Сватбен органайзер II част: Изпитаните съвети на булките

Вече обявихме началото на нова тема на месеца в Jenite.bg - "Сватба като по часовник". Тържествено обещаваме: в рамките на няколко седмици ще предоставим цялата информация, която може да бъде необходима на една булка, за да организира празника на мечтите си. Всеки детайл от събитието ще се изясни дори на онези, които никога не са присъствали на сватба. А най-важното е, че в старанието си да бъдем максимално полезни, потърсихме съвети от десетки дами, които неотдавна са минали по този път и са се бракосъчетали в България. Допитахме се и до различни специалисти в сватбената област. Следователно ще намерите решения не само на въпросите, които ви тревожат, но и на онези, които дори не сте се сещали да си зададете.

В "Сватбен органайзер I част: Откъде да започнем?" отговорихме подробно на следните въпроси:
- Какви са предимствата и недостатъците на сключването на брак през всеки сезон от годината?
- Колко време е необходимо за подготовката на една сватба в зависимост от сезона?
- Граждански брак, църковен брак или и двете?
- Какво трябва да вземем предвид при изготвянето на сватбения бюджет?
- Как да решим колко гости е най-добре да поканим?

Посъветвахме ви веднага след като сте уточнили с половинката си тези въпроси, да информирате за намеренията си родителите и кумовете. Обяснихме защо това е препоръчително. После следва да запазите дати за ритуалната зала, евентуално за църквата, за ресторанта, сватбения фотограф, видеозаснемане, дисководещ, меден месец. Добре е тези стъпки да се предприемат възможно най-рано, дори да остава половин година до събитието. Минималният срок за организация на "средностатистическа" сватба е 2-3 месеца.

Есенна сватба
При избора на ритуална зала и/или църковен храм
Вече говорихме, че ако искате в един ден да сключите и граждански, и църковен брак, не е изключено да срещнете определени трудности в нагаждането на двата ритуала. За да не повтаряме, можете да си припомните информацията от първата част на нашия органайзер - кои дни от църковния календар не позволяват сключването на брак и т.н.

Ако оставим проблемите с датите и часовете настрана, добре е да изберете ритуална зала и църква, които се намират на минимално разстояние една от друга. В идеалния случай разстоянието ще бъде пешеходно и пътят ще изглежда приятно. Не се ли съобразите с тези логистични въпроси, рискувате няколко часа от празничния ден да се окажат твърде изнервени както за вас, така и за гостите. Сега може да не ви изглежда така, но проблеми с паркиране, закъснения и т.н. неминуемо ще изникнат. Много по-спокойно протича всичко, когато единият ритуален ден се прави на отделна дата, в присъствието само на най-близките. Този вариант обаче рядко се предпочита.

Иначе, ако разглеждаме обредния дом и църковния храм поотделно, важно е да харесвате обстановката и гостите ви да се побират. По желание може да разпитате за дължината на църковния ритуал, който на много места се претупва. Някои младоженци харесват това, защото го намират за прекалено дълъг и скучен, други не искат нищо да се пропуска.

На всяка от двете церемонии се изисква да занесете определени неща, но за тях ще говорим в предстоящи материали, посветени на сватбените традиции и "аксесоари". В отделна статия ще обърнем специално внимание и на възможностите за изнесени ритуали в България.

За всеки случай помислете как ще протече сватбата при лошо време
При избора на ресторант
Ясно е, че освен с естетическите, гастрономическите и финансовите ви предпочитания, заведението трябва да бъде съобразено и с очаквания брой на гостите. Обмислете няколко различни варианти, поискайте мнения от хора, които са се женили наскоро или са посещавали сватби. Във всеки харесан ресторант говорете с управителя. Нека ви разкаже за опита си в провеждането на такива мероприятия, за това какво може да осигури и какво се очаква от вас да набавите, поговорете и за бюджета, разбира се. Опитайте предлаганата храна.

Ако очаквате хубаво време на сватбата си, вероятно ще искате ресторантът да разполага с градина. Да, чудесно ще бъде, ако успеете да проведете цялото празненство навън. И все пак, уверете се, че ако метеорологичните условия решат да ви се опълчат, ще има възможност в краен случай банкетът да се премести на закрито. Не се съсредоточавайте върху тези негативни мисли - просто се подсигурете!

Ако ресторантът не е твърде популярен и не се налага да го резервирате с месеци предварително, не бързайте. Ако ще наемате хора, които да осигуряват специални озвучение, осветление и декорация, по-добре изчакайте да обсъдите мястото и с тях. След като те също са одобрили и са ви представили цените си за обслужване в конкретния ресторант, вече е безопасно да оставите капаро. Менюто може да се уточни и на по-късен етап, малко преди сватбата, така че не се затормозявайте отначало с него. В противен случай може да решите да го променяте няколко пъти.

За по-претенциозните сватби: ако ресторантът е към хотел, обикновено младоженците получават безплатно и апартамент в него. Това е голям плюс както по отношение на първата брачна нощ, така и за атмосферата на снимките от подготовката на булката преди ритуалите.

За не толкова формалните сватби: някои младоженци нямат нагласа за шумно и скъпо празнуване в ресторант. Вместо това могат да се спрат на варианта с организирането на по-краткотраен коктейл. Друго нерядко срещано решение е роднините да се почерпят в някой ресторант, а вечерта да се отиде с приятелите на дискотека/бар, без нито едно от заведенията да се запазва изцяло за сватбарите. Така отпадат сложнотиите, свързани с украса, дисководещи, озвучаване и т.н. Логично е, че разходите по консумацията също намаляват.

Не отлагайте медения месец твърде много, за да не останете без него
Планиране на медения месец
След като вече сте наясно кога ще се състои сватбата, добре е възможно най-бързо да направите необходимите резервации за медения месец. Знаете, че колкото по-рано се планира едно пътуване, толкова по-евтино излиза.

Съществува и друга възможност. Някои младоженци решават да инвестират събраните на самата сватба пари в пътешествието. В такъв случай меденият месец и неговата организация се отлагат във времето, но пък вероятно резултатът ще си заслужава.

При избора на фотограф
Професионалното заснемане на сватбата е скъпа услуга. Но имайки предвид какви суми отиват за останалите елементи от празненството, не ви препоръчваме да пестите точно от фотография. Все пак всичко останало ще приключи за ден, а кадрите ще останат като спомен за цял живот. Пък и ако ще се дават много пари за украса и за рокля, която никога повече няма да облечете, нека поне всичко това бъде запечатано в наистина качествени снимки. Хубаво предложение е дори да си направите съвсем малко, но за сметка на това красиво изпипано тържество на някое прелестно място, където да дойде и избраният от вас добър фотограф. Така сватбата ви няма да бъде от най-скъпите, но пък някой ден децата ви ще се очароват от сватбения албум.

Ако по принцип не се интересувате от фотография, е възможно да нямате добре изградени критерии, по които да прецените кои фотографи са истински майстори. В такъв случай помолете някой, който разбира, да ви помогне в избора. Нашият съвет е когато разглеждате портфолиа да обръщате повече внимание на онези, в които са показани цели фотосесии, а не само отделни снимки от различни сватби. Всеки може да направи сполучливи снимки от време на време. Но за вашия "Голям ден" е важно фотографът да улови подобаващо всички моменти. Ако спрете избора си на фирма за фотографски услуги, която работи с различни фотографи, поискайте да видите снимки, правени конкретно от онзи, който ще дойде на вашата сватба.

Важно е фотографът да ви допадне, когато се срещнете
Професионално видеозаснемане
Тази услуга също не може да се нарече евтина, затова много младоженци решават да я пропуснат. Разбира се, можете да минете и без нея, но помислете да не съжалявате после. Хубаво е човек да си има качествено заснето видео, в което изглежда по-красив, щастлив и влюбен отвсякога. След години ще ви се иска да гледате такива кадри.

Ако ще наемате професионалист в тази област, можете да поискате препоръка от фотографа, който сте си избрали. Щом харесвате неговия стил, вероятно ще харесате и работата на препоръчания от него човек.

При избора на дисководещ
Обсъдете с младоженеца как точно си представяте сватбения купон. Най-вече: каква ще бъде музиката; ще очаквате ли от диджея да говори много, да организира провеждането на различни игри и ритуали, или ще предпочетете да се съсредоточи предимно върху музикалното оформление? След като сте си изяснили какви качества търсите, проучете и кой дисководещ отговаря на търсенето ви. Важно е при срещата с него да ви допадне и чувството му за хумор - ако намирате за особено забавни по-нетактичните шеги, един сдържан водещ може да ви се стори скучен. И обратното!

Ще ползвате ли услугите на сватбена агенция?
Този бизнес вече е добре развит в България, има специалисти, на които наистина може да се разчита. Затова, освен ако не планирате съвсем непретенциозна сватба, нашият съвет е да се доверите на сватбена агенция. Основните доводи са следните:

Кадър от филма "Сватбеният агент"
1. В сравнение с останалите разходи за тържеството, наемането на професионални помощници не е чак толкова скъпо. Имайте предвид, че те получават отстъпки в отношенията си с различните фирми и хора, с които работят често. Така че, ако вие сами възнамерявате да търсите същите фирми и хора, крайната цена няма да бъде особено различна, а междувременно ще сте похабили немалко нерви и време. Да не говорим, че и резултатът от усилията на сватбената агенция вероятно ще е по-добър.

2. Относно споменатите току-що нерви и време: човек, който за първи път ще организира сватба, трудно може да предположи колко ще му коства това. Непрекъснато ще изникват непредвидени детайли за уреждане. Стига да е дори съвсем малко нерешителна, булката дълго ще разсъждава върху всеки появил се въпрос, през цялото време ще се притеснява за адекватността на решенията си. Сватбеният агент помага много в това отношение, тъй като е добре запознат с подробностите, дава компетентни мнения, вдъхва увереност. Вие само ще му казвате какво ви харесва. И, ако имате късмет, всичко ще бъде направено по вкуса ви (дори по-добре), без дори да сте разбрали за трудностите в процеса на изпълнение.

3. Едно от най-важните преимущества в работата със сватбен агент - в самия ден на сватбата ще можете просто да се отпуснете, да се забавлявате и да изживеете подобаващо събитието! На булките, влезли в ролята на организаторки, им се налага почти постоянно да следят за гладкото протичане на мероприятието и да се ядосват за всеки дребен проблем. Повече негативни емоции, по-малко време за гостите. Другият вариант - да натоварите с тези задачи майка си или някоя друга близка дама - е равностоен на тормоз, освен ако въпрос...

Още от Любов и секс

25 ценни съвета за брака от нашите баби

Мъдростта на нашите баби е безкрайна. Те могат да ни дадат безценен съвет, произтичащ от дългия им житейски опит. Дори понякога да изразяват мъдростта...

3-те зодии, които трудно се доверяват

Страхът да се доверят се случва на повечето хора, които са преминали през някаква травма в предишна връзка. Това обаче се наблюдава по-често сред ...

6 признака, че сте изгубили връзка с партньора си

Връзките са сложно нещо. Те преминават през всякакви фази, етапи, трудности, щастливи моменти и спадове. При дългите връзки тези рискове са многократн...

Разликата между приятелството и флирта

Някой е привлякъл вниманието ви, често се засичате, а разговорите ви са повече от приятни... Когато нещо интересно се случва в любовния ни живот, имам...

5 неща, които важат за всички щастливи двойки

В щастието всички двойки си приличат. Тази крилата фраза е оставил в наследство един от най-големите писатели – Лев Толстой в романа си „А...

Лекарски препоръки: 5 причини да мастурбирате

Мъжете с гордост признават, че гледат порно и мастурбират. Жените обаче все още смятат темата за табу и рядко си признават. Някои не просто отказв...

Когато Тя казва, че ви обича... без думи

Когато обичаш някого, казваш „Обичам те“. Има връзки, в които сме изричали тези думи, без да са подплатени със силни емоции, а само от мом...

10 мъже за любимата си поза за орален секс

Как биха се разположили мъжете по време на орален секс... ако ние, жените, им позволим да избират....

Любовен хороскоп за 21 – 27 май 2018

През тази седмица са напълно възможни периоди на застой, дори блокиране в любовния живот, заради позициите на Венера и Сатурн. Може да ви бъде трудно ...

Доказано: Жените се нуждаят от повече секс от мъжете

В много страни жените все още не са сексуално освободени като мъжете. Те се срамуват да говорят за това, да гледат порно и дори да споделят желани...