Предопределено ли е бъдещето ни?

През 7-6 век пр.н. е. астрологията с лекота прониква в пределите на Древна Гърция с нейната доста по-напреднала рационална мисъл, блестяща в сферите на математиката и астрономията.

Гърците топло посрещат пътуващите халдейски астролози с тяхната вековна мъдрост, които достигат земите им през големите египетски пристанища. Както казва историкът Гилбърт Мъри, "астрологията застига еленистичния ум като нова болест, нападнала туземците на далечен остров".

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАСВАТБЕНА РОКЛЯ СПОРЕД ЗОДИЯТАНАЙ-ДОБРИТЕ И НАЙ-ЛОШИТЕ ЧЕРТИ НА МЪЖА СПОРЕД ЗОДИЯТА МУ ЧАСТ 2НАЙ-ДОБРИТЕ И НАЙ-ЛОШИТЕ ЧЕРТИ НА МЪЖА СПОРЕД ЗОДИЯТА МУ ЧАСТ 1КАКВО НИ ВЕЩАЕ ЛУННОТО ЗАТЪМНЕНИЕ НА 4 АПРИЛ

Намират се все пак един-двама древногръцки философи, които презирали астрологията - Евдокс от Книдос, например, който живял някъде между 408 и 355 г.пр.н.е. призовавал хората "да не дават вяра на халдейците, които предсказват и бележат живота на всеки човек според деня му на раждане". Евдокс бил голям математик и астроном, който изобретил геометричната теория за пропорциите.

А Гръцката академия, под ръководството на Карнеад и Клитомах, през 1-и век пр.н.е. твърдо се обявила против магията, предсказанията и астрологията.

Подобни антиастрологически настроения обаче били голяма рядкост.

Елинистичният свят с готовност се отворил за халдейското познание, а директното астрологическо наследство от Вавилон личи и по имената на планетите, които наследили гърците от там.

Първоначално гърците наричали планетите с поетични имена, които значели Предвестница на зората или Вечерница (Венера), Блещукаща звезда (Меркурий), Огнена звезда (Марс), Сияйна звезда (Юпитер) и Лъчиста звезда (Сатурн). След 4-и век обаче тези имена започнали да изчезват и на тяхно място се появили Афродита, Хермес, Арес, Зевс и Кронос - гръцките съответствия на вавилонските богове, донесени от "варварските" халдеи. Последните наричали своите богове-планети Небо, Ищар, Нергал, Мардук и Ниниб. И до ден днешен наричаме планетите с римския превод на вавилонските им имена.

Снимка: Thinkstock

Планетите дотолкова добили влияние и в Древна Гърция, че дори философи като Зенон, основателят на стоицизма, според който нищо не било предопределено от случайността, през 4 в.пр.н.е. твърди, че земните дела са твърдо подчинени на природните закони.

Има ли тогава нещо по-очевидно от това, че планетите управляват събитията?

Снимка: Thinkstock

Разбира се, гърците остават ненадминати в развитието на математиката, астрономията и механиката. Птоломей описва конструирането на астролаба - инструмент за измерване позициите на звездите. Удивително е и едно антично устройство, наречено механизмът от Антикитера, намерено сред останките на корабокруширал някъде около 70 г.пр.н.е. кораб край остров Антикитера. Тази малка машина, която представлява система от зъбчати колела, изглежда онагледява движението на планетите в Слънчевата система. Аристотел опровергава Анаксимандър, че Земята плува свободно в космическото пространство. Питагор е вероятно първият, който интуитивно се досеща и заявява, че Земята е кръгла и е една от всички планети.

Снимка: Thinkstock

Аристарх от Самос много преди Коперник обявява, че Земята се върти около оста си и заедно с останалите планети обикаля около Слънцето - теорията му обаче остава глас в пустиня по онова време - 230 г.пр.н.е.

Анаксагор, живял през 6 в.пр.н.е., астроном авантюрист, пръв се осмелил да каже, че Луната свети с отразена от Слънцето светлина, а гърците, които се кланяли на светилата, били дълбоко възмутени от предположението, че може да почитат някаква си огнена топка и буца пръст.

Снимка: Thinkstock

Наред с бурното развитие на естествените науки в Древна Гърция и астрологията като описваща финия слой на взаимодействия в света и вселената също процъфтява и е силно прегърната от бащата на медицината Хипократ, който преподава звездната наука на своите ученици, за да са наясно кои са критичните дни в лечението на дадена болест.

Постепенно астрологическото познание започва да добива формата на еднородна дисциплина. Но това не означава, че е лишена от противоречия. През 3 в.пр.н.е. сред астролозите се появяват разцепления - остават и до ден днешен.

Снимка: Thinkstock

Най-основното кръжи около темата за свободната воля.

Школата на "научните" астролози обладава крайно емпиричен поглед върху всичко, следователно нещата са предопределени и движенията на планетите предизвикват събития. Според техните противници обаче, някои неща са предопределени, но други не са и ако достатъчно дълго и добре изучаваме движението на планетите, ще можем да избираме благоприятни моменти за своите земни дела.

Свободният избор се състои в това да определим правилния момент за начинание като проект, зачеване, раждане.

Още от Интересно

Кои са най-достъпните дрехи, които Кейт Мидълтън е носила

Когато става въпрос за стил и моден вкус, се сещаме за херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън. Тя похарчи доста за гардероба си през 2016 г. Тоа...

Как да избегнем самоубийството през януари?

Но знаете ли какво открих? Януари и февруари били месеците с най–много самоубийства и жестокости в цялата година. И това не ме учудва. Едно...

Мъжете мечтаят за...

5 идеи, които ще отговорят на мъжките фантазии и ще подобрят интимния ви живот...

Първородните деца са най-болнави

Макар и да се смята, че първородните деца имат по-добър старт в живота, ново проучване гласи, че те наследяват наред с привилегиите и редица заболяван...

Най-идеалните астродвойки

Вижте с коя зодия си подхождате най-много и защо...

Идеи за зимна декорация у дома

Коледа беше преди почти месец, а зимата е още тук. Много хора, включително и аз, не са убедени каква декорация да сложат в дома си, освен коледна по т...

Как японките ваят фигура

Разнообразно и балансирано меню Битува заблудата, че в Япония се хранят само със суши, но това е далеч от истината. Храната в азиатската държав...

Киви – плодът на здравето

Кивито е един изключително интересен и полезен плод. Откровено то прилича на космат картоф и да, наистина носи името на националната и гербова птица н...

Дневен хороскоп за сряда, 18 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Днес е подходящият ден да започнете нещо ново, за предпочитане...

Нина Добрев по-впечатляваща от всякога

Актрисата с български корени е с нова прическа и изваяна фигура...