Как да си поискаш по-висока заплата?

 

НАЙ-НАПРЕД УСТАНОВИ В КАКВА ПОЗИЦИЯ СИ. ЗА ЦЕЛТА ТРЯБВА ДА ОЦЕНИШ ОБЕКТИВНО КАК СЕ СПРАВЯШ НА РАБОТА И КОИ СА СИЛНИТЕ И СЛАБИТЕ ТИ СТРАНИ.

Шефът или колегите ти могат да ти помогнат в тази задача, но имай предвид, че за някои това не е лесна работа. Ако имаш проблеми, може би трябва да осмислиш целите и проблемите си с помощта на съветник.

Установи в каква позиция искаш да бъдеш. Това трябва да е реалистична задача с реалистичен срок. Какво трябва да направиш, за да се издигнеш в кариерата? По-точно каква роля искаш и срещу каква заплата? Обсъди целта си с шефа си, за да видиш как съвпада това с неговите планове. Важно е да синхронизираш целите си с тези на компанията.

Като знаеш къде си и къде искаш да отидеш, как да стигнеш до там? Начертай си таблица, за да бележиш напредъка си и се заеми с това да добавиш стойност към автобиографията си.

Това означава да работиш допълнително и да поемаш нови задължения. Ако искаш да се качиш само на една позиция над настоящата си, започни да изпълняваш тези задължения, за да покажеш, че можеш да се справиш.

Повиши квалификацията си, ходи на курсове. Много големи компании имат бюджет за това. Бъди инициативна и помоли компанията за финансова помощ. Ако е необходимо (и можеш да си го позволиш), не се притеснявай да инвестираш собствените си пари. Това доказва твоята отдаденост и никога не е загуба – ще си върнеш инвестицията по-късно.

Изводът? Постави се в позиция да си ценна за компанията и ще увеличиш шансовете за повишение.

 

Перфектното предложение

След като от месеци подобряваш позицията си в компанията, получаването на повишение може да зависи от няколко минути в личен разговор с шефа. Бъди подготвена и остави постиженията ти да говорят вместо теб.

 

Подготовка:

Запознай се с фирмената политика по заплатите и постиженията. Обикновено в големите компании има ясно разписани правила, докато малките са по-гъвкави.

Говори с отдела по човешките ресурси. Разбери кой взима решенията. Всяка информация ще ти е от полза, когато обмисляш как да подходиш пред шефа.

Недей да мислиш, че шефът ти знае колко си полезна за фирмата. Дай му пример колко печалби си донесла, разходи си спестила и т.н. Подела ли си инициатива, подобрила някакви процеси, или обучила нови колеги? Отбележи някакви нови умения и задължения, които си придобила.

Подходящият момент:

Изборът на подходящия момент е изключително важно. Ако шефът ти е доволен, си изминала половината път. Ако е раздразнителен, разсеян или под напрежение, задачата ти ще е тежка.

Очевидно най-подходящото време е да поискаш увеличение по време на годишното оценяване, но шефовете умеят да дават минимално или никакво увеличение. Ако си уредиш лична среща, ще направиш по-силно впечатление и ще си подобриш шансовете.

Уговори си среща, когато шефът не е под стрес или прекалено зает. Осигури достатъчно време, за да можете да проведете дискусия. Бърз разговор в петте минути преди другата му среща, няма да ти свърши работа.

Тактика:

Някои шефове се впечатляват от презентация с графики, илюстриращи приноса на служителя. Други предпочитат среща на кафе. (Ако не знаеш какви са предпочитанията на твоя шеф, може би още не си готова за повишение.)

Най-добре е да си уредиш среща в офиса му/й и си приготви кратък списък на нещата, с които си допринесла за фирмата. Кажи колко време си на настоящата си позиция и че искаш да обсъдите ролята ти. Питай го/я дали е доволен/-а от теб. После, взимайки предвид коментарите, кажи каквото имаш да казваш. Кажи, че смяташ, че притежаваш неизползвани умения и си готова да поемеш нови задължения. Изброй силните си страни и приноса си, отбелязвайки как компанията може да се възползва от твоето повишение. Не се сравнявай с колегите си, а се фокусирай върху стойността си.

Остави емоциите навън и помни, че шефът ти се интересува единствено от приноса ти към компанията и не му пука каква ти е сметката за тока.

Престъпвай границата между увереност и скромност внимателно. Посочи силните си страни, недей да скромничиш прекалено, но гледай да не създадеш впечатление, че си арогантна или алчна. (Може би е добре да го изрепетираш с приятел.)

Определи сума, която ще поискаш, за да не те хване неподготвена, ако попита колко смяташ, че заслужаваш. Ако те хванат в крачка, може да стане така, че да си поискаш по-малко.

 

ОТГОВОРЪТ Е „НЕ“

И така, направила си всичко необходимо, но шефът те отряза. И сега какво?

Поведението ти след отказа показва що за човек си и може да повлияе на шансовете ти за кариерно развитие.

ПЪРВОТО НЕЩО, КОЕТО ТРЯБВА ДА РАЗБЕРЕШ Е, ЧЕ ШЕФЪТ МОЖЕ ДА ИМА ОСНОВАТЕЛНА ПРИЧИНА ДА ТЕ ОТРЕЖЕ

Попитай любезно защо не си повишена. Не си квалифицирана? Или няма бюджет? Слушай внимателно отговора и го обсъди, без да заемаш отбранителна позиция или да се караш (освен ако не е факт – объркана цифра). Шефът вероятно ще каже нещо конструктивно. Все пак е шеф заради заслуги. Но ако мислиш, че се заяжда и не те повишава без причина, тогава може би трябва да си смениш работата.

РАЗБЕРИ КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИШ, ЗА ДА ТЕ ПОВИШАТ

Помоли за реалистичен период от време. Поставянето на определени цели ще облекчи разочарованието, което чувстваш. Ако причината, която ти посочат е, че компанията не печели достатъчно пари, попитай кога се очаква да започне да печели и как ти можеш да допринесеш за това. Кажи, че ще си щастлива да получиш повишението само като титла и задължения, а по-високата заплата – когато компанията може да си го позволи. Ако шефът започне да увърта, започни да си търсиш нова работа.

НАЙ-ВАЖНОТО Е ДА ПРОДЪЛЖИШ ДА ИЗПЪЛНЯВАШ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ С ПОЗИТИВНО ОТНОШЕНИЕ

Реакцията ти на отказа определя дали ще бъдеш повишена по-нататък. Продължавай да се стараеш и да правиш повече от преките си задължения. Докажи, че имаш решимостта и уменията да успееш. Ако се отпуснеш в седмиците след отказа, шефът ще се чувства оправдан, че не те е повишил.

Още от Живот

Мелания Тръмп и синът й няма да живеят в Белия дом

Новата първа дама на Америка Мелания Тръмп и синът й Барон, няма да живеят с президента Доналд Тръмп в Белия дом. Още по темата Първият танц ...

Мисъл на деня от Кари Брадшоу

„Казват, че нищо не е вечно. Мечтите се променят, тенденциите идват и си отиват, но приятелствата никога не излизат от мода.“ Кари Брадшоу...

5 златни праивла за перфектно CV

Съставянето на CV се оказва не чак толкова лесна задача. Понякога допускаме грешки, пишем прекалено много неща или омаловажаваме важните, така да се к...

Превърналият се в кукла Кен проплака: Не чувствам лицето си! (ВИДЕО)

След поредната си пластична операция мъжът, превърнал се в куклата Кен, проплака, че не чувства лицето си. 33-годишният Родриго Алвеш от Бразилия,...

Националният етнографски музей представя традициите на Сурва и Василица

Събитията за опознаване на народните празници в България, част от кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ продължават на...

Мисъл на деня от Пол Нюман

„Хората остават женени, защото го искат, а не защото вратата е заключена.“ Пол Лиънард Нюман е американски актьор и режисьор от еврейски произход, род...

20 януари – Честит имен ден на Евтим и Евтимий

На 20-ти януари се чества паметта на Преподобния Евтимий Велики, който е живял през V век, както и паметта на българския патриарх св. Евтимий Търновск...

Знаете ли, че... тюлените обичат да правят секс с пингвини?

Сладките пингвини са едни от любимите птици на мнозина. И как да не ги харесваш – толкова са любопитни и добродушни. Българските полярници невед...

Висша мода пролет 2017: Вълшебството на Dior

Колекциите висша мода определено са много специални по няколко причини. Една от тях, която най-често е спрягана и за най-важна е, че пренасят зр...

От нафталина: Кирстен Дънст с една и съща рокля 13 години по-късно

Кирстен Дънст се присети за късата си дантелена рокля, с която се появи на партито на Vanity Fair след наградите „Оскар“ през 2004 г. Актрисата об...