Пети София Хартиен Арт фест

Фондация АМАТЕРАС представя за пети пореден път София Хартиен Арт фест в периода 7 май -6 юни 2015. Аматерас е името на японска богиня на Слънцето, а фондацията символично свързва откриването на ежегодните издания на фестивала с изгряването на светлината и надеждата, както и с вярата, че точно те ще успеят да ни спасят от машината на сивото ежедневие.

Първият панел на фестивала беше през март в град Фукуока, в сърцето на Япония. Фестивалът беше поканен да се представи в рамките на проекта NEXUS, организиран от група артисти от Япония и Корея с цел междукултурен диалог – Европа-Азия. Фестивалът представи произведения, участвали в предишните му издания, в градския музей на Фукуока от различните раздели. Двете презентации, направени от директора Тодор Тодоров и куратора Даниела Тодорова, представиха цялостната тенденция за иновации от предишните години, както и международната политика и цели на фондацията.

Изборът тази година фестивалът да стартира с дебют в Япония не е случаен и в програмата му традиционно ще има експозиция на японско хартиено изкуство в галерия МАЗДА. В рамките на програмата в галерията ще можем да видим събития, свързани с японски хартиени древни изкуства като кири-е, оригами, калиграфия, съвременна икебана, а на 27 май ще има презентация за различните хартиени техники на Далечния изток.

Тазгодишното издание ще представи 152 визуални артиста от 32 държави в двата раздела за професионални автори. Най-мащабният от тях - Биеналето за хартиено изкуство, предимно цели да покаже произведения с актуална тематика към градската среда, новите технологии, духовните процеси в съвременното общество, липсващата връзка на човек и Вселена, провокирана от цивилизацията и нейните проблеми. Биеналето е за високи достижения на голямоформатни произведения и тази година ще бъде предимно представено в две основни локации – Виваком Арт Хол и Музей за история на София.

Мотото тази година е „Сподели иновация“, което обръща вниманието на публиката върху най-важния елемент от програмата на фестивала – дискусията „ИНОВАЦИЯ . ПРОСТРАНСТВО . ГРАД“, която обръща внимание към глобални нови процеси, които да имат свой собствен път. Гост на дискусията ще бъде генералният секретар на Европейската фестивална асоциация Катрин Девендър и Лоренцо Паоли – лектор, специализиран в световните иновации.

Международната ежегодната изложба конкурс АМАТЕРАС за малък формат традиционно ще бъде представена в галерия Арт Алея, където на 7 май ще бъдат обявени наградите от международното жури. Всяка година конкурсът представя млади автори и известни международни артисти в кокетната галерия в сърцето на София.

В раздел Хартиена арт академия ще се представят студенти от всички специалности на НХА и някои от специалностите на НАТФИЗ. Двете основни локации са галерия СЕРДИКА и галерията на Приложния факултет на НХА. В Нощта на музеите и галериите ще бъдат представени интересни произведения от специалност Текстил.

В раздела за театър отново ще видим подбрани представления в контекста на идеята „Хартия“ – от Централен столичен куклен театър, НАТФИЗ и театър 199.

Повече можете да прочетете на сайта на фондация АМАТЕРАС.

Програмата:

БИЕНАЛЕ - експозиция „СВЕТОВНО ХАРТИЕНО ИЗКУСТВО"-

Виваком арт Хол - 7 май - 23 май - 18.00 часа
„СВЕТОВНО ХАРТИЕНО ИЗКУСТВО I" е първата експозиция от най-големия и елитарен раздел на София Хартиен Арт Фест – Биенале за хартиено изкуство.

През 2011 г. и 2013 се проведоха първото и второ издание на Биеналето за хартиено изкуство, в рамките на което бяха представени основно визуалните изкуства. Биеналето цели преглед на различните тенденции в развитието на хартиеното изкуство и представя автори от цял свят с произведения в различни техники, теми, стилове и концепции. Предишните издания направиха силно впечатление на публиката и очакванията тази година отново са основателно големи.

Организаторите ще представят интригуваща и цялостна колекция от близо 100 автора от 30 държави, с което тазгодишното издание показва селекция от млади и утвърдени творци, предимно членове на IAPMA (Световната организация на авторите, работещи с хартия). В тазгодишното биенале ще бъдат представени и нови страни, като Колумбия, Перу, Намибия и Лаос.

Експозицията във Vivacom Art Hall ще представи автори от Европа, Азия, Африка, Латинска и Северна Америка, които са подбрани съобразно пространството на залата и необходимите изисквания за представяне на някои от експонатите – среда, осветление и пространство. Изложбата ще носи духа на изискано чувство за семплота, знаковост, високи технологии, свързани с индустриалните хартии, но има и произведения с фини ръчни хартии, които блестящо се открояват в модерни инсталации, граничещи с дизайн и елегантни произведения с абстрактно звучене, които от своя страна ще контрастират на някои произведения, изпълнени в традициите на древните източни технологии на ръчната хартия, но подчертано създадени в съвременна чувствителност.

Някои автори по изискан начин се отличават със своята фина, граничеща с дизайн, естетика, нехарактерна за тяхната култура, а други представят обекти, натоварени с дълбокия емоционален контекст на своята култура. В експозицията ще бъде представен и видео проект на две авторки, което е рядка тенденция в света на хартиеното изкуство.

Не е случайно и мястото, което фондация АМАТЕРАС ангажира с тази експозиция – Виваком Арт Хол е място за създаване на специални художествени събития с нестандартен характер и с особен акцент към съпътстващите събития, дискусиите и презентациите. В програмата на Vivacom Art Hall, фестивалът е подготвил няколко презентации. На 8 май ще има специално представяне от Вивиане Фонтейн на IAPMA на техники и дизайнерски решения свързани със съвременния градски живот, Дискусията ИНОВАЦИЯ.ПРОСТРАНСТВО.ГРАД на 15 май, ще бъде важен форум за дебат на различни публики от съвременното общество и професионални среди на София в партньорство с Асоциацията за развитие на София, ЕФА - Брюксел, БФА, НОВАЦИЯ – Италия, Трансформаторите и други. Дискусията ще обърне внимание на фестивалите като медиатор на Иновациите и ще бъде акцентирано върху теорията ЕЛЕМЕНТАЛНА СКУЛПТУРА като важен фактор за създаване на скулптура-среда и скулптура-обект, осмислящи нови пространства в градската и извънградска среда.

В програмата е включена прожекция на филми и театрални трейлъри, документални кадри от предишни издания и селектирани филмчета в разделите кино и театър, които ще бъдат показани в прожекция на 9 май, събота от 20.00 часа.

Един интересен и уникален жанр в Хартиеното изкуство е АRT BOOK/или изкуството на книгата/ което е рядко явление и показва уникални творчески решения чрез необикновенни книги. Перуанската авторка Роксана Рамос ще представи техники и история на ART BOOK и тенденциите и стиловете в това изкуство.

В целия период ще могат да се видят и презентации на калиграфия, които ще бъдат част от събитията на Хартиената улица в Нощта на музеите и галериите.

В списъка с авторите присъстват имена като Рохана Рамос, Хелене Чахер, Йоахим Чахер, Жан Феърбрин, Ирене Рамензее, Рика Нел, Бил Пенгбърн, Рене Магнати, Джанин Де Райемекер, Снежана Симеонова и много други. Именно те правят експозицията особено внушителна и очаквано интригуваща.

Ще можете да се насладите на това изкуство в изложбата „Световно Хартиено изкуство" в периода 7 май - 23 май 2015г. във Виваком Арт Хол

АРТ АЛЕЯ

7 май–6 юни - 20.00 часа

АМАТЕРАС - Годишната изложба-конкурс за хартиено изкуство малък формат

Годишната изложба-конкурс за хартиeно изкуство малък формат е първопричината за появата на София Хартиен Арт фест през 2011 година. Тя е най-мащабният проект на фондация АМАТЕРАС у нас, а и в цяла Европа, свързан с хартиеното изкуство. Това я прави важна част от културната стратегия на София 2013 - 2023 година. Много от авторите, които ще бъдат представени и са фаворити на Арт Алея, ще участват във Биеналето за Хартиено изкуство.

От 7 май до 6 юни 2013 г. за седми пореден път фондация АМАТЕРАС организира Годишната изложба-конкурс за хартиeно изкуство малък формат. За тези седем години, фондацията съвместно с АРТ АЛЕЯ представи на българската публика повече от 600 автора от 37 държави с уникални по своята същност произведения на изкуството, създадени от хартия.

В петата юбилейна за АМАТЕРАС, година от създаването на София Хартиен Арт Фест, по традиция представянето на участниците и експозицията на творбите им ще се случи в уютната и изпълнена с артистичен дух столична галерия АРТ АЛЕЯ - постоянен партньор на фондацията по проекта. В този ден Фестивалът ще започне с откриване на Биеналето във Vivacom Art Hall, но най-интригуващата новина - обявяването на наградите се пада на Арт Алея.

За наградите се борят автори от Германия, Шотландия, Япония, Швейцария, Норвегия и за първи път в номинациите има толкова голямо българско представяне. С всяка изминала година интересът нараства сред младите автори от България и чуждестранни автори почитатели на по-нестандартни решения и склонни към експерименти. Обичайно, международното жури е от изявени автори от Световната асоциация на автори, работещи с хартия и това много допринася за справедливото решение на журито. Много често са избирани произведения от висококачествени ръчни хартии с ясна и чиста концепция, но понякога се избирани и произведения, които граничат с дизайнерски решения и фина минималистична визия.

Тази година надпреварата за голямата награда е между трима автори, които са доказали на много международни форуми своите достижения и крайното решение ще покаже кое от произведенията най-точно се вписва в тазгодишната концепция – Сподели Иновация.

Галерия АРТ АЛЕЯ е емблематично място за София и е истински оазис на изкутвото в Сърцето на София. Красивата стара къща, събрала в себе си история и настояще, ще Ви обгърне с духа на магнетичната сила на изкуството и неповторимия дух на духовност и култура, поддържан с годините от нейните създатели – галеристът Светлана Ганева и кураторът Стефан Попов. Благодарение на сътрудничеството на Галерията и Аматерас Фондация, тази изложба за седми път ще развълнува столичани, а такава традиция е рядкост в културния живот на София..

Всички, които искат да узнаят тайните на малките хартиени форми с големи идеи и неограничени възможности, ще Ви очакваме на ул. Гладстон 51-А от 7 май до 6 юни 2015, галерията е АРТ АЛЕЯ.

ИЗКУСТВОТО НА КНИГАТА
Музей за история на София - 8–24 май – 19.00 часа

Една изложба, която е със специално място в Биеналето за Хартиено изкуство. ART BOOK или ИЗКУСТВОТО НА КНИГАТА е колекционерски раздел инспириращ редица автори към специални проекти. Тази изложба показва селекция от уникални редки произведения, които често са създадени по световни произведения или поеми, но има и такива, които са без думи - те са образи, нежно трептящи страници, носещи писмена или паметта на растенията, от които е създадена хартията, или свитъци с тайни послания, създадени от своите автори, споделили най-съкровените си мисли.

Някога книгите са били безценен и много скъп дар за всеки владетел. Създаването на книгата е било скъпо и сложно занимание, пазено в специални библиотеки и лични архиви на замъци, дворци и манастири. Има брилянтни образци във всички световни библиотеки и това е дало основата на съвременното течение, което се е развило през последните 50 години като елитарно изкуство, предназначено за колекционери.

Изложбата в Музея за история на София ще бъде ситуирана в едно нестандартно и много впечатляващо пространство, което ще напомни с куполното си пространство много от древните библиотеки и храмови хранилища за безценни ръкописи. Кураторът на София Хартиен Арт Фест не случайно подбира именно това пространство, натоварено с история и фино чувство за пространство, чийто купол символизира Небето, а експозицията от над 80 обекта е като спуснати небесни послания, поднасящи на зрителя тайни послания. Съвременният човек трудно може да си представи колко трудно е да се създаде една книга и колко много изкуство е вложено в нея. В модерното изкуство този раздел е предпочитан от визуалните артисти, които са почитатели на абстрактното, стигащи до дизайнерско решение в изразяване в картини, но има и автори с влечение към древните свитъци

По света има много престижни форуми, специализирани за ART BOOK, където колекционери и ценители на авангардни произведения намират прекрасни експонати, украсяващи личните им колекции. В програмата на София Хартиен Арт Фест ще има специална презентация на германската кураторка Доротея Фейс, която организира световно Биенале за това изкуство.

В изложбата ИЗКУСТВОТО НА КНИГАТА представените произведения представляват една малка извадка от разнообразни идеи и нестандартни решения. Голяма част от авторите са членове на Световната асоциация на авторите, работещи с хартия IAPMA. Тук е редно да споменем световно известни имена като Лаура Бехар, Жан Феърбрейн Едуърдс, Герлинде Хофман, Алеяндра Корек, Лаура Димитрова, Вивиан Фонтейн, Кристина Якимова, Красимира Дренска, Арис Стоидис, Мария Дидуч и редица други.

Много често тези книги излизат от стандартните представи за книгата като такава, защото те в своята същност се доближават повече до скулптурата, а дори можем да ги причислим към едно различно проявление на нови пространствени форми, изтъкани от изображения. Много от тях са съчетани в колаж от фотография, рисунка, поезия или просто нахвърляни мисли. Някои са притихнали, изпълнени с тишината на прелестни нежни изображения, ярко разказващи историята си.

Изложбата ИЗКУСТВОТО НА КНИГАТА, ART BOOKТ може да бъде видяна в Музея за История на София рамките на София Хартиен Арт Фест 2015, от 8 май до 22 май.

"СВЕТОВНО ХАРТИЕНО ИЗКУСТВО II"
Музей за историята на София - 8-24 май–откриване 19.00 часа
През 2015г. СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ представя най-големия раздел Биенале за голямоформатни произведения в две основни локации. Особено интересно е пространството на Музей за Историята на София, което е историческа ценност в сърцето на София и прекрасно пространство, обединяващо паметта на столицата и нейните културни пластове с новото лице на града.

Мотото СПОДЕЛИ ИНОВАЦИЯ тази година провокира предимно автори, които работят по експериментални произведения, приемат предизвикателството на цивилизацията и нейните достижения в индустриалните хартии и много от произведенията са изненадващи с посланията си, мащаба, техниките и цялостнат...

Още от Интересно

Писмо до бъдещата ми съпруга...

Това писмо е до теб, бъдеща моя съпруго. След като го прочетеш, моля те да го запазиш. Много е вероятно с годините да се променя. Ако това се случи, п...

Деви, днес ще намерите половинката си!

Овен – Днес не е най-доброто време да се правят планове за бъдещето, защото във всяка секунда ситуацията може драстично да се промени. Някои лич...

К'во става, Сузанита?

Ако ви е интересно да видите как изглеждат 15-годишните днес и какво знаят те за живота, загубете 4 минути от живота си и погледнете новия видеоклип н...

Почти сетивно изживяване – портретите на Джеймс Хюстън

“В своята фотография Джеймс Хюстън създава диалог между красотата на човешкото тяло и променящите се форми на природата. Цветовете и формите се...

Силви Вартан пя за своя покоен съпруг Джони Холидей

Има много езици по света, на които песните могат да въздействат по различен начин. Френският обаче е създаден за музика. Доказа го за пореден път Силв...

Ако и днес си уморена и тъжна - прочети това!

Японските вишни пред Александър Невски цъфнаха, навън пролетта е в разгара си и ухае на люляк и лалета. Денят се увеличава, вечерите стават все по-топ...

Дневен хороскоп за вторник, 24 април 2018 г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Опитайте да избегнете изкушението и да вървите срещу течението...

Денят е особен благоприятен за Стрелците и Водолеите

Овен – Днес звездните влияния са благосклонни към вас и ще способстват за изпълнение на желанията ви. Мнозина от вас ще отдадат предпочитание на...

Дневен хороскоп за сряда, 25 април 2018 г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Сърцето ви копнее за любов и романтика. Ако имате човек до себ...

Когато Дисни “нахлуе” в снимките на знаменитости: колажи сливат реалност и безгранично въображение

Илюстрацията и Дисни. Това са двете големи страсти на визуален артист от Джакарта. Andhika Muksin дори успява да ги съчетае – в майсторските си...