Гери Турийска и Пощенска кутия за приказки

От екипа на Dama.bg и VsichkiOferti.bg вече имаме удоволствието да бъдем партньори на прекрасното начинание наречено "Пощенска кутия за приказки". Първо ще ви разкажем за него, а след това ще ви представим и неговата създателка - Гери.

"Пощенска кутия за приказки" е едно от онези явления, които в голяма степен доказват, че по нашите географски ширини все още има хора, които се интересуват от културни мероприятия. Всеки месец Sofia Live Club буквално се пука по шевовете и събира на сцената си по десет от най-популярните личности в шоубизнеса. Ама от онези, които харесвате. Не от другите, които като ги видите и си казвате "Оф, пак ли тези?"

Всички те се събират, за да четат кратки разкази, които ще ви разсмеят, разчувстват, понякога дори и разплачат, защото всъщност те четат вашите разкази. Вдъхват живот на вашите истории, преживявания и въображение. Освен това спонсорите винаги дават интересни подаръци на любимите автори на публиката.

Може да ви звучи като нещо, зад което стои цяла една армия от организатори, но в действителност зад идеята и реализацията й в голяма степен е предимно Гери Турийска. А коя е тя? Щастливо омъжена млада майка, която пише, пее и умее да прави пица. Заедно с нея ще надникнем зад кулисите на "Пощенска кутия за приказки", освен това ще я попитаме за неща, които няма къде другаде да прочетете.

Разкажи ми за началото на проекта "Пощенска кутия за приказки".

Началото беше на представянето на един мой роман в съавторство с поета Стоян Динков, когато сложих една пощенска кутия и поканих присъстващите да напишат любовни писма и да ги пуснат вътре. Понеже книгата ни е съставена от любовни писма. После реших да направя второ представяне и да прочетем получените писма. Никой не се беше сетил да се подпише под тях, затова и не знаех кои са авторите им. Поканих мои близки музиканти и актьори да ги представят в Радио Кафе. Стана много весело и реших, че ще го направя пак. Този път зададох тема и поканих всеки, който иска, да напише нещо. Така тръгна Кутията. Четохме 2-3 пъти в Строежа в Студентски град. След всяко четене публиката питаше "кога ще има пак", затова и стана редовно. Първоначално се събирахме в Studio 5 към педесетина роднини, после ни стана тясно там и ето ни днес, почти 5 години по-късно - пълним Sofia Live Club. То и сега звучи особено. Често хората вдигат вежди "Как така с литературно четене събираш 900 души?" Ами, така! :))) Елате и вижте.

Значи може да се каже, че публиката си е поискала Кутията, а ти просто си им я дала. Идеята не е дошла спонтанно, както при Нютон с ябълката, или при Скалата след получените удари със сгъваем стол в главата.

Удряли са ме всякакви неща - стълби, бутилки, баскетболни топки, но уви не мога да се похваля с просветление вследствие на тези иначе паметни истории.

Със сигурност получаваш и лоши разкази, които те оставят в кататонно състояние. Кои са най-странните и откачени разкази, които си получавала?

В началото имахме един автор, който ни пращаше песни по зададените теми. Записваше си ги на диктофона на телефона с китара и глас. Беше много забавно. Иначе, към всеки разказ подхождам сериозно. Вярвам, че всеки човек е творец, просто някои хора още не го знаят. Приключението за тях е много по-вълнуващо, защото тепърва им предстои да открият тези си сили.

Има един автор, който за съжаление отдавна не е изпращал, който пише много брутално - само секс и насилие. Не съм го допускала за четене на Кутията, но веднъж се включи в писането на детски приказки за "Пощенска кутия за детски приказки", която организирам 2-3 пъти годишно, за детската аудитория. Написа най-прекрасната детска приказка! Прочетохме я с голямо удоволствие.

Мен в консерваторията по журналистика са ме учили да си проучвам гостите и затова съм се подготвил. Уви, класната ти до четвърти клас не ми вдигна, затова си направих пътешествие из профила ти във Фейсбук.
"17 юли, 2011-та година. Geri Turiyska написа: "Вече мога да се похваля, че лично Христо Стоичков ми е казвал, че съм нахална!"
Ако ти беше казал, че си тюфлек, нямаше да е толкова интересно, но да ти каже, че си нахална, си е постижение. С какво генерира тази реакция?

Хахаха, незабравима случка! Бяхме на едно събитие в Пирин Голф до Банско, с колегите от БГ Радио и някои от поп-изпълнителите. Поводът да срещнем там Стоичков беше финалът на някакъв голф турнир, на който той трябваше да държи реч и да връчи една от купите. Аз реших, че ще го запиша с диктофона за радиото, ей така две-три думи да каже на слушателите. Представиха ме, той каза "Добре, след 5 минути". Аз си взех диктофона, минаха минутите, обаче той продължаваше да си приказва с някакъв господин. Затова пристъпих към него и му казах, че съм готова, когато приключи да ми даде знак, а той ми изкрещя "Много си нахална, ма!" Аз, разбира се избухнах в смях на секундата. Изглежда той не очакваше такава точно реакция и ме изгледа дълго и.... тъпо. После направихме чудесно интервю, някъде около половин час запис имах.

Кой е най-големият гаф, който се е случвал преди или по време на Кутията?

Да кажем, че има 3-4 видеа, които не съм качила в YouTube канала ни. Случвало се е артистите, които представят текстовете да са в извънредно добро настроение... А, друг един път забравих марката на важен спонсор и настъпи дълга, плътна пауза, докато някой от публиката не извика името, което ми убягваше. Беше сконфузно. Иначе, весели гафове винаги има. Рисковете на живото предаване.

Изпращали ли са ти еротични излияния, които да те карат да се изчервиш?

Преди година-две, един от вече утвърдените ни автори - Никола Кру...

Още от Интересно

Креативна майка превръща детски рисунки в плюшени играчки

Всичко започва с една обикновена  идея да се създаде уют и разпознаваем комфорт за едно четири годишно момче, на базата на собствените му рисун...

11 незабравими мъдрости от Чудомир, особено актуални днес

Големият български писател-хуморист Димитър Христов Чорбаджийски (1890–1967) с псевдоним Чудомир е автор на карикатури, римувани злободневки, фейлетон...

Да, младите кадри отказват да работят в start up-и

Отблъскващият риск Основаването на собствен бизнес е предизвикателство. От една страна е рисков избор, от друга - той е и заплаха за младите таланти...

Страх Ви е от смъртта! Преодолейте го

Рационалният поглед над въпроса е свързан с действителността, включваща минало, настояще и бъдеще, включително и характерните за нея промените. С...

Вижте любовния си хороскоп за днес - 26 октомври

Денят не е благоприятен за стартиране на нови партньорства, още по-малко с хора, които не познаваме много добре. Периодът не е подходящ и за изясняван...

“Този мъж не е за теб“

Колко от вас са чували тази реплика от близка приятелка? На колко от вас същата „близка“ приятелка е обяснявала, че си „губиш времет...

Костюм за Хелоуин според зодията

Оригинални идеи, описващи характера ви...

Да уважим влиятелните дами на Хелоуин

Още интересни идеи за костюм за празника...

Дневен хороскоп за четвъртък, 27 октомври 2016г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Старайте се да изпълнявате дори най-малките си задължения, защ...

Edna силна жена на 69: честит рожден ден, Хилари!

Тя определено е една от най-важните фигури в САЩ през последните години. Тя е американски политик, 67-ми държавен секретар на САЩ ...