Осем исторически цитата, които са заблуди

"И ти ли, Бруте!" е израз, който употребяваме поне веднъж в годината. Вероятно са ни казали в училище, че принадлежи на Юлий Цезар, но истината е друга.

Ето осем исторически цитата, които се приписват не на когото трябва:

Ганди: "Вие трябва да бъдете промяната, която искате да видите в света."

Не е изцяло лъжа, че Махатма Ганди е казал това. Казал го е, но в един доста по-дълъг вариант, неподходящ за написване върху стикери и фланелки.

Ето какво всъщност е казал индийският мъдрец: "Ако промените себе си, и вашия свят ще се промени. Променяйки начина си на мислене, ще промените и чувствата си, и действията си, и по този начин и светът около вас ще стане по-различен."

Мария Антоанета: "Да ядат пасти тогава."

Това е един от най-известните фалшиви цитати в човешката история. Според легендата, когато съобщават на Мария Антоанета, че народът й измира от глад, тя отвръща: "Като нямат хляб, да ядат пасти тогава."

Има съвсем малък проблем - няма каквото и да било историческо доказателство кралицата някога да е казвала такова нещо. Всъщност това е реторична фраза от антироялистка пропаганда, приписвана на Жан-Жак Русо.

Юлий Цезар: "И ти ли, Бруте?"

Месец март е, 44-та година пр.н.е. Група сенатори примамват Цезар под предлог, че искат да му връчат петиция, в която уж го умоляват да върне властта обратно в Сената. Около 60 или повече мъже го блъскат и ръгат с ножове. Твърди се, че точно преди да издъхне, вижда приятеля си сред нападателите и казва: "И ти ли, Бруте!".

Юлий Цезар е прободен 23 пъти. По-късно лекар установява, че само една рана, втората в гърдите, е била смъртоносна. Пълководецът не е упрекнал Брут, поне не в реалната ситуация. Виж, в драмата на Уилям Шекспир "Юлий Цезар" определено го прави. Оттам е тръгнал и фалшивият цитат.

Брут: "Смърт на тираните!"

Sic semper tyrannis в превод от латински означава "Така на тираните!" или "Така правим с тираните!". Обаче най-често се превежда като "Смърт на тираните", което не е напълно отдалечено от смисъла.

Според легендата това казал Марк Юний Брут при убийството на Юлий Цезар. Според Плутарх по време на убийството Брут не е гъкнал. Даже да е измърморил нещо, никой не го е чул в гълчавата. Но пък убиецът на Абрахам Линкълн - Джон Уилкис Буут, използва тази фраза, когато го прострелва в главата. Крилатата фраза междувременно е приета за девиз на щата Вирджиния.

Николо Макиавели: "Целта оправдава средствата."
Никога не го е казвал или написал, нито веднъж дори. Макар че тази мисъл се съдържа в много от идеите му. Верният цитат е: "Окончателният резултат трябва да бъде взет предвид, преди да се пристъпи към действие."

Може да се каже, че Макиавели е първият политолог. Флорентинецът е смятан за един от най-забележителните политически теоретици на Ренесансa, основател на модерната политическа наука и по-конкретно на политическата етика, родоначалник на идеята за модерната държава и модерния владетел и идеолог на теорията за държавния интерес. Честно казано, изразът "Целта оправдава средствата" е бил приписван и на Овидий, и на Софокъл.

Кралица Виктория: "Не ни е забавно."

Дори не се знае за какъв случай се твърди, че кралица Виктория е изсумтяла презрително: "На нас не ни е забавно." ("На нас", защото кралете говорят за себе си в множествено число.)

Според едни е било, когато й разказали пиперлива история на масата или когато гледала театрална постановка. В интервю от 1977 г. нейната внучка - принцеса Алис, споделя, че е разпитвала баба си за произхода на фразата. "Никога не съм казвала такова нещо", отвърнала кралицата.

Шерлок Холмс: "Елементарно, Уотсън"

"Елементарно, драги Уотсън" изобщо го няма в книгите на Артър Конън Дойл - в нито един от 56-те разказа и 4-те романа. Гениалният детектив употребява изрази, като: Еxactly ("съвършено вярно"), my dear Watson, а понякога също така казва You're positively scintillating today, Watson ("Днес определено умът ви сече като бръснач, Уотсън").

Холмс използва и думата еlementary, но не и в комбинация с името на д-р Уотсън. Крилатата фраза се появява във филмите за Шерлок. И в романа "Псмит-журналист" на П. Г. Удхауз през 1915 г. Истината е, че в българския превод има такъв израз.

Марк Твен: "На света има само две сигурни неща - смъртта и данъците."

Американският писател, журналист и хуморист Марк Твен е остроумен и затова всички вярват, че е казал такова смешно нещо. Той самият вероятно би бил приятно изненадан, че му приписват тази мисъл. Да, но не Марк Твен е авторът. Казали са го двама други - драматургът Кристофър Бълок през 1716 г., и 8 г. по-късно същото е написал хумористът Едуард Уорд.

Източник: "Труд"

Още от Интересно

Писмо до бъдещата ми съпруга...

Това писмо е до теб, бъдеща моя съпруго. След като го прочетеш, моля те да го запазиш. Много е вероятно с годините да се променя. Ако това се случи, п...

Идея за секс обедна почивка по шведски

Шведите трябва да разполагат с един час платена почивка в работни дни, за да могат да си отидат до вкъщи и да правят секс с партньорите си, ...

Правили ли сте секс на тези места?

Какви (не)удобства крият те и кои са най-предпочитаните...

Как да накараме хората да ни харесват - няколко психологически трика

Има хора, които излъчват такъв невъобразим магнетизъм, че карат всички хора около тях да искат и да търсят компанията им.  Те искат да бъдат кат...

Рецептите на Катето Евро: Фаршировани яйца

Една от причините да направя кулинарната книга "Тетрадка за рецепти и спомени" е, че много мои приятелки ме питат какво да приготвят за...

14 (истински) причини да отида на TED

Попитахме хората около нас дали ще си вземат билети за TED2017: The Future You. Абсолютното мнозинство отвърнаха с „Да“… 1. &bdq...

Дневен хороскоп за четвъртък, 23 февруари

Добро утро!  Денят ще е слънчев и прекрасен за разходка в парка след работа.  Вижте какво ви очаква днес ТУК.  –––...

Как да приготвим лазаня на тиган

Необходими продукти: 8 кори за лазаня 250 г пилешко филе 150 г сирене „Котидж“ 150 г сирене „Чедър“ 50 г сирене „Грана ...

Как да сложите край на тежка връзка?

Много жени стоят дълги години в една връзка, само защото им е трудно да кажат "Край!" Макар да осъзнават, че тази връзка е пагубна за тях, че не им да...

Ето защо някои хора имат нужда да пишкат непрекъснато

Макар и темата да не е много приятна, а по-скоро смущаваща,  полезно би било да знаем причините за честото посещение на тоалентата по малка нуж...