Да избягаме в Болоня

Когато много те стегне шапката, просто хващаш пътя. Ден, два, три - колкото повече, толкова по-добре.

Търсейки нещо из интернет, попадам на оферта за евтини самолетни билети до Болоня. Естествено, че го разчитам като знак.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАТОЙ Е ДАЛЕЧ, А С НЕГО Е ДРУГАТА...„БЪДИ МИ ПРИЯТЕЛ” – ПРИКАЗКА ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИУВОЛНЕНА? НЕ Е КРАЯТ НА СВЕТА!ОКРИЛЯВАЩИ ЦИТАТИ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ

Само след минути са закупени, резервирана е и кола под наем, за да можем със съпруга и децата ми да обикаляме на воля. В София е студено и сиво. Имаме крещяща нужда от цветове, усмивки и красота. Направо е животосъхраняващо!

В сайт за настаняване откривам малък апартамент в старинната част на Болоня. Цената е за предпочитане в сравнение с предложенията на хотелите, но най-вече съм привлечена от местоположението на апартамента - в сърцето на средновековния град.

Какъв по-добър повод да вкуся Италия като италианец! Съседи - италианци, до входната врата - италианско джелато - сладоледите, които са италиански само в Италия. Собственичката Лучия отговаря на запитването ми само минути, след като съм го изпратила, точно и акуратно. Апартаментът е свободен за датите, които сме избрали и освен подслон, ще получим и велосипеди, с които да се плъзнем по застланите с гладки мозайки, покрити улици на стария град. Тази емоция е абсолютен бонус - подарък от Лучия.

Малко багаж и много настроение ни съпътстват в деня на тръгването! Час и малко и кацаме в Болоня. Италианският брътвеж ни действа оживително. Облечени с много вкус хора теглят малки и големи куфари, от витрините на летището надничат сирена и колбаси, бутилки с вино и ухилени до ушите продавачи.

Снимка: Валери Белчински

Снимка: Валери Белчински

Каква е магията на Италия? Поставям си за цел да разбера за няколкото предстоящи дни тук.

Наетата кола отново е бонус. Вместо наетата мъничка такава, получаваме чисто нов, само на 600 км автомобил, среден клас. Просто другите са свършили. Какъв прекрасен ден!

Само на 6 км от летището е старинната част на Болоня, където сме наели апартамента на Лучия.

Паркираме без никакви проблеми, при това цените за паркиране са забележително по-ниски от тези в София. Още една приятна изненада.

Тръгваме по широка павирана улица от двете страни, на която има покрити пасажи, опасани с масивни колони по цялото протежение на улицата, чийто край не се вижда. Под еркерите са входовете към жилищните сгради, до един с реставрирани дървени порти, стари чукала и брави. Какво ли се крие зад тях?

Снимка: Валери Белчински

Снимка: Валери Белчински

Между входните врати се редуват малки сладоледаджийници, винарни, барове, които напомнят за стила на 60-те, тратории и магазини за плодове и зеленчуци. Тук-там се зазяпваме по витрината я на стар майстор - тапицер и реставрираните му канапета с обсипани с пъстри цветя дамаски, ресни и пискюли, я по бутик за антични лампи. Просто - Италия!

Ето ни в апартамента на Лучия. Млада, сърдечно усмихната жена ни посреща на стълбите с широко отворена врата към най-кокетния малък апартамент, на който сме попадали в нашите пътувания. Всичко е абсолютно ново - от паркета до меките завивки. В този дом Лучия е вложила огромна любов и това се долавя във всеки детайл на интериора. Белите дървени столове са обкантени с нежна бяла дантела, прозорците към улицата с колонадите са накачулени с нацъфтели жълти цветя, а капаците са прилежно закачени до външните стени с ковани райбери.

Снимка: Валери Белчински

Лучия ни дава ключовете, катинарите за велосипедите и деликатно си тръгва. Само миг след като са затихнали стъпките по стълбището, погледът ми попада върху малка кошница, в която до листче с надпис "добре дошли" са се подредили бутилка с пенливо бяло италианско вино и плодове. Накъдето и да се обърнеш в апартамента на Лучия, усещаш топло гостоприемство. Сякаш сме дошли на гости на близък приятел. Колко малко му трябва на човек!

Апартаментчето всъщност е доста просторно, нещо, което не сме забелязали на снимките в интернет. Може да се каже, че е приятен мезонет. В горната стая има стелаж с книги. На едната лавица са подредени всякакви пътеводители за Болоня, карти, брошури на местните забалежителности, при това на различни езици. На горната лавица има романи, енциклопедии, детски книги и малка бележка с написаното: "можеш да вземеш подарък по избор и да оставиш друга книга, ако желаеш". Лучия отново ни кара да се чувстваме специални. Вече може да се каже, че летим!

Снимка: Валери Белчински

Хукваме по уличките на старата Болоня. Усмихваме се на моменти се смеем с глас - нещо, което отдавна не ни се е случвало. На всяка крачка създаваме приятелства "по съседски".

Редят се дни на радост и блаженство, на божествена паста и пивко вино. Пристрастяваме се към наситения вкус на истинко Пистачо", сладоледът с мек зелен цвят и аромат на шам фъстък. Парковете са прекрасни с цъфналите си магнолии и гладки алеи, по които се гоним с колелетата. Уморените ни от препускане из музеите крака се дотътрят до последния етаж с романтичния апартамент на Лучия. На прага ни чака хартиена торба и малка бележка "за Биляна и семейство". Бутилка вино и кутия с пухкав кейк! Е, как да не обикнеш прекрасната Лучия! Толкова малко и в същото време толкова много! Малък жест, но носещ много любов и желание за споделяне на нещо специално!

Снимка: Валери Белчински

Умората се изпарява в миг, а ние сме безкрайно щастливи и искрено благодарни за знаците, които излизат на пътя ни и ни напомнят за това, че духът не може да стои спокоен, трябва да търси непрестанно; за това, че на всяка крачка срещаш приятел; за това, че животът е просто вълшебен!

Снимка: Валери Белчински

Как да се забавляваме в Болоня:

* Да се разхождаш и да снимаш портиците на Болоня, обявени от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Портиците на Болоня са уникални в света!
* Да се разходиш до храма "Madonna di San Luca" на хълма Guardia, от който се разкриват фантастични гледки.
* Да откриеш тайните канали на Болоня, напомнящи Венеция.

Снимка: Валери Белчински

* Да се пошляеш из Еврейското гето от 16 век с покритите мостове и малките прозорчета, една от най-очарователните зони в средновековната част на града.
* Да обходиш всички зали на Музея на индустрията, където децата ще опознаят в детайли света преди интернет.
* Да се покатериш на кулите на Болоня, построени в края на 11 век.

Снимка: Валери Белчински

Снимка: Валери Белчински

* Да обикаляш парковете с велосипед.
* Да отскочите до музея на Ферари и да се запознаете с различните модели, създавани през годините. Най-запалените фенове могат да покарат Ферари и да получат филм за приключението си.
* Наблизо са музеят на Дукати и Ламборгини, още два дни забавления за малки и големи момчета.

Снимка: Валери Белчински

Новите епизоди от пътешествията от "Без багаж" можете да гледате всяка събота, от 13.00 ч. по Диема.

Видеата на предаването можете да намерите и в официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.

Още от Интересно

Дневен хороскоп за четвъртък, 19 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Социалната ви енергия е доста силна днес. Толкова сте уверени,...

Два литра вода на ден през зимата помагат да борим вирусите

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести, близо 1200 души на ден остават повалени от грип и остри респираторни заболявания у нас....

Защо щастливите хора не боледуват?

"Щастливите хора не се разболяват от тази болест." 8 мита за рака на гърдата Още преди 150 години са изказани предположения за същест...

Щастливите хора не боледуват от рак

"Щастливите хора не се разболяват от тази болест." 8 мита за рака на гърдата Още преди 150 години са изказани предположения за същест...

Дневен хороскоп за петък, 20 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Опитайте да прекарате малко време сами днес, дори да работите ...

Как няколко минути донесоха „Оскар“ на шест актьора

Никол Кидман Никол Кидман ни смая с уникалното си превъплъщение в образа на писателката Вирджиния Улф във филма "Часовете" от 2002 г. ...

Дневен хороскоп за петък, 20 януари

Добро утро! Вдъхновението ни за днес идва от: "Живейте и не казвайте на никого! Хората само развалят хубавите неща..." - Халил Джубра...

Как няколко минути донесоха „Оскар“ на шестима актьори

Никол Кидман Никол Кидман ни смая с уникалното си превъплъщение в образа на писателката Вирджиния Улф във филма "Часовете" от 2002 г. ...

Рецептите на Катето Евро: зрял боб в гърне

Моя дядо Петър, който ме е отгледа, държеше много на храната, искаше да му се приготвят минимум по 4-5 ястия на ден. Както вече съм казвала за него, ...

Понякога трябва да бъдем егоисти в любовта!

Егоизмът е определян като лошо качество. Да, но зависи за какво става въпрос. Ако пренебрегваш другите и техните интереси, заради своите, винаги гледа...