„Изяж жабата” или 5 правила за висока ефективност

Един от най-важните проблеми на съвременният свят е постоянната липса на време - време за близките хора и семейство, за спорт, здравословен живот, почивка Всеки от нас поне веднъж се е сблъсквал с подобен момент и тогава със завист е поглеждал към късметлиите, които умело балансират по няколко дини под мишница.

Възможно ли е да се спасим от постоянната липса на време? Един от експертите в областта на личностното развитие и високата ефективност - Брайън Трейси споделя своите правила за висока ефективност в книгата Изяж жабата":

Ако първото нещо, което човек прави всяка сутрин, е да изяде една жаба, то той ще може да прекара деня с чувството на задоволство от това, че най-лошото е зад гърба му"

И под жаба той разбира най-неприятната, досадна и най-важната и трудна задача за деня. Нейното изпълнение ви се иска с удоволствие да отложите, но именно тя често пъти може да има най-голямо значение за личностното ви развитие.

Първо условие при яденето на жаби е: Ако имате две жаби за изяждане, то изяжте първо по-грозната!
Второ условие при яденето на жаби е: Ако така или иначе трябва да изядете една жаба, не стойте дълго загледан с омраза в нея, а просто я изяжте!

Успехът зависи от типа поведение, което ние изграждаме с времето. Навикът да подреждаме приоритетите си, за избягваме пилеенето на време и да поставяме на първо място най-важните си ангажименти е едновременно и физическо и интелектуално умение. Ако вече сте готови да посрещнете новия си по-подреден живот с време за всички удоволствие, ИЗЯЖТЕ ЖАБАТА!

Правило 1 : Постелете масата

Внесете яснота в живота си, тя е от първостепенно значение. Преди да определите жабата" си и да се заемете с изяждането й, трябва да решите точно какво искате да постигнете във всяка област от живота ви. Направете списък с целите и задачите си. Подредете ги по приоритети - кариера, семейство, здраве, външен вид. Имате право сами да прецените, коя е най-важната за вас цел. Само, ако сте честни пред себе си за това, кое ви е най-скъпо, може да сте сигурни, че вървите по правилния път и ще постигнете целта си.

Правило 2 : Планирайте предварително всеки ден

Мислете върху лист хартия. Отбележете задачите и важните си разговори за деня. Всяка минута планиране ви спестява от 5 до 10 минути изпълнение. Ще се улесните, ако започнете да работите над тази точка още от предишната вечер. Тогава със събуждането ще грабнете деня в ръце и няма да се разсейвате от малки и маловажни задачи.

Правило 3 : Прилагайте към всичко правилото 80/20

Около 80 % от резултатите ви се дължат на 20 % от дейността ви. Винаги съсредоточавайте вниманието си върху първостепенните 20 %, а чак след тях се заемете с останалите задачи.

Правило 4 : Мислете за последствията

Вашите най-важни приоритети и задачи са онези, които могат да имат най-сериозни последствия върху живота ви позитивни или негативни. Фокусирайте вниманието си главно върху тях.

Правило 5 : Прилагайте азбучния метод

Преди да започнете работа по списъка с задачи, отделете известно време да ги подредите според значимостта им, така ще сте сигурни, че работите по най-важните от тях. Азбучният метод е ефикасна техника. Преди да започнете с изпълнението на първата ви задача, обозначете с поредни букви от азбуката последователните точки в списъка ви.

С буква А" означете най-важното, това което непременно трябва да бъде свършено и което ще доведе до сериозни положителни промени след изпълнението си. Това е вашата жаба за деня.

С буква Б" означете задачи, които не носят след себе си последствия от решаващ характер. Продължавайте нататък, като всяка следваща задача е с все по-малка тежест в списъка ви.

Започнете от първите жаби" в списъка ви. Чак след като постигнете прогрес при тях, минете надолу към останалите точки. Понякога прогрес не означава реално да достигнете до крайното изпълнение на задачата си - обективно има дейности и проекти, които имат нужда от повече време за реализацията си. Важното е да ги задействате, да ги стартирате час по-скоро. Понякога това се случва с нещо на пръв поглед дребно, но от решаващо значение - тежък телефонен разговор с клиент или доставчик, с досаден имейл или отчет. На практика тези задачи не са изпълнение на вашата крайна цел, а само стъпка към нея. Те обаче я задействат и ви пренасят към следващата точка в изпълнението на програмата й.

Източник: Изяж Жабата", Брайън Трейси и по материали на mastermind.bg

-------------------------

Виж още:

10 прости съвета за успех
Как един млад човек да открие своята посока в живота
Ако една жена иска да я приемат на сериозно в работа, трябва да се облича като мъж

Още от Интересно

Притча за тайната на семейното щастие

Днешната притча идва, за да ни научи на нещо много ценно. В нея се говори за семейството и за онези малки неща, които всъщност се оказват най-важни, з...

До 5-ти февруари Вселената ви казва едно голямо "Да" - време е за сбъдване на мечти!

От 7 януари до 5 февруари вселената е в режим „съдействие“ – вселената в представителство от слънчевата система, разбира се. В тази ...

С добро за сватовничеството...

„Преди пет години прецених, че Мария и Иван ще бъдат жестока двойка и взех решение да ги оженя. На Мария подшушнах, че един Иван е луд по нея, н...

Плодови кексчета с овесени ядки

Необходими продукти: около 200 грама овесени ядки 100 милилитра нискомаслено прясно мляко 200 грама пълнозърнесто брашно 1 доза протеин на п...

Нина Добрев по-впечатляваща от всякога

Актрисата с български корени е с нова прическа и изваяна фигура...

Edna вдъхновяваща жена на 95 - прелестната Бети Уайт!

Бети Уайт е любимата баба на Америка! Ветеранка в шоубизнеса, тя продължава да играе с успех и над 90 като Елка Островски в ситкома "Жега в Клив...

Мишел Обама на 53! - първата дама, в която се влюби целият свят

Днес първата дама на САЩ, която донесе промяната, от която се нуждаеха всички, ще навърши 53 години! Тя е родена и израства в южната част на Чик...

10 неща, които трябва да знаете, преди да се разведете

Разводът е един сравнително дълъг процес, изпълнен с доста емоции. А когато един човек е емоционален, не може да мисли особено трезво. След като прикл...

Перфектната комбинация от вечен сексапил и талант - Кевин Костнър на 62!

Кевин Костнър е американски киноактьор, режисьор и продуцент, носител на „Сезар“, „Еми“ и по две нагр...

Нещата, за които трябва да сте подготвени, ако имате близнаци

Да имаш две деца по едно и също време е чудо! Това е още по-голям комплимент от Господ! Но е и отговорност. Винаги съм си мечтаела да имам близнаци и ...