Вулканската кухня на Каталуния Част I

Радослав Райков разказва за своето пътуване и за кухнята в една слабо позната част от Каталуния, Природен парк Вулканичната зона на Ла Гароча - в подстъпите към Пиренеите, земя с необикновена красота и плодородие.

Чернобяла птица, вероятно сврака, която изглеждаше като реещ се в небето пингвин, прелетя над главите ни, докато излизахме от Олот, малко градче, скрито дълбоко в подножието на Пиренеите в испанска Каталуния.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАГРАДИНАРСТВОТО ЗА ЗДРАВЕ И ДЪЛЪГ ЖИВОТКАК ДА ИЗГРАДИМ ДОБЪР ИМУНИТЕТВИСОКИТЕ ТОКЧЕТА - ВРЕДНИ ЗА ЗДРАВЕТО?4 АСАНИ ЗА ВЕЧНА МЛАДОСТ

Не че се бяхме изгубили, обаче напътствията, които ни даде възрастната дама, звучаха някак объркано: вървете, докато видите пътека, която изглежда като стара железопътна линия.

Следвайте я и ще стигнете Жирона, каза тя, както се произнася на каталунски Херона. Видя, че се колебаем и добави: Просто вървете покрай вулкана".

Вулкан ли?! Да вървим покрай вулкан?!

Още когато решихме да обиколим северните предели на Иберийския полуостров, посъбрах информация и разбрах, че североизточна Испания е изпъстрена с 40 вече изгаснали вулкана, но нямах представа, че ще се озовем край тях. Намирахме се на Vas Verdes (Зелените пътища), някъде във вътрешността на Каталуния.

Нашата отсечка от пътя следваше стара ж.п. линия, отворила някога този особено изолиран район на Испания към останалата част на страната. Тя тръгвала от Олот, малко градче, вклинено между многобройните конуси на вулканите и стигала до Жирона, прелестен малък старинен град 50 км на югоизток.

Това е Каталуния отвъд Барселона, която туристите рядко виждат - земеделски край, създаден в частност от тези вулкани, с феноменални скални откоси, образувани там, където някога лавата е текла, зелени поля, ширнали се между тях, покрити с плодородната вулканична почва, осеяни със спокойни и тихи средновековни селца, в които откакто е заглъхнало дрънченето на щитове и мечове, рядко някой нарушава уединението им.

Vas Verdes е прекрасно замислен маршрут, който превежда туристите през места, които доскоро оставаха извън полезрението дори на самите испанци, съоръжен с табели и пана, осведомяващи за флората и фауната. Старите железопътни гари, изпъстрили всяко населено място, са преустроени в туристически информационни центрове.

Снимка: Списание "Меню"

Обградени от скалистите Пиренеи, се изкачвахме и слизахме из гънките на планината - вдясно се извисяваше един от най-високите върхове в местността, а вляво - стар вулканичен кратер. По-голямата част от първия ден прекарахме в Parque Natural de la Zona Volcnica de la Garrotxa, на чиято територия от 130 кв. км са разхвърляни конусите на около 40 изгаснали вулкана. Именно тук, благодарение на плодородната вулканична почва се ражда нов подвид на каталунската кухня - cuina volcnica, базираща се на традиционно отгледани продукти от местни сортове, които често имат различен от общоприетия вкус.

Бяхме си поставили за цел да обядваме в един от десетте известни ресторанта, които представят вулканската кухня, La Deu малко извън Олот, където всички ястия се приготвят изключително и само от местно отгледани продукти. Скоро ресторантът се изпречи пред нас и ние морно се разположихме по белите столове.

Снимка: Thinkstock

В менюто не видяхме нищо особено: ябълки с гъши дроб, традиционни кратофи La Deu, ескаливада (картофи, патладжан и лук с черен пипер), каталунска наденица ботифара на дървени въглища с боб Santa Pau или четвърт пиле на жар с гарнитура, но както ни увери един от сервитьорите: Ястията не са специални, но само ги опитайте - нито картофите, нито доматите, нито бобът са онези, които познавате. Те са отгледани тук, а това вече е нещо различно."

Микел (каталунската форма на испанското име Мигел) се оказа един от синовете на собственика, който през лятната си ваканция работи като сервитьор, за да навлезе в бизнеса.

Той ни помогна в избора и ни разказа за вулканската кухня, която дори си имала и своя асоциация. Учредена е именно от тях заедно с още няколко ресторанта, с цел да запазят завещаната им от предците кулинарна традиция, която поради комерсиализацията бавно започнала да се изражда. На всички ни беше ясно, че в стремежа да привлечем повече туристи в района, ще се появят и повече ресторанти, които в един момент ще започнат да предлагат вулканска кухня с продукти, купени от борсата.

Затова учредихме Асоциацията на вулканската кухня, за да опазим истинския вкус. Ние предлагаме ястия, характерни за региона - наденица с боб или картофена салата има навсякъде, но приготвени от местни продукти те нямат нищо общо с обичайния вкус. Затова трябва да пазим кулинарното си наследство." И La Deu правят това повече от 120 години!

През 1885 г. ресторантът отваря врати като страноприемница и то само през уикендите. Местните идвали да пийнат по чаша младо вино, направено от собствените лозя на фамилията. През 1910 г. жената на собственика, пра-прабабата на Микел, започнала да предлага ястия и той заработил целогодишно.

През 1943 г. фамилията запазила марката Bretxa картофи, известни днес като традиционните La Deu и с това неволно поставили началото на вулканската кухня. През 60-те семейството наело работници за лозята и нивите, които придобили и се отдали изцяло на хотела и ресторанта. И така до днес - сега четвъртото и последното, пето поколение, си предават знания и опит, за да съхранят и продължат завещаната им кулинарна традиция.

Очаквайте утре втора част на материала.

Още от Интересно

Стоянка Мутафова с огромно признание от световните медии

На 95 години Стоянка Мутафова, считана за най-възрастната играеща актриса в света, редовно изнася представления и не е изгубила младежкия си плам...

Утре е Голяма Задушница - какви са обичаите и как се приготвя вареното жито

През годината има 3 големи задушници в църковния календар: Голяма (Месопусна) - в събота срещу Месни заговезни; ...

Джоли за Брад Пит: Винаги ще бъдем семейство

За първи път от септември насам, когато подаде документи за развод, Анджелина Джоли проговори за раздялата си с Брад Пит. Тя, заедно с шестте си де...

Дневен хороскоп за неделя, 19 февруари

Добри утро! Последният ден от седмицата носи полъха на пролетта и усещане за ново начало, не мислите ли? Вижте какво ви очаква днес ТУК.  &nda...

Разбирай ме добре..., Евтим Евтимов

Загубихме непрежалимия Евтим Евтимов в началото на лятото тази година и дълго ще се сещаме с малко тъга и много емоции за невероятната му лирика....

Ема Уотсън – за феминизма й и стокхолмския синдром в „Красавицата и звярът“

Ема Уотсън по убеждение е феминистка, а това се оказва голяма трудност при пресъздаването на героинята ѝ в „Красавицата и звярът“. През март играл...

Двете най-изнервящи мъжки зодии, с които трябва да внимавате

Понякога комуникацията с всички мъже ни се струва сложна и невъзможна, но истината е, че има няколко мъже, представители на определени зодии, които са...

Откриха мъжкатa G-точка

Вече е ясно защо мачовците са луди по оралната любов...

144 години от гибелта на Васил Левски

На днешния ден преди 144 години България губи един от най-смелите си герои, оставил светла диря в народната памет. Да преклоним глава и да си спо...

Древна японска техника побеждава стреса за 5 минути

Динамиката на ежедневието ни залива с толкова много предизвикателства, че не е трудно ненадейно да станем жертви на стреса – бича на съвременнот...