Предупреждения от природата

7 милиарда души обитават планетата в този момент. Всеки от тях има своята нужда от вода, храна, дрехи, подслон. Ако вземем под внимание дори само материалите, необходими за покриване на тези основни необходимости, а към тях прибавим и милиардите моторни превозни средства, мобилни устройства, компютри, обзавеждане, небостъргачи, самолети, пътища и палитрата от всевъзможни провизии и предмети, които масово се произвеждат днес, съвсем естествено изниква въпросът: как изобщо се справяме? С темповете, с продължаващата свръхпродукция, с масовата консумация и епидемичното нарастване на населението на Земята... Дали мислим за последствията от нашите действия дългосрочно или затваряме очи пред необратимата съдба на планетата? Понякога теми теми остават встрани и не много хора разбират степента на онова, което реално се случва. Това е основната цел на проекта Overdevelopment, Overpopulation, Overshoot (OVER) (свръхразвитие, свръхпопулация, поглед отгоре), създаден от природозащитната група Speak out. Те събират десетки фотографии, които разказват истории за съвременната ситуация на масова консумация. Представяме ви някои от снимките, а тук може да разгледате цялата галерия.

1.
Мексико сити, един от най-гъсто заселените градове в света. Плашещо е да се види как масивното строене е заличило зеленината в радиус от много мили. Може би и затова въздухът в Мексико е толкова замърсен.

2.


Обитателите на бедняшкия квартал на Порт-о-Пренс, Хаити, живеят в изключително сурови условия.

3.


Преди да бъде срината през 1994 г. Коулун в Хонконг бе смятан за най-гъсто населеното място на света с 33 000 души живеещи на площта на средностатистически квартал.

4.Въздушна снимка от експлозията на нефтената платформа "Дийпуотър хърайзън", причинила огромен нефтен разлив на милиони барели суров петрол в Мексиканския залив през 2010 г. Разрушенията в резултат от подобни бедствия са наистина неизмерими, тъй като нефтените частици не спират да се разпръскат сред океана.

5.


Петролните сонди край река Керн, Калифорния. Изчерпаните петролни находища са още един симптом на прекомерната експлоатация на природата.

6.


Животновъдството като цяло изисква огромни ресурси и е сред водещите причини за разрушаване на околната среда, отговорно за 18% от парниковите газове – повече от всички видове транспорт взети заедно! Животновъдството в глобален план е отговорно за поне 32 000 милиона тона въглероден диоксид на година.

7.
South City Mall в Калкута, Индия. Консуматорската култура се е разпростряла по цялото земно кълбо. В развиващия се свят проблемът с населението се разглежда по-малко като проблем на числеността и повече като тенденция, дошла от западното свръхконсуматорство.
8.


Eaton center в Торонто, Канада.

9.


О-в Ванкувър, Британска Колумбия. Местните правят всичко по силите си, за да намалят въглеродния отпечатък вследствие от изсичането на горите, но по много части по света все още не се прилагат устойчиви практики.

10.


Бразилските дъждовни гори се изсичат, за да може на тяхно място да се отглежда добитък.

Макар точното измерване да е невъзможно, повечето експерти смятат, че губим до 80 000 акра тропическа дъждовна гора на ден и още толкова значително намалява. Това прави по 75 милиона акра на година. 20% от гората в Амазония е вече унищожена за отглеждане на добитък.

11.


Индустриалното изсичане на гори засяга и обществени територии като националния парк Уилямет в Орегон, САЩ.
12.


Около 5,25 трилиона пластмасови боклуци плуват в световния океан. Учените се затрудняват да изчислят пълния мащаб на щетите, които пластмасата нанася на морските екосистеми. Те все още размишляват над въпроса дали пластмасовите токсини се просмукват в подводната среда и ако да, то в какви количества и какъв е точно ефектът върху рибите и другите морски обитатели.

13.


Снимка от в. "Гардиън" на мъртъв албатрос насред пътя към Атол. Причината за смъртта на птицата е поглъщането на пластмаса и изгнили отпадъци на плажа.

14.


Проект „Непоносима красота: портрети на свръхконсумацията в Америка", 2004 г.

15.


16.


Филтри за гориво, Сиатъл 2003 г.

17.


Метални отпадъци.

18.


Планина от зарядни за телефони.

19.


Ненужни мобилни устройства.

Източник

Още от Интересно

Усмихвате се, значи сте щастливи!

Не се тревожат за онова, което другите мислят за тях Щастливите хора не позволяват на негативно настроените към тях да влияят върху самочувствието ...

Дневен хороскоп за понеделник, 20 февруари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Днес стойте близо до човек, който знаете, че си заслужава. Ще ...

А мъжете, които стават бащи по-късно?

Ожесточени критики или хвалебствени словоизлияния. В общи линии така могат да бъдат определени реакциите на хората, когато им сервираш поредната новин...

Какъв баща ще бъде той според зодията?

Ако се чудите дали той ще бъде добър баща, освен очевидните признаци, можете преспокойно да се позовете и на зодията му. Тя говори много за това как щ...

Лана дел Рей се завръща!

Прекрасната певица издаде нов сингъл след 2-годишна пауза...

Полски артист рисува “Провала на системата” в сюрреалистични илюстрации

Отчуждението, самотата, бъдещото, на което “осъждаме” децата си, култът към красотата, алчността, замърсяването, вездесъщите технологии...

Най-красивите дами от 90-те: Преди и сега

Снимките, които ще сподеl...

Д-р Василев напуска болницата в "Откраднат живот"

Д-р Александър Василев решава да напусне болница "Свети Кирил" в хитовия сериал "Откраднат живот: Възмездието" по NOVA. В премие...

Трик за почистване на загорелите тави

Миризмата на прясно изпечени сладки, идваща от фурната, винаги ни кара да се усмихваме. Всички бихме искали да приготвяме подобни сладки изкушения по-...