Янк Бари: Филантропът милиадер със спорна репутация в специално интервю за Jenite.bg!

Бизнесмен, милиардер, бивш музикант, филантроп, номиниран три пъти за Нобелова награда за мир. Това са само част от определенията, които съпровождат името на Джералд Бари Фаловитч, известен като Янк Бари, в българските и световните медии.

Той е беларуски евреин и канадец по рождение. Собственик е на благотворителната организация Global Village, която осигурява хуманитарна помощ на нуждаещите се хора по света.

Като че ли след началото на благотворителната му дейност, 27-годишната музикална кариера на канадския милиардер остава на заден план. През 1990 г. създава компания за хранителни продукти, заместващи месото, която бързо се превръща в световен лидер в областта. Пет години по-късно основава "Глобал Вилидж", наричана още "Шампионската организация", заради многобройния списък на известни имена, които са доброволци и представители на организацията. Сред тях са Селин Дион, Майк Тайсън, Снуп Дог и др.

В България Янк Бари е известен най-вече с помощта, която оказва на бежанците в страната. Посещенията му заедно с легендарния боксьор Ивендър Холифийлд в бежанския лагер в Харманли през 2013 г. предизвикаха разнородни реакции сред обществото. За някои Бари е благодетел, докато други изобщо не смятат, че благородните му на вид действия спрямо бежанците са правилни и адекватни. Подобни критични мнения обаче няма, когато през 2012 г. милиардерът прави дарение на Столична община, като осигурява три тона пакети с храни за хора в неравностойно положение.

Днес Янк Бари е собственик и наемател на няколко сгради в България, в които са настанени бежанци. Една от тях е къща в покрайнините на Банкя, която екип на Jenite.bg посети и за която ще ви разкажем подробно в следващите седмици. В работата си у нас Global Village си сътрудничи и с Държавната агенция за бежанците. С благотворителната дейност на Global Village в България предстои да ви запознаем.

Но преди това ще ви представим мнението на самия Янк Бари по въпросите, които вълнуват българските граждани. Как един музикант се превръща във всеизвестен филантроп и защо Здравко Георгиев и Кристияна Вълчева са първите представители на Global Village в България - това са само част от нещата, които ще научите от интервюто, което Янк Бари даде специално за Jenite.bg!

В наетата къща за бежанци в гр. Банкя

Кога и как започнахте да се занимавате с благотворителна дейност?
Когато бях на около двадесет години, реших коренно да променя живота си и да направя нещо добро за този свят. Именно тогава започнах да се занимавам с благотворителност.

Стремя се да помагам на всички, но за съжаление сами разбирате, че това е невъзможно. Затова помагам на хората в най-голяма нужда по света - засегнати от природни бедствия или от военни конфликти например. За мен няма значение нито религията, нито етноса. Всички сме хора и всеки от нас има моменти в живота си, в които се нуждае да му бъде подадена ръка.

В момента всички бежанци по света имат нужда от помощ и аз им предоставям точно това. Аз съм евреин. Цивилните сирийци са невинни жертви, така както евреите бяха невинни жертви на нацистите по време на Втората световна война. Имате ли представа колко е трудно да започнеш живота си отначало без работа, пари и дом? Войните са проблем на целия свят, а не само на отделни държави и не можем постоянно да си затваряме очите и да твърдим, че това не е наш проблем, щом не се случва на нашата територия.

Защо помагате? Каква е Вашата лична мотивация?
Аз мога да помагам и помагам. Много хора си мислят, че за да помагаш, трябва да имаш пари. Това не е така - трябва да имаш сърце. Много българи отидоха и помогнаха с труда си по време на наводненията в България. Много хора занесоха дрехите, които не ползват, в лагерите, за да не ходят голи бежанците. Това са примери, че всичко зависи от самите нас. Хората, на които помагаме, винаги са невинни - не са направили нищо лошо и това, което преживяват, е ужасно. Бежанците бягат от неизбежната смърт, от насилствена смърт. В България фондацията ни си сътрудничи с ДАБ и се стреми да помогне на всички бежанци, а не само на бежанците от Сирия, Иран и Ирак.

Global Village предоставя храна за бежанците в различни лагери в България

Как се справя с работата си една организация като Global Village, в която реално няма платени работници, а само доброволци?
Моята компания "Витапро", която произвежда продукта, наречен "Пропектин" - единственият в света продукт от този вид, който прочиства организма от токсините, всъщност поема цялата тежест. За "Глобал Вилидж" работят много хора, но административните разходи са нула. Всички сметки се плащат от мен и "Пропектин". Част от работниците ми сами проявяват желание и са доброволци. Това е доказателство колко много добри хора има по света. За съжаление обаче има и много лоши.

Имахте намерение да настаните бежанци в къщи в обезлюдени български села, но идеята Ви провокира недоволството на обществото. Защо, според Вас, се получи така и ще се борите ли за тази идея?
Икономиката в България не е особено силна. Може би някои хора изпитаха страх, че бежанците ще заемат техните работни места. Самият аз виждам колко е труден животът на българите. Имам предприятие в България и служителите ми споделят колко е сринат пазара на труда. Искам да кажа нещо на българите - не трябва да се страхувате! България е една прекрасна държава и българинът трябва да е по-предприемчив. Само тогава ще има работа за всички - и за българи, и за бежанци.

В наетата къща за бежанци в гр. Банкя

В България работите заедно с д-р Здравко Георгиев и съпругата му Кристияна Вълчева. Каква е личната Ви обвързаност със случая със задържаните преди години медицински сестри в Либия?
Познавам Здравко и Кристияна от 2007 г. Те са страхотни хора. И двамата полагат грижи за бежанците на доброволни начала - Кристияна - като медицинска сестра, а Здравко - като лекар. И двамата са били задържани в Либия по фалшиво обвинение, че носят отговорност за заразяване със СПИН на стотици деца. Аз бях един от хората, които се срещнаха с либийския лидер Муамар Кадафи, за да помогнат за освобождаването им. След като бяха освободени, станахме приятели и те продължават да помагат на другите. Чудесни и грижовни хора са.

Какво виждате в очите на бежанците в България по време на посещенията си у нас?
Виждам страх. Виждам хора, които са наранени. Виждам хора, които са в шок, които са уплашени и изпитват болка. Техният свят е изцяло преобърнат с главата надолу. Ние се опитваме да направим всичко възможно, за да им помогнем.

В наетата къща за бежанци в гр. БанкяКакви са бъдещите проекти на Global Village? Кои от тях и по какъв начин засягат България?
Аз съм много деен човек и винаги имам хиляди идеи. Един човек трудно може да промени света, но много хора, обединени от обща идея, могат. Засега предпочитам да не разкривам плановете на фондацията си, но се надявам, че нашият пример да помагаме ще бъде последван.

Готови сме да си сътрудничим с други организации и ще се радваме на подкрепата на всеки. По света има много страдащи хора и само когато всички си помагаме взаимно, светът може да стане едно по-добро място. Никой от нас не е застрахован, че утре няма да му се случи нещо лошо - самата България пострада миналата година от много природни бедствия. Фондацията ни се постара да помогне на засегнатите от наводнения региони, като раздаваше минерална вода. Къде ще помага фондацията зависи и от това къде ще има нужда от нашата помощ. България, за съжаление, все още има нужда от нашата подкрепа.Каква е Вашата равносметка днес, 20 години след създаването на организацията?
Изминахме дълъг път от деня, в който заедно със съпругата ми Ивет и легендата на бокса Мохамед Али, дадохме старта на "Глобал Вилидж" - през далечната 1995 година. През януари постигнахме основната цел, която си поставихме още тогава - един милиард раздадени обяда на нуждаещи се по целия свят. И днес спасяваме живота на още повече хора. Вярвам, че допринасяме с нещо всеки ден.

Управляват ли парите света?
Парите могат да се използват както за лошо, така и за добро. В моя случай аз използвам своите пари, за да помагам на хората. Парите правят възможно оцеляването на толкова много хора и дори на цели семейства.

За да следите още материали по темата, както и да научите интересни подробности около живота на бежанците в България, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

Още от Интересно

Грешки, свързани с любовния ви живот, които да избягвате

Ако искате ново начало, първата стъпка е да промените някои неща в любовния си живот. Време е да направите някои подобрения, промени и да се откажете ...

6 знака, че стресът ви може да се превръща в нещо по-сериозно

Стресът е нещо, което всеки преживява в даден момент от живота си. Това е период изпълнен с интензивна работа, провал, травмиращо събитие или неочак...

Кои са най-достъпните дрехи, които Кейт Мидълтън е носила

Когато става въпрос за стил и моден вкус, се сещаме за херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън. Тя похарчи доста за гардероба си през 2016 г. Тоа...

Днес ще направите удивителни открития

Луната в знака на Везните носи добро и радостно настроение. Прави ви по-контактни, може да ви се прииска да се срещнете със стари познати, да прекарат...

Да се справим с постоянното чувство на глад

Апетитът е нещо чудесно, но не и за отслабващите дами, които се стремят да свалят онези излишни 5 килограма преди лятото. Когато изпитваме постоянна ...

Най-идеалните астродвойки

Вижте с коя зодия си подхождате най-много и защо...

Нина Добрев по-впечатляваща от всякога

Актрисата с български корени е с нова прическа и изваяна фигура...

Радина Кърджилова и Деян Донков за любовта и промяната, която им донесе родителството

Радина и Деян имат изпълнена с емоции връзка и доста впечатляващи взаимоотношения.  Всеки от нас има такава двойка в обкръжението си. ...

Любовните приключения, които ви очакват на 17 януари

Първите часове на днешния ден ще ни поднесат трудности в любовен план. Общуването ще протича доста мъчно, ще имате усещането, че не говорите на един е...

Катрин Хейгъл роди първото си биологично дете

Катрин Хейгъл и съпругът й Джош Кели посрещнаха третото си дете! То момче и носи името Джошуа Бишъп Кели. Синът им е роден на 20-т...