Наръчник на перфектната кума

Няма спор - след булката, кумата е втората най-важна дама на една сватба. Наред с голямата чест, тази позиция предполага и солиден брой отговорности. Освен всичко останало, отношението на кумата може значително да повлияе върху настроението на нейната кумица - в позитивна или негативна насока. Затова е повече от желателно кумата да притежава определени качества. Преди да ги изброим, нека кажем няколко въвеждащи думи за ролята на кумовете в живота на младоженците.

В българските традиции
Според старите обичаи, кумството се предава по наследство по бащина линия. Кумовете са по-възрастни от своите кумци и задължително са семейство. В повечето случаи кумът е и кръстник на младоженеца. Освен да бъде главен свидетел на сватбата, зрялата двойка има задачата да бди над новосъздаденото семейство.

В наши дни
Днес гореописаните изисквания и връзки рядко се спазват. Обикновено младоженците оказват честта на близка приятелска двойка, или всеки от двамата кани най-добрия си приятел. Очевидно вече не се държи кумовете да имат сключен брак, може дори да нямат интимни отношения помежду си. В тези случаи обаче кумците трябва да подходят деликатно, да се съобразят с евентуалните партньори на лицата, които са избрали за свидетели. Любопитно е да отбележим, че има случаи, в които кумовете дори са от един пол. Това означава, че ако булката и младоженецът имат любими сестрички, например, спокойно могат да си ги поканят за куми.


Счита се, че не е на хубаво хората да си кумуват взаимно, т.е. ако ще бъдете кума на своя приятелка, не е добра идея някой ден да каните точно нея за кума на вашата сватба.

По филмите
Вероятно сте гледали сватбени комедии и сте забелязали, че в тях главните свидетели на сватбата не са съвсем "кумове". От страна на булката говорим по-скоро за "главна шаферка" - нарича се maid of honor, ако е неомъжена, matron of honor в противния случай. Като стана въпрос за този тип филми, препоръчваме ви да гледате "Шаферки" - там, чрез образите на двете най-близки приятелки на булката, чудесно е илюстрирано как не бива да се държи една кума.


Ето каква ще бъде тя в идеалния случай:

Мъдра
Традициите може да "не са това, което бяха", но все пак не е хубаво и съвсем да ги загърбваме. В никакъв случай идеята да станеш кума не е свързана само с факта, че ще бъдеш основен участник в едно сватбено празненство. Поема се морална отговорност за цял живот. Прието е кумовете да споделят всички важни моменти и от живота на децата, които кумците им ще имат. Кумовете са и хората, които преди всички останали трябва да се чувстват загрижени за благополучието на семейството, да помагат с напътствия и с каквото друго умеят.

В този ред на мисли, може да се наложи кумата да преосмисли естеството на съветите, които е свикнала да дава на неомъжената си доскоро приятелка. Ако преди основната им философия е била от типа "направи се на горда", "не му се обаждай първа", "покажи му кой е шефът", то промененото семейно положение предполага да се набляга не на инат, а на желание за компромиси и съобразяване с другия.


Стилна
Що се отнася до външния вид на кумата, тя трябва да краси сватбеното тържество заедно с любимата си кумица. Би било крайно неподходящо обаче да избере тоалет, прическа и т.н., които по пищност превъзхождат булчинските. Не става въпрос само за евентуално "засенчване" на булката. В случай че последната е избрала семпла визия за своята сватба, кумата ще изглежда нелепо до нея със своите финтифлюшки. Ако пък и двете дами заложат на твърде натруфени одежди, рискуват да заприличат по-скоро на участнички в карнавал, отколкото на сватбари.

Най-добрият вариант е кумата да избере подчертано елегантна рокля, чиято красота се състои не толкова в декорацията, колкото в начина, по който стои върху тялото на своята притежателка. Постарайте се да не изглеждате така, сякаш нарочно се опитвате да приковете погледите на всички присъстващи, в същото време обаче е хубаво и да изпъквате сред гостите. Допустими са всякакви цветове. Все пак ще подчертаем, че черното не е за предпочитане. В чужбина т.нар. maids of honor често обличат рокли в съвсем светли пастелни нюанси, които почти се сливат с белотата на булчинската одежда (вижда се на част от поместените в статията снимки). У нас сякаш предпочитаме кумата в по-голяма степен да се различава от булката, като обикновено това става чрез рокля в по-ярък или тъмен цвят. Съветваме ви да опишете на приятелката си как си представяте да изглеждате на сватбата. Ако доловите, че би предпочела да промените някои елементи, опитайте да ѝ угодите - все пак това е нейният ден.


Разбира се, когато сватбата има определена тема или цвят, кумата трябва да съобрази визията си с цялостната идея. Някои булки настояват шаферките и кумата да носят тоалети, ушити от един и същ плат. За да се различава, кумата може да заложи на дълга до земята рокля, а шаферките да бъдат с по-къси поли. Друг вариант е кумата да спази основния за сватбата цвят, но да избере малко по-различен нюанс от този на шаферките.

Мила
Идеалната кума трябва да постигне идеален баланс между "услужлива" и "ненатрапчива". Това означава, че е желателно да не спестява на приятелката си своето искрено мнение относно външен вид и организация на една наистина хубава сватба. Но в случай, че булката клони към различен от препоръчания вариант, не ви съветваме да настоявате. Не забравяйте - на първо място е важно тя да бъде щастлива от избора си.


Ще дадем два примера, като започнем от булчинската визия. Представете си, че бъдещата съпруга се харесва най-много в рокля, която е твърде натруфена за вашите представи. Казвате ѝ какво мислите, насочвате вниманието ѝ към по-семпли модели. Тя обаче не е достатъчно доволна от тях. Личи си, че избраната от нея дреха действително е легнала на сърцето ѝ, останалите варианти биха представлявали просто съобразяване с чуждото мнение. В този случай, няма да направите добро, ако продължите върло да защитавате вкуса си. Много по-подходящо е да потърсите хубавите страни на роклята, която отначало не ви е харесала, и да ги изтъкнете. Така булката няма до последно да се чуди дали не е сгрешила в избора си.

Друг пример: булката може да е по-стеснителна, да не иска публично да ѝ свалят жартиера, нито да води хоро. Кумата не бива да я насилва, като настоява, че това са задължителни за сватбата процедури. Нищо не е задължително, освен подписите в ритуалната зала.


Ангажирана
Има булки, които се чувстват неудобно да натоварват когото и да било с ангажименти по организацията на сватбите си. Те предпочитат кумите им само да се забавляват, без да се натоварват. Повечето младоженки обаче имат нужда от помощ - някой да обикаля с тях по магазините, някой да ги съветва в избора на какво ли не, някой да следи за изпълнението на определени задачи... Обикновено кумата взима участие във всички тези дейности.

Прието е кумовете да осигурят: воала и букета на булката, чашите и шампанското за ритуалната зала, свещите за църквата (ако ще има и църковен брак), късметите за гостите. Разбира се, според собствените си възможности, можете да се ангажирате да купите само част от тези неща, а може и да поискате да направите още допълнителни подаръци. Преди да вземете каквото и да било, посъветвайте се с вкуса на булката.


Преди деня на сватбата основно задължение на кумата е да организира моминското парти. Може да го плати със собствени средства, съвсем нормално е и да поиска от останалите гостенки да си поделят общата сума. Важното е булката да не плаща нищо - тя и без това си има достатъчно разходи по сватбата! Силно препоръчително е да се разбере какви са личните ѝ представи за чудесно моминско парти. Кумата може да си умира от желание да покани стриптийзьор, например, но ако бъдещата госпожа никак не харесва идеята, няма нужда да ѝ се правят неловки изненади.

Добре е кумата да се увери, че и кумът е добре подготвен за сватбата - съобразил е облеклото си с изискванията, наясно е с цялата програма, подготвил е реч... Дамата също може да произнесе слово, ако има желание, макар и по традиция да не е задължена. В случай, че има необходимите умения за това, на нея се пада честта и да омеси погачата, която младоженците ще разчупят в ресторанта.


Кумовете си имат определени задължения и местоположение по време на ритуалите в църквата и в обредната зала. Няма смисъл да ги описваме тук, тъй като служителите и от двете места ще ви дадат подробни предварителни инструкции, ще ви напътстват и по време на церемониите.

Остана само да ви пожелаем прекрасно кумуване!

Още от Интересно

Дневен хороскоп за неделя, 19 февруари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Някой има нужда от помощ! Може би ваш близък или колега. Напра...

Вижте любимите ни актьори от Властелинът на пръстените преди и сега

Близо 15 години минаха от излизането на първата част от трилогията Властелинът на пръстените. Популярните филми излизаха в периода 2001-2003 година.Пр...

Пако Рабан - мъжът, който даде аромат на света

Пако Рабан е роден в Испания през 1934 г. Днес ексцентричният моден дизайнер празнува своя 83-ти рожден ден. С възпитанието му се занимавали май...

Влиянието на планетите в първите 7 години на детето

Днес темата е свързана с децата и така важните първи седем години от тяхното развитие и изграждане като индивиди. В астрологията всяка от тези първи ...

Кариерата и имиджът на Анджелина Джоли пред тотален крах?

Оказва се, че известната холивудска звезда иска да си върне мястото в сърцата на публиката. Преди раздялата й с Брад Пит, Анджелина Джоли бе със ста...

Заснети трудно, но пък приказно красиви: портретите на 2 двойки близнаци

Серия забавни снимки вече ни убеди, че бебетата знаят най-добре как да провалят мечтаната от родителите им фотосесия…3-годишните също, биха допъ...

Какъв тип съпруг ще е той според зодията

Няма спор – мечтата на всяка дама е да срещне мъжа, който ще е всичко за нея. Когато той е правилният, те създават здраво и щастливо семейство. По път...

Кой е мъжът, който подлуди Кейт Мидълтън, Иванка Тръмп и кралица Елизабет Втора?

Кое е общото нещо между Иванка Тръмп, Кейт Мидълтън, кралица Елизабет Втора и Ема Уотсън? Не, не е това, че са едни от най-известните жени в света и в...

Как лети времето… 15 илюстрации отговарят, без да “размахват пръст”

Как лети времето, нали?Е, ние сме последните, които ще размахат пръст и ще кажат “По наше време… А днешните млади…”. Но ня...