Аз, манипулаторът

Манипулатор наричам човек, който се отнася към себе си и към другите като към обекти, вещи, подлежащи на използване и контрол. Съвременният манипулатор е продукт на научен и пазарен подход и в рамките на този подход човекът се разглежда като предмет, за който може много да бъде научено, за да може да му се въздейства.

Ерих Фром пише, че предметите могат да се разчленяват и да бъдат манипулирани без да се вреди на природата им. Но човекът не е предмет. Той не може да бъде разчленен, без да се наруши цялостта му, не може да бъде манипулиран без последствия за него. Основната задача на пазарния механизъм е да се вкорени у хората „предметно" отношение един към друг.

Човекът престава да бъде човек – той е потребител. За търговеца – той е възможен купувач, за шивача - костюм, за банкера – вложител. Пазарните отношения ни обезличават, лишават ни от индивидуалност и това ни кара да се бунтуваме.

Аз не бих искал за бръснаря ми да съм просто една глава, бих искал да съм Еверет Шостром – жива, неразпарчетосана личност. За това жадува всеки от нас. Дълбоко в душата си иска да се чувства жив, уникален и неповторим, единствен по рода си. Но в действителност

ние всички висим на кукичката

на системата на комерсиалното мислене, която няма да изтърпи нищо подобно.

Благодарение на своите послушни марионетки тя всеки ден разиграва безконечния спектакъл на сцената на търговския театър. Там вежливи кукловоди, усмихващи се мазно, ни обгрижват и завличат от всички страни с идеалните си, заучени, готови, дежурни, безжизнени фрази. Това ни кара да се възмущаваме.

Но...

Във всеки от нас живее същият манипулатор.

Затова ви предлагам да го открием и обозначим. Според мен многообразието от манипулатори във всеки един от нас може да се раздели на няколко основни типа. Във всеки един от нас преобладава един от тези манипулативни типове:

ДИКТАТОР. Демонстрира власт и сила. За да управлява жертвите си, той ги мачка, заповядва им, позовава се на авторитети и т. н. Като разновидности на Диктатора се проявяват Надзирателят, Деспотът, Важната шишарка, Божеството.ПАРЦАЛ. Обикновено взема ролята на жертва на Диктатора и изглежда като пълната му противоположност. Парцалът се научава майсторски да се справя с Диктатора. Парцалът демонстрира своята чувствителност и ранимост, често забравя, не чува, пасивен е и мълчалив. Разновидности на Парцала: Развейпрах, Тъпакът, Хамелеонът, Срамежливецът, Угодникът.

КАЛКУЛАТОР. Опитва се на всяка цена на изчисли и проконтролира всички и всичко. Лъже, обърква, преувеличава, надхитрява, непрекъснато проверява останалите. Разновидности на Калкулатора: Аферистът, Съблазнителят, Тарикатът, Мошеникът, Шантажистът.

ЛЕПКА. Пълна противоположност на Калкулатора. Той е подчертано зависим, иска да бъде воден, търси обгрижване и готов да бъде направен за смях. Разрешава на другите да вършат нещата место него. Разновидности на Лепенката: Паразитът, Хленцалото, Вечното дете, Хипохондрикът, Безпомощният.

ХУЛИГАН. Демонстрира агресивност, жестокост и недоброжелателност. Управлява околните с помощта на заплахата. Разновидности на Хулигана: Псуващият, Омразникът, Главорезът, Заплашващият. Женските му варианти – Проклетия, Свадливката, Зла жена.

ГОТИН ПИЧ. Демонстрира сърдечност, загриженост, внимание. Просто убива с добротата си. С него е по-трудно да се справиш, отколкото с Хулигана – та кой ще се сбие с Готиния пич! В конфликта с Хулигана Готиният пич побеждава винаги. Разновидности: Предупредителят, Пацифистът, Душичката, Самоотвержецът.

СЪДИЯ. Подчертано критичен и скептичен. Не се доверява никому, непрекъснато осъжда и негодува, обидчив и злопаметен. Разновидности: Критикарят, Всезнайкото, Обвинителят, Събирачът на компромати, Следователят, Засрамващият, Оценяващият, Отмъстителят.

ЗАЩИТНИК. Противоположност на Съдията. Демонстрира своята поддръжка и снизходителност към грешките. Той разваля околните със свръхопекунство, не дава възможност на слабите да отстояват себе си и да придобият самостоятелност. Вместо да се заеме със своите неща, той предпочита да се грижи за другите като приема пожизнена опека над тях. Разновидности: Досадникът, Утешителят, Покровителят, Мъченикът, Помощникът, Алтруистът.

Манипулаторът във всеки от нас е или един изчистен тип, или е комбинация от няколко. Отношенията на манипулатора с другите хора се изграждат въз основа на строги закономерности. Ако той е един от ярко изразените типове то неизбежно се проектира върху своята противоположност, превръщайки я в мишена.
Например жените Парцали, много често си избират мъже Диктатори. Съзнателно ги крепят в тази им роля като по този начин ги контролират чрез подривните си похвати.
Понякога различните хора ни възприемат различно, защото на едни показваме едни манипулации, а на други - други. Ето защо е изключително важно да сме внимателни, когато даваме оценки за този или онзи, основавайки се на чуждо мнение. Чуждото мнение ни дава едностранна представа за личността, и най-често неправдива.

Съгласявам се напълно с Фредерик Перлз, че основната причина за възникване на феномена манипулация е във

вечния вътрешен конфликт на човека

между стремежа му за независимост и самостоятелност от една страна, и желанието да намери опора и да бъде одобрен в обкръжението си, от друга.

Като не се доверява напълно на собствените си сили, човек
предполага, че спасението му е в опората на другите. Но и на тях не се доверява. Ето защо той излиза на хлъзгавия път на манипулирането, за да „обязди" другите, за да може винаги да ги контролира, и така – да им има по-голямо доверие.

Свикнали сме да мислим, че колкото по-съвършени сме и безупречни в очите на околните, толкова по-силно ще ни обичат. А всъщност по-близко до истината е обратното твърдение – обичат ни толкова повече, колкото по-готови сме да приемаме своите човешки слабости.

Въпреки всичко е трудно да се спечели истинската любов, така че мързеливият манипулатор се опитва да се задоволи с някаква жалка алтернатива на любов. Той отчаяно се опитва да придобие безмерна власт над другите, власт, която би ги накарала да правят това, което се харесва на манипулатора, да мислят така – както той счита за правилно и да чувстват това, което той иска. С една дума – да ги превърне в предмети, в свои послушни вещи.

Източник: Shostrom E.L. Man, the manipulator:

The inner journey from manipulation to actualization.
Nashville, TN: Abingdon, 1967

Още от Интересно

Сензационно откритие на НАСА - намериха 7 планети като Земята!

Откриха 7 подобни на Земята планети, на които е възможно да има условия за живот, съобщи снощи космическата агенция НАСА на специална пресконференция ...

Дневен хороскоп за събота, 25 февруари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен По-добре обмисляте и анализирате нещата на момента. Не отлагай...

11 причини, поради които добрите мъже не изневеряват

Всеки може да изневери - и мъжете, и жените. Но всеки си има различни поводи да го направи. И все пак, по-често се случва мъжете да си намерят причин...

Жена му харчи, той работи по принуда: истинската история на Робърт де Ниро

Известният американски актьор Робърт де Ниро е загрижен, че съпругата му харчи без остатък всички пари, които той печели в киното. Раз...

Ободряващите напитки по света

Сигурни сме, че едва ли има някой сред вас, който да не е почитател на невероятни свойства на ободряващите напитки - кафе, чай, мляко. ...

Стив Джобс: Мисли за вчера, мечтай за утре, живей днес

"Мисли за вчера, мечтай за утре, живей днес!" "Да  бъда най-богатият човек в гробищата не означава нищо за мен... Да заспив...

Може ли малко топлина ли да ви направи по-щастливи?

Топлината може да подобри симптомите на депресия при човека, предполагат нови изследвания от Университета на Уисконсин. За провеждане на изследван...

15 цитата, които ще нахранят душата ви с благоденствие

Има мисли, които след като прочетем, се чувстваме невероятно... Такива и тези 15 прекрасни цитата, на които попаднахме във Фейсбук страничката Цитати...

Mamma mia: Как да къпем и масажираме бебето през първите няколко месеца

В новия епизод Меги ще ви запознае с най-новия член  на Mamma Mia – Мишел. Тя ще ви покаже колко са полезни масажите за бебето и как да го...

Любов и други недостатъци

Преди броени дни светът се раздели на две. Класическият сблъсък този път беше на тема Свети Валентин или Трифон Зарезан. Кой влюбен, кой зарязан, поле...