Експериментът с късата клечка

Наговорихме се преди време с група приятелки да си наложим самодисциплина и да не влизаме във филм.

Знаете за кой филм говоря - онзи, в който проектираме бъдеще за двамата, когато се влюбваме и онзи, в който се хващаме за миналото при всеки опит да оправдаем неуютното във връзката си.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАМОЛЯ, НАМЕРЕТЕ МИ СЪПРУГМАЧМЕЙКЪРИТЕ ОТ „ЖЕНЕНИ ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД“: ИНТЕРНЕТ ПРОВАЛЯ БРАКОВЕТЕМЛАДИТЕ МЕЧТАЯТ ЗА СЕМЕЙСТВО, А 50+ ЗА СЕКС С НЕПОЗНАТХАЙДЕ ДА СИ ИГРАЕМ ЗАЕДНО

Много е трудно. Направо е мъчение. Коя влюбена жена може да издържи на изкушението да не си представя, че се е сгушила в любимия си нощем, че пътуват по екзотични места, че обзавеждат дом, че разхождат куче, че заедно се впускат да творят.

Коя жена, без значение дали е овладяла страстите си, или още я въртят на малкия си пръст, ще се сдържи да не разказва на най-добрите си приятелки, историйки от нещо, което вече е отминало?

И най-вече, коя ядосана жена няма да помни като слон неговото прегрешение, което я е извадило от релси и няма да си търси повод да му го натяква или връща? Каква жена въобще е тя?

Онази вечер, когато го решихме, обаче бяхме в настроение да си играем. Може би защото играехме на карти и инерцията ни повлече. А може би причината е друга.

Говорихме небрежно затова, че дори най-хубавото, което си представяме, обикновено не ни се получава. Може да стане и по-хубаво, но по много различен начин от очакваното. А когато нещо се скапе, цунамито идва от посока, която най-малко очакваш.

Снимка: Thinkstock

Когато той не се обажда, най-често не е изпратен спешно на тайна мисия в Сибир, не е в травматология на Пирогов, не подготвя извънредна емисия за новините. Когато прекалено често се обажда, може да не е ревнив, обсебващ, не можещ без теб", а просто да скучае. Или да е някакъв човек, който все от нещо се вдъхновява и вълнува и има нужда да споделя или да си мърмори някому, ако е леко депресивно типче. Хора - разни.

През цялото това време обаче, филмът в главата ни набира сили, прави кастинг на враговете и приятелите, оглежда подходящите за своята драма сцени, разкадрова неговото поведение до най-малкия детайл.

Та, тази вечер, решихме, че това е загуба на време и енергия. Вярно, мъчение е да устискаш да не създаваш филмите в главата си, но също така е много изморително да ги създаваш и да не устискаш до финални надписи. А още по-досадното е, че героите не учат репликите си от твоя филм. Ползват си някакви техни. Това как изнервя талантливите сценаристки и в какви нови вариации на надежди и опасения ги вкарва, въобще не искам да ви разказвам.

И тъй като нашата игра на карти не беше много съсредоточена, прекъсвахме я за да пушим, да си сготвим, да гледаме предаване по телевизията, после пак се връщахме да си доиграем, все се питахме: Докъде стигнахме? Кой раздаваше? Ти цака последния път.... въобще, налагаха се такива уточнения.

Снимка: Thinkstock

Подети от тази инерция, си казахме: експериментът е да правим същото с мъжете, което правим с тези валенца, попове и дами. Да започваме от там, докъдето сме стигнали, без значение какво сме правили междувременно.

В крайна сметка, докато се разсейвахме, не си говорехме за дългата боя седмици, която каръшки ни се е паднала, нито коментирахме добрата си ръка в предишната игра. Никоя от нас не се заричаше с разтечен от сълзите грим как повече ще мисли следващия път преди да вдигне всичко коз". Тотално сменяхме обекта си на интерес. Това ноу-хау" решихме да използваме.

Коя от нас успя да излезе от филмите си и коя - не, не знам. Като групов акт, това решение остана на масата, а може и да се прибра в тестето карти. Повече не сме го коментирали. Но аз запомних и започнах да прилагам този трик.

И установих, че макар да изисква известна самодисциплина да преодолееш навика, превръща живота на двойката в много приятно приключение. Светът на двамата става пълен с изненади. В повечето случаи - приятни.

А когато се заоблачи и дойдат неприятните моменти - като ръка със седмици и осмици, все така се случва, че партньорът ти държи самотен коз, който би претърпял бурен крах на своята самодостатъчност без твоята дълга ръка от слаби карти. Но това е оптимистичния вариант.

Във всяка връзка има гадни моменти, от онези, които въобще не ти се разказват и предпочиташ да си гълташ. И следващият път, когато сте заедно, се започва оттам, откъдето сте стигнали, гадорийките все си стоят непокътнати на масата.

Снимка: Thinkstock

Психолозите твърдят, че когато имаш някаква емоционална травма, докато не я преработиш и не се освободиш от нея, при всяка нова среща, ще регресираш на старата си травма. Тръгваш от там, докъдето си стигнал. Това е положението. Може да ставаш от общата маса, да готвиш, да пушиш, да гледаш телевизия, да се разсейваш с фитнес, кариера, медитация, други неща. Върнеш ли се в играта - независимо с кого, картите от последната игра или късата клечка си стоят непокътнати на масата и чакат да предприемеш своя ход. Без значение дали ще победиш, или ще хвърлиш картите на масата по-бързо, колкото да се приключва. Късата клечка, си е къса, не можеш да я залепиш. Но при всяко положение, дори да се предадеш", е по-доброто решение от това да си направиш филм. Особено филм, в който си горд победител", останал неразбран от леваците.

Споделяла съм вече, че не ме бива много по стратегиите. Колкото и книги да изчетох, колкото и текста да съм превела в ерата си на журналист за женски издания, как пък нито една стратегия за мениджмънт на партньорство, не ми лепна, не знам. Но по-добре. Защото тези, които сама си измислям, най-много ми харесват.

Предимствата на това да започваш оттам, докъдето си стигнал, без никакви очаквания за бъдещето, без никакво натрапване на онова, което направи миналото лято", най-вече са в това, че не губиш енергията на живота за фантазии, а го пълниш с изживяване.

Снимка: Thinkstock

И колкото повече го пълниш с изживяване, толкова повече обичаш. Собственият си живот. А това е най-добрата предпоставка да привличаш и изживявания, които обичаш. Ами, това е.

Още от Интересно

Защо трябва да добавяме захар към шампоана си?

Захарта е чудесен ексфолиант и едно от най-добрите средства срещу пърхот...

Каква жена си според древния египетски хороскоп?

Древните египтяни са вярвали, че всяка жена носи в себе си част от характера на даден бог или богиня. Кой или коя е вашата, можете да разберете,...

Как се държат жените, когато никой не ги гледа… или снима за лъскави списания (илюстрации)

Те са стройни (обикновено и с големи гърди), широко усмихнати, добре облечени и гримирани, винаги стоят с изправен гръб…Да, те са жените от лъск...

Вашият любовен хороскоп за 23 януари

През днешния ден е вероятно да сме по-спонтанни и авантюристично настроени по любовните въпроси, тъй като Луната влиза в Стрелец и ще активира импулси...

Женската еякулация: в търсене на тайната на удоволствието

Когато заговорим за секс и удоволствие под завивките като най-нормално и обичайно приемаме да говорим за еякулацията на мъжа. Но знаете ли, че ж...

Дневен хороскоп за неделя, 22 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен  Днес сте по-щастливи вкъщи, отколкото навън, но все пак ...

7 качества, които ни правят по-привлекателни, отколкото външността ни

Всяка себеуважаваща се и обичаща се жена знае, че външността е само част от мозайката. Всъщност, за да бъдем наистина красиви, ни трябва и интелигентн...

“Каквато майката, такава и дъщерята”: красиво (и забавно) доказано от любител фотограф

Каквато майката, такава и дъщерята! Чуваме го толкова често, нали? Къде с лека подигравка, къде с възхищение…Но никой не бе илюстрирал думите, к...

Васил Найденов с любовен концерт за Свети Валентин в Rainbow Plaza

Ексклузивният лайв под надслов “#I Love You” събира за първи път на голяма сцена музикалната легенда и поп дивата Веси Бонева с най-красивите, романти...

Какво всъщност означава да си шаман

Някои спиритисти, независимо от техните умения  и компетентността си, описват себе си като шамани в същия дух, в който наричат себе си майстори...