Пети София Хартиен Арт фест

Фондация АМАТЕРАС представя за пети пореден път София Хартиен Арт фест в периода 7 май -6 юни 2015. Аматерас е името на японска богиня на Слънцето, а фондацията символично свързва откриването на ежегодните издания на фестивала с изгряването на светлината и надеждата, както и с вярата, че точно те ще успеят да ни спасят от машината на сивото ежедневие.

Първият панел на фестивала беше през март в град Фукуока, в сърцето на Япония. Фестивалът беше поканен да се представи в рамките на проекта NEXUS, организиран от група артисти от Япония и Корея с цел междукултурен диалог – Европа-Азия. Фестивалът представи произведения, участвали в предишните му издания, в градския музей на Фукуока от различните раздели. Двете презентации, направени от директора Тодор Тодоров и куратора Даниела Тодорова, представиха цялостната тенденция за иновации от предишните години, както и международната политика и цели на фондацията.

Изборът тази година фестивалът да стартира с дебют в Япония не е случаен и в програмата му традиционно ще има експозиция на японско хартиено изкуство в галерия МАЗДА. В рамките на програмата в галерията ще можем да видим събития, свързани с японски хартиени древни изкуства като кири-е, оригами, калиграфия, съвременна икебана, а на 27 май ще има презентация за различните хартиени техники на Далечния изток.

Тазгодишното издание ще представи 152 визуални артиста от 32 държави в двата раздела за професионални автори. Най-мащабният от тях - Биеналето за хартиено изкуство, предимно цели да покаже произведения с актуална тематика към градската среда, новите технологии, духовните процеси в съвременното общество, липсващата връзка на човек и Вселена, провокирана от цивилизацията и нейните проблеми. Биеналето е за високи достижения на голямоформатни произведения и тази година ще бъде предимно представено в две основни локации – Виваком Арт Хол и Музей за история на София.

Мотото тази година е „Сподели иновация“, което обръща вниманието на публиката върху най-важния елемент от програмата на фестивала – дискусията „ИНОВАЦИЯ . ПРОСТРАНСТВО . ГРАД“, която обръща внимание към глобални нови процеси, които да имат свой собствен път. Гост на дискусията ще бъде генералният секретар на Европейската фестивална асоциация Катрин Девендър и Лоренцо Паоли – лектор, специализиран в световните иновации.

Международната ежегодната изложба конкурс АМАТЕРАС за малък формат традиционно ще бъде представена в галерия Арт Алея, където на 7 май ще бъдат обявени наградите от международното жури. Всяка година конкурсът представя млади автори и известни международни артисти в кокетната галерия в сърцето на София.

В раздел Хартиена арт академия ще се представят студенти от всички специалности на НХА и някои от специалностите на НАТФИЗ. Двете основни локации са галерия СЕРДИКА и галерията на Приложния факултет на НХА. В Нощта на музеите и галериите ще бъдат представени интересни произведения от специалност Текстил.

В раздела за театър отново ще видим подбрани представления в контекста на идеята „Хартия“ – от Централен столичен куклен театър, НАТФИЗ и театър 199.

Повече можете да прочетете на сайта на фондация АМАТЕРАС.

Програмата:

БИЕНАЛЕ - експозиция „СВЕТОВНО ХАРТИЕНО ИЗКУСТВО"-

Виваком арт Хол - 7 май - 23 май - 18.00 часа
„СВЕТОВНО ХАРТИЕНО ИЗКУСТВО I" е първата експозиция от най-големия и елитарен раздел на София Хартиен Арт Фест – Биенале за хартиено изкуство.

През 2011 г. и 2013 се проведоха първото и второ издание на Биеналето за хартиено изкуство, в рамките на което бяха представени основно визуалните изкуства. Биеналето цели преглед на различните тенденции в развитието на хартиеното изкуство и представя автори от цял свят с произведения в различни техники, теми, стилове и концепции. Предишните издания направиха силно впечатление на публиката и очакванията тази година отново са основателно големи.

Организаторите ще представят интригуваща и цялостна колекция от близо 100 автора от 30 държави, с което тазгодишното издание показва селекция от млади и утвърдени творци, предимно членове на IAPMA (Световната организация на авторите, работещи с хартия). В тазгодишното биенале ще бъдат представени и нови страни, като Колумбия, Перу, Намибия и Лаос.

Експозицията във Vivacom Art Hall ще представи автори от Европа, Азия, Африка, Латинска и Северна Америка, които са подбрани съобразно пространството на залата и необходимите изисквания за представяне на някои от експонатите – среда, осветление и пространство. Изложбата ще носи духа на изискано чувство за семплота, знаковост, високи технологии, свързани с индустриалните хартии, но има и произведения с фини ръчни хартии, които блестящо се открояват в модерни инсталации, граничещи с дизайн и елегантни произведения с абстрактно звучене, които от своя страна ще контрастират на някои произведения, изпълнени в традициите на древните източни технологии на ръчната хартия, но подчертано създадени в съвременна чувствителност.

Някои автори по изискан начин се отличават със своята фина, граничеща с дизайн, естетика, нехарактерна за тяхната култура, а други представят обекти, натоварени с дълбокия емоционален контекст на своята култура. В експозицията ще бъде представен и видео проект на две авторки, което е рядка тенденция в света на хартиеното изкуство.

Не е случайно и мястото, което фондация АМАТЕРАС ангажира с тази експозиция – Виваком Арт Хол е място за създаване на специални художествени събития с нестандартен характер и с особен акцент към съпътстващите събития, дискусиите и презентациите. В програмата на Vivacom Art Hall, фестивалът е подготвил няколко презентации. На 8 май ще има специално представяне от Вивиане Фонтейн на IAPMA на техники и дизайнерски решения свързани със съвременния градски живот, Дискусията ИНОВАЦИЯ.ПРОСТРАНСТВО.ГРАД на 15 май, ще бъде важен форум за дебат на различни публики от съвременното общество и професионални среди на София в партньорство с Асоциацията за развитие на София, ЕФА - Брюксел, БФА, НОВАЦИЯ – Италия, Трансформаторите и други. Дискусията ще обърне внимание на фестивалите като медиатор на Иновациите и ще бъде акцентирано върху теорията ЕЛЕМЕНТАЛНА СКУЛПТУРА като важен фактор за създаване на скулптура-среда и скулптура-обект, осмислящи нови пространства в градската и извънградска среда.

В програмата е включена прожекция на филми и театрални трейлъри, документални кадри от предишни издания и селектирани филмчета в разделите кино и театър, които ще бъдат показани в прожекция на 9 май, събота от 20.00 часа.

Един интересен и уникален жанр в Хартиеното изкуство е АRT BOOK/или изкуството на книгата/ което е рядко явление и показва уникални творчески решения чрез необикновенни книги. Перуанската авторка Роксана Рамос ще представи техники и история на ART BOOK и тенденциите и стиловете в това изкуство.

В целия период ще могат да се видят и презентации на калиграфия, които ще бъдат част от събитията на Хартиената улица в Нощта на музеите и галериите.

В списъка с авторите присъстват имена като Рохана Рамос, Хелене Чахер, Йоахим Чахер, Жан Феърбрин, Ирене Рамензее, Рика Нел, Бил Пенгбърн, Рене Магнати, Джанин Де Райемекер, Снежана Симеонова и много други. Именно те правят експозицията особено внушителна и очаквано интригуваща.

Ще можете да се насладите на това изкуство в изложбата „Световно Хартиено изкуство" в периода 7 май - 23 май 2015г. във Виваком Арт Хол

АРТ АЛЕЯ

7 май–6 юни - 20.00 часа

АМАТЕРАС - Годишната изложба-конкурс за хартиено изкуство малък формат

Годишната изложба-конкурс за хартиeно изкуство малък формат е първопричината за появата на София Хартиен Арт фест през 2011 година. Тя е най-мащабният проект на фондация АМАТЕРАС у нас, а и в цяла Европа, свързан с хартиеното изкуство. Това я прави важна част от културната стратегия на София 2013 - 2023 година. Много от авторите, които ще бъдат представени и са фаворити на Арт Алея, ще участват във Биеналето за Хартиено изкуство.

От 7 май до 6 юни 2013 г. за седми пореден път фондация АМАТЕРАС организира Годишната изложба-конкурс за хартиeно изкуство малък формат. За тези седем години, фондацията съвместно с АРТ АЛЕЯ представи на българската публика повече от 600 автора от 37 държави с уникални по своята същност произведения на изкуството, създадени от хартия.

В петата юбилейна за АМАТЕРАС, година от създаването на София Хартиен Арт Фест, по традиция представянето на участниците и експозицията на творбите им ще се случи в уютната и изпълнена с артистичен дух столична галерия АРТ АЛЕЯ - постоянен партньор на фондацията по проекта. В този ден Фестивалът ще започне с откриване на Биеналето във Vivacom Art Hall, но най-интригуващата новина - обявяването на наградите се пада на Арт Алея.

За наградите се борят автори от Германия, Шотландия, Япония, Швейцария, Норвегия и за първи път в номинациите има толкова голямо българско представяне. С всяка изминала година интересът нараства сред младите автори от България и чуждестранни автори почитатели на по-нестандартни решения и склонни към експерименти. Обичайно, международното жури е от изявени автори от Световната асоциация на автори, работещи с хартия и това много допринася за справедливото решение на журито. Много често са избирани произведения от висококачествени ръчни хартии с ясна и чиста концепция, но понякога се избирани и произведения, които граничат с дизайнерски решения и фина минималистична визия.

Тази година надпреварата за голямата награда е между трима автори, които са доказали на много международни форуми своите достижения и крайното решение ще покаже кое от произведенията най-точно се вписва в тазгодишната концепция – Сподели Иновация.

Галерия АРТ АЛЕЯ е емблематично място за София и е истински оазис на изкутвото в Сърцето на София. Красивата стара къща, събрала в себе си история и настояще, ще Ви обгърне с духа на магнетичната сила на изкуството и неповторимия дух на духовност и култура, поддържан с годините от нейните създатели – галеристът Светлана Ганева и кураторът Стефан Попов. Благодарение на сътрудничеството на Галерията и Аматерас Фондация, тази изложба за седми път ще развълнува столичани, а такава традиция е рядкост в културния живот на София..

Всички, които искат да узнаят тайните на малките хартиени форми с големи идеи и неограничени възможности, ще Ви очакваме на ул. Гладстон 51-А от 7 май до 6 юни 2015, галерията е АРТ АЛЕЯ.

ИЗКУСТВОТО НА КНИГАТА
Музей за история на София - 8–24 май – 19.00 часа

Една изложба, която е със специално място в Биеналето за Хартиено изкуство. ART BOOK или ИЗКУСТВОТО НА КНИГАТА е колекционерски раздел инспириращ редица автори към специални проекти. Тази изложба показва селекция от уникални редки произведения, които често са създадени по световни произведения или поеми, но има и такива, които са без думи - те са образи, нежно трептящи страници, носещи писмена или паметта на растенията, от които е създадена хартията, или свитъци с тайни послания, създадени от своите автори, споделили най-съкровените си мисли.

Някога книгите са били безценен и много скъп дар за всеки владетел. Създаването на книгата е било скъпо и сложно занимание, пазено в специални библиотеки и лични архиви на замъци, дворци и манастири. Има брилянтни образци във всички световни библиотеки и това е дало основата на съвременното течение, което се е развило през последните 50 години като елитарно изкуство, предназначено за колекционери.

Изложбата в Музея за история на София ще бъде ситуирана в едно нестандартно и много впечатляващо пространство, което ще напомни с куполното си пространство много от древните библиотеки и храмови хранилища за безценни ръкописи. Кураторът на София Хартиен Арт Фест не случайно подбира именно това пространство, натоварено с история и фино чувство за пространство, чийто купол символизира Небето, а експозицията от над 80 обекта е като спуснати небесни послания, поднасящи на зрителя тайни послания. Съвременният човек трудно може да си представи колко трудно е да се създаде една книга и колко много изкуство е вложено в нея. В модерното изкуство този раздел е предпочитан от визуалните артисти, които са почитатели на абстрактното, стигащи до дизайнерско решение в изразяване в картини, но има и автори с влечение към древните свитъци

По света има много престижни форуми, специализирани за ART BOOK, където колекционери и ценители на авангардни произведения намират прекрасни експонати, украсяващи личните им колекции. В програмата на София Хартиен Арт Фест ще има специална презентация на германската кураторка Доротея Фейс, която организира световно Биенале за това изкуство.

В изложбата ИЗКУСТВОТО НА КНИГАТА представените произведения представляват една малка извадка от разнообразни идеи и нестандартни решения. Голяма част от авторите са членове на Световната асоциация на авторите, работещи с хартия IAPMA. Тук е редно да споменем световно известни имена като Лаура Бехар, Жан Феърбрейн Едуърдс, Герлинде Хофман, Алеяндра Корек, Лаура Димитрова, Вивиан Фонтейн, Кристина Якимова, Красимира Дренска, Арис Стоидис, Мария Дидуч и редица други.

Много често тези книги излизат от стандартните представи за книгата като такава, защото те в своята същност се доближават повече до скулптурата, а дори можем да ги причислим към едно различно проявление на нови пространствени форми, изтъкани от изображения. Много от тях са съчетани в колаж от фотография, рисунка, поезия или просто нахвърляни мисли. Някои са притихнали, изпълнени с тишината на прелестни нежни изображения, ярко разказващи историята си.

Изложбата ИЗКУСТВОТО НА КНИГАТА, ART BOOKТ може да бъде видяна в Музея за История на София рамките на София Хартиен Арт Фест 2015, от 8 май до 22 май.

"СВЕТОВНО ХАРТИЕНО ИЗКУСТВО II"
Музей за историята на София - 8-24 май–откриване 19.00 часа
През 2015г. СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ представя най-големия раздел Биенале за голямоформатни произведения в две основни локации. Особено интересно е пространството на Музей за Историята на София, което е историческа ценност в сърцето на София и прекрасно пространство, обединяващо паметта на столицата и нейните културни пластове с новото лице на града.

Мотото СПОДЕЛИ ИНОВАЦИЯ тази година провокира предимно автори, които работят по експериментални произведения, приемат предизвикателството на цивилизацията и нейните достижения в индустриалните хартии и много от произведенията са изненадващи с посланията си, мащаба, техниките и цялостнат...

Още от Интересно

Притча: Никога не приемайте родителите си за даденост!

Имало преди много години голямо ябълково дърво. Едно малко момче обичало да си играе на него всеки ден. Катерело се до върха му, ядяло ябълките му, по...

Рецептата на Гери Дончева за домашна бърза питка от "Черешката на тортата"

През тази седмица един от 5-те звездни готвачи в "Черешката на тортата" беше моделът и телевизионна водеща Гери Дончева. Тя поднесе на свои...

Рейчъл Макадамс очаква първото си дете

Макадамс има връзка с 37-годишния сценарист Джейми Линден от началото на 2016 г....

5-те зодии с най-труден характер

5 място – Козирог Като заклети инати, Козирозите настояват, че са прави, дори когато знаят, че грешат. Пробвайте а ги надхитрите, започнете н...

Може ли прекалено честото използване на вибратор да бъде опасно?

Чували сте, че "умереността е ключова" и че "всичко трябва да бъде с мярка", нали? Е, със сигурност това не важи за вибратори и секс играчки. Обаче ни...

Откъс (и приказни илюстрации) от “Призрачната гондола” на Джани Родари

Преводът на „Призрачната гондола“ от италиански е на Иво Йонков, а ориенталският дух и пъстротата на комедия дел арте са уловени от художника Дамян Да...

10 неща, от които трябва да се откажете, за да бъдете щастливи

Дали наистина е толкова трудно да бъдем щастливи? Едва ли. Всъщност щастието се крие в малките неща, които обаче ние твърде често пренебрегваме. ...

Напълнявате по време на пости? Диетолог разкрива защо се случва и какво трябва да хапваме

„Християнството повелява два пъти в този дълъг период да консумираме и риба. Веднъж - на Благовещение, а след това - на Цветница, което успокояв...

Щастието ще дойде при тези 3 зодии до края на февруари!

Щастието ще дойде при тези 3 зодии до края на февруари!...

Защо бременната Кейт Мидълтън се татуира и сложи каска на главата си?

Тези дни кралските особи са доста заети. Принц Уилям бръмчи с мощни мотори, кралица Елизабет посещава модни ревюта, а Кейт, макар и вече бременна в 7-...