Любовта на известните: Гъртруд Стайн и Алис Токлас

Днешният ни материал е посветен на изпепеляваща и необикновена любов между Гъртруд Стайн и Алис Токлас. Необикновена не защото главните действащи лица са две жени, а защото дори и в парижкото общество от началото на миналия век любовта за цял живот е била рядкост.

А обичта и страстта между Гъртруд и Алис се разпалва още от пръв поглед и трае 40 години, до самата смърт на Стайн.

Гъртруд Стайн е родена в САЩ в семейството на немски евреин. Учи медицина, но не завършва, вместо това на 28 години заминава за Париж, където се превръща в безусловна повелителка на артистичните парижки кръгове. Апартаментът й на прочутия адрес 27 Rue de Fleurus ежедневно приютява гении като Анри Матис, Пабло Пикасо, Ърнест Хемингуей,Ф. Скот Фицджералд, Гоген, Труман Капоти и Тулуз-Лотрек.

Един септемврийски ден през 1907 година в дома на изключително интелигентната и не по-малко ексцентрична 33-годишна мъжкарана Гъртруд попада и Алис Токлас - 28-годишна стройна дама с мустачки, да, мустачки, която обожава роклите на цветя и огромните цветни обеци.

Четете още: Любовта на известните: Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева
Интересна подробност е, че Токлас пристига в дома на Стайн по покана на родителите й, с които се запознава в Калифорния. Възрастната двойка убеждава Алис, че Париж е най-великолепното място на света и тя задължително трябва да го посети. Като я уверяват, че докато е във френската столица, може да отседне в жилището на дъщеря им.

Е, Алис го прави, но не просто временно отсяда там, ами остава четири десетилетия, докато смъртта не прибира любимата й Гъртруд.

Именно така започва най-щастливият брак на ХХ век, както самите те го определят. Дните на Гъртруд и Алис минават в любов... и в охолство, подсигурено им от бестселърите на талантливата Стайн, сред които е и Автобиографията на Алис Б. Токлас - книга, остроумно анализираща артистичното парижко съсловие, а детайли от романа, като описанието на съпругата на Матис катожена с издължено лице и скована, провиснала уста, като на кон", скандализират не само въпросните кръгове, но и цялото парижко общество.

Четете още: Любовните истории на аристокрацията


Съвместният живот на младите дами се характеризира с взаимно уважение и разбирателство, като изключим един единствен скандал на ревност, при който разярената Алис, разбрала, че Гъртруд е имала връзка с някоя си госпожица Мей, я кара да изтрие от творбите си всяка дума may (от англ. - месец май; мога, може би), като доказателство, че обича само и единствено нея.

Дните на Стайн и Токлас минават щастливо и безгрижно, все пак всяка е натоварена с ежедневни задачи, за които трябва да се погрижи. Алис още от рано сутрин раздава указания за работа на прислугата, след това решава какво ще се готви днес, а след обяд печата текстовете на Гертруд, която от своя страна посвещава деня си на писане, четене или редактиране на романите на знаменитите си приятели. Вечерите пък са времето за забавления, когато двете приемат в дома си най-гениалните творци на ХХ век. Защото и Стайн, и Толас са убедени, че животът, който си струва да се живее, включва компанията на интересни хора на изкуството, а също така много и вкусна храна.

Другата максима, към която стриктно се придържат, е никога да не правят неща, които не им доставят удоволствие, например като това да карат на заден ход.

Лудо влюбени в живота, в изкуството и една в друга, тези ексцентрични и невероятно интелигентни дами живеят заедно в разбирателство и завиден синхрон повече от 40 години до 1946 година, когато Гъртруд умира от рак на 72-годишна възраст. Алис си отива от този свят 20 години по-късно и е погребана до любимата си.

Четете още: Любовните истории на аристокрацията - II част
Още от Интересно

Тайните на един хипстър

Кои са отличителните черти на представителите на субкултурата...

Дневен хороскоп за четвъртък, 23 февруари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Направете голяма крачка напред. Знаете къде искате да отидете ...

Мистериозната сестра на Мелания Тръмп: Инес Кнаус

Съпругата на американския президент Мелания Тръмп има доверено лице, което не е и няма да бъде в апарата от сътрудници на първата дама на СА...

Защо трябва да подстригваме косата всеки месец?

Ето няколко съвета за различните типове коси: 1. Ако имате т.нар. афрокъдрици. Това е единственият тип коса, при който може да си позволите да под...

Притча за вечното щастие

Веднъж щастието вървяло...

Дневен хороскоп за четвъртък, 23 февруари

Добро утро!  Денят ще е слънчев и прекрасен за разходка в парка след работа.  Вижте какво ви очаква днес ТУК.  –––...

30-дневно предизвикателство: почистете дома си!

Никога не е късно да започнете това предизвикателство и да направите дома си едно по-хубаво място. Просто започнете днес и следвайте плана 30 дни. Пла...

Хомосексуална двойка отглежда 2 чифта близнаци (Снимки)

Казват, че няма по-голямо богатство на този свят от къща, пълна с деца. И това е най-голямата истина, която ще чуете някога. Ще ви я потвърди и тази щ...

За всички, които обичат и искат да обичат

Имало някога едно старо и величествено дърво с разперени към небето клони. Когато било в период на цъфтеж, около него танцували пеперуди с всякакви фо...