Ако се обзаложите, че Бог съществува...

Уилям Франклин Греъм е американски баптистки свещеник. Той е роден на 7 ноември 1918 година в Шарлът, Северна Каролина в презвитерианско селско семейство. През 1943 година завършва антропология в Уитънския колеж в Уитън, Илинойс. Това е неговата легендарна реч, изнесена през 2008 г. за TED.


Човешкото зло. Откъде идва то? Как да се справим с него? Отново и отново в Псалмите, за които Гладстоун казва, че са най-великата книга в света, Давид описва злините на човешката раса. Но казва: "Той изцелява душата ми".
Мислили ли сте някога колко сме противоречиви? От една страна, ние проучваме дълбочините на вселената и драматично изместваме границите на технологиите, както видяхме тук, на тази конференция. Наблюдаваме на три мили под водата, и галактики на хиляди светлинни години в бъдещето.
А от друга страна, нещо не е както трябва. Нашите бойни кораби, нашите войници сега са на границата готови да започнат война с Ирак. Каква е причината за това? Защо всяко поколение продължава да воюва с хора от други части на света? Ами революциите? Не можем да се разберем с хората дори в собствените си семейства. Оказваме с в смъртоносна хватка на навици, които не можем да преборим.
Расизмът, несправедливостта и жестокостта ни носят трагична болка в сърцата и смърт. Дори най-опитните от нас не успяват да излязат от този кръг. Бих искал да видя как Оракъл би се справил с това. Или някой друг технологичен гений. Как да променим човека, за да не краде и мами, и вестниците ни да не са пълни с истории за измама в бизнеса или работата, в спорта и навсякъде другаде?
Библията казва, че проблемът е в нас, в сърцата и душите ни.

Проблемът ни е, че сме откъснати от нашият Създател,

когото наричаме Бог и душите ни трябва да бъдат възстановени, което само Бог може да направи. Исус казва: "Защото от сърцето излизат зли помисли: убийства, прелюбодейство, кражби, коварство, хулене".
Британският философ Бъртранд Ръсел не е бил религиозен, но е казал: "Злото лежи в нашите сърца, и от сърцата ни то трябва да бъде изтръгнато". Алберт Айнщайн - веднъж говорех с някого, докато преподавах в Принстън, и срещнах г-н Айнщайн. Той нямаше докторска степен, понеже казваше, че никой не бил достатъчно квалифициран, за да му я връчи.
Но ето какво казва той.

"По-лесно е да се обработи плутония, отколкото злото в човешката природа."


Много от вас, сигурен съм, сте мислили върху това, и сте си задавали тези въпроси. Виждали сте хора да използват преимуществата на технологиите като Интернет, за което слушахме днес, и да ги превръщат в нещо разрушително. Виждали сте брилянтни хора да измислят компютърни вируси, които съсипват цели системи. Атентатът в Оклахома - проста технология, използвана ужасно. Проблемът не е в технологията. Проблемът е в хората, които я ползват. Цар Давид казва, че е познал дълбините на своята душа. Той не е успял да се освободи от личните проблеми и личното зло, включително убийство и прелюбодейство. Въпреки това, той потърсил Божията прошка, и казал: "Ти можеш да изцелиш душата ми."
Библията учи, че ние сме повече от тяло и ум. Ние сме душа. И има нещо вътре в нас, което е отвъд нашето разбиране. Тази част от нас копнее за Бог или за нещо повече от технологиите. Душата ви е тази част от вас, която копнее за смисъл в живота и която търси нещо отвъд този живот.

Това е тази част от вас, която жадува за Бог.

Дори да не сте религиозен, идва време, когато се чудите няма ли нещо друго. Томас Едисон е казал: "Когато видите всичко, случващо се в света на науката, и във вселената, не можете да отречете, че има капитан на борда."
Много коментатори казват, че смъртта е забранената тема на нашето време.

Повечето хора живеят, като че ли никога няма да умрат.

Технологията проектира мита за контрол върху смъртността. Виждаме хора на екрана. Мерилин Монро на екрана е все така хубава както приживе и някои младежи смятат, че все още е жива. Не знаят, че е умряла. Или Кларк Гейбъл, или който и да е друг. Старите звезди. Те са съживени. И те са - те са все така велики на екрана, като че ли са живи. Но смъртта е неизбежна.
Преди време говорих пред съвместна сесия на двете камари на Конгреса, миналата година. Състоеше се в залата залата на статуите - имаше около 300 души. И аз им казах: "Всички ние имаме едно общо нещо, и републиканци и демократи, и всеки друг. Ние всички ще умрем. Това е общото ни и с всички тези велики мъже от миналото, които се взират в нас. И на по-младите често им е трудно да разберат това. За тях е трудно да проумеят, че ще умрат.
Както древният автор на Еклесиаста е написал, "Има срок за всяка работа под небето. Време за раждане и време за умиране." Стоял съм до смъртното легло на няколко известни хора, за които може би сте чували. Говорил съм с тях. Видял съм ги в агонизиращите мигове, когато са се бояли от смъртта. Макар че само допреди години не са си и помисляли за смъртта.

"Как да живеем така, че да не съжаляваме в деня, когато умираме?Блез Паскал е задал същия въпрос на Франция от 17-ти век. Паскал е наричан архитектът на модерната цивилизация. Бил брилянтен учен в математиката дори като тийнейджър. Мнозина го смятат за основател на Теорията на вероятностите и създател на първият модел компютър. И, разбира се, всички вие сте "на ти" с компютърния език наречен на негово име. Паскал изучавал в дълбочина нашите човешки дилеми за злото, страданието и смъртта. Той бил изумен от феномена, за който говорим: че хората могат да постигнат невероятни висоти в науката, изкуствата, и бизнеса, но продължават да са изпълнени с гняв, лицемерие, и самоомраза. Паскал ни описва като забележителна смесица от гениалност и самозаблуда.
На 23 ноември 1654, Паскал имал дълбоко религиозно преживяване. В дневника си написал следното: "Предавам се напълно, на Исус Христос, моя Изкупител."
Френски историк разказва два века по-късно: "Рядко се среща толкова могъщ интелект, да се подчини с такова смирение на силата на Исус Христос." Паскал започнал да вярва не само, че любовта и милостта на Бог могат да ни донесат хармония, но също така вярвал, че собствените му грехове и грешки могат да бъдат простени, и че когато умре, ще отиде в рая. Преживяването му било отвъд научното наблюдение и логика. Именно той е написал добре известните думи:

"Сърцето има доводи, които разумът не познава."

Чували сте също и за знаменития облог на Паскал: "Ако се обзаложите, че Бог съществува, и повярвате в Неговата любов, няма да загубите нищо, дори и да сте сгрешили. Но, ако се обзаложите, че Бог не съществува, тогава ще загубите всичко в настоящия и в бъдещия живот."
За Паскал, научното знание бледнее в сравнение със знанието за Бога. Знанието за Бог е далеч над всичко, което някога му е идвало на ум. Той бил готов да се срещне с Бог, когато умира на 39 години. Цар Давид живял до седемдесет години, дълъг живот за това време. Но и той се срещнал със смъртта и написал тези думи: "И в долината на мрачната сянка, ако ходя, няма да се уплаша от зло, защото Ти си с мене."
Това бил отговорът на Цар Давид на трите дилеми за злото, страданието и смъртта. Той може да бъде и вашият отговор, ако потърсите живия Бог и Му позволите да изпълни живота ви и да ви даде надежда за бъдещето.

Източник

Още от Интересно

Ще ме обича ли като татко?

Всички жени избират партньора си по различен начин. Някои гледат дали той може да им осигури висок стандарт на живот и да ги води навсякъде, други се ...

Салвадор Дали: Не се страхувайте от съвършенството – никога няма да го достигнете

Днес се навършват 28 години от смъртта на легендарния художник...

Петте най-оригинални подаръка за Свети Валентин

Красиво бижу, скъп парфюм, еротично бельо, вечеря в изискан ресторант... Сигурно вече чудиш с какво да изненадаш половинката си за деня на влюбените. ...

Песните, които ще върнат доброто ви настроение, когато сте тъжни

Поредният работен ден в офиса - едва началото на седмицата е, а вече си мислите как ще се забавлявате уикенда или си представяте как спите цял ден, бе...

Любовта - това си ти!

Вървя към теб. Малко бавно и несигурно, но все пак вървя. Открих, че съществуваш и сега не мога да преодолея мисълта, че те нямам. Озъртам се като стр...

Трепни! Цеца с втори концерт в София

След като билетите за концерта на Цеца на 17 март в София бяха изкупени цели 60 дни преди събитието, звездата на балканската сцена обяви още едно ...

Кои български звезди чакат наследници тази година?

Те са известни, бременни и/или очакват своите бебета съвсем скоро. Бейби бумът от 2016-а продължава и през тази година за известните българи. След...

Трите зодии, които флиртуват най-умело

Има хора, на които не им върви в любовта и такива, на които им върви. Но има и зодии, които не просто обичат играта, а са истински майстори в нея. Да...

Вашият любовен хороскоп за 23 януари

През днешния ден е вероятно да сме по-спонтанни и авантюристично настроени по любовните въпроси, тъй като Луната влиза в Стрелец и ще активира импулси...