Американската мечта: Възможност или напразна надежда?

Значението на така наречената "Американска мечта" от години е поставянo под въпрос. Мигрантите, които се насочват към Съединените щати с ясна визия за по-добро бъдеще, невинаги го получават.

Затова един фотографски проект цели да разкаже именно историите на хората, които емигрират в търсене на път към един обикновен и по-спокоен живот, но намеренията им се провалят.

Някои от тях разбират, че нищо няма да бъде такова каквото са си представяли, още щом стъпят на американска земя. Други така и не успяват да се доберат до нея

Голяма част от мигрантите от различни части на света се опитват да стигнат до крайната дестинация без документи. По пътя си те често стават жертва на сексуално или друг вид насилие.

Мексико е една от държавите, която "изпраща" голям брой емигранти в САЩ. Въпреки че двете държави са съседни една на друга, преминаването на границата не е толкова лесна задача. Тя крие опасности като нарушаване на човешките права както от организирани банди, така и от властите, които следят за контрола по границата.

Al otro lado del sueo ("Другата страна на американската мечта") е проект на Никола Фриоли, чрез който фотографът разказва отделните истории на хора, които са решили да се спасят от мизерията и бедността в собствената си държава. Успяват ли обаче да го направят или за тях американската мечта се превръща просто в една неосъществима илюзия?

Повечето от хората, които ще видите, са снимани на територията на Мексико, което показва, че техният опит за пресичане на американската граница се оказва неуспешен.

NicolaOkinPhotography

Теофило Сантос Ривера е на 42 години от Панама. Става жертва на насилие от страна на очевидно ксенофобски настроена банда, докато се опитва да се добере до Америка. След като скача от покрива на влак, който е в движение, наранява краката си.

Освен това страда от цироза на черния дроб и има рак. През 2014 години лекарите му дават само 40 дни живот. Целта му е да успее да види децата и внуците си, които са в САЩ, за да си вземе довиждане.

NicolaOkinPhotography

Мариана е на 29 години от Хондурас. Тя се опитва да стигне до Съединените щети през Мексико заедно със свой познат, но става жертва на нападение по пътя си. За щастие успява да се спаси от опит за изнасилване.

Спътникът й е пребит, когато прави опит да я защити. Откарана е в болница в един от всички 31 мексикански щата - Табаско. След това следва престой в други три болници, но така и не й е направена операцията, от която се нуждае.

NicolaOkinPhotography

Армандо, Салвадор. Дестинацията му е САЩ, но вместо това е депортиран в най-северния щат на Мексико - Долна Калифорния. Заловен е във влак, който минава през страната.

След това прави втори опит, но при качването си във влака пада и вследствие на нараняванията, се налага ръката му да бъде ампутирана.

NicolaOkinPhotography

Това е раницата на 21-годишния Салвадор Санто. Вътре е открит телефонният номер на негов роднина в Хондурас. Според официални данни през 2013 година в Мексико са регистрирани 3600 отвличания. За сравнение - през 2012 те са 1259.

NicolaOkinPhotography

Тази жена и двете й деца се крият зад надпис, за да останат анонимни и да запазят сигурността си. Съобщението гласи: "Работих с трафиканти на дрога в Хондурас, за да мога да издържам семейството си. Дойде момент обаче, в който трябваше да замина, за да осигуря безопасността на децата си".

NicolaOkinPhotography

Шапката принадлежи на съпруга на Лидия от Хондурас, който намира смъртта си по време на пътуване с влак. Това е единствената вещ, която полицията връща на жената, заедно с мъртвото тяло на съпруга й.

NicolaOkinPhotography

Гонзало навършва 22 години по време на "пътешествието" си без документи в Мексико. Семейството му, което се намира в Хондурас, силно се надява, че той ще успее да стигне до Америка.

Чрез фотографския проект, мъжът изпраща съобщение до съпругата и 9-месечния си син: "Лорена, Рафаела, липсвате ми страшно много. Ще се върна скоро".

NicolaOkinPhotography

Янифер - 8-годишна, от Гватемала. Катастрофа в Чиапас, причинена от спукана гума на камьона, в който пътуват, нанася тежки травми върху момичето и 12-годишната му сестричка. Те пътуват заедно с още 11 души, а единственият, който загива при инцидента, е шофьорът на камьона.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

Още от Интересно

Между Шагал, примитивистите на 20 в. и беларуския фолклор: чудните светове на Анна Силивончик

Наивно изкуство просто не съществува.Така отговаря Анна Силивончик, когато наричат картините й наивистични.И макар да се ласкае, че я сравняват с Марк...

3дравословна рецепта за кускус с агнешко

Продължаваме с екзотичните вкусове. Днешната рецепта е типична за районите на Северна Африка. Тя е страшно бърза и лесна. Активното подготвяне е не по...

Хомосексуална двойка с приказна фотосесия на близнаци (Снимки)

Казват, че няма по-голямо богатство на този свят от къща, пълна с деца. И това е най-голямата истина, която ще чуете някога. Ще ви я потвърди и тази щ...

Това, което жените не обичат да чуват

Понякога, когато мъжете правят комплимент на жената до тях, не осъзнават колко снизходително звучат. И така на пръв поглед безобидните коментари в...

4-те зодии, които НЕ изневеряват

Няма какво да се лъжем, според астрологията някои зодиакални знаци имат по-приключенски дух и са по-склонни да изневеряват. Други, напротив са от по-...

Сезонът на “сакура” започна: в Япония цял град потъна във вишневи цветове (снимки)

С какво ви пленява Страната на изгряващото слънце?Удивителните си контрасти? Съчетанието между традиции и модерност, красивите природни гледки –...

Богатата хотелска наследница Парис Хилтън има връзка с бивш бездомник

Богатата наследница на фамилията Хилтън - Парис, призна официално за връзката си с актьора Крис Зилка. Бившата риалити звезда публикува снимки с него...

Защо животът с Риби е толкова труден, но толкова сладък?

Риби e една от най-интересните зодии в зодиака. Тя е най-дълбокият и сложен знак, събиращ в себе си по малко от всички останали. Техните представители...