода си инициатива в Европа, която си поставя за цел да възпитава технологиите и да се превърне в първата платформа извън дигиталния свят, където се дискутират предизвикателствата и ефективните онлайн инструменти за възпитание, обучение и комуникация, които съпътстват общуването и отглеждането на децата.

Снимка: Thinkstock

Второто издание на Digital KidZ е на 16 май 2015 г. - Модерен театър, София - специален гост на събитието и участник в програмата Теодоси Теодосиев - мъж на 2014 г. и номиниран за европейски гражданин 2015 г. За участие е необходима предварителна регистрация.

Digital KidZ се осъществява с подкрепата на Фондация за насърчаване на четенето "Детски книги", Junior Achievement, Национална мрежа за децата, Асоциация Родители, Българска уеб асоциация, Асоциация дислексия - България и с любезната PR подкрепа на Interimage.

Още от Интересно

Направете кожата си ослепителна с маска от глина

Процедури с глина 1. Маска за лице Най-простата маска за лице се състои от глина и обикновена вода или ябълков оцет. Разреждате глината с течнос...

Почина изпълнителката на хита "Ламбада" Лоалва Браз Виейра

Бразилската певица Лоалва Браз Виейра, която стана световноизвестна с хита "Ламбада" през 1989 г., бе намерена мъртва и овъглена в автомобил...

Защо не можем да спрем да ядем, въпреки че сме се нахранили

Вчера, както си вървях, се озовах в хранителен магазин и си купих бонбони М&М. Видях ги, взех ги и ги изядох още преди да бях излязъл от магазина Бя...

Киви – плодът на здравето

Кивито е един изключително интересен и полезен плод. Откровено то прилича на космат картоф и да, наистина носи името на националната и гербова птица н...

Щастливите хора не боледуват от рак

"Щастливите хора не се разболяват от тази болест." 8 мита за рака на гърдата Още преди 150 години са изказани предположения за същест...

Да се справим с постоянното чувство на глад

Апетитът е нещо чудесно, но не и за отслабващите дами, които се стремят да свалят онези излишни 5 килограма преди лятото. Когато изпитваме постоянна ...

Идеи за зимна декорация у дома

Коледа беше преди почти месец, а зимата е още тук. Много хора, включително и аз, не са убедени каква декорация да сложат в дома си, освен коледна по т...

Мъжете и жените изпитвате емоции по един и същи начин

Излиза, че мъжете и жените все пак не са толкова различни, колкото си мислим. Ново проучване показа, че няма голяма разлика в амигдалата (малка част...

Кои са най-достъпните дрехи, които Кейт Мидълтън е носила

Когато става въпрос за стил и моден вкус, се сещаме за херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън. Тя похарчи доста за гардероба си през 2016 г. Тоа...

Нещата, за които трябва да сте подготвени, ако имате близнаци

Да имаш две деца по едно и също време е чудо! Това е още по-голям комплимент от Господ! Но е и отговорност. Винаги съм си мечтаела да имам близнаци и ...