Как да изберем училище, в което детето ни се чувства добре

Детето ви е в предучилищна възраст или вече е ученик, но по някаква причина трябва да смени училището. От месеци насам не сте спрели да разпитвате приятели и познати къде е най-добре да го запишете да учи.

Вече се обърквате от толкова информация. Чудите се как наистина да разберете в кое училище детето ви ще се чувства най-добре.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАБАЩА – ЕДНА ДУМА, МНОГО ЕМОЦИИВИРУСИТЕ НАПАДАТ ЛЮБИТЕЛИТЕ НА СЛАДКОТОЗНАЕМ ЛИ КАК ДА ЧЕТЕМ НА ДЕТЕТО?ЕФЕКТЪТ НА СЕЛФИТО

Когато преглеждате учебните програми и говорите с учители, преценявайте ги по това дали взимат предвид седемте качества, които трябва да развиват в детето ви, за да се чувства то щастливо и да се превърне в самоуверен, спокоен, успешен възрастен.

Умение за учене
Има огромна разлика между механичното повтаряне на написаното в учебника и това да научиш едно дете да учи. В първия случай, на хлапето му е скучно и забравя прочетеното почти веднага след като го изпитат. Във втория то наистина усвоява материала и не след дълго може да се справи самостоятелно с уроците по всеки един предмет.

Търсете училище и учители, които ще научат децата ви да задават въпроси, да правят анализ и синтез и да систематизират сами знанията си. Така на тях винаги ще им е интересно, ще учат по-бързо, по-ефективно и ще подхождат спокойно и уверено към всеки изпит, който ги чака занапред.

Любопитство и въображение
Всички деца са любопитни и имат развинтено въображение. Все по-често, за съжаление, се случва тези качества да изчезнат още в началното училище. Причината е в скучните начини на преподаване, в нетолерирането на собствено мнение, в остарелите или неадекватни учебници.

Снимка: Thinkstock

Открийте тази учебна програма, в която се съчетават традиционни и иновативни методи на обучение. Нейната цел е да провокира децата да излязат от пасивните си ученически роли и да се превърнат в откриватели. Да изследват природата, да разиграват урока по история или литература, да правят опити по физика, да търсят творчески решения на проблемите и да виждат как в резултат на усилията им средата и хората около тях се променят - това прави децата щастливи. Кара ги да се чувстват полезни, можещи и да следват полета на въображението си още по-уверено. И не на последно място - не ги отблъсква от ученето и училището.

Снимка: Thinkstock

Умения и постоянство
Колкото повече неща пробва да прави детето ви, толкова по-добре. Всички допълнителни занимания с изкуства, спорт, кулинария развиват точността на очите и ръцете, гъвкавостта на тялото, ловкостта, умението да се бориш, да губиш, търпението и последователността да стигнеш до победа.

Намерете за детето си училище, което предлага много възможности за допълнителни занимания и може да посещава най-интересните за него. Това ще разшири хоризонтите му, ще го накара по-лесно да се научи на упоритост и постоянство и ще го събере с деца със сходни интереси. Последното не е маловажно.

Много често малките любители на изкуството, естествените науки или по-срамежливите деца се приемат трудно от останалите, нямат приятели и се чувстват подтиснати. Там, където класовете не са големи, а децата посещават едни и същи клубове по интереси, по-лесно се създават приятелства, атмосферата е по-спокойна и дружелюбна.

Снимка: Thinkstock

Самоувереност и личен избор
Невнимателните учители и традиционната образователна система лесно прекършват самочувствието на децата. Това е и една от причините около вас да има толкова неуверени, нерешителни възрастни, които не могат да отстояват изборите си.

Изберете училище, в което на децата се дава достатъчно свобода да изказват мнение, да взимат сами решения и не им се налагат санкции и наказания на всяка крачка. Търсете място, на което това е основен принцип, поставено е в основата на методите на обучение. Със сигурност учителите в подобно училище ще се отнасят с внимание към всяко дете, ще се държат с него като с личност и няма да се стремят да го оформят по калъп, а напротив.

Вашето дете е уникално, със своя индивидуалност и добрите учители ще му помогнат да я развие и да не се страхува от грешките, които прави, а да ги приема като един добър урок и стъпало към успеха.

Как да разберете всички тези неща? Посетете предварително училището, което сте избрали за детето си. Говорете с учителите, поискайте да видите учебната програма, попитайте дали може да детето ви да присъства на някои от часовете. Огледайте внимателно и материалната база.

Кухнята и столовата, условията за спорт, учебните стаи, пособията, които се използват при преподаване, спретнатият двор, зеленината - всичко е от значение за здравето, ефективното обучение и спокойствието на детето ви.

Снимка: Thinkstock

Всеки родител иска най-доброто за детето си, затова търсете внимателно, не се притеснявайте да задавате въпроси и се доверявайте еднакво на разума и на вътрешното си усещане.

Още полезна изнформация за това как можете да осигурите добро оразование и щастливо детство на вашето дете, можете да намерите на страницата на "Евроучилище Ровел".

Още от Родители и семейство

С тези мъдри методи евреите възпитават уверени, умни и успешни деца

Справка за националността на най-големите умове в историята показва, че повечето от тях са евреи. Алберт Айнщаин и Зигмунд Фройд са само част от извес...

Как да научим малките си дъщери да обичат телата си?

Един от най-честите проблеми при подрастващите момиченца е неодобрението на телата им. Ако се задълбочи това неодобрение може да доведе до тежки психи...

Украсяването на коледни елхи е демоде! Вече ще кичим кактуси за празниците

Украсяването на елха е сред задължителните елементи при посрещането на Коледните и Новогодишните празници. Векове наред християните кичат тези вечнозе...

7 уникални жени, които кърмят на публично място

  Галерия Звездни майки, които не се срамуват да кърмят 9 снимки Супермоделът Кандис Суонепол се ядоса на хората, заклей...

Как да направим сами подаръци за Нова година

Близките ви ще се зарадват много повече на подаръци, изработени от вас, отколкото от баналните парфюми или козметика, които, макар и полезни, са предв...

Полезни съвети за хармонична връзка

Нека си го признаем – взаимоотношенията са трудни понякога. Някои дори могат да кажат, че това е така постоянно. Семейният живот има своите възходи и ...

Най-накрая мир за Анджелина Джоли и Брад Пит

Звездната двойка в развод Брад Пит и Анджелина Джоли най-накрая се споразумяха и решиха да не обсъждат раздялата си публично. След доста нападки от ст...

1 февруари – Трифон Зарезан

На 1 февруари отбелязваме Трифон Зарезан, празникът на лозарите, кръчмарите и виното. По стара традиция рано сутрин стопанката на дома омесва и опича ...

„България Ер“ увеличава полетите си от Варна и Бургас до Москва това лято

Националният превозвач „България Ер“ увеличава редовните си полети между Москва и морските летища Варна и Бургас през лятото на 2017 годин...

Вещите, които правят дома ви уютен и приятен според психологията

Според психолозите има няколко елемента, които, ако присъстват в дома ви, ще провокират по-често положителни емоции. Специалистите съветват да обзавед...