Продължавам напред, въпреки хаоса

Вървя си през центъра на моето малко градче Банкя. Знаете ли - то прилича на градче в Алабама, пет години след биологична война. Чумата и антраксът са минали - останали са къщите. И по някои от къщите, по покривите и терасите им - растат млади дръвчета. А прозорците зеят като черни усти на блатни вещици. Оха.

Не, въобще не е така. Погледнато от друга гледна точка - чудесно си е. Идеално. Толкова борове. Толкова много богати и хубави къщи. Зависи как гледа на нещата човек.

Тия къщи, за които говоря - със зеещите прозорци, задушени от влажен и гнил буренак, пълни с клошарска смрад и смет, обиталища на рунтави черни кучета-призраци и кукумявки - това са всъщност старите държавни постройки. Санаториуми. Почивни станции.

Помните - Банкя се наричаше не болницата на България", а здравницата на България". Някакви неологизми, продукт на уморената от фалшивостта си соц пропаганда. И нейното вечно смрадливо ура-ура-ура. Сега тия грамадни здания са глухи обиталища на мрачни сенки.

Ах и аз какви образи праскам в описанията си - не ти е работа!

Но така си е - едната част от Банкя е много луксозна - там, където живеят богаташите, а другата - запусната и подивяла - там, откъдето се е оттеглила държавата.

И стигам до центъра на моето градче, за което казват, че има въздух, най-чист в Европа. Но пък откъде ли ще му е толкова чист въздухът - казвам си - след като, докато вървя, покрай мен минават стотина коли, пърполещи с вонящите си двигатели с вътрешно и адско горене; а и няколко багера започват с рев да разрушават кристалния дворец на тишината и разни ей такива дреболии. Които могат да накарат човек да се застреля - тихичко - в седем сутринта, загледан в блестящия изгрев. Откъде пък ще се вземе тоя чист въздух?

Вървя си.

И ето ме в центъра, а центърът е разбит, купища павета преграждат улицата, която стига до него, една самотна, съвсем нова кула с меден купол - тъничка и елегантна, декоративно безсмислена, стои в центъра на тоя грамаден погром - площадчето е наистина грамаден погром - буците кал са едри, като глави не черни бикове и като черни кучета от Ада. И не може да се мине отникъде.

но вече прекалено много се забави това редене на павета - месеци, дори година вече все нещо ровят и човъркат из тоя площад, из тая Банкя, из тая България и все е пълен погром и все не е готово, ами даже става още по-неуредено и разбито.

И само ревът на грозни машини - ъглошлайфи и пневматични чукове - раздира тишината, а то и тишина никога не е имало; просто раздира останалия шум.

И се чука, тропа, подвиква; и се чопли, човърка, копае на дребно, разръчква, ръмжи с булдозери и се прави кал на грамади; и пешеходците подскачат от плоча на плоча - през морета от кал, през ливади от тиня и през планини от глина, с която Роден би направил милион копия на "Целувката".

И от годинаи от години нищо не е готово; и човек се пита: ама кога ще е готово, кога ще живеем, кога ще се укротим и ще има малко ред и хармония, кога ще е чисто и подредено и няма да има рев на булдозери и няма да събаряме нещо старо и няма да започваме нещо ново? Кога няма да е вече така, ами ще се погледнем един друг и ще се прегърнем и ще потанцуваме?

Кога ще е готово?"

И си казвам: "Това, че не съм се махнал оттук, от тоя площад-погром и от това сбъркано място - в което все уж нещо се поправя, а никога не става по-добро и по-поправено - не е ли една малка подлост? Не се ли дължи моето оставане на това, че просто съм вече стар и мързелив сом; а защото съм се подредил - нали съм станал известен, хората ме харесват - аз само им дрънкам, че тук не е зле, че има надежда?!

Това не е ли всъщност, защото аз съм си уредил нещата тук? Аз съм си добре тукто всеки успял в живота си човек си е добре - където и да е. Но не поглеждам тия, които не са успели.

И си казвам: Да, аз имам изгода от тая система, от тая оправия, от тая държава; от тоя ред, от това безредие. И не само аз, ами всички, които са изплували по-нагоре в обществото.

И затова те (ние) плямпаме, че е хубаво да се остане тук, че си е хубава нашата родина, че трябва да я обичаме и да работим за нея. Но не си признаваме, че си е хубава само за нас; не хубава, но удобна, изгодна.

А питаме ли се - хубава ли за другите? За неуспелите?

Защото ние си знаем: страх ни е, че ако отидем другаде - няма да имаме никакъв успех, слава и хубав живот. А тук сме признати и издигнати хораИ затова правим рекламаправим реклама на това, което съвсем ясно се вижда - е един хаос и див погром. Правим реклама на държавата, защото на нас в нея ни е добре - и правим тая реклама, лъжлива и нечестна - за да промием мозъците на тия, които хич не се чувстват добре тук. И с удоволствие биха се махнали.

Не съм ли аз, признатият писател - подъл с тия приказки? За това, че има смисъл да се остане тук? Защото аз имам изгода от оставането тук - но другите може и да нямат! Та нали аз съм успелият тук! Но това едва ли важи за другите - унизените и оскърбените

Вървя си из Банкя. Ръмжат булдозери и багери - но не се вижда краят на това вечно оправяне и на тоя вечен ремонт. И зеят прозорците на безстопанствените стари почивни станции. Които не могат да си намерят собствениците. Всъщност - собственици има. Няма стопани.

И аз казвам на себе си: Виж, гадино такава! Който иска да върши работа - не отива там, където работата вече е свършена. Смелият отива там, където е най-трудно - и хваща най-тежката част от работата. В случая - не отива, ами остава. И така.

Как ще станеш герой, ако отидеш там, където всички геройства са направени?! И остава само да се погледат филми и да се походи на кафе в мола?!

Я се стегни!

Така си казах, отидох в ресторантчето Хемингуей", в центъра, разприказвах се с Краси, симпатичния собственик. И му предложих да направим изложба на мои рисунки тия дни. И той каза: Да.

Продължаваме напред, въпреки хаоса.

Пишете на Калин Терзийски на edna@netinfocompany.bg.

Още от Интересно

Трите зодии, които флиртуват най-умело

Има хора, на които не им върви в любовта и такива, на които им върви. Но има и зодии, които не просто обичат играта, а са истински майстори в нея. Да...

Любовен хороскоп за 21-ви януари

И днес Луната остава в Скорпион. Тя образува добър аспект с Плутон и Венера. Това прави деня наситен с емоции и приятни моменти. Необходимост от посто...

Вашият любовен хороскоп за 23 януари

През днешния ден е вероятно да сме по-спонтанни и авантюристично настроени по любовните въпроси, тъй като Луната влиза в Стрелец и ще активира импулси...

Дневен хороскоп за понеделник, 23 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Всички около вас се занимават със собствените си задачи и проб...

Днес е Международният ден на прегръдката

От 1986 година 21 януари се отбелязва като Международния ден на прегръдката. В началото празникът се чествал единствено в САЩ, но след това бързо се р...

Човекът, който направи Доналд Тръмп президент

Сензационната биография на новия американския президент „Доналд Тръмп: Искам всичко“ е сред най-търсените книгите на издателство „Ми...

Това са най-романтичните зодии, които живеят, за да обичат

Няколко знака в хороскопа живеят, за да обичат и дори отвън да изглеждат твърди и сериозни, сърцата им са меки като памук. Тези зодии обичат романтичн...

Покъртителната история на Камая – отвлеченото след раждането си момиче

Отвличането Инцидентът се случил през лятото на 1998 г. в Университетския медицински център в град Джаксънвил. Само 8 часа след раждането си Камая ...

Днес шопингът е полезен за здравето

Луната е в знак Стрелец. Когато е в този знак родителите по-лесно и обективно оценяват децата си. Снахите имат сега всички шансове да привлекат към св...

Благодаря ти, мамо!

За това, че попиваш сълзите ми когато съм тъжна.За това, че ми вдъхваш самоувереност.За това, че когато бях малка ми разказваше приказки.За това, че в...