Вредно или полезно е кърменето за бебешките зъби?

Напоследък темата за кърменето доби доста широка популярност. Ние ще я разгледаме от една малко по-различна гледна точка, а именно как кърменето влияе на здравето на детските зъби и оказва ли влияние за развитието на зъбния кариес.

Темата е доста противоречива и все още не може да бъде даден ясен и категоричен отговор вредно ли е кърменето за зъбите и води ли то до образуване на кариеси.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАКОЙ ПРАЗНУВА ИМЕН ДЕН НА ВЕЛИКДЕНВЕЛИКДЕН Е!ТРУДНО ЛИ СЕ МЕСИ КОЗУНАК?ВЕЛИКА СЪБОТА Е!

Важно е да направим едно пояснение, че всъщност не говорим за вреди от кърменето като цяло, а по-скоро за вреди от неправилното и ненужно кърмене.

Под ненужно кърмене се има предвид такова, което продължава след определена възраст на детето, когато вече не е необходимо да се прави.

За неправилно кърмене говорим, когато то е с по-голяма продължителност от необходимото, например, когато детето е полузаспало и кърменето продължава часове или пък, когато се използва като заместител на биберона залъгалка за успокояване и за приспиване на децата.

Вярно е, че с кърмата бебетата си набавят важни вещества за техния пълноценен растеж и развитие, но категорично не е вярно, че колкото по-дълго се кърми едно бебе, толкова по-здраво ще е то. Кърменето има някои предимства, но те не трябва да го превръщат в хранене, което да продължава до тригодишна възраст, например.

Снимка: Thinkstock

Кърмата сама по себе си не е кариесогенна, тъй като захарите, които са в нея, са под формата на лактоза, която се разгражда в стомашно-чревния тракт, а не в устната кухина. Тя обаче може да стане кариесогенна, ако се комбинира с други въглехидрати, каквито са соковете и подсладената вода, които стимулират бактериалното развитието в устната кухина.

Ето защо, когато детето започне да поема различни видове храна, тя не трябва да се комбинира с кърмата в едно и също хранене. Например, първо малко кърма, после сок или адаптирано мляко, защото кърмата е била малко и накрая подсладена вода.

Кърмата не понижава pH в устната кухина, както другите храни, т.е. тя не предизвиква подкисляване на средата, което да доведе до риск от кариес.

В същото време обаче и нейните плюсове за зъбите са пресилени. Съществува твърдение, че храненето с майчино мляко и непрекъснатото обливане на зъбите с него ги заздравява, като ги обогатява с калций и фосфор.

Поемането на калций от зъбите директно от млякото в устната кухина е незначително и няма абсолютно никакъв положителен ефект за здравината на зъбния емайл.

При бебетата и малките деца устната хигиена по нищо не трябва да се отличава от устната хигиена на възрастните. Неадекватното почистване на устната кухина на бебетата или липсата на такова почистване са причина да се смята, че кърмата води до образуване на кариеси.

Снимка: Thinkstock

Както вече казахме, самата тя не е особено кариесогенна, но честите кърмения, или продължителният ѝ престой в устата, както и непочистването на детската уста след хранене, увеличават риска от развитие на кариес на ранното детство.

Желателно е докато започне пробивът на първите зъбки, детето да се е научило да пропуска нощните хранения.

Един от най-вредните навици, на които родителите учат децата си, е да ги приспиват, докато ги хранят. Този навик трябва да бъде отстранен. Приспиването с мляко увеличава времето на хранене и съответно престоя му в устната кухина, защото бебето е полуспящо и се храни много бавно.

Снимка: Thinkstock

Освен това, след като бебето заспи, става почти невъзможно и без това трудното почистване на устаната кухина, което вероятно ще доведе до неговото събуждане. Бебето трябва да се слага да спи след като се е нахранило и след като родителите му са положили усилие да почистят устната му кухина.

Ако през нощта или между отделните хранения детето трябва да бъде успокоено, по някакъв начин му давайте биберон. Неслучайно той се нарича още залъгалка. Биберонът трябва да е чист, без да е бил потопен в мед или подсладени течности преди това, както съветват бабите. Най-добре е за избора му да се доверите на педиатъра, а да не купувате случайни марки и модели.

Всичко, което казахме до този момент по отношение на кърменето, се отнася и за храненето с адаптирани млека. Целта на статията не е да заклейми кърменето и майчиното мляко като нещо лошо, а по-скоро да даде насоки какво не трябва да правите и с какво не бива да прекалявате, когато храните вашето бебе.

Изводът е, че и кърменето, като всяко друго нещо е полезно, но трябва да бъде с мярка и до определено време.

Още от Родители и семейство

Убиваме децата си и го наричаме „любов“

Любовта е търпелива. Любо...

Проф. Донка Байкова съветва кои храни да избягваме (видео)

Първите дни на 2017-а година ни напомниха, че настъпването на новите 365 дни е време, в което трябва да направим равносметка на това какво слагаме на ...

Детският тормоз влияе на продължителността на живота

Детският тормоз може да доведе до трайни белези и да увреди възприятието на света. Експерти дори твърдят, че травмите, които са получени в детството, ...

Недоносените бебета – какво (не)знаем за тях?

Нормалната продължителност на една бременност е около 40 седмици, през които бебето се развива, храни и расте в майчината утроба. Едва тогава то е нап...

Ето как да не отгледате злоядо дете

Родителите често се сблъскват с една изгубена битка – да накарат децата си да ядат здравословна и разнообразна храна. На много от възрастните им е поз...

Пет съвета как да бъдем по-щастливи у дома

Дори и вашият дом да е чист и стилен, това автоматично не означава, че той ще е място, което ще предразполага към спокойствие и релаксация. За щастие,...

Кога трябва да извикаме лекар за детето

Данните за растежа и теглото са важен източник на информация, но са само един от начините да разберем развитието на детето. Съществуват много други пр...

Идеалните подаръци за пораснали момчета

Ако още не сте успели да подарите на любимите си хора нещо хубаво за празниците, не е късно. Обикновено най-трудно решаваме какъв подарък да вземем на...

Джанет Джексън роди първото си дете на 50 години

Джанет Джексън и съпругът ѝ Уисам ал Мана станаха родители на 3-ти януари 2017-а година, предаде новината списание People. Представител на звездното с...

Най-ефективните стратегии за контрол на теглото

Отслабването е непостижима цел за милиони хора по света. Затлъстяването започва да добива размерите на епидемия, която няма просто решение, а изисква ...