Една стихия зад обектива - Вера Гоцева (интервю)

Прабаба ми се казваше Вера... Оттогава свързвам това име с човек деликатен, бодър и обаятелен. Не бях срещала друга Вера, докато една фотографска изложба случайно поправи този пропуск.

Първите неща, които забелязах у втората Вера в живота ми бяха чуплива коса, страхотен черен костюм и приятен тембър на гласа. След това си поговорихме за фотография и феминизъм и просто знаехме, че има какво още да си кажем и занапред. Но преди да прочетете интервюто, което взех от Вера Гоцева, нека ви запозная с някои основни факти, свързани с нея. В момента тя оглавява списание ФОТОмания, снима, неин е блогът Lomovera (който между другото е включен в световна селекция за значими ломо блогове), снима, обича да си обяснява света научно, нищо, че е човек на изкуството, снима... Тя една талантлива и рошава фурия, която има невероятно излъчване и пръска позитивна енергия около себе си. Вече вярвам, че имам обща химия с хора на име Вера!Искам да науча нещо за теб... Какво четеш, какво слушаш и къде би искала да бъдеш точно в този момент?


Когато чета, обикновено чета по няколко неща едновременно. Казвам когато, защото има и периоди на пренасищане от информация, в които искам единствено да изключа и да гледам в една точка. Сега съм се спряла на книга с истории за птици, роман за преживяванията на американец в Гърция и един бестселър на Дейл Карнеги. Всеки ден преглеждам и някакви научни или любопитни статии. Слушам много инди на лаптоп, стар джаз и опера на грамофон вкъщи, а от скоро и радио в колата. Обожавам музиката и често си припявам без значение къде съм. В този момент искам да бъда точно там, където съм.

В чисто професионален план ти снимаш, пишеш, пътуваш. Разкажи ми повече за работата си и последните си проекти.

В професионален план по-скоро пиша и снимам, а в личен пътувам. В последните месеци съм изцяло посветена насписание Фотомания"в качеството си на главен редактор. За мен това издание е пристанище, събрало двете ми най-големи любови - фотографията и журналистиката. Да правиш списание на хартия си е предизвикателство, но аз обичам това и никога не се отказвам. Харесват ми срещите с читатели, това да започвам отначало всеки месец и динамиката на дните. Едновременно с това развивам два фотографски проекта. Част от единия видя в изложбата Лявото око". Той изследва женствеността и в него снимам с камера Yashica и 120мм лента. Вторият проект е по-хаотичен и в него работя с Polaroid, опитвайки се максимално да уловя момента между реалността и спомена. Изследвам това от повече от година и първите резултати бяха част от Barcelona design week 2014.Едно от основните умения на всеки вдъхновен фотограф е разпознаването на момента. Какво става, когато осъзнаеш, че си го изпуснала?

Съжалявам разбира се, но и го запомням. Клише е, но наистина моментите, в които не си носиш фотоапарата, а виждаш кадъра, запомняш за дълго.

Търсиш ли правилните моменти и в живота, не само в работата и изкуството?

Всичко е въпрос на тайминг и всички ние търсим правилните моменти. Струва ми се, че тайната е в това да ги създаваш сама. Въпрос на нагласа е. Ето сега ми е много хубаво, че ти отговарям. Това е момент, който е правилен за целта на интервюто и няма да се повтори втори път по същия начин.

Защо избра лентата?

Започнах да снимам на лента и си остана силна любов. Харесва ми, че в нея има магия. Снимаш и не можеш да видиш веднага резултата. Прибираш се, вадиш лентата, носиш я някъде или я проявяваш сама. Нищо не може да се сравни с гледката на току-що излязъл образ върху фотохартията, както разбрах наскоро. Отглеждаш изображението, даваш му време да се сбъдне пред очите ти. Това е лентата. Освен това в нея има различна дълбочина на образа. А и в крайна сметка фотографията е измислена за лента и има защо.Вера и камерата-играчка - разкрий нещо за любовта помежду ви?

Името ми винаги ще се свързва с камерите-играчки. Все пак доста хора ме познават под псевдонима Lomovera. Има някаква меланхолична поезия в резултат от т.нар. ломо фотоапарати. Просто снимките са много живописни с един фин рисунък и неочаквани цветови промени. Любовта ни с камерите-играчки понякога остава на заден план, но винаги присъства.

Какво причиняват дигиталните технологии на изкуството? Честно!

Нищо не му причиняват. Изкуството се развива, подобно на технологиите. Понякога вървят паралелно в синхрон, понякога едното се противопоставя на другото, но винаги взаимодействат. Не отричам дигиталните технологии. Те са положителен факт. Просто трябва да бъдат използвани умно и целенасочено. Всичко е въпрос на избор.

Човек/творец на плана или на импровизацията си ти?

И двете. Например обичам постоянно да планирам пътувания. Едновременно с това съм готова да импровизирам ежедневно. Импулсивна съм. В работата също е така, а също и в творчеството.

Твоята муза... Опиши ми я?

Музата ми присъства в снимките. Всеки, който я разпознае, може да я опише сам за себе си.

Какви пречки и предимства срещаш като жена фотограф?

Ох, никак не обичам деление на полов признак. Струва ми се ненужно и само задава, или поддържа, някакви стереотипи. Не знам дали срещам пречки или предимства като жена фотограф. Не съм военен репортер, където пречките биха били по-очевидни заради опасностите. Ако в моята фотография срещам пречки или предимства, ги срещам като човек.

В едно сексистко общество стандартът, по който се създават правила на поведение, представи за успех и критерии за налагане в професията, означава да си мъж или да се държиш мъжки". Жените се оказват в особено деликатна ситуация. Какъв е изходът?


Изходът е в това да сме щастливи с това, че сме жени и да не опитваме да копираме патриархални модели на успех, а сами да създаваме такива със собствените си животи. Мисля, че определено има напредък в това отношение. Разбира се у нас имаме много накъде да вървим. Най-малкото трябва да променим сексизма в езика си, защото докато изказваме високата си оценка за някого, наричайки го пич" без значение от пола, а определяме ниската оценка в държанието на някого с думата путка", не си правим добра услуга.
Какво ще посъветваш младите и тепърва встъпващи в света на фотографията момичета?


Да следват сърцата си и да снимат много и различни неща, защото само с натрупването на опита се раждат добри резултати. И да се абонират за списание Фотомания", разбира се, за да виждат и други примери, а и да бъдат част от фото-общността.

За какво не те попитах, а искаше да ми споделиш?

За това какви са бъдещите ми творчески планове, но добре, че не ми зададе този абсурден въпрос, че щеше да ми развалиш доброто впечатление. Извън шегата - наскоро се срещах със студенти по фотография в НБУ, които ме поканиха да разговаряме за Фотомания" и за работата ми като журналист и фотограф. Беше много хубаво преживяване, преминало под лайтмотива ми, че трябва да променяме средата с личните си примери. Това ми е много важно да споделя, защото у нас се налага преди всичко нагласата, че живеем в кочина и нищо не подлежи на промяна, обаче не е така. Всичко може да бъде подобрено ако всеки от нас поеме личната си отговорност, вместо да мрънка.Разгледайте творчеството на Вера Гоцева в личния ѝ блог Lomoveraи я последвайте във Facebook
Автор: Avgustina Todorova
редактор

Още от Звезди

Колко струват дизайнерските дрехи на децата на ...

Децата на Иванка Тръмп дизайнерски облекла, шити по поръчка, по време на тържествата по встъпване в длъжност на Доналд Тръмп....

Продават използвана от Райън Гослинг дъвка

Може Райън Гослинг да я е дъвкал (ех!), но не сме сигурни, че бихме си я купили....

Бербатов показа дъщеря си Деа

Димитър Бербатов е в трескаво търсене на нов отбор, като неговото желание е да завърши кариерата си на Острова. Дори преди седмица се самопредложи...

Чар или бедствие: Ася Капчикова напълни пазвата със силикон

Плеймейтката вече е горд притежател на изкуствен бюст...

Емили Ратайковски показа разголени снимки за нов, ...

Снимката по бельо излъчва сексапил на талази....

Мел Гибсън стана щастлив татко за девети път

Американският актьор, режисьор и продуцент Мел Гибсън стана баща за девети път, съобщи списание "Пийпъл”, пише БГНЕС. Съпругата му Розалинд Рос ...

Жени Калканджиева си е с Тачо

Жени Калканджиева сложи край на слуховете, че има нов мъж в живота си и той бил млад архитект, в когото тя била лудо влюбена. Модната икона даде и...

Осъдиха учителка, забременяла от 13-годишен ученик

24-годишната Александрия Вера ще лежи 10 години в затвора заради деянието си....

Бела Хадид е „огорчена и бясна“, защото The Weeknd ...

Поне така твърдят близки приятели на супермодела... както и една нецензурирана снимка, която Бела публикува....

Алекс Раева: Красота без грим!

Алекс Раева продължава с кадрите от своята почивка на Малдивите, като този път пусна кадър без капка грим. Тв водещата демонстрира красота без под...