Янк Бари: Филантропът милиардер с колоритна биография в специално интервю за Jenite.bg!

Бизнесмен, милиардер, бивш музикант, филантроп, номиниран три пъти за Нобелова награда за мир. Това са само част от определенията, които съпровождат името на Джералд Бари Фаловитч, известен като Янк Бари, в българските и световните медии.

Той е беларуски евреин и канадец по рождение. Собственик е на благотворителната организация Global Village, която осигурява хуманитарна помощ на нуждаещите се хора по света.

Като че ли след началото на благотворителната му дейност, 27-годишната музикална кариера на канадския милиардер остава на заден план. През 1990 г. създава компания за хранителни продукти, заместващи месото, която бързо се превръща в световен лидер в областта. Пет години по-късно основава "Глобал Вилидж", наричана още "Шампионската организация", заради многобройния списък на известни имена, които са доброволци и представители на организацията. Сред тях са Селин Дион, Майк Тайсън, Снуп Дог и др.

В България Янк Бари е известен най-вече с помощта, която оказва на бежанците в страната. Посещенията му заедно с легендарния боксьор Ивендър Холифийлд в бежанския лагер в Харманли през 2013 г. предизвикаха разнородни реакции сред обществото. За някои Бари е благодетел, докато други изобщо не смятат, че благородните му на вид действия спрямо бежанците са правилни и адекватни. Подобни критични мнения обаче няма, когато през 2012 г. милиардерът прави дарение на Столична община, като осигурява три тона пакети с храни за хора в неравностойно положение.

Днес Янк Бари е собственик и наемател на няколко сгради в България, в които са настанени бежанци. Една от тях е къща в покрайнините на Банкя, която екип на Jenite.bg посети и за която ще ви разкажем подробно в следващите седмици. В работата си у нас Global Village си сътрудничи и с Държавната агенция за бежанците. С благотворителната дейност на Global Village в България предстои да ви запознаем.

Но преди това ще ви представим мнението на самия Янк Бари по въпросите, които вълнуват българските граждани. Как един музикант се превръща във всеизвестен филантроп и защо Здравко Георгиев и Кристияна Вълчева са първите представители на Global Village в България - това са само част от нещата, които ще научите от интервюто, което Янк Бари даде специално за Jenite.bg!

В наетата къща за бежанци в гр. Банкя

Кога и как започнахте да се занимавате с благотворителна дейност?
Когато бях на около двадесет години, реших коренно да променя живота си и да направя нещо добро за този свят. Именно тогава започнах да се занимавам с благотворителност.

Стремя се да помагам на всички, но за съжаление сами разбирате, че това е невъзможно. Затова помагам на хората в най-голяма нужда по света - засегнати от природни бедствия или от военни конфликти например. За мен няма значение нито религията, нито етноса. Всички сме хора и всеки от нас има моменти в живота си, в които се нуждае да му бъде подадена ръка.

В момента всички бежанци по света имат нужда от помощ и аз им предоставям точно това. Аз съм евреин. Цивилните сирийци са невинни жертви, така както евреите бяха невинни жертви на нацистите по време на Втората световна война. Имате ли представа колко е трудно да започнеш живота си отначало без работа, пари и дом? Войните са проблем на целия свят, а не само на отделни държави и не можем постоянно да си затваряме очите и да твърдим, че това не е наш проблем, щом не се случва на нашата територия.

Защо помагате? Каква е Вашата лична мотивация?
Аз мога да помагам и помагам. Много хора си мислят, че за да помагаш, трябва да имаш пари. Това не е така - трябва да имаш сърце. Много българи отидоха и помогнаха с труда си по време на наводненията в България. Много хора занесоха дрехите, които не ползват, в лагерите, за да не ходят голи бежанците. Това са примери, че всичко зависи от самите нас. Хората, на които помагаме, винаги са невинни - не са направили нищо лошо и това, което преживяват, е ужасно. Бежанците бягат от неизбежната смърт, от насилствена смърт. В България фондацията ни си сътрудничи с ДАБ и се стреми да помогне на всички бежанци, а не само на бежанците от Сирия, Иран и Ирак.

Global Village предоставя храна за бежанците в различни лагери в България

Как се справя с работата си една организация като Global Village, в която реално няма платени работници, а само доброволци?
Моята компания "Витапро", която произвежда продукта, наречен "Пропектин" - единственият в света продукт от този вид, който прочиства организма от токсините, всъщност поема цялата тежест. За "Глобал Вилидж" работят много хора, но административните разходи са нула. Всички сметки се плащат от мен и "Пропектин". Част от работниците ми сами проявяват желание и са доброволци. Това е доказателство колко много добри хора има по света. За съжаление обаче има и много лоши.

Имахте намерение да настаните бежанци в къщи в обезлюдени български села, но идеята Ви провокира недоволството на обществото. Защо, според Вас, се получи така и ще се борите ли за тази идея?
Икономиката в България не е особено силна. Може би някои хора изпитаха страх, че бежанците ще заемат техните работни места. Самият аз виждам колко е труден животът на българите. Имам предприятие в България и служителите ми споделят колко е сринат пазара на труда. Искам да кажа нещо на българите - не трябва да се страхувате! България е една прекрасна държава и българинът трябва да е по-предприемчив. Само тогава ще има работа за всички - и за българи, и за бежанци.

В наетата къща за бежанци в гр. Банкя

В България работите заедно с д-р Здравко Георгиев и съпругата му Кристияна Вълчева. Каква е личната Ви обвързаност със случая със задържаните преди години медицински сестри в Либия?
Познавам Здравко и Кристияна от 2007 г. Те са страхотни хора. И двамата полагат грижи за бежанците на доброволни начала - Кристияна - като медицинска сестра, а Здравко - като лекар. И двамата са били задържани в Либия по фалшиво обвинение, че носят отговорност за заразяване със СПИН на стотици деца. Аз бях един от хората, които се срещнаха с либийския лидер Муамар Кадафи, за да помогнат за освобождаването им. След като бяха освободени, станахме приятели и те продължават да помагат на другите. Чудесни и грижовни хора са.

Какво виждате в очите на бежанците в България по време на посещенията си у нас?
Виждам страх. Виждам хора, които са наранени. Виждам хора, които са в шок, които са уплашени и изпитват болка. Техният свят е изцяло преобърнат с главата надолу. Ние се опитваме да направим всичко възможно, за да им помогнем.

В наетата къща за бежанци в гр. БанкяКакви са бъдещите проекти на Global Village? Кои от тях и по какъв начин засягат България?
Аз съм много деен човек и винаги имам хиляди идеи. Един човек трудно може да промени света, но много хора, обединени от обща идея, могат. Засега предпочитам да не разкривам плановете на фондацията си, но се надявам, че нашият пример да помагаме ще бъде последван.

Готови сме да си сътрудничим с други организации и ще се радваме на подкрепата на всеки. По света има много страдащи хора и само когато всички си помагаме взаимно, светът може да стане едно по-добро място. Никой от нас не е застрахован, че утре няма да му се случи нещо лошо - самата България пострада миналата година от много природни бедствия. Фондацията ни се постара да помогне на засегнатите от наводнения региони, като раздаваше минерална вода. Къде ще помага фондацията зависи и от това къде ще има нужда от нашата помощ. България, за съжаление, все още има нужда от нашата подкрепа.Каква е Вашата равносметка днес, 20 години след създаването на организацията?
Изминахме дълъг път от деня, в който заедно със съпругата ми Ивет и легендата на бокса Мохамед Али, дадохме старта на "Глобал Вилидж" - през далечната 1995 година. През януари постигнахме основната цел, която си поставихме още тогава - един милиард раздадени обяда на нуждаещи се по целия свят. И днес спасяваме живота на още повече хора. Вярвам, че допринасяме с нещо всеки ден.

Управляват ли парите света?
Парите могат да се използват както за лошо, така и за добро. В моя случай аз използвам своите пари, за да помагам на хората. Парите правят възможно оцеляването на толкова много хора и дори на цели семейства.

За да следите още материали по темата, както и да научите интересни подробности около живота на бежанците в България, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

Още от Интересно

Какви подаръци е получила кралица Елизабет Втора за 90-тия си юбилей?

Бъкингамският дворец разкри някои от подаръците, които британската кралица Елизабет Втора е получила за юбилейния си 90-и рожден д...

Всяка 2-ра жена може да се сблъска с папилома вирус един път в живота си

Всяка втора жена един път в живота си може да се сблъска с HPV вирус. Припомняме, че човешкият папилома вирус (от английски human papillomavirus (HPV...

"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”

Днес се навършват 13 години от смъртта на големия български писател. Ако се чувстваш поне малко българин, то няма как да не си чел Йордан Радичк...

Джери Халиуел от легендарната група „Spice Girls“ роди второто си дете!

Звездата лично съобщи радостната новина в профила си в Twitter. Новороденото е момче и е първата рожба от брака й с шефа на Ред Бул за Формула...

Тайните страхове на всяка зодия

Освен силната си страна, понякога е нужно да разкрием тревогите и болките си, за да се справим с тях, съветват Vesti.bg. Всеки човек има своите с...

Тайните трикове на пътешествениците

Всеки често пътуващ човек има своите тайни трикове, които прилага, когато е на поредното си пътешествие. Разбира се, това са истини, които всеки о...

Вечната Ета Джеймс (видео)

Днес се навършват 5 години, откакто великата певица си отиде от този свят...

Дизайнерска носия вместо булчинска рокля през 2017 г.

Една от woman-ките се сгоди преди броени месеци и поради това в последно време в офиса темите за избора на булчинска рокля и подготовката за сватбата ...

Дневен хороскоп за събота, 21 януари

Добро утро! Събота ще бъде прекрасен ден! Вижте какво очаква всяка зодия ТУК. ––––>>>> Към хороскопа  Ако...

Как да разберем, че той ще бъде добър баща?

Всяка жена иска мъжът й да обича не само нея, а след време и детето. Дали той ще се справя със сменянето на памперси, ще Му обръща достатъчно внимание...