Енергийните вампири не са само хора

Всички баби казват, че животът по тяхно време е бил много по-труден.

Не са имали перални, готвели са всеки ден, гледали са по поне две деца, дядовците ни са работели много и са помагали малко (да не кажем никак) в домашната работа и как изобщо ние можем да се оплакваме, че сме изморени.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАВУЛКАНСКАТА КУХНЯ НА КАТАЛУНИЯ ЧАСТ IIВУЛКАНСКАТА КУХНЯ НА КАТАЛУНИЯ ЧАСТ IВЛЕЗ ВЪВ ФОРМА ПРЕЗ УИКЕНДАГРАДИНАРСТВОТО ЗА ЗДРАВЕ И ДЪЛЪГ ЖИВОТ

Особено настойчиво тези думи слушат наскоро родилите жени, за които горната лекция се допълва със нямаше памперси и готови пюрета, всичко си правех сама".

Защо тогава, въпреки всички улеснения, които имаме, сме по-изморени и по-стресирани от родителите си?

Защото енергийните вампири всъщност по-често са навици, отколкото хора.

Неусетно и неуморно, всеки ден, те взимат от енергията ни, от жизнеността и от здравето ни, за да се чувстваме по-стари и по-уморени от 300-годишни костенурки още преди да навършим 40.

Разстоянията са по-големи

По времето на бабите ни големите градове не са били чак толкова големи.

И времето, което те са прекарвали в път, е било по-малко.

Снимка: Thinkstock

Не е имало толкова автомобили и бавните коли всъщност са стигали до крайната си точка по-бързо.

В един средно голям град, какъвто е София, човек прекарва в задръстване по около 1 час на ден.

Висенето" обаче няма нищо общо с почивка, защото шофирането е напрягащо цялото тяло занимание и затова не е никаква изненада, че самото прибиране до вкъщи ни изтощава.

Семействата са по-малки

До преди двадесетина години няколко поколения си съжителстваха (спокойно) в едно жилище.

И ако понякога тази пренаселеност е изтънявала нервите, то в повечето случаи домакинството и грижата за децата (които отнемат най-много от енергията), се е вършело от поне две жени.

Снимка: Thinkstock

Сега бързаме да се отделим, защото копнеем за независимост, приемаме с насмешка или досада съветите на родителите си и се опитваме да сме идеални майки, съпруги и домакини всеки ден.

Още ли се чудите защо сме по-изморени от бабите си?

Разпределението на деня

Работното време от 9 до 6 като чели ни дава възможност да се наспим сутрин, но всъщност времето за ставане все така остава някъде около 7 сутринта, както е било преди.

Но вместо да излезем веднага за работа и да приключим със задълженията до 5, ние изгубваме един час в придвижване, работим до 6 и после се прибираме още час до вкъщи.

А за да успееш да свършиш всички домакински и домашни задължения, за които споменахме по-горе, че няма кой да помага, са нужни поне още 2 часа.

Снимка: Thinkstock

Лягането вече е не по-рано от 11 и всъщност се оказваме с до два часа по-малко сън от родителите си във времена, в които стресът и задачите категорично са повече, отколкото са били преди.

И последния по ред, но май първия по сила енергиен вампир" от всекидневието ни са:

Новите технологии

Колко често сте оставали до след полунощ, за да догледате филм, да доиграете игра или да си дочетете още някоя статия?

И колко пъти през деня, вместо да си почивате, чакайки на опашка или возейки се в градския транспорт, ангажирате ума и тялото си с мобилен телефон?

Така че следващият път, когато посегнете към кафето, мултивитамините, стимулиращите напитки или храната, по-добре помислете как да промените начина си на живот така, че не изцежда силите ви.

Скоро ще ви дадем няколко идеи по въпроса...

Още по темата

Ето как да понижим стреса

Да се преборим с недостига на енергия

Още от Интересно

Какво казват за теб любимите ти обувки?

Сигурно сте чували, че един нов чифт обувки може да направи една жена истински щастлива.  Доказано е, че когато си купуваме нещо ново, което ни ...

Онова, дето го правиш в спалнята, не го прави на работа!

Над половината от офис служителите във Великобритания са флиртували на работното си място, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на р...

Уволнена си, защото си красива!

Мениджър в британска телевизия уволни служителка с аргумента, че била много красива и трябвало да се разхожда по модния подиум, съобщава “The Su...

Тайните на един хипстър

Кои са отличителните черти на представителите на субкултурата...

4-те зодии, които НЕ изневеряват

Няма какво да се лъжем, според астрологията някои зодиакални знаци имат по-приключенски дух и са по-склонни да изневеряват. Други, напротив са от по-...

Правили ли сте секс на тези места?

Какви (не)удобства крият те и кои са най-предпочитаните...

Шотландка откри изгубената си сватбена рокля, ушита от прапрабаба й преди 147 години (снимки)

Много неща са специални в “най-специалния ден“, нали?И едно от тях е сватбената рокля на младоженката. Особено, ако е семейна ценност, уши...

Най-привлекателното качество в мъжете

Трудно е да не се влюбиш в мъж, който изглежда добре, но чертите на характера и истинската му същност имат много по-голямо значение. След дълги проучв...

Хомосексуална двойка с приказна фотосесия на близнаци (Снимки)

Казват, че няма по-голямо богатство на този свят от къща, пълна с деца. И това е най-голямата истина, която ще чуете някога. Ще ви я потвърди и тази щ...