Най-добрата диета за цял живот

Именно тази диета е успяла да промени живота на световноизвестната телевизионна звезда Опра Уинфри, според нейните собствени признания.

Най-добрата диета за цял живот (The Best Life Diet) не е мимолетна и кратка диета, а по-скоро, както подсказва и нейното име, е начин на живот. Тя цели цялостни промени във всекидневието, включващи здравословно хранене и редовна физическа активност.

Диетата е безопасен и ефективен начин за сваляне на излишните килограми и подобряване на спортната форма. Но ако търсите нещо бързо действащо, по-добре се насочете към друга диета. Най-добрата диета за цял живот подтиква отслабващите към сериозни промени в начина на живот, които трябва да бъдат прилагани постепенно. Крайната цел е трайно заместване на старите хранителни навици с по-здравословни.

В зависимост от пола и традиционната физическа активност диетата препоръчва дневният калориен прием да бъде в границите на 1500 до 2500 калории, като основният принцип е: Колкото по-активен е човек, толкова повече калории може да консумира.

Какво може да се яде

В Най-добрата диета за цял живот не се изисква и дори не се препоръчва броенето на калории, а само да се избират здравословни храни и да се следи размера на порциите.

Концепцията е значително по-опростена отколкото при повечето останали диети: може да се наслаждавате на голямо разнообразие от полезни храни, докато бавно премахвате от менюто си нездравословните хранителни продукти като пържени храни, храни с трансмазнини, бял хляб, подсладени безалкохолни напитки, бяла паста и млечни продукти с високо съдържание на мазнини. Тези храни постепенно трябва да се заместят от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти и т.н.

Как работи диетата

Най-добрата диета за цял живот поощрява разумния начин на хранене без гладуване и резки промени, така че човек постепенно да подобри своето всекидневно отношение към храната и да съумее да контролира своите желания и навици спрямо нея. Докато повечето стриктни диети изискват от отслабващите твърде много и така често правят задачата непосилна, Най-добрата диета за цял живот предразполага към успех, тъй като е съобразена с индивидуалните особености на човека и бавно и постепенно, стъпка по стъпка прави малки промени в неговия начин на хранене.

Виж още:

Френска диета
Викинг диетата, по която светът полудя

Повечето диети стартират с много стриктна първа фаза с дълъг списък от забранени храни. За разлика от тях настоящата диета има по-различен подход и започва с много по-либерален първи етап:

Първата фаза продължава максимум четири седмици. Тя подобрява постепенно старите хранителни навици и предразполага към редовна физическа активност. Препоръките включват:

* въздържане от хранене 2 часа преди лягане
* обособяване на три основни хранения и една междинна закуска през деня
* елиминиране на алкохола (временно)
* консумация на много течности
* дневен прием на комплекс от мултивитамини и минерали, омега-3 мастни киселини и калций.

Втората фаза на Най-добрата диета за цял живот продължава най-малко четири седмици и установява леко по-агресивен подход за отслабване чрез здравословно хранене и увеличаване на физическата активност. Този етап надгражда промените, направени през първата фаза и се концентрира върху контрола на физическия и емоционален глад. За целта се отстраняват т.нар. проблемни храни, трябва да се правят редовни измервания на теглото и да се контролират порциите.

Третата фаза всъщност е поддържаща - трае до края на живота. Тя препоръчва заместването на нездравословните храни с пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци. Ако все пак понякога се изкушите, не се отчайвайте, защото новият ви хранителен режим позволява консумацията на почти всичко, стига то да е в умерени или малки количества. Колкото по-активен е човек, толкова повече прегрешения може да си позволи.

Виж още:

Тест: Коя е най-подходящата диета за вас?

Най-добрата диета за цял живот също така обръща внимание на основните проблеми, които водят до преяждане, например неовладяното чувство на глад и емоционалното хранене. Отслабващите трябва да се научат как да разпознават своя истински глад и да загърбят своите емоции по отношение на храненето. Преди да започне диетата всеки трябва да се запита:

- Каква е причината за наднорменото ми тегло?
- Защо искам да отслабне?
- Защо не съм успял да го направя досега?

Искрените отговори на тези въпроси ще помогнат на отслабващия да определи нещата, които трябва да промени, за да постигне целта си.

Какво смятат експертите

Най-добрата диета за цял живот се базира на научни доказателства, поднесени по достъпен и лесен за разбиране начин. Ето защо повечето диетолози одобряват препоръките на режима и смятат, че трайните резултати в отслабването се дължат най-вече на цялостни промени в начина на живот.

Въпреки че диетата е изключително гъвкава, тя едва ли ще удовлетвори изискванията на многото хора, които търсят бързо сваляне на излишните килограми. За съжаление, в този си стремеж, те нерядко се обръщат към съмнителни диети за отслабване, които обещават бърз резултат, но в дългосрочен план са провал.

Броенето на калории е твърде трудно и неточно, според повечето експерти. Но ако ограничите сладките напитки, пържените храни и огромните бели филии хляб, несъмнено ще спестите калории и сантиметри от талията си.

Още един положителен аспект на диетата е липсата на категорични забрани. Няма нищо грешно и фатално, ако похапнете високомаслени млечни продукти, стига да го правите не твърде често и в умерени количества.

Място за размисъл

Ако сте уморени от стриктни и ненадеждни диети, които лесно ви омръзват и не водят до трайни резултати, то Най-добрата диета за цял живот може би е именно решението на проблема. Целите й са постижими и по-важното - те продължават цял живот.

Източник: Dieti

-------------------------

Виж още:

7 начина да откриеш правилната диета за теб
Лунна диета за 2015 г.
Диета според ЕГН-то

Още от Интересно

Ето кой печели двоен билет за Софийска филхармония

Ние от Jenite.bg и Софийска филхармония решихме да започнем годината с раздаването на страхотна награда. Всеки, който се включи в нашата игра и отгово...

5 бабини трика срещу грип и настинка!

1. Ако ви болят ушите... Ако ви болят ушите или ви мъчи синузит, напълнете памучен чорап с една чаена чаша морска сол, след което го завържете. Сложе...

"Имам една мечта..." - 88 години от рождението на Мартин Лутър Кинг

На днешната дата през 1929 година се ражда Мартин Лутър Кинг Джуниър. Един човек, който променя съвременната история с един замах.  Кинг става&n...

3 начина да бъдете труднодостъпни жени

Ако любовният ви живот прилича на въртележка, на която има само мъже, които никога не се обаждат пак, е време да направите промяна. Не е тайна, че мъж...

Защо 2017 може да е по-вкусна

Пророчествата може да са опасно нещо според митологиите и фентъзи жанра, но съвременните видения за бъдещето често разчитат на кратката ни памет, коят...

Уникален начин да успокоим бебето за 1 минута (Видео)

Всичко това е напълно разбираемо и нормално. Плачът през първите месеци след раждането е единственият начин на бебето да ни каже, че нещо не е наред. ...

Утре е Антоновден! Който подхване работа, ще боледува цяла година

На 17-ти януари църквата почита паметта на Преподобни Антоний Велики. На този ден имен ден празнуват Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Ан...

10 неща, които никога не бива да казвате на независима жена

Независимите жени често се възприемат като феминистки, които мразят мъжете и са смущаващи и студени. Това не е така. Тези жени са със силна воля, увер...

Днес имен ден имат всички с прекрасните имена...

На 14 януари Българската православна църква почита Света равноапостолна Нина, покровителка на Грузия. Света Нина е родена около 280 г. в Кападокия, к...

Припомнете си тези истини и нещата ще потръгнат

1.Болката е част от израстването Понякога една врата се затваря пред нас, за да намерим друга. Това е хубаво, защото често човек няма да се промени,...