Ралица Балева - ексклузивно за Cosmopolitan.bg

 

"НЕ СЕ ХАРЕСВАМ, А И ДА СЕ ВГЛЕЖДАМ ВЪВ ВЪНШНОСТТА СИ МЕ НАТОВАРВА."

Срещам се за първи път с Ралица Балева по време на ваканцията й в България. Тук е за три седмици, и ми признава, че й е добре, и все отлага обратния самолет. Виждам как Ралица слиза от колата, и се оглежда за мен. Разбира се, очаквам да срещна красива жена – знам за успехите й на модния подиум, разглеждала съм куп фотосесии с нея, а и приятелки са ми казвали „Ооо, Балева е един път!”.Обаче пак съм изненадана. Защото Ралица Балева не е красива. Тя е извънземна. Виждала съм доста прочути красавици на живо, и не вярвам някоя от тях да може да се сравни с Ралица, ако ще и да е с 20 г. по-млада от нея. Балева е естествена до припадък, а нещата, които е видяла и преживяла, като че ли носи със себе си – всичките, до едно. Носи ги с лекота, с увереността, че няма нищо за криене, нищо за „после” или за „някой ден”.

Коя всъщност е Ралица Балева?

Ралица е най-успялата българска манекенка в чужбина. Работила за почти всички известни модни къщи, можете да я видите на календарите Пирели и Ямаха, в рекламите на Мартини, Кампари, бижутата “Шопар” за Италия. Дефилирала е и се е снимала с дрехи на “Версаче”, “Армани”, “Мариела Бурани”, “Библос”, “Джени”, “Мила Шон”, “Рафаела Куриел”, “Роко Бароко”, “Гатинони” и почти всички останали италиански дизайнери. Във Франция е била манекен за “Шерер”, “Унгаро”, “Живанши”, “Ланвин”, “Баленсиага” и др. 10 години работи в ателието на Джанфранко Фере, който прави част от моделите си по нейните мерки. При идването му в България през 1995г., Ралица беше звездата на ревюто му в София. Тя е участвала и 10 години в ревютата на “Ескада”. През 2002 г. италианското списание “Максим” я обявява за една от 100-те най-красиви и сексапилни жени в света. Висока е 1,78 м и от години поддържа перфектните мерки 90-62-90. Сега е на 46 години и на живо изглежда в пъти по-добре, отколкото на снимките в която и да е фотосесия.

 

ПРОЧЕТИ И ПИСМОТО, КОЕТО НАПИСА РАЛИЦА БАЛЕВА В COSMOPOLITAN - БРОЙ НОЕМВРИ!!!

Ралица, каква бяхте на 25 г.?
Единственото хубаво нещо на това да си на 25 г. е безгрижността. Тогава, въпреки ангажиментите, които имаш, все още не осъзнаваш какви отговорности ти предстои да поемеш в живота. Аз се харесвам повече сега - на 46 г., по-доволна съм от моя зрял период, по-щастлива и удовлетворена съм, готова за всякакви препятствия и хубави емоции. За една жена е важно да се чувства уверена и силна - сега съм такава. Дори и физически съм по-красива. Когато си млад лицето ти е по-пухкаво, а и аз, въпреки, че бях слаба, нямах спортна фигура с добре оформени мускули като сега.

Казвате безгрижен живот на 25, но вашият май не е бил съвсем такъв?
Тогава животът ми беше доста бурен, преживях драстични промени и всичко това ме е направило днешната Ралица. На 25 вече бях омъжена, а и хората ме свързваха с предишния политическия режим. Налагаше се да поддържам семейството, в което отидох. Това бяха големи отговорности за мен, но честно казано, не съм ги осъзнавала напълно. Затова и издържах на всичко - не съм разбирала колко е било сериозно положението. Това е младостта...

 

Бихте ли се омъжили толкова млада отново?
Не бих се омъжила пак на 19, но не съжалявам за нищо. Щом е станало, значи съм искала – правя нещата винаги с желание и емоция. Все пак на 19 г е рано за брак. Според мен около 25 човек може да помисли за такава стъпка. Преди това трябва да учиш, да се бориш за твоите си неща в живота. Но пък аз се омъжих, после заминах и се разделих със съпруга си. Живот…

 

Какво промени бракът?
Живеех само с майка ми и сестра ми - 3 жени бяхме вкъщи. Ако не се бях омъжила, щях да съм някак си сама. Омъжвайки се, се сдобих с още едно семейство, в което се чувствах по-защитена. Моят свекър беше изключително интелигентен човек, и допринесе много за оформянето ми като личност.

Ако можехте да върнете времето назад, какво бихте променили?
Най-голямата ми мечта беше да уча журналистика. Заминах на 22-23 г. и исках да уча в Колумбия Юнивърсити, но… не го направих. Ако мога да се върна назад, ще посветя младостта си на учението. Журналистиката ти дава свобода на мислене, на интереси, на култура, журналистът има интереси в много неща – той може да е специализиран в някакъв ресор, но е длъжен да се осведомява за всичко, което става около него. Те са ценени, мнението им е решаващо, това ми харесва, имаш толкова много възможности, че е като магия. Нюзуик и Тайм – там ми е мечтата да пиша, адски претенциозно е, нали? Доволна съм от манекенската си кариера, но не бих я препоръчала на дъщеря ми. Иска ми се тя да се съсредоточи в ученето, да няма време да мисли за други неща. Бях манекенка от световно ниво, а и започнах на 22 - така бях достатъчно голяма, за да имам адекватна преценка за нещата.
Част от лекомислието на младостта е да не полагаш много грижи за себе си.

Въпреки, че родителите ми ми носеха много неща от чужбина, аз не полагах кой знае какви грижи за лицето и тялото си, не спортувах. Ако можех да се върна назад, нямаше да разчитам само на гена, а щях да се поддържам повече. От много ранна възраст щях да спортувам. Спортът възпитава дисциплина, а аз израснах в семейство на преподаватели, ходила съм само на класически балет от 6 до 12-годишна. Той ми помогна за стойката на тялото, а и за дисциплината, което после ми свърши работа в манекенството. Там се спазват тежки режими – трябва да се наспиваш, да можеш да ставаш рано, винаги да си здрав и в добра форма.
Също така бих променила България ако можех - иска ми се тогава тя да беше модерна о отворена държава.

За почти всички места по света се изискваше виза, пътуванията ми бяха трудни. И семейството си бих променила - майка ми и баща ми щяха да са си още заедно. Те се разведоха, когато бях на 12, баща ми замина за чужбина. Не че раздялата им ми е навредила, бях самостоятелна от малка, и никога не съм оправдавала хората, които се приемат за жертви заради разведените си родители. Не можеш да отдавах неуспехите си на травмата от раздялата на майка си и баща си, не е реално.
А, и не бих си подстригала косата.

Направих го веднъж, бях на 18. Тогава имах къдрава коса, бретонът ми изглеждаше ужасно. Хубаво е, че беше зима, и ходех с шапка постоянно, за да скривам колко зле изглеждам с къса коса. Косата ми израсна, но й трябваха две години. И се зарекох никога повече да не се подстригвам. Дори по време на манекенските ми години задължавах всички дизайнери, фотографи и фризьори да се съобразяват с моята коса.

Разкажете ми как преминаваше един ваш ден на 25, и как сега?
На 25 бях в Милано, Париж, Ню Йорк или пък на някой екзотичен остров, за да снимам фотосесия за някоя марка бански костюми. Все по самолетите съм била. Понякога тичах на по 5-6 ревюта на ден. Сега пак съм по света, но някак си всичко е по-планирано. Човек на навиците съм, и спазвам определен ред, където и да отида. Обграждам се все с неща, които обичам - та аз от години дори влажни салфетки на една и съща марка купувам! Навсякъде по света пазарувам една и съща храна от супермаркетите - сьомга, която приготвям на пара с пресни зеленчуци. Взимам броколи, карфиол, моркови, тиква и сладък картоф.
- Какви книги четяхте тогава, и какви сега?
- Като млада бях много по-сериозна от сега, даже направо скучна. Четях Достоевски, Пушкин, Пруст, Флобер, Селинджър. Майка ми е литератор, и изчетох цялата класика, харесваше ми. Сега нямам време за книги. Откакто се роди дъщеря ми всяко време за четене ме кара да се чувствам виновна, че не го отдавам на нея. Чета вестници, следя Ню Йорк Таймс, Нюзуик, Тайм. От по-скандалната преса предпочитам френската, по-елегантна е – Пари Мач, Гала.

Как си избирате козметиката?
За кожата на лицето си съм много взискателна, тъй като имам тънка и нежна кожа. От години използвам швейцарска козметика, но напоследък пробвам и някои американски продукти - доста са напреднали в тази област. За кожата на тялото нямам големи претенции и не харча много пари – старая се кожата да е подхранена, мека. Иначе тялото си поддържам с гимнастика, със спорт, това е най-важното.

Какво бихте посъветвали младите жени?
Още на 20 трябва да си изградят полезни навици, които ще им оставят отпечатък за целия живот. Правилното хранене е от изключителна важност. Захарта трябва изцяло да се елиминира, вредна е. Може да се опита от парче вкусна торта, но само хапка-две. Хубавата кожа се поддържа с консумиране на много плодове и зеленчуци, най-добре приготвени на пара. Те са пълни с фибри и витамини и кожата става свежа, тенът се избистря. Пържените неща също са забранени. От месото да се хапва предимно риба, и да не се готви с мазнина. Аз например не си спомням вкуса на маслото. Използвам само зехтин, и то го добавям за вкус, суров. Имах възможността да си изградя хранителен режим от млада. Работех за едни от най-известните модни агенции - Елит, Метрополитен в Ню Йорк, Фешън в Париж и Рикардо Гай в Италия. Договорите с тях ми даваха достъп до безплатни ресторанти, фитнес центрове, козметични студиа - хем аз като клиент им правех реклама, хем имах възможността да се поддържам. Виждайки резултата от този начин на живот, си създадох полезни навици, които спазвам и до днес.

Другото важно нещо е да се спортува.

През трудни периоди в живота физическото натоварване, на което си свикнал и останалите хубави навици те връщат обратно в играта.
Добре е младите жени да не се водят само по модата, но да подчертават характера си с начина на обличане. Подражаването на звезди и други популярни личности не е решение - те често провокират с външността си. Трябва да се търсят дрехи, създадени за нас. Аз имам няколко стила - класически, секси за вечер и лято, а през деня съм задължително спортна – с нисък ток, балерини, дънки. През деня ако не си в задължаваща професия, трябва да ти бъде удобно. Има определени случаи, когато можеш да се появиш с дълбоко деколте, или много къса пола, през деня е абсурдно – това е липса на вкус. Вкусът и стилът са 2 различни неща, защото стилът се изгражда с времето, опита, познаването на тялото ти, модата наоколо, възможностите ти. А вкусът е тов...

Още от Звезди

Край на спекулациите: Spice Girls подписаха, ще има концерти!

Дерзайте, фенове, Spice Girls се събраха! Виктория Бекъм, Гери Халиуел, Мел Би, Ема и Мел Си са подписали договора за възраждане на дамската форма...

Башар Рахал учи Николета на актьорски занаят

Башар Рахал изигра ролята на ментор и помогна на плеймейтката Николета Лозанова да овладее някои тънкости на актьорския занаят. Ни Ло участва във ...

Бедствие на седмицата: Мис Плеймейт Нора Недкова

Тази седмица станахме свидетели на истински панаири в кулинарно предаване. В което до този момент винаги са били водещи рецептите, храната и закач...

Рапърът Спенс стана отново баща!

Един от най-популярните ни рапъри – Спенс, стана баща за трети път. 42-годишният изпълнител сам се похвали с щастливата новина в социалните мрежи ...

Макар и бременна: Криси Тейгън готви гола

Криси Тейгън чака второто си бебе и явно този процес ѝ носи невероятно удоволствие. Моделът редовно публикува нови кадри в социалните мрежи и демо...

Джей Зи плаща на сина си, за да избегне развод

На пръв поглед перфектното семейство на Джей Зи и Бионсе е заплашено от нова драма. Открай време се мълви, че рапърът има извънбрачен син, когото ...

Ето ни и нас, с колаж: Николета яхна Ники Михайлов

„Има любов, която вдъхновява, такава, която изпепелява, но нашата любов с Ники Михайлов (@niki_mihaylov13) заслужава „Оскар“! Издържа на времето, ...

Вече и за порно плащаме с криптовалута

Проектът се нарича „икономика на вниманието“....

Как се казва дъщеричката на Кайли Дженър?

Кайли Дженър и приятелят й Травис Скот посрещнаха първото си дете, момиченце, на 1 февруари. Кайли съобщи за появата на малката й дъщеричка на бя...

Хари и Меган – щастливи в Единбург

Принц Хари и Меган Маркъл посетиха Шотландия и бяха посрещнати с ентусиазъм от техни симпатизанти, които чакали с часове на студа тяхната поява в ...