Американската мечта: Възможност или напразна надежда?

Значението на така наречената "Американска мечта" от години е поставянo под въпрос. Мигрантите, които се насочват към Съединените щати с ясна визия за по-добро бъдеще, невинаги го получават.

Затова един фотографски проект цели да разкаже именно историите на хората, които емигрират в търсене на път към един обикновен и по-спокоен живот, но намеренията им се провалят.

Някои от тях разбират, че нищо няма да бъде такова каквото са си представяли, още щом стъпят на американска земя. Други така и не успяват да се доберат до нея

Голяма част от мигрантите от различни части на света се опитват да стигнат до крайната дестинация без документи. По пътя си те често стават жертва на сексуално или друг вид насилие.

Мексико е една от държавите, която "изпраща" голям брой емигранти в САЩ. Въпреки че двете държави са съседни една на друга, преминаването на границата не е толкова лесна задача. Тя крие опасности като нарушаване на човешките права както от организирани банди, така и от властите, които следят за контрола по границата.

Al otro lado del sueo ("Другата страна на американската мечта") е проект на Никола Фриоли, чрез който фотографът разказва отделните истории на хора, които са решили да се спасят от мизерията и бедността в собствената си държава. Успяват ли обаче да го направят или за тях американската мечта се превръща просто в една неосъществима илюзия?

Повечето от хората, които ще видите, са снимани на територията на Мексико, което показва, че техният опит за пресичане на американската граница се оказва неуспешен.

NicolaOkinPhotography

Теофило Сантос Ривера е на 42 години от Панама. Става жертва на насилие от страна на очевидно ксенофобски настроена банда, докато се опитва да се добере до Америка. След като скача от покрива на влак, който е в движение, наранява краката си.

Освен това страда от цироза на черния дроб и има рак. През 2014 години лекарите му дават само 40 дни живот. Целта му е да успее да види децата и внуците си, които са в САЩ, за да си вземе довиждане.

NicolaOkinPhotography

Мариана е на 29 години от Хондурас. Тя се опитва да стигне до Съединените щети през Мексико заедно със свой познат, но става жертва на нападение по пътя си. За щастие успява да се спаси от опит за изнасилване.

Спътникът й е пребит, когато прави опит да я защити. Откарана е в болница в един от всички 31 мексикански щата - Табаско. След това следва престой в други три болници, но така и не й е направена операцията, от която се нуждае.

NicolaOkinPhotography

Армандо, Салвадор. Дестинацията му е САЩ, но вместо това е депортиран в най-северния щат на Мексико - Долна Калифорния. Заловен е във влак, който минава през страната.

След това прави втори опит, но при качването си във влака пада и вследствие на нараняванията, се налага ръката му да бъде ампутирана.

NicolaOkinPhotography

Това е раницата на 21-годишния Салвадор Санто. Вътре е открит телефонният номер на негов роднина в Хондурас. Според официални данни през 2013 година в Мексико са регистрирани 3600 отвличания. За сравнение - през 2012 те са 1259.

NicolaOkinPhotography

Тази жена и двете й деца се крият зад надпис, за да останат анонимни и да запазят сигурността си. Съобщението гласи: "Работих с трафиканти на дрога в Хондурас, за да мога да издържам семейството си. Дойде момент обаче, в който трябваше да замина, за да осигуря безопасността на децата си".

NicolaOkinPhotography

Шапката принадлежи на съпруга на Лидия от Хондурас, който намира смъртта си по време на пътуване с влак. Това е единствената вещ, която полицията връща на жената, заедно с мъртвото тяло на съпруга й.

NicolaOkinPhotography

Гонзало навършва 22 години по време на "пътешествието" си без документи в Мексико. Семейството му, което се намира в Хондурас, силно се надява, че той ще успее да стигне до Америка.

Чрез фотографския проект, мъжът изпраща съобщение до съпругата и 9-месечния си син: "Лорена, Рафаела, липсвате ми страшно много. Ще се върна скоро".

NicolaOkinPhotography

Янифер - 8-годишна, от Гватемала. Катастрофа в Чиапас, причинена от спукана гума на камьона, в който пътуват, нанася тежки травми върху момичето и 12-годишната му сестричка. Те пътуват заедно с още 11 души, а единственият, който загива при инцидента, е шофьорът на камьона.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

Още от Интересно

'Спящата красавица' в кино Cine Grand

Тази неделя (22-и януари) имате възможността да разнообразите сивото ежедневие с великолепния балет "Спящата красавица", който ще се излъчва...

Мишел Обама на 53! - първата дама, в която се влюби целият свят

Днес първата дама на САЩ, която донесе промяната, от която се нуждаеха всички, ще навърши 53 години! Тя е родена и израства в южната част на Чик...

Вечният и неповторим Дамян Дамянов

Каквото и да кажем за Дамян Дамянов, все ще е малко. Той е човекът, който накара няколко поколение да се влюбят в неговата поезия и да открият се...

Дневен хороскоп за сряда, 18 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Днес е подходящият ден да започнете нещо ново, за предпочитане...

Как да разберем дали сме пристрастени към бързата храна?

Пристрастеността към алкохолът и наркотиците е същата като при бързата храна. Да сте пристрастени към бързата храна може би не е толкова силно, но в...

Мъжкият косопад си има решения

Плешивостта удря много мъже, 85% от тях са около 50-те, съобщава Американската асоциация на загубилите косите си. Едно обаче трябва да се отбележи...

Проблем номер 1 при децата е…

Ако сте родители на деца, които вече са ученици, най-вероятно най-горещата тема вкъщи е тази за оценките и уроците. Да, за всички ни е важно децата ни...

„Една нощ с теб” в Театър "Българска армия"

Това е история за любов между средностатистически мъж и жена, Адам и Линди, американци. История, която разказва за не-възможно събиране, съжителство, ...

Калин Терзийски профукал парите от "Фермата"

Калин Терзийски е похарчил целия хонорар, който е получил в риалити шоуто "Фермата". "Нямам специално отношение към парите. Ако имам пари, черпя н...