15 хитрини за нискобюджетна промяна на дома

За никой не е тайна, че обзавеждането на ново жилище или дори само реновирането на една стая може да бъде скъпо начинание и сериозно да натовари семейния бюджет. Започва се пресмятане на евентуалните разходи и лутане в избора.

Кое да предпочетем? Да купим ли нов килим, или да сменим паркета? Какъв цвят да изберем за стените? Какви мебели да купим, а какво да правим старите? А осветителните тела и аксесоарите, които допринасят за завършенноста на интериора...

Следващите 15 хитрини за декориране с възможно най-малко разходи са изпробвани и препоръчани от Десислава Иванова - интериорен дизайнер в студио Dessy Design.

1. Направете план и се придържайте към него.Двете прости правила се оказват най-трудни при обзавеждане с рамкиран бюджет. За да сте максимално точни, трябва да имате представа от цените. Ето защо се налага да направите проучване на пазара. Също проверете дали планът, който сте направили, отговаря точно на нуждите, които имате в момента.

2. Направете инвентаризация.Огледайте се и вижте с какво разполагате. След което преценето внимателно кое може да остане и да се впише в новото обзавеждане и с какво ще се разделите. Понякога леко освежаване на старите мебели или претапициране на дивана е достатъчно и не е за пренебрегване.

3. Пазарувайте "Second Hand".Магазините втора употреба са отлично решение, ако искаме да спестим малко пари. У нас все още не е навлязла разпродажбата под формата на познатата навън "garage sale", но онлайн може да подберете изключително добри неща на ниски цени.

4. Цената не трябва да бъде приоритет.Не бива да пазарувате единствено според цената. Убедете се, че качеството си заслужава и че наистина имате нужда от този предмет. В противен случай рискувате да се затрупате с вещи, които са безполезни.

5. Преценка на пространството.

Опитайте се да разберете правилно мястото, с което разполагате. Измерете помещението и направете скица. Така ще можете да пазарувате мебели, които да се вместят в стаята.6. Намерете своя стил.

Изберете стил и се придържайте към него. Това ще ви улесни в пазаруването и ще ви бъде от полза да държите бюджета под контрол.

7. Рециклиране и повторна употреба.

Опитайте да бъдете комбинативни. Старите дрехи могат да се използват за почистване или за покриване на мебелите с тях, вместо да купувате стреч фолио и други материали за опаковане.8. Направете си сами.

Бъдете креативни и не се страхувайте да експериментирате. Много от дейностите по един ремонт могат да се свършат от самите вас. По темата има вече много предавания по наши и чужди ТВ канали, онлайн също можете да откриете много информация и идеи.

9. Три е вълшебно число.Всяка стая се нуждае от фокусна точка. Ако нямате такава, окото се привлича най-лесно от изкуство на стената. Сложете един триптих и стаята приема нов облик. Такова трио може да си закупите или да си направите сами. Свалете от интернет изображение, което ви харесва, принтирайте го в голям формат, отрежете го на три части и поставете в рамки.

10. Създайте илюзия.За да направите помещението да изглежда по-голямо, отколкото е в действителност, сложете възможно най-големия килим. Неутралните цветове, огледалата и огромният килим създават илюзия за по-просторна стая.

11. Малкото е повече.Запълването на рафтовете с множество дрънкулки внушава усещане за безпорядък. Създайте минималистичен изглед. Групирайте по няколко от книгите, които имате, използвайте вази с различна височина и други декоративни предмети, които са от значение за вас.

12. Усет за драма.Боядисайте една от стените в тъмен цвят, сложете интересна мазилка или изберете релефен тапет. Текстурното акцентиране на стената зад таблата на леглото стопля стаята и придава изискан стил. Освежаването на само една от стените спестява време и пари.

13. Не украсявайте всичко наведнъж.Опитайте се да подредите по приоритет дейностите и нещата, които трябва да свършите. Понякога трябват малко време или пари, за да намерим точната картина за стената.

14. Еклектичен микс.

Ако ви се струва трудно да комбинирате различни цветове, използвайте неутралната гама. Съчетаването на различни нюанси на бялото, сивото и бежавото освобождава място за миксиране на различни стилове, а това е една от съвременните тенденции в интериорния дизайн.15. Наемете си интериорен дизайнер.

Ако ви предстои цялостен ремонт или обзавеждане на ново жилище, е най-добре да се обърнете към интериорен дизайнер. Това ще ви предпази от неизбежното допускане на грешки и ще ви спести време и пари. Промяната на електро и ВиК инсталации, конструктивните промени, преразпределяне на пространството, окабеляване за интернет, телевизия и друго озвучаване са тежки задачи за неспециалист.

Още от Дом и дизайн

Евтина идея за подаръчна кутийка

Празниците в края на годината са изпълнени с много настроение, магия и желание да зарадваме близките си с подаръци. Всяка коледно-новогодишна изненада...

Имението, където се родиха последните книги за Хари Потър

51-годишната писателка Дж. К. Роулинг разказа с чувство една вълнуваща история на милиони деца и възрастни по света. Тя ни написа приказката за ма...

Красиви свещници от буркани и брокат

Свещниците носят уют на дома. Винаги е по-приятно да запалиш свещ и да създадеш атмосфера. Свещите са и чудесен начин да ароматизирате помещението и д...

Ефектни лампиони от стари рендета

Декорацията за дома е истинска страст за някои хора. Домашният уют е повече от цел за някои домакини. Създаването на приятна атмосфера винаги прави жи...

Как да премахнем миризмата на домашен любимец от дома?

Домашните любимци са истинска ценност. Няма по-хубаво нещо от безусловната любов на животинчето, което те чака да се върнеш от работа, скача, радва се...

Стъклена къща: В новия дом на Ейми Шумер

Не е шега – комедийната звезда Ейми Шумър си купи суперлуксозен пентхаус в Ню Йорк, за който могат да ѝ завидят повечето холивудски звезди. Ейми с...

Параноя по американски 2: Луксозните частни бомбоубежища

Международната ситуация към днешна дата си е все така оплетена. Хора се самовзривяват, стрелят, други падат жертви на терора и войната. Някъде в п...

Надникнете в уютния дом на Дядо Коледа

Къщата на Дядо Коледа се намира някъде на Северния полюс, а ако си мислите, че не е реална – лъжете се. Сайтът Zillow е публикувал снимки на уютни...

Марк Антъни отново се развежда (галерия)

Горещият латино изпълнител и носител на „Грами“ Марк Антъни и съпругата му моделката Шанън де Лима обявиха намерението си да се разведат...

В бившата арабска вила „Жасмин“ на Енрике Иглесиас

Енрике Иглесиас едва ли има нужда от специално представяне, а и българската публика го видя в София преди по-малко от година. Сигурно си спомняте ...