Какво говори сексуалният ни стил за нас?

Вашите лични мотиви да правите секс не само подсказват как ще го правите, но и кого ще привлечете като сексуален партньор.

Има най-различни мотиви за правене на секс, които са описани в сексологичната литература.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА5 ЛЕСНИ СТЪПКИ ЗА ПО-УСПЕШНИ КАРИЕРА И БИЗНЕСАКО МОЖЕХ ДА СЕ РОДЯ ОТНОВОВРЕДНО ИЛИ ПОЛЕЗНО Е КЪРМЕНЕТО ЗА БЕБЕШКИТЕ ЗЪБИ?ТРАНСФОРМИРАЩАТА СИЛА НА БЛАГОДАРНОСТТА

Средностатистическият мъж (или жена) има склонност да търси секс, за да увеличи усещането си за емоционална близост с партньора, да получи удоволствие, да се почувства сигурен/а във връзката си, да получи уверение в привлекателността си, да получи утеха или облекчение на стреса си.

На всеки от тези подтици съответстват различни начини, по които търсим секс, различни партньори и различна степен на страст.

А ето и кои са основните 4 групи:

Избягващите секса

Хората, които избягват секса, имат склонност да се чувстват много неудобно в ситуации на емоционална близост и съответно потискат сексуалните си желания. На дълбоко ниво те са убедили себе си, че няма гаранция за удовлетворяване на техните сексуални нужди. Затова, според тях, сексът е силно надценен и сексуалната активност е просто ненужна. Те не очакват, че сексът ще им вдъхне увереност, че ще им предложи комфорт и утешение в трудни моменти или пък, че ще им достави удоволствие.

Затова и не търсят контакт, мотивирани от подобни цели. Тъй като избягващите секса личности използват несъзнателни психологически стратегии, с които да деактивират" либидото си, те могат да си живеят сравнително удобно и без сексуален контакт. Което не значи, че всички, избягващи секса личности, отказват всякакъв контакт. Някои от тях се наслаждават на мили увертюри към секса като гушкане, целувки и хващане на ръце, но теглят чертата дотам.

Снимка: Thinkstock

Тревожните по отношение на секса

Това са личности, които се чувстват несигурни, уплашени, разколебани, притесняват се много да не би да бъдат отхвърлени и са твърде бдителни за нещата, които заплашват връзката, ако имат такава в момента. Изживяват високо ниво на тревожност и стрес, които идват от ниското им самоуважение и невладеенето на външния им свят. Такива хора са много несигурни по отношение на обичта в живота си и на обвързването.

Тъй като не се доверяват на другите, те подхождат към всички контакти с противоположния пол със страх и интерпретират определени сексуални поведения, жестове, интонации и обстоятелства като заплашителни, вдъхващи неприязън и свързани с отхвърляне на тяхната личност. Прекомерното им желание да се слеят с партньора често води до това те да са вкопчени, подозрителни, ревниви, контролиращи и дори в някои случаи изключително властни.

Снимка: Thinkstock

За тях наличието на сексуална връзка е равносилно на това колко са привлекателни като мъже/ жени. Да имат връзка за тях означава, че получават определена видимост в очите на обществото. Затова тези хора имат склонност да правят секс с цел да си набавят партньор за романтични отношения. Тяхното участие в сексуалното общуване е най-вече начин да направят партньора си доволен, да се почувстват приети и да предотвратят евентуално изоставяне.

Те могат да използват секса и в опитите си да подновят контакт или да възстановят връзката с предишен партньор. Ако другият откаже да прави секс, за тях това е равносилно на отхвърляне и изоставяне. Какъвто и да е конфликтът с партньора им, това ги кара да се чувстват още по-напрегнати и стресирани. В повечето случаи сексуалната им страст ескалира след кавга или спор, когато сдобряването" за момент ги уверява, че не са отхвърлени и изоставени - засега.

Снимка: Thinkstock

Тревожните по отношение на секса по-трудно търсят нови сексуални партньори и за тях е трудно да изпитат бързо сексуална възбуда с нов човек до себе си. Вместо това те прекарват много време като си фантазират за бившия/бившата и чувстват силна сексуална възбуда в присъствието на предишния партньор, особено скоро след раздялата. По ирония на съдбата, тяхната постоянна тревога за и около секса дразни партньорите им и те в края на краищата напускат.

Снимка: Thinkstock

Уверените по отношение на секса, но емоционално несигурни

Хората, които са самоуверени в секса, но са изплашени от човешката близост, обикновено са убедени в сексапила и представянето си в леглото. Емоционално обаче те са на ръба, постоянно са с вдигнат гард и са дистанцирани. Такива личности флиртуват много, съблазнителни са, използват сексуални намеци и сексуални примамки" в общуването си, когато опознават нов партньор.

Да знаят, че са желани, ги кара да се чувстват добре по отношение на личността им и по отношение на секса - и с право, тъй като те обикновено са страхотни сексуални партньори. Много по-отворени са (в сравнение с предишните два типа) към участие в сравнително необвързващи контакти, като например секс за една нощ или секс извън постоянната им връзка.

Но въпреки техния сексапил и чудесно представяне в леглото, те никога истински не могат да се свържат с някого на емоционално ниво. Имат склонност да търсят секс, за да се убедят в привлекателността си, да намалят нивото на стреса и другите си негативни настроения и за да манипулират сексуалните си партньори за постигане на несексуални цели (правят го като се държат дръзко и закачливо, бъбрят бебешки, говорят много описателно за секс или се държат невербално по сексуални начини).

Снимка: Thinkstock

Уверените по отношение на секса и емоционално сигурни

Хората, които са уверени в секса и емоционално сигурни в себе си, като цяло са по-малко склонни да търсят уверение, че са привлекателни чрез половия акт. Освен това, те по-малко зависят от него, за да регулират нивото на стреса си. Сексът за тях е един от основните пътища към емоционалната близост и интимността (тук се включват обичта, грижата, нежността за тях и партньорите им). Тяхното сексуално поведение обаче не е мотивирано от неудовлетворени емоционални нужди.

Такива хора обикновено изпитват силно самоуважение и имат чувство за собствената си стойност. Те се наслаждават на сближаването със сексуалните си партньори и не се тревожат ненужно, че ще бъдат отхвърлени, изоставени или че ще им изневерят. Те по принцип имат любящи и дълготрайни връзки и страхотен секс.

Снимка: Thinkstock

Струва си да поработите върху себе си, за да станете едновременно сексуално и емоционално уверени. Така ще направите връзките си по-любящи, забавни, страстни, удовлетворителни, повдигащи духа ви - и трайни!

Още от Интересно

Онова, дето го правиш в спалнята, не го прави на работа!

Над половината от офис служителите във Великобритания са флиртували на работното си място, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на р...

Дневен хороскоп за петък, 24 февруари

Добро утро! Най-после е петък, а и времето навън е прекрасно!  Вижте какво ви очаква днес ТУК. –––>> Към хороскопа&nbs...

20 комикса, в които се опитах да се държа като възрастна, но не успях

Мога да карам кола, законът ми позволява да пия, дори живея сама под наем. Но така и не разбрах как да се държа “като възрастна”.Това спод...

Уволнена си, защото си красива!

Мениджър в британска телевизия уволни служителка с аргумента, че била много красива и трябвало да се разхожда по модния подиум, съобщава “The Su...

От хляб не се пълнее, ако имаме правилните стомашни бактерии

От хляб не се пълнее, ако имаме правилните стомашни бактерии...

Как да подготвим детето за агресията навън

Със сигурност всеки родител на малко дете, в един или друг момент, се е питал как да подходи към малчугана, така че да го подготви реално и адекватно ...

3-те зодии, които излизат победители от всяка една ситуация

Всеки човек бележи победи и погроми в живота си - кариерни, любовни, лични и интимни... Но има едни 3 зодии, които винаги успяват да победят във всяк...

Музите на Кийт Харинг

Произведенията на Кийт Харинг са неповторими, това е сигурно. Основателно наричан бащата на графити изкуството, разпространено по цял свят, ще го ра...

Как да сложите край на тежка връзка?

Много жени стоят дълги години в една връзка, само защото им е трудно да кажат "Край!" Макар да осъзнават, че тази връзка е пагубна за тях, че не им да...

Как изглеждат любимите ни храни, преди да стигнат до магазина (22 любопитни снимки)

Знаете как изглеждат ябълки на дърво, нали? Тези, които са имали щастието като деца да прекарват летата си на село, могат да ви разкажат и как изглежд...