Болезнената истина: Почти всички спънки в живота ни всъщност са стари травми

Замисляли ли сте се някога, че много често вашите реакции, мисли и действия са предизвикани от едни и същи модели на поведение. Тези модели от своя страна в много случаи са резултат от стари травми, наранявания на душата и сърцето. Точно затова поговорихме с приложния психолог Мартина Генкова - Иванова. Мартина помага на хората да намерят своя личен и уникален път, по който да открият и разгърнат изцяло потенциала си. Тя е създател на един от най-посещаваните блогове за личностно развитие - www.svoizbor.com.В това интервю, Мартина ще даде повод за размисъл, ще ви подскаже какви са техниките за един по-общ поглед над всички наши проблеми и ще даде ценни съвети на всички родители, които се стремят да не травмират децата си.

Доколко травмите, които сме преживели ни действат на подсъзнателно ниво?

Всички сме преживели емоционални травми в някакъв момент от живота ни. Голяма част от тях са неосъзнати и забравени - още в ранните детски години. Проблемът е не самата травма, а убежденията които тя формира и оставя в нас.

Когато говорим за травми, сме склонни да си представим нещо голямо, силно разтърсващо което е преобърнало живота ни. Но не е нужно да е нещо забележимо и огромно от гледна точка на съзнателния ни разум. Едно малко детенце например може да се е почувствало изоставено, защото родителите му са го оставили да плаче половин час, а то се е уплашило от нещо, което само то си знае. Една наглед съвсем обичайна и безобидна ситуация. Но в крехкото детско съзнание се отпечатва убеждението Аз не съм обичан, няма смисъл да изразявам на висок глас потребностите и чувствата си, защото никой не се интересува от тях".

Това, разбира се, е подсъзнателен процес и убеждениетo остава запечатано и скрито дълбоко в подсъзнанието. След това в продължение на целия живот на човека, то може да се проявява в ежедневните избори, които той прави, в модела му на поведение, който се повтаря отново и отново в различни ситуации. Човекът проявява силна резервираност в комуникацията си, има задръжки в изразяването на чувствата си или пък връзките му все приключват по странен и неудачен начин. Това остава за съзнателния ум една мистерия, някакъв лош късмет, карма, крив характер, който самият човек не разбира. А без да подозира, в подсъзнанието му се е капсулирало неосъзнато убеждение, което управлява поведенческите му реакции.

Това разбира се е само един пример. А травмите, които преживяваме и

Ето затова учените твърдят, че над 90% от съзнателното ни поведение се управлява от подсъзнателни програми.

Това често оставя в нас чувството за безпомощност и недоумение Добре де, защо правя така - знам, че не е добре, но го правя отново и отново и то е по-силно от мен".

Убежденията и вярванията наистина са програми. Но добрата новина е, че те подлежат на промяна и подмяна. Само трябва да ги потърсим в подсъзнанието - чрез съответните техники, разбира се.

Влияят ли психическите травми на тялото ни?

О, да. Човек е триединство - душа, дух, тяло. Вече за никого не е тайна, че това са взаимосвързани системи, скачени съдове. И ако мислите, емоциите и убежденията оказват влияние върху здравето или липсата му, нима едно трайно запечатало се в нас, пък макар и неосъзнато убеждение, страх, фобия - няма да оказва влияние и на тялото?

В практиката си съм се сблъсквала с не малко случаи на физически заболявания, доказано индуцирани от емоционален стрес и свързаните с него убеждения. И след определен брой сеанси с различни методи работещи с подсъзнанието, болестите като по чудо се стопяват. Говоря за хронична хипертония, фобии, алергии, кожни заболявания, дисфункции на различни органи и системи в тялото, та да стигнем дори до страшни болести като рак, считани за нелечими.

Може травмата да е дълбоко заключена и да не оказва влияние върху човека за дълъг период от време. Но нещо което подсъзнанието асоциира с това преживяване изведнъж се случва и отключва този спомен - и той веднага започва да дава отражение върху поведенческите модели, върху тялото. И човек се чуди Това пък сега откъде ми дойде на главата?"

Истинска класика е как човек преживял травма свързана с изразяването (например дете на което непрестанно му е крещяно Ти да мълчиш, в дома на родителите си нямаш думата"), да развие болест на щитовидната жлеза. Или друг случай от моята практика - човек преживял предателство от близък и обичан човек, развива подсъзнателно убеждението, че да се доверяваш, обичаш и общуваш с хора е опасно - те могат да те наранят. И развива болестно състояние на стомаха, заради което този човек е принуден да си стои вкъщи и да не общува много с хора, защото го е срам от симптомите и проявлението на тази болест - те могат да го изложат. Тръгваме да лекуваме стомаха, а стигаме до травмата с предателството, която знаем как да изцелим. И болестта започва да отстъпва.

И всичко това, което реално го има на физическо ниво, се лекува само с работа с подсъзнанието, без прилагането на каквито и да било медикаменти и терапии. И това е доказано вече в практиката.

Доколко травмите пречат на креативността ни и на отношенията ни с околните?

Могат да бъдат голяма спънка. Най-вече защото са неосъзнати и дори да сме изчели един куп книги и съзнателният ни ум да знае какво се случва, той не може да промени нещата. Ето друг случай от практиката ми - млад, ерудиран, много начетен мъж страдащ от опасно високо кръвно, паник атаки, безсъние, е наясно на съзнателно ниво, че тревожните му мисли предизвикват тези физически симптоми. Но е абсолютно безсилен да овладее тези мисли. Защото ключето е в подсъзнанието, в стара травма, която работи като малко моторче.

Причините за почти всички спънки в живота ни могат да се окажат в стари и неосъзнати емоционални травми.

Страхът и неувереността да говорим пред аудитория, чувството за малоценност, различни фобии, неуспешни връзки, деструктивни поведенчески модели, проблеми в професионалната и личната ни реализация, та дори пробивите във физическото ни здраве.

Как да разпознаем знаците на стара травма, която се "обажда" сега?

Най-ясно разпознаваемият сигнал е, когато нещото което ни тревожи и не харесваме в живота си, се случва отново и отново - под различна форма и сценарий, но в същността си е еднакво. Търсим цикличност, повтарящ се модел, нещо което присъства в живота ни, но ни е трудно да се преборим с него. Нещо което ни е застигнало "изневиделица" и каквито и разумни мерки да прилагаме - не си отива. А не си отива, защото не се влияе от методи работещи на съзнателно ниво.

Как бихме могли да отработим една стар...

Още от Интересно

Ето защо НЕ трябва да седим с кръстосани крака

1. Временна нервна парализа Всички знаем какво е усещането, когато поставим крака си върху земята, след като продължително време сме го държали вд...

Кога ставаш от „dirty“ дърта

Жените крият възрастта си, за да се утешават, че още не им е дошло времето да захвърлят с*ксапилните дрешки и да се правят на лачени чанти. Убедени см...

Днес е ден за разкрасителни процедури

Димитровден - Празнуват Димитър, Димитрина, Димо, Димчо, Дима, Диман, Димана, Дичо, Драган, Драгана, Митка, Митра. Чества се св. Димитър, който е роде...

Димитровден – от днес очакваме зимата

Традиции, достигнали до нас - Според поверието Св. Димитър води със себе си зимата. На този ден се изпраща слънчевото време и се чака първия сняг. С...

Бързо кисело зеле

Необходими съставки: зеле - 2 кг прясно целина морска сол вода Начин на приготвяне: ...

Върви си, Любов, остави ме!

Върви си, Любов... остави ме сама, насаме с всички демони, кошмари и несигурности. Остави ме да дишам, да се питам защо, да искам отговори, да не знам...

Секси готвач, който готви само по боксерки

Интернет е странно нещо. Веднъж ни предлага тъжни, натоварващи истотии, а друг път- голи секси готвачи! Представяме ви Франко Нориега. Той е роден в П...

Кое действие удължава най-много живота на жените?

Дами, искате ли тайната за дълголетие - ами, не спирайте да домакинствате! Да, казахме тайна за дълголетие, а не за щастлив живот  - според нас и...

Празнуваме Димитровден

На 26 октомври Българската православна църква почита паметта на Св. вмчк Димитрий Мироточиви и Преп. Димитра Доростолска (Димитровден). Свети Димитър ...

Дневен хороскоп за сряда, 26 октомври

Денят ще е малко дъждовен, но това не ни пречи да се насладим на топлината у дома след като се приберем от работа. Вижте какво ви очаква днес ТУК. &...