Лекарските грешки - чия е отговорността?

Когато прекрача входа на едно лечебно заведение, за да се възползвам от медицинските му услуги, имам определен кръг от права на пациента, които ми се полагат и гарантират от държавата.

На всяко мое право съответства определено задължение на персонала в лечебното заведение.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАКАК ДА ПРЕВЪРНЕМ ПОКРИВА В ГРАДИНАЛЮБОВТА ПРАВИ СВЕТА ОБИТАЕМНАЙ-ВЪЗМУТИТЕЛНО ВКУСНОТО КАФЕ В СВЕТАКАКВО ГОВОРИ СЕКСУАЛНИЯТ НИ СТИЛ ЗА НАС?

При незачитане на правата ми или при неправилно изпълнение на задълженията от страна на лекарите, те носят съответната отговорност.

За кои случаи лекарите носят отговорност:

* Когато получа недостатъчна или неправилна диагноза на здравословното ми състояние.
* Когато ми бъде приложено грешно, некачествено лечение или последваща медицинска грижа.
* Когато е налице дори и най-малка небрежност и отклонение от стандарта на медицинската услуга, водеща до увреждане на здравето ми (например, ако поради невнимание лекарят е сбъркал кръвната ми проба и я е разменил с такава на друг пациент, в резултат на което ми бъде назначено лечение, което не помага на моята болест, а я влошава).
* Когато ми бъде извършена определена манипулация, без моето съгласие или това на близките ми (информирано съгласие).
* Когато лекарят не ми се притече на помощ, когато съм болен (или на родилка) без уважителна причина, след като бъде поканен за това.
* Когато не ми бъде оказана спешна помощ при нужда, без уважителна причина.

Важно! Непълното излекуване на болния не означава неизпълнение на задълженията на лекаря. Т.е. той може да ги е изпълнил съгласно закона и добрите медицински практики, но след това да не ми бъде указана нужната грижа спрямо установената ми диагноза или недостатъчно лечение; както и при ненавременна операция, инфектиране, ненаблюдаване на болничното ми състояние или неинформирането ми за въпроси, които пряко засягат здравословното ми състояние.

Снимка: Thinkstock

На кого и как да сигнализирам при наличие на лекарска грешка?

* При нарушаване на правата ми като пациент или при спорове, свързани с медицинското ми обслужване, мога да подам жалба или сигнал до Регионалната здравна инспекция.
* Мога да подам и жалба до директора на съответната Регионална здравноосигурителна каса (РЗОК).
* При нарушаване етично-моралните взаимоотношения лекар-пациент мога да подам писмено оплакване до етичната комисия на Българския лекарски съюз.
* Мога да подам жалба и сигнал за нередност на предоставените ми медицински услуги директно на интернет страницата на Изпълнителна агенция "Медицински одит".
* Мога да повдигна направо обвинение пред наказателния съд срещу лекаря, който е извършил престъпление спрямо мен (престъпление от частен характер). Това става с подаване на писмена молба, т.н. тъжба до Районния съд в срок от 6 месеца, от момента, в който съм узнал за извършеното престъпление.
* Мога да подам и сигнал до прокуратурата, която да заведе дело срещу лекаря, когато престъплението представлява обществена опасност. Т.е в случай, че то застрашава или уврежда моята или нечия друга личност, права, собственост или други интереси, установени в Конституцията и закона.
* Мога да подам жалба или сигнал до омбудсмана.
* Мога да се обърна към пациентски и неправителствени организации, които защитават права на пациенти.

Снимка: Thinkstock

Видове санкции при лекарска грешка:

* Лекарят е длъжен да ми заплати обезщетение равно на причинените ми вреди за неизпълнение или лошо изпълнение на задълженията си, както и при некачественото медицинско обслужване. Това означава, че той не ми е предоставил изобщо или ненавреме услугите, които ми се полагат като пациент или не ми ги е предоставил в необходимото им качество. Вредите може да накърнят моите лични, научни, естетични или морални интереси (неимуществени вреди) или да засегнат имущественото ми състояние (имуществени вреди, изразени в претърпени загуби или пропуснати ползи за мен).

* Когато лекарят след като бъде поканен, не ми се притече на помощ, когато съм болен (или на родилка) без уважителна причина, се наказва с пробация или с глоба от 100 до 300 лева. А ако е знаел, че съм в опасно положение, наказанието е лишаване от свобода до 1 година или пробация.

* Когато лекарят е длъжен да ми окаже помощ, но не ми предостави такава без уважителни причини, се наказва с пробация до 6 месеца или с глоба от 100 до 300 лева.

* Когато кръводаряването и кръвопреливането ми не се осъществяват съгласно утвърдените медицински стандарти, лекарят, извършил нарушението, се наказва с глоба от 2000 лв. А при повторно нарушение с глоба от 5000 лв.

* При констатирано нарушение от Регионалната здравна инспекция, директорът на инспекцията издава наказателно постановление.

* Когато лекарят получи сума (рушвет, подкуп) без правно основание, свързана с предоставянето на определена медицинска услуга, директорът на РЗОК удържа неоснователно платената сума и налага съответното наказание на лицето.

Снимка: Thinkstock

* Лекарят може да причини смърт, поради незнание или немарливо изпълнение на задълженията си (по непредпазливост). Наказанието е лишаване от свобода до 5 години. Когато обаче е разбирал действията си и е целял смъртта на пациента, тогава налице е умишлено убийство. Наказанието е лишаване от свобода от 10 до 20 години.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен - съветваме ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Автор: Рени Христова

Прочетете още:

Отказвам да ваксинирам детето си. Какви са последиците?

Правата ми при смяна на личния лекар

Кога можем да се обърнем към Европейския съд по правата на човека?

Още от Интересно

Дневен хороскоп за четвъртък, 23 февруари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Направете голяма крачка напред. Знаете къде искате да отидете ...

4-те зодии, които НЕ изневеряват

Няма какво да се лъжем, според астрологията някои зодиакални знаци имат по-приключенски дух и са по-склонни да изневеряват. Други, напротив са от по-...

Голото мъжко тяло от вчера до днес

Темата за голото мъжко тяло е широко застъпена в необятния свят на изкуството. Виждаме го в наследството на древните цивилизации, в стенописите на хри...

Как да накараме хората да ни харесват - няколко психологически трика

Има хора, които излъчват такъв невъобразим магнетизъм, че карат всички хора около тях да искат и да търсят компанията им.  Те искат да бъдат кат...

Кoгато миските са без грим...

"Мис Вселена" е ежегоден международен конкурс за красота, който обаче за разлика от други не издига на пиедестал болезнено слабите момичета ...

За всички, които обичат и искат да обичат

Имало някога едно старо и величествено дърво с разперени към небето клони. Когато било в период на цъфтеж, около него танцували пеперуди с всякакви фо...

Хомосексуална двойка отглежда 2 чифта близнаци (Снимки)

Казват, че няма по-голямо богатство на този свят от къща, пълна с деца. И това е най-голямата истина, която ще чуете някога. Ще ви я потвърди и тази щ...

Кой пази едни от най-скъпите съкровища на планетата

Будни, обхванати от така специалното Мадридско настроение, и водени от безкрайното си любопитство, тръгваме към Националния художествен музей Рейна Со...