Игри за децата по време на път

Децата не обичат да стоят дълго на едно място. Дори и да обичат да пътуват, лесно им омръзва и започват лека-полека да се изнервят.

Ето какво може да направите, за да направите пътуването си интересно и забавно и децата да не усетят как минава времето:

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАВЕЛИКДЕНСКИ ЗАНИМАНИЯ ЗА ДЕЦАНЕПОДОЗИРАНИ ПРИЧИНИ ЗА КАШЛИЦАИГРАЧКА, УЧИТЕЛ ИЛИ ВЪЗПИТАТЕЛ - ТАБЛЕТЪТ В ДЕТСКИТЕ РЪЦЕКАКВО ТРЕВОЖИ БЪЛГАРСКИТЕ ТИЙНЕЙДЖЪРИ?

Занимания за най-малките

Бебетата обикновено спят в колата, но ако пътуването продължи твърде дълго, скоро кроткото мъркане се превръща в изнервен плач. Детето има нужда да се раздвижи и да смени позицията. Най-добре е на всеки час и половина -два да спирате и да правите почивки, с които то да се разнообрази. През останалото будно време може да приложите малки трикове, с които да държите вниманието му ангажирано.

Бутилка с вода. Необходима ви е съвсем обикновена пластмасова бутилка, пълна наполовина с вода. Разлюлейте шишето напред-назад и бързо, и бавно и го разтръскайте, за да се появят мехурчета. На детето вероятно ще му хареса да наблюдава танца на водата. Ако прояви интерес, дайте му да опита и само да раздвижи водата като преди това, разбира се, трябва да се уверите, че капачката е добре затегната.

Късане на хартия. Децата обожават звука от късането на хартия и това ще осигури още малко спокойно време в колата. И да не сте предвидили, на всяка бензиностанция, може да купите вестник или списание за тази цел. Ако детето може, дайте му и на него да къса. Колата вероятно ще се огласи от смях.

Четете книжки.Пригответе си книжки за из път. Разказвайте и показвайте картинки. Преправяйте си гласа, за да дадете живот на участващите герои и предайте достоверно чувствата, които изпитват. Това ще държи вниманието на детето и ще направи пътуването му по-приятно. За най-малките бебета са подходящи черно-бели картинки, тъй като зрението им все още е ограничено. На сайта Детето играе" може да намерите комплект от такива картинки и още много занимателни игри.

Снимка: Thinkstock

Тихи книжки. Тихите книжки се изработват от филц и на страниците им има много занимавки за децата: откопчават и закопчават копчета, ципове, връзват връзки, сортират плодове, преместват апликации от едно място на друго и т.н. Тихата книжка дава възможност деца от различни възрасти да се занимават самостоятелно дълго време и погълнати от игра, да забравят, че са вързани на столчето в колата. Може да си я направите и сами или да си я поръчате.

Пейте. Ако детето е започнало да се изнервя, попейте му любимите песни. В колата е хубаво, защото всички могат да пеят и е много вероятно хоровото изпълнение да успокои малкото.

Торба с тайните. Носете една торба, пълна с безопасни предмети за изследване. Не вадете всичко накуп. Дайте възможност на малкото да рови, да търси и да разглежда нещата едно по едно. В старо портмоне сложете картинки или шарени пластикови карти. Добавете кутии, които съдържат други кутии в различни цветове, кукли тип матрьошка", пластмасови яйчица, в които се крият шалчета и т.н.

Игри за по-големите

Бинго. Направете талончета като за бинго, на които, вместо числа, има изобразени картинки - примерно червена кола, циментовоз, стол, орел, дърво и т.н. Идеята е, че докато пътувате, децата трябва да следят внимателно пътя и когато видят някоя от картинките от талончето, да я зачеркнат. Победител е този, който пръв зачеркне всичките картинки и викне Бинго!". Осигурете подарък за победителя.

Магнитни дъски за рисуване. Те са чудесно средство за творчество и занимавка. Децата може да рисуват и изтриват многократно и да започват отново. Всеки завършен експеримент, подклажда нов. Отчетете постиженията им в рисуването, това ще ги мотивира за още.

Снимка: Thinkstock

Гатанки. Задавайте си гатанки едни на други и пътят ще мине неусетно. Това винаги е забавно, а освен това развива мисленето.

Разказване на истории. На ротационен принцип един от вас трябва да разказва история, но като я започне с дума, подадена от друг играч. Примерно единият казва ябълка, а другият трябва да започне история с ябълка. Това е чудесна игра за развитие на езика и ако си позволите въображението да излезе от кутията си, ще си прекарате наистина незабравимо.

Познай кой съм аз. Това е класическа игра, която винаги е забавна и чудесна за път. Един от вас си намисля, че е приказен герой или герой от филм, или истински човек, познат на всички. Другите трябва да задават въпроси, на които да се отговаря само с да" и не", докато познаят кой е той.

Нека децата да предложат игра или предизвикателство към вас. Вярваме, че има с какво да ви изненадат. Дори играта да не ви се стори много занимателна, играйте, уважете правото им да предлагат и имат глас в общото забавление.

И помнете, спирайте, когато е възможно и ангажирайте децата навън в активни игри - гоненица или игра с топка, за да се тонизират и заредят с енергия за дългото пътуване.

Приятен път!

Виж още: Игри за децата, когато сме вкъщи

Още от Родители и семейство

Знаци, че сте твърде стресирани

Стресът може да бъде основата за появата на много неразположения и заболявания. Тялото ни винаги реагира, когато сме напрегнати. Дали вашите нива на с...

С какво да сюрпризираме децата за Коледа

Очарователни и оригинални идеи за забавни коледни ястия, специално приготвени за най-малките...

Вдъхновение на седмицата: Уроци на Буда за щастие

Нова седмица, нови възможности, нови мечти. Време е да вземем доза вдъхновение, която ще ни помогне да започнем деня си позитивно и да постигнем целит...

Вредно или полезно е децата Ви да гледат телевизия

Дискусиите относно това дали телевизорът влияе добре или зле върху развитието на децата не са нито от днес, нито от вчера. По въпроса са направени без...

7 уникални жени, които кърмят на публично място

  Галерия Звездни майки, които не се срамуват да кърмят 9 снимки Супермоделът Кандис Суонепол се ядоса на хората, заклей...

Вдъхновение на седмицата: Мисли за силните момичета

Положителната нагласа, увереността в себе си, вдъхновението искат постоянно подхранване. Да намериш всеки ден смисъл в нещо, за да си щастлив и успеше...

Използването на таблет и телефон преди лягане разболява децата

Вече средната възраст за получаване на първия мобилен телефон е само 10 години. Портативните мултимедийни устройства все повече и повече присъстват в ...

Най-ефективните стратегии за контрол на теглото

Отслабването е непостижима цел за милиони хора по света. Затлъстяването започва да добива размерите на епидемия, която няма просто решение, а изисква ...

Фън шуй подредба на празничната маса за късмет през 2017-а

В очакване на новата година, вече имаме идеи за това как ще изглежда нашата празнична трапеза, какво ще приготвим за гостите. Много е важно да обърнем...

Стайните растения, които ще ви направят по-здрави

В последните няколко дни София и другите по-големи градове на страната са обхванати от гъст, задушлив смог. Във въздуха се носят фини прахови частици,...