Аз, манипулаторът

Манипулатор наричам човек, който се отнася към себе си и към другите като към обекти, вещи, подлежащи на използване и контрол. Съвременният манипулатор е продукт на научен и пазарен подход и в рамките на този подход човекът се разглежда като предмет, за който може много да бъде научено, за да може да му се въздейства.

Ерих Фром пише, че предметите могат да се разчленяват и да бъдат манипулирани без да се вреди на природата им. Но човекът не е предмет. Той не може да бъде разчленен, без да се наруши цялостта му, не може да бъде манипулиран без последствия за него. Основната задача на пазарния механизъм е да се вкорени у хората „предметно" отношение един към друг.

Човекът престава да бъде човек – той е потребител. За търговеца – той е възможен купувач, за шивача - костюм, за банкера – вложител. Пазарните отношения ни обезличават, лишават ни от индивидуалност и това ни кара да се бунтуваме.

Аз не бих искал за бръснаря ми да съм просто една глава, бих искал да съм Еверет Шостром – жива, неразпарчетосана личност. За това жадува всеки от нас. Дълбоко в душата си иска да се чувства жив, уникален и неповторим, единствен по рода си. Но в действителност

ние всички висим на кукичката

на системата на комерсиалното мислене, която няма да изтърпи нищо подобно.

Благодарение на своите послушни марионетки тя всеки ден разиграва безконечния спектакъл на сцената на търговския театър. Там вежливи кукловоди, усмихващи се мазно, ни обгрижват и завличат от всички страни с идеалните си, заучени, готови, дежурни, безжизнени фрази. Това ни кара да се възмущаваме.

Но...

Във всеки от нас живее същият манипулатор.

Затова ви предлагам да го открием и обозначим. Според мен многообразието от манипулатори във всеки един от нас може да се раздели на няколко основни типа. Във всеки един от нас преобладава един от тези манипулативни типове:

ДИКТАТОР. Демонстрира власт и сила. За да управлява жертвите си, той ги мачка, заповядва им, позовава се на авторитети и т. н. Като разновидности на Диктатора се проявяват Надзирателят, Деспотът, Важната шишарка, Божеството.ПАРЦАЛ. Обикновено взема ролята на жертва на Диктатора и изглежда като пълната му противоположност. Парцалът се научава майсторски да се справя с Диктатора. Парцалът демонстрира своята чувствителност и ранимост, често забравя, не чува, пасивен е и мълчалив. Разновидности на Парцала: Развейпрах, Тъпакът, Хамелеонът, Срамежливецът, Угодникът.

КАЛКУЛАТОР. Опитва се на всяка цена на изчисли и проконтролира всички и всичко. Лъже, обърква, преувеличава, надхитрява, непрекъснато проверява останалите. Разновидности на Калкулатора: Аферистът, Съблазнителят, Тарикатът, Мошеникът, Шантажистът.

ЛЕПКА. Пълна противоположност на Калкулатора. Той е подчертано зависим, иска да бъде воден, търси обгрижване и готов да бъде направен за смях. Разрешава на другите да вършат нещата место него. Разновидности на Лепенката: Паразитът, Хленцалото, Вечното дете, Хипохондрикът, Безпомощният.

ХУЛИГАН. Демонстрира агресивност, жестокост и недоброжелателност. Управлява околните с помощта на заплахата. Разновидности на Хулигана: Псуващият, Омразникът, Главорезът, Заплашващият. Женските му варианти – Проклетия, Свадливката, Зла жена.

ГОТИН ПИЧ. Демонстрира сърдечност, загриженост, внимание. Просто убива с добротата си. С него е по-трудно да се справиш, отколкото с Хулигана – та кой ще се сбие с Готиния пич! В конфликта с Хулигана Готиният пич побеждава винаги. Разновидности: Предупредителят, Пацифистът, Душичката, Самоотвержецът.

СЪДИЯ. Подчертано критичен и скептичен. Не се доверява никому, непрекъснато осъжда и негодува, обидчив и злопаметен. Разновидности: Критикарят, Всезнайкото, Обвинителят, Събирачът на компромати, Следователят, Засрамващият, Оценяващият, Отмъстителят.

ЗАЩИТНИК. Противоположност на Съдията. Демонстрира своята поддръжка и снизходителност към грешките. Той разваля околните със свръхопекунство, не дава възможност на слабите да отстояват себе си и да придобият самостоятелност. Вместо да се заеме със своите неща, той предпочита да се грижи за другите като приема пожизнена опека над тях. Разновидности: Досадникът, Утешителят, Покровителят, Мъченикът, Помощникът, Алтруистът.

Манипулаторът във всеки от нас е или един изчистен тип, или е комбинация от няколко. Отношенията на манипулатора с другите хора се изграждат въз основа на строги закономерности. Ако той е един от ярко изразените типове то неизбежно се проектира върху своята противоположност, превръщайки я в мишена.
Например жените Парцали, много често си избират мъже Диктатори. Съзнателно ги крепят в тази им роля като по този начин ги контролират чрез подривните си похвати.
Понякога различните хора ни възприемат различно, защото на едни показваме едни манипулации, а на други - други. Ето защо е изключително важно да сме внимателни, когато даваме оценки за този или онзи, основавайки се на чуждо мнение. Чуждото мнение ни дава едностранна представа за личността, и най-често неправдива.

Съгласявам се напълно с Фредерик Перлз, че основната причина за възникване на феномена манипулация е във

вечния вътрешен конфликт на човека

между стремежа му за независимост и самостоятелност от една страна, и желанието да намери опора и да бъде одобрен в обкръжението си, от друга.

Като не се доверява напълно на собствените си сили, човек
предполага, че спасението му е в опората на другите. Но и на тях не се доверява. Ето защо той излиза на хлъзгавия път на манипулирането, за да „обязди" другите, за да може винаги да ги контролира, и така – да им има по-голямо доверие.

Свикнали сме да мислим, че колкото по-съвършени сме и безупречни в очите на околните, толкова по-силно ще ни обичат. А всъщност по-близко до истината е обратното твърдение – обичат ни толкова повече, колкото по-готови сме да приемаме своите човешки слабости.

Въпреки всичко е трудно да се спечели истинската любов, така че мързеливият манипулатор се опитва да се задоволи с някаква жалка алтернатива на любов. Той отчаяно се опитва да придобие безмерна власт над другите, власт, която би ги накарала да правят това, което се харесва на манипулатора, да мислят така – както той счита за правилно и да чувстват това, което той иска. С една дума – да ги превърне в предмети, в свои послушни вещи.

Източник: Shostrom E.L. Man, the manipulator:

The inner journey from manipulation to actualization.
Nashville, TN: Abingdon, 1967

Още от Интересно

Дневен хороскоп за неделя, 15 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Днес интуицията ви работи по-добре от обикновено. Доверете ѝ с...

Да засилим имунитета със синьо сирене и туршия

Киселото зеле, синьото сирене и туршиите не звучат като най-здравословните храни на света. Британски учени обаче установиха, че ферментиралите храни,...

Как да изберем подходящ партньор според зодията ни?

Днес темата ни е свързана с партньорските отношения - нещо, което малко или много касае всеки от нас. Всъщност, най-подходящите от астрологична гледн...

10 рокли, които всяка жена трябва да има в гардероба си

Роклята - онази най-женствена дреха, която може да подчертае прекрасно извивките ни и да ни накара да се чувстваме като богини. Дори и дамите, които о...

Един топмодел на 43 - възходът и падението на Кейт Мос

Днес Кейт Мос навършва 43 години, като няма как да не подчертаем, че тя е не просто известна манекенка и фотомодел, а символ на цяла епоха в модния би...

Ще намерите идеалния, когато намерите себе си

Много жени се измъчват, че не могат да намерят подходящ партньор и да се обвържат. Това за тях е равно на житейска катастрофа, провал на всичките им о...

Седмичен хороскоп за 16-22 януари - успехи на работа и спокойствие у дома

И тази седмица няма да пропуснем да споделим с вас новия ни седмичен хороскоп, който знаем, че следите с интерес и очаквате в утрото на всеки понеделн...

Колонката на Ива Дойчинова: Черните кутии на душите ни

Телефоните са черните кутии на душите ни. Всичко се записва в тях и, ако се случи някоя човешка катастрофа и някой иска да проникне в дълбоките причин...

Ексклузивно! Показанията на Ким Кардашиян мигове след обира

"Аз бях чисто гола, по хавлия, а те ме завързаха с кабели и скоч и ме бутнаха във ваната",разказва звездата...