Ивет Бари: Жената зад мъжа филантроп, известен по цял свят

Казват, че зад всеки успял мъж има една силна, уверена и умна жена. Днес ще ви запознаем с една двойка, при която жената не стои на заден план, а е редом до своя съпруг и е негов достоен партньор в живота, a и в благотворителната му дейност по цял свят.

Вижте историята на Янк Бари: филантропът милиардер, за когото вече ви разказвахме, и неговата съпруга - Ивет.

Г-н Бари, съвсем наскоро Вие и съпругата Ви получихте награда за спасяването на детски животи по цял свят (Childhelp International Achievement Award). Освен тази награда сте получавали и много други. Какъв е приносът на жена Ви за останалите отличия и награди?
Жена ми е един прекрасен човек с огромно сърце. Тя е съосновател на Фондация "Глобал Вилидж" - заедно с мен и Мохамед Али. Получаването на наградата Childhelp е първият път, в който тя е оценена за 20-годишния си усилен труд да помага на околните.

Ивет е готвила и помагала на бежанците в джунглите на Африка, на жертвите на цунамито в Индонезия, на децата по сметищата на Мексико, жертвите на снежните бури в Монреал, на нуждаещите се в Ямайка и съвсем наскоро - на сирийските бежанци, които са жертви на войната в Сирия.

Всичко това тя е правила без никаква показност и без каквато и да е облага за себе си. Беше прекрасно да получим тази награда заедно, защото тя наистина я заслужава. В момента тя е доброволец в "Гардиън ад Литем" и помага на малтретирани деца.

Ивет, Мохамед Али и Янк Бари

Вие сте известен по целия свят като бизнесмен, филантроп и музикант. За какво съжалява Янк Бари?
Моята дъщеря Лени почина преди 10 години. Жена ми Ивет прекара повече време с нея, отколкото аз. Иска ми се да мога да върна времето назад и да променя единствено това. Да бъда до тях двете и да прекараме много щастливи мигове заедно. Животът не е само работа и съжалявам, че не мога да върна часовника назад.

Как всъщност се запознахте с жена си? Беше ли любов от пръв поглед?
Запознахме се в Сарасота. Бях там във връзка с благотворителен концерт за фондация For the love of rock and roll, която подпомага рок музиканти, изпаднали в затруднено положение. На сцената бях заедно с Гари Бондс и Брайън Джонсън. Тогава изпълних известния си хит "Луи Луи".

След концерта Браян, Гари и аз отидохме да вечеряме и пазаруваме. Ивет работеше в галерията, която посетихме, като консултант. Когато влязох и я видях, за мен тя беше най-красивото нещо в галерията. Не вярвам в случайността. Ние с нея много си приличаме и имаме подобна съдба - и моят, и нейният баща, са починали от едно и също заболяване - аневризъм. Моят баща почина през 1963 година на 36-годишна възраст, а нейният - през 1973 година на същата възраст.

Ивет е не само любовта на живота ми, но и най-добрият ми приятел. Никога не съм имал по- близък човек от нея. Смятам,че тя е моята предопределена половинка.

Кой беше до Вас в добрите и в трудните мигове?
Последните 25 години това беше съпругата ми Ивет. Когато водех съдебни битки в Тексас, когато бях самотен и тъжен, тя винаги беше до мен и ме подкрепяше. Когато човек е богат и успял - всички са му приятели, но когато има проблеми - всички се отдръпват и до него остава само най-важният човек в живота му.

Имате ли мечтано пътуване?
Ивет и аз сме обиколили света три пъти, но това бяха бизнес пътувания и не сме видели много. Бих искал да я заведа на сафари в Африка. Тя много обича природата и животните, а и животните също я обожават.

Каква е рецептата за един успешен брак? В България сякаш все повече двойки срещат трудности - какво бихте ги посъветвали?
Любовта е сложно нещо. Човек трябва да не приема нищо за даденост и да оценява човека до себе си. Жена ми Ивет винаги е проявявала много обич и търпение към мен и към днешна дата мога да кажа, че съм най-големият късметлия на света. От 25 години сме заедно и аз всеки ден я обичам повече от предишния, защото в нея няма и капчица егоизъм.

Тя има огромен принос за благотворителната ни дейност. Ако има пет лева - всичките ще ги даде на хората, които са в беда. Не е от жените, които биха ги похарчили за дрехи, или биха купили нещо ненужно. Тя съзнава колко е кратък животът и знае, че маловажните неща нямат стойност.Известен сте като еврейският Шиндлер и често Ви винят, че сте в България, а не помагате на българите. Какво бихте казали на хората, които пишат грозни неща за Вас?
Аз и Ивет помагаме и сме помагали и на българите, просто това не е толкова познато, колкото подпомагането на бежанците. Никога не съм делил хората по пол, религия или раса. За мен има само хора в нужда и хора, които се справят и сами.

Самият аз съм евреин, затова по никакъв начин не си позволявам да деля хората, за мен това е грешно. Знаете на какво са били подложени евреите в миналото. Всички сме братя и сестри и всички имаме моменти в живота си, в които имаме нужда някой да ни помогне. Бих искал да посъветвам българите, колкото и да е труден животът им, да се усмихват повече и да си помагат един на друг. Само така България ще излезе от кризата - когато се обедините като народ.

Ивет, защо помагате на нуждаещите се? В момента заедно със съпруга си помагате на Сирийските бежанци в България, каква е причината?
Аз смятам, че когато си благословен, е твой дълг да помагаш на ближните, които имат по-малко късмет от теб. Всички ние сме заедно на този свят.

Можете ли да ми кажете нещо повече за себе си и съпруга Ви Янк?
През последните 25 години с Янк работихме като отбор, за да построим бизнеса, благотворителната дейност и живота си. Ние живяхме и пътувахме по целия свят, за да помогнем и подобрим живота на хората, като обогатяваме, а и нашия собствен. Янк има особени идеи за подпомагане на света и за мое учудване посредством здрав труд, неговите идеи стават реалност. Нашият живот е пътешествие.

И все пак, разкажете нещо повече за себе си, Ивет.
Аз съм поласкана, че искате да научите повече за мен, но това трябва да е статия за Янк. Аз винаги съм била на заден план, а той е бил този, който е отпред и е влагал душата, сърцето и парите си във всичко, с което се занимава. Аз останах умишлено на по-заден план, защото той е човекът, който е в балона с нагорещения въздух, а аз съм просто част от екипажа долу на земята, който се грижи той да не отплава в космоса.

Още от Интересно

138 години от смъртта на вечния Любен Каравелов

На днешната дата преди 138 години сме загубили един наистина голям човек, творец и борец за свобода. Каравелов е роден на 7 ноември през 1834 г. в Ко...

Най-хубавото на Женския марш не са мъжете

Но това не беше най-големият проблем. Дълго време феминизмът се приемаше като странично занимание за заможни бели дами. Дълго време цветнокожите же...

Това са най-романтичните зодии, които живеят, за да обичат

Няколко знака в хороскопа живеят, за да обичат и дори отвън да изглеждат твърди и сериозни, сърцата им са меки като памук. Тези зодии обичат романтичн...

За какво най-често си мислят жените по време на секс

Мъжкото его винаги кара господата да си мислят: Представих се уникално тази вечер? В очите на вашата нежна половинка обаче... нещата може би не изгле...

Покъртителната история на едно момиче, отвлечено веднага след раждането си

Отвличането Инцидентът се случил през лятото на 1998 г. в Университетския медицински център в град Джаксънвил. Само 8 часа след раждането си Камая ...

30 “животински” комикса с чувство за хумор

Никак не е трудно да бъдеш любител на животните, нали?Те са способни на “човешки” чувства, по-силни и от нашите; на благородство, което ма...

4 важни урока, на които кучето ни учи

Всички, които имат куче, знаят, че това са най-благодарните и добри животни. Те не са своенравни като котките, никога няма да откажат да ги галите и в...

Дневен хороскоп за събота, 21 януари

Добро утро! Събота ще бъде прекрасен ден! Вижте какво очаква всяка зодия ТУК. ––––>>>> Към хороскопа  Ако...

Синдромът Многострадална Геновева: Кои хора страдат от него?

Има хора, които винаги са негативни и освен че се фокусират предимно върху проблемите си, имат склонността прехвърлят вината върху обстоятелствата и х...

Вижте кой празнува имен ден днес...

Днес църквата почита Св. ап. Тимотей и Св. преп. Анастасий.  Днес своя имен ден празнуват Тимотей, Тимофей, Анастас, Стас, Ташо, Ташко...