Ефектът на селфито

В ерата на социалните мрежи и дигиталните решения, като че ли не минава ден без селфи. Бързо и отчетливо щрак, приплъзване по дисплея, няколко подобрения при необходимост и светът може да ни види. Отново!

Безопасно ли е да преминаваме в режим селфи" и ако предозираме, има ли лоши последици? Каква е ситуацията със селфитата при децата ни?

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА4 СУПЕР СИЛИ, КОИТО САМО МЛАДИТЕ МАЙКИ ИМАТТРИ ХУБАВИ ЗАНИМАНИЯ ЗА ДЕЦАКАК ДА СВАЛИМ ТЕМПЕРАТУРАТА БЕЗ ЛЕКАРСТВАКАК ДА РАЗВИЕМ ЕЗИКОВИТЕ УМЕНИЯ НА ДЕТЕТО

Да ни плаши ли пристрастеността им да присвиват устни и позират в една и съща поза до припадък? Образователен сайт №1 на България - Уча.се отново ни гостува, за да размишляваме по темата.

Селфито като начин на изразяване

Денят е прекрасен, слънчев и зареден с положителна енергия - широка усмивка за селфи като израз на нашето настроение. Перфектен грим, нови обици, убийствено червило - самоснимачка, за да покажем посланието ни към света.

Да изразяваш себе си и своята индивидуалност чрез селфи е безобидно и безспорно - модерно. Имаме ли обаче реално причина да го правим всеки ден? Май не, особено когато разгледаме последните 10 снимки и открием, че няма почти никаква разлика. Обаче как да се откажем от навик, който милиони други ще продължат да практикуват.

Селфито като магнит на внимание и начин на социализиране

Ето ме! Време е да покажете колко ме харесвате" приканва всяко ново селфи. В тази игра на харесвания" се създава една изкуствена аура на популярност около образ от снимка, който не винаги се припокрива с личността зад нея. Патят си най-вече децата ни, тийнейджъри, които се втурват да имитират идолите си от телевизията и очакват подобна слава.

Разочарованието е пълно, когато очакваните харесвания" закъснеят или така и не се появят, настъпва момент на разочарование, дори депресия. Възможно е възприятието за себе си да бъде променено, детето ни да се почувства недооценен или отхвърлен от средата, в която се намира.

А социализирането е важен процес във всеки един етап от нашия живот. Никой не желае да бъде аутсайдер, поради което е склонен да последва тенденцията с всичките ѝ негативи.

Снимка: Уча.се

И ако безразличието е само една от възможните неприятни последици, то онлайн тормозът основателно се смята за по-лошия сценарий. Кифла", Позьорка", Грозник" са само част от хапливите коментари, които сриват моментално доброто първоначално намерение на селфито. Как да предпазим детските очи от негативните коментари по негов адрес - просто няма как.

Погледнато от един друг ъгъл обаче, подобна ситуация може да ни даде добрата възможност да разгледаме на дневен ред житейските уроци: Не трябва да се плаща данък обществено мнение", Не може да се харесваш на всички" или Хората просто обичат да са негативни". Ако темата с тормоза ви е интересна, с Уча.се я разгледахме по-подробно ето тук.

Селфито като висша форма нарцисизма

Снимка: Уча.се

Независимо дали става дума за нас или нашите деца, селфи-модата допуска сериозна концентрация на нашето собствено внимание към нас самите и външния ни вид. От една страна то дава повод за повече размишления относно това какво точно искаме да кажем или покажем на света, подбутва ни да бъдем активни и себеизразителни. От друга страна обаче завърта същият този свят около нас и може да ни замае до една по-извисена" форма на нарцисизъм.

Не може да не сте забелязали десетките филтри и инструменти за ретуширане, които тийнейждърите използват преди да публикуват снимка, а е много вероятно и вие самите да ги ползвате. Не че има нещо лошо в тази практика, освен фактът, че това не е реалността. И когато виртуалната красота се разпадне под напора на реалността, Егото страда.

Снимка: Уча.се

Ето защо е добре да подхождаме към селфитата по-скоро на шега. Да напомняме на децата, че е страхотно да се снимаш за забавление, да застанеш в някоя и друга смешна поза или да покажеш новата си прическа, но да не задаваш тежест на този акт на себеизразяване. Така едновременно ще се предпазим от негативни емоции и от възможността да се пристрастим към излъскания си виртуален образ.

А сега... кой е готов за едно селфи?

Още от Интересно

Ще имате ли късмет в любовта - пълен любовен хороскоп за 20 януари

Днес преживяванията във връзката са особено динамични. Това е резултат на Луната в Скорпион. Всички проблеми ще излязат на повърхността. Справяйки се ...

Последното писмо на Чарли Чаплин към дъщеря му

На Коледа, на 25 декември 1977 година, светът загубва най-смешния, най-великия и най-тъжния актьор – Чарли Чаплин. Той си отива на 88 години&nbs...

Защо трябва да добавяме захар към шампоана си?

Захарта е чудесен ексфолиант и едно от най-добрите средства срещу пърхот...

Българска актриса рамо до рамо с Юън Макгрегър и Дани Бойл

Българската актриса Анджела Недялкова премина в синя рокля по оранжевия килим на премиерата на продължението на култовия филм от 1996 г. "Трейнспо...

Покъртителната история на Камая – отвлеченото след раждането си момиче

Отвличането Инцидентът се случил през лятото на 1998 г. в Университетския медицински център в град Джаксънвил. Само 8 часа след раждането си Камая ...

Направете 2017-та най-щастливата в живота си! Ето как

Нова година отдавна мина и е време да се захванем с изпълнение на обещанията, които даваме ежегодно. Ако все още не сте се отказали да бъдете здрави и...

Как се взима „Оскар“ с първа роля

Обратното броене до обявяването на номинациите за "Оскар" започна. Преди обаче да разберем кои са следващите заглавия, които ще влязат ...

Давай го по-леко! Не се дръж сякаш са ти потънали гемиите.

Странно как някои неща ни се струват важни в моментите, когато ги правим. После, когато погледнем назад, осъзнаваме, че изобщо не са били важни. Знаеш...

Дневен хороскоп за събота, 21 януари

Добро утро! Събота ще бъде прекрасен ден! Вижте какво очаква всяка зодия ТУК. ––––>>>> Към хороскопа  Ако...