Кучето Оуни, което се превръща в пощенски талисман

През далечната 1888 г., работник на име Оуен, който работел в пощенски клон в Албъни, Ню Йорк, открива изоставено кученце. В една дъждовна нощ скитащото кученце успява да се промъкне в пощата, през задната врата, която е била открехната и да намери подслон там.

Кучето изглежда си е харесало миризмата на пощенските чували и оформя леглото си там още през същата тази дъждовна нощ. Когато охраната намира кучето, всички казват, че то е на Оуен. Макар че е против правилата на пощите, надзорът все пак позволява кучето да остане там. То е толкова симпатично и мило, без да пречи на никого, че те решават да го задържат. От този момент нататък пощенското куче придобива името Оуни.

Оуни обичал да спи върху чувалите с писма и не се отделял за минута от тях. Дори когато са пренасяли пликовете с пощенски влакове, Оуни се считал за талисман на железопътните пощенски служители. Те дори са се радвали, че го има, защото кучето било верен пазител на пощенските писма и пратки. Не давал на никой друг да ги пипне, освен на пощенски служител.

Оуни обикаля цялата страна, пътувайки във влаковете. Всички му се радвали, познавали го, галели го, говорели му. Но колкото и да било внимателно кучето, веднъж се случило така, че то се отклонило от маршрута, по който трябвало да пътува и поело в съвсем друга посока. Служителите на пощите го очаквали и знаели, че Оуни няма да избяга и рано или късно ще се появи. Но минали месеци, без да има вест от него и всички започнали да се тревожат, че кучето е мъртво. За радост, това се оказва излишно притеснение. Оуни е участвал в катастрофа край Канада и е транспортиран по-късно невредим обратно в Албъни.

След тази случка служителите решили, че трябва да има начин да се идентифицира кучето, ако случайно се изгуби. Те му купили каишка и на нея закачили медальон, на който пишело името на кучето - Оуни, както и че е пощенски служител в Албъни, Ню Йорк. На каишката работниците от различните железопътни пощи, където пътувало кучето, закачали още медали, от всяка една спирка. Тези медали се превърнали в идентичност на кучето-талисман.

Оуни получава множество отличия, които дори е невъзможно да се каже колко са на брой. Предполага се, че кучето е имало около 1017 медала, които са били съхранявани в държавните служби. Не всички обаче оцеляват. И днес се пазят едва 372 медала.

Една от големите заслуги, заради която Оуни получава медал е случка, в която една от пощенските торби пада от превозващата я каруца. Оуни скача след нея и остава до торбата, за да я пази. Служителите забелязали, че липсва едва, когато стигнали на мястото, където трябвало да бъде доставена. Тогава те се връщат и намират Оуни върху торбата, охранявайки я докато не се появи някой пощенски служител, на който да позволи да я вземе.

Едно от най-известните му пътувания пък е до Монреал, Канада. Там пощенските служители го държат като заложник и не искат да го върнат в Албъни. Те искат откуп от своите колеги. Служителите на Албъни събират сумата и си взимат своя талисман обратно.

Оуни обикаля почти целия свят, пътувайки по влакове, кораби и параходи, съпровождайки пощата. Най-дългото му пътуване е 4 месеца, като през тях кучето обикаля Азия и Европа, преди да се завърне в Ню Йорк. Кучето е пътувало дори до Япония, където получава паспорт и няколко медала с японския герб на тях. Оуни става световноизвестно куче.

През лятото на 1897 г. Оуни се качва на влак за последен път. Точните подробности за инцидента са неясни, но служителите казват, че Оуни в пътувал във влак, преди да умре. Вестниците започват да разследват смъртта на Оуни и по неофициални данни съобщават, че кучето е било задържано от чиновник в Толедо, който в държал Оуни завързан в мазето си, докато кучето не умре.

Смъртта на Оуни остава една огромна празнина в пощите на САЩ. Служителите не искат да се разделят с кучето си. Те правят изявление в местен вестник, че не искат да погребват своя талисман. Кучето е изпратено за препариране. През 1904 г. образът на Оуни се появява и върху пощенска марка.

В момента препарираното куче е музеен експонат в музея Смитсониън. През 2011 г. реставрират препарирания Оуни. И до ден днешен той е един от най-интересните артефакти в музея. За известното куче-талисман дори има написани и книги, една от които е "Оуни: Приказки от релсите".

Това е невероятната история на едно изоставено куче, което от бездомно се превръща в това с най-голямото семейство.

Снимки: postalmuseum.si.edu

Още от Интересно

Петър Дънов откровено за любовта и брака между двама души

Учителят Петър Дънов е сред най-ярките личности в българската история и духовна култура. Основните теми на неговите лекции са духовното разбиран...

Какъв баща ще бъде той според зодията?

Ако се чудите дали той ще бъде добър баща, освен очевидните признаци, можете преспокойно да се позовете и на зодията му. Тя говори много за това как щ...

Трик за почистване на загорелите тави

Миризмата на прясно изпечени сладки, идваща от фурната, винаги ни кара да се усмихваме. Всички бихме искали да приготвяме подобни сладки изкушения по-...

Балерини по улиците на Кайро: красив фото проект се бори срещу сексуалното насилие в Египет

Красиви, вдъхновяващи, свободни в полета на танца… Виждали сме вече подобни портрети на балетисти в градска среда, нали?Фотографът Mohamed Taher...

Д-р Василев напуска болницата в "Откраднат живот"

Д-р Александър Василев решава да напусне болница "Свети Кирил" в хитовия сериал "Откраднат живот: Възмездието" по NOVA. В премие...

12 начина да промените живота си

Всички знаем какво е чувството: 10 часа сутринта е, вече сме пием 3-тата си чаша кафе, но въпреки това се чувстваме изцедени- психически, физически и ...

Шотландка откри изгубената си сватбена рокля, ушита от прапрабаба й преди 147 години (снимки)

Много неща са специални в “най-специалния ден“, нали?И едно от тях е сватбената рокля на младоженката. Особено, ако е семейна ценност, уши...

Винтидж фотографии на една неостаряваща любов: кучето и неговият човек

Ако имате домашен любимец, вероятно усещате, че не той е “ваш”, а по скоро вие му принадлежите. С цялото си сърце.Тази дълбока връзка и лю...